Αναζητεί γατομαμά για τα δύο νεογέννητα γατάκια που βρήκε στη Νέα Χαλκηδόνα Αττικής
Έκκληση και μέσω του www.zoosos.gr απευθύνει η Μαρία Βλαζάκη για δύο νεογέννητα γατάκια τα οποία εντόπισε νωρίτερα σήμερα στη Νέα Χαλκηδόνα Αττικής απέναντι από το…
Στην ιστοσελίδα www.vetmenow.gr ο κτηνίατρος Χρήστος Καραγιάννης εξηγεί γιατί το σκυλάκι σ’ ένα βίντεο – που κάνει τον γύρο του διαδικτύου – λιποθυμάει. Η συναισθηματική φόρτιση πιθανότατα λόγω νευρολογικού προβλήματος προκαλεί στο ζώο αυτή την αντίδραση.
Ο κ. Καραγιάννης τονίζει: «Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το σκυλάκι μπορεί να πάσχει από ναρκοληψία, ένα νευρολογικό πρόβλημα. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ναρκοληπτικών σκύλων εκδηλώνονται βραχεία επεισόδια καταπληξίας, αιφνίδια δηλαδή απώλεια του μυϊκού τόνου συχνά ως αποτέλεσμα έντονης συναισθηματικής συγκίνησης.
Άνθρωποι με το ίδιο νευρολογικό πρόβλημα μπορούν σε κάποια περίπτωση έντονης χαράς, άγχους ή συγκίνησης, να σωριαστούν στο πάτωμα, να χάσουν το μυϊκό τόνο του κεφαλιού τους ή των χεριών τους, π.χ. να πέσουν πράγματα που κρατούν στα χέρια τους, αλλά συνήθως δε χάνουν τις αισθήσεις τους.
Άλλη πιθανή αιτία, μπορεί να είναι κάποιο πρόβλημα στο πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο ευθύνεται στο να κρατάει χαμηλό το ρυθμό της καρδιάς, κάτι σαν το «χαλινάρι» της καρδιάς, όπως περιγράφεται στη φυσιολογία. Έντονη ενεργοποίηση του πνευμονογαστρικού νεύρου κατά τη διάρκεια κάποιας συναισθηματικής συγκίνησης μπορεί να προκαλέσει ξαφνική πτώση του ρυθμού της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης, φαινόμενο το οποίο ονομάζεται αγγειοπαρασυμπαθητική/νευροκαρδιογενής συγκοπή.
Ανεξάρτητα από την αιτία και παθοφυσιολογία του φαινομένου, ναρκοληψία ή παρασυμπαθητικομιμητική συγκοπή, η περαιτέρω κτηνιατρική διερεύνηση και αντιμετώπιση είναι απαραίτητη. Παράλληλα, όμως, για ακόμη μια φορά τονίζεται, κάτι που ίσως στους περισσότερους ανθρώπους που συμβιώνουν με ζώα είναι γνωστό, πως τα ζώα μπορούν να βιώσουν έντονες συναισθηματικές συγκινήσεις, αντίστοιχες με αυτές του ανθρώπου».
Ο Χρήστος Καραγιάννης είναι συμπεριφοριστής, κτηνίατρος Προβλημάτων Συμπεριφοράς Κατοικίδιων Ζώων, MSc, MRCVS, Resident of the European College of Animal Welfare and Behavioural Medicine (ECAWBM-BM).
skai.gr
in.gr
kontranews.gr
Διαβάστε επίσης:
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Aγαπητό zoosos,
Eίμαι ο κτηνίατρος που σχολίασε το βίντεο για το σκυλί που λιποθυμά. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω αν μπορείτε να αλλάξετε τον τίτλο και την εισαγωγική παράγραφο του άρθρου που αναδημοσιεύσατε, γιατί περνάει το αντίθετο μήνυμα απο αυτά που γράφω.
Δεν έργαψα οτι το σκυλάκι ΔΕ λιποθυμάει απο τη χαρά του, απο τη συγκίνηση λιποθυμάει. Τους πιθανούς μηχανισμούς εξήγησα, γιατί σκυλάκια με αντίστοιχη συμπεριφορά χρειάζονται ιατρική φροντίδα, γιατί τα αίτια της λιποθυμίας είναι παθολογικά. Φανταστείτε, πως θα αντιδρούσαμε αν βλέπαμε ένα παιδάκι να λιποθυμά απο τη χαρά του.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Χρήστος Καραγιάννης
To πρωτότυπο άρθρο δε λέει πουθενά οτι ο σκύλος δε λιποθυμάει απο τη χαρά του! Έχετε αλλάξει το νόημα του άρθρουου!
Ο τίτλος του πρωτότυπου άρθρου που έχετε αλλάξει είναι:
"Η αλήθεια για το σκύλο που λιποθυμά από τη χαρά του"
Kαι η πρώτη παράγραφος του άρθρου που αφαιρέσατε αναφέρει:
"Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί ένα πολύ συγκινητικό βίντεο με ένα σκυλάκι το οποίο «λιποθυμά» όταν βλέπει μετά από 2 χρόνια την ιδιοκτήτριά του. H αλήθεια είναι ότι το σκυλάκι χαίρεται πολύ, αλλά ποια μπορεί να είναι η επιστημονική εξήγηση της «λιποθυμίας» του;"
Όπως βλέπετε και απο τον επίλογο που έχετε δημοσιεύσει ο γιατρός λέει οτι παθαίνει το σκυλί το παθαίνει απο τη χαρά του! Εσείς λέτε το αντίθετο!
Που να σκασετε ορθολογιστες καθε ειδους, οτι και να επαθε ο σκυλος το επαθε απο τη ΧΑΡΑ του. ΑΥΤΟ ειναι η μονη αληθεια και το αλλα ειναι μπαρουφες ηλιθιων ανθρωπων που θελουν να βαζουν τη σωστη ετικετα στα παντα εκτος απο αυτη που μπαινει στο δικο τους κουτελο:ΒΛΑΞ
Δε λέει πουθενά το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε οτι ο σκύλος δε λιποθυμά απο τη χαρά του και απο συγκίνηση!
Aλλάξατε τον τίτλο και αφαιρέσατε την πρώτη παράγραφο του άρθρου με αποτέλεσμα να αλλάζει ο χαρακτήρας του πρωτότυπου.
Ο τίτλος στη σελίδα που δημοσιεύτηκε το άρθρο είναι: "Η αλήθεια για το σκύλο που λιποθυμά από τη χαρά του"
Και η πρώτη παράγραφος που αφαιρέσατε λεει: "Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί ένα πολύ συγκινητικό βίντεο με ένα σκυλάκι το οποίο «λιποθυμά» όταν βλέπει μετά από 2 χρόνια την ιδιοκτήτριά του. H αλήθεια είναι ότι το σκυλάκι χαίρεται πολύ, αλλά ποια μπορεί να είναι η επιστημονική εξήγηση της «λιποθυμίας» του; "