Στηρίξτε μας

Η απόκτηση κατοικίδιου δεν είναι από μόνη της φιλοζωική πράξη!

26 Φεβρουαρίου 2014 14:38 | Επικαιρότητα
Η απόκτηση κατοικίδιου δεν είναι από μόνη της φιλοζωική πράξη!

Του Γιώργου Ταξιδευτή*

Υπάρχουν άνθρωποι που αυτοαποκαλούνται «φιλόζωοι» και διατηρούν δύο και τρία ζώα. Πολλές φορές όμως, δε μπορώ παρά να διαφωνήσω με αυτά που βλέπω ή μου διηγούνται. Ίσως γιατί η λέξη φιλόζωος για μένα, περιέχει ένα νόημα τέτοιο, που δεν μπορεί να ταιριάξει με τη συμπεριφορά που έχουν τέτοιοι άνθρωποι προς τα ζώα.Για παράδειγμα, πιστεύω ότι όταν βλέπεις ένα σκυλί και το συμπαθείς, όταν γεννιέται μια σπίθα μέσα σου, θα σου σταθεί αδιάφορο το πόσο κιλά θα γίνει, αν είναι μαύρο, ρατσάτο και αν γνωρίζει από βασική υπακοή και να κάνει τη τουαλέτα του έξω.

Ότι δε θα περιμένεις να δεις και άλλα για να συγκρίνεις και να πάρεις το καλύτερο. Επίσης, ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να θεωρείς τα σκυλιά σου κανονικό μέλος της οικογένειας και να τα έχεις μέσα στο σπίτι. Και όχι γιατί το επιβάλλει ο νόμος. Απλά γιατί τα σκυλιά κρυώνουν και ζεσταίνονται όπως οι άνθρωποι, έχουν ανάγκη την ανθρώπινη παρουσία και συντροφιά, το χάδι και την επαφή. Όπως ακριβώς τα έχουν και οι ίδιοι οι άνθρωποι.

Δεν μπορούν λοιπόν, να ζουν μόνιμα σε ένα κήπο, μια αυλή, μια ταράτσα ή σε ένα μπαλκόνι γιατί θα λερώσουν το σπίτι, γιατί πρέπει να είναι ελεύθερα ή γιατί είναι απλά σκύλος και δεν έχει ανάγκη. Ούτε αν είναι λυτά ούτε αν είναι δεμένα. Απλά στη δεύτερη περίπτωση είναι πολύ χειρότερο.

Και όταν μου μιλούν για εκπαίδευση, δεν μπορώ παρά να θυμώσω, όταν μου λένε ότι έκαναν στο σκύλο τους “θετική εκπαίδευση” που περιελάμβανε πνίχτη, ηλεκτρικό κολάρο, φωνές, απότομα τραβήγματα του λουριού, σκαμπίλια στη μουσούδα, κλωτσιές, εκφοβισμό με σκούπες και εφημερίδες και τέλος λιχουδιές…

Επίσης, θεωρώ απαράδεκτο να θέλουν να τα εκπαιδεύσουν για φύλακες. Συνήθως, τέτοιοι άνθρωποι, δεν μπορούν απλά να κατανοήσουν ότι μια τέτοιου είδους εκπαίδευση, θα αγριεύσει το σκυλί τους και είναι εξαιρετικά πιθανό να του δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Μη βιαστεί κάποιος να με κατηγορήσει ότι τα παραλέω και ότι τα σκυλιά δεν παθαίνουν ψυχολογικά. Γιατί τότε θα απαντήσω ότι η φοβικότητα και η επιθετικότητα που βλέπουμε πολλές φορές, είναι ψυχολογικά προβλήματα, που συνήθως προέρχονται από ανθρώπινη κακομεταχείριση.

Πιστεύω ακόμα, ότι είναι ανοησία να έχεις ζώα και να μη τους φοράς αμπούλα, αντιπαρασιτικό κολάρο, να μη κάνεις εμβόλια και ετήσιες εξετάσεις για καλαζαάρ και ερλίχεια και να τους δίνεις να τρώνε κόκκαλα ή ξηρά τροφή τελευταίας ποιότητας και ανθρώπινο φαγητό. Ανοησία επίσης θεωρώ να μη στειρώνεις αλλά να ονειρεύεσαι να ζευγαρώσεις, γιατί «εγώ θα βρω να τα δώσω». Τα αποτελέσματα τέτοιων συμπεριφορών δυστυχώς, τα βλέπουμε καθημερινά.

Τέλος, θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα σε ανθρώπους που μαζεύουν ζώα πολύ πάνω από τις δυνατότητες τους και δεν έχουν τη δυνατότητα να τους προσφέρουν ούτε εξετάσεις, ούτε θεραπείες ούτε καν εμβόλια.

Θα αντιτάξει κάποιος εσύ τι κάνεις για όλα αυτά. Και απαντώ ευθύς αμέσως. Προσπαθώ να συζητήσω, να εξηγήσω, να ενημερώσω. Να μιλήσω για τις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη, για την ευζωία, για τη θετική εκπαίδευση.

Συνήθως όμως τρώω τα μούτρα μου. Ίσως γιατί στην Ελλάδα οι περισσότεροι θεωρούμε ότι η κατοχή ενός σκύλου σημαίνει αυτόματα και γνώση για ότι περιστρέφεται γύρω από αυτόν. Ίσως πάλι γιατί είμαστε συνηθισμένοι να θεωρούμε σωστές, παλιές και ξεπερασμένες αντιλήψεις που το μόνο που αποδεικνύουν, είναι ότι οι άνθρωποι πολλές φορές, είμαστε χειρότεροι από τα ζώα.

Δε θέλω να σας κουράσω άλλο, ούτε και να σας στενοχωρήσω περισσότερο. Απλά να σας προτείνω: συμπεριφερθείτε στα ζώα σας με αγάπη, αγγίξτε τα, μοιραστείτε το σπίτι σας και τη καρδιά σας μαζί τους, ενημερωθείτε για το τι πρέπει να κάνετε για αυτά. Σας υπόσχομαι ότι τα ίδια τα ζώα θα σας ανταμείψουν τόσο και με τέτοιο τρόπο, που δεν μπορείτε να φανταστείτε...

*Ο Γιώργος Ταξιδευτής είναι αναγνώστης του www.zoosos.gr.

Διαβάστε επίσης:

Υιοθέτησε έναν σκύλο και αγάπησε τον σαν πραγματικό παιδί σου!

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

6 Σχόλια

  1. giacomanana

    ολα καλα αυτα που γραφεις, αλλα αυτο δεν ειναι φιλοζωια ειναι σκυλοφιλια.
    τα γουρουνακια ,τα κατσικακια ,τα μοσχαρακια σε ποιο ειδος ανηκουν? γινεται να εισαι φιλοζωος και να τρως τους φιλους σου?
    αν εγω εχω μαζεψει μερικα τραυματισμενα ζωα , που δεν μπορω να τα δωσω μετα για υιοθεσια και ειναι και τσομπανοσκυλα . Μπορω να τα εχω ολα μεσα στο σπιτι ενω εχω αυλη? η ειναι καλυτερα να κρατησω ενα για να το φροντισω και τα αλλα να τα παρατησω αδεσποτα?

  2. Δωροθέα

    ωραία τα λες...ως ένα σημειο φίλος. Γιατι σε κάποια φάση έτσι όπως το θέτεις το ζήτημα, κατοικίδια θα πρέπeι να έχουν μόνο οι άνετοι οικονομικά. Καλά θα κάνουν οι 'φιλόζωοι' κτηνίaτροι της Ελλάδας να παρέχουν κάποια πράγματα δωρεαν γιαυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να φροντίσουν το κατοικίδιό τους όπως θα ήθελαν. Σε άλλη χώρα εθελοντές κτηνίατροι δημιούργησαν κλινική με δωρεάν υπηρεσίες. Αλλα που να το φανταστεις αυτο...Κατηγορείς εν ολίγοις κι αυτούς που δεν έχουν χρήμα για την 'καλή' κροκέτα- τροφή και δίνουν απο το πιάτο τους στο σκυλί τους. Νομίζω οτι έχεις μπερδευτεί λιγάκι και κάτσε σκέψου τι λες. Όταν έχεις συντροφο έναν σκύλο είσαι για μια ζωή, παρα τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, κι αυτό είναι υπευθυνότητα αφοσίωση και αγάπη. Μπορεις να ζητήσεις βοήθεια και οι πραγματικοί φιλόζωοι θα σε βοηθήσουν.

    1. Dogo Argentino

      Όποιος έχει βρεθεί στη θέση να τρώει φακές κάθε μέρα, φακές θα δώσει και στο σκύλο του.
      Όποιος δεν έχει πια λεφτά για γιατρό δεν έχει και για κτηνίατρο.

      Δεν νομίζω να αναφέρεται σε αυτούς το άρθρο.

  3. Μαρία

    Όταν βλέπω οτι υπάρχουν άνθρωποι σαν εσένα αισθάνομαι λίγο λιγότερο ντροπή που ζω στην Ελλάδα, συγχαρητήρια συνέχισε έτσι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.