Στείρωσε έστω μια θηλυκή γάτα στη γειτονιά σου! (βίντεο)
Στειρώνοντας μια γάτα ή έναν σκύλο γλυτώνετε τους απογόνους τους από τους άπειρους κινδύνους που κρύβει η ζωή στο δρόμο. Δείτε το βίντεο που έφτιαξε…
Σύμφωνα με τον νόμο 4043/2012 «Μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα καταστήματα κράτησης και άλλες διατάξεις», όλα τα ποινικά αδικήματα για τα οποία απειλείται ποινή φυλάκισης έως και ένα έτος και έχουν τελεστεί έως 31/12/2011 μπαίνουν στο αρχείο. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι όλες οι υποθέσεις για κακοποίηση ζώων, που τελέστηκαν έως τις 31/12/2011 και εκκρεμούν μπαίνουν στο αρχείο. Κάτι ανάλογο έχει ξανασυμβεί αυτό στο παρελθόν.
Όμως με τον νέο νόμο 4039/2012 για την προστασία των ζώων προβλέπεται πως η κατώτερη ποινή φυλάκισης για εκείνους, που κακοποιούν ζώα, θα είναι το ένα έτος. Αυτό σημαίνει, ότι εφεξής δεν θα ξεφύγουν από την ποινή και την τιμωρία, όσοι από τις αρχές του 2012 και μετά συνελήφθησαν ή βαρύνονται με κατηγορίες για κακοποίηση ζώων.
Παραγραφή ποινών διάρκειας μέχρι έξι μηνών και μετατροπή ποινών φυλάκισης για πλημμελήματα ανεξάρτητα από το ύψος της ποινής
Στο www.tzoumaili.gr διαβάζουμε τα εξής: Στον νέο νόμο 4043/2012, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 13η Φεβρουαρίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συμπεριλήφθηκαν διατάξεις που προβλέπουν τόσο την παραγραφή και μη εκτέλεση ποινών διάρκειας μέχρι 6 μηνών, οι οποίες δεν έχουν εκτιθεί και επιβλήθηκαν με απόφαση η οποία δεν έχει καταστεί αμετάκλητη όσο και την η μετατροπή της ποινής φυλάκισης που επιβλήθηκε για διάπραξη πλημμελήματος σε χρηματική ύστερα από αίτηση του αμετάκλητα καταδικασθέντος. Ειδικότερα τα άρθρα 2 και 3 του ν. 4043/2012 ορίζουν τα εξής:
Άρθρο 2 Παραγραφή και μη εκτέλεση ποινών υπό όρο
1. Ποινές διάρκειας μέχρι έξι μηνών που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εφόσον οι αποφάσεις δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και οι ποινές αυτές δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, παραγράφονται και δεν εκτελούνται, υπό τον όρο ότι ο καταδικασθείς δεν θα τελέσει μέσα σε δύο έτη από τη δημοσίευση του νόμου αυτού νέα από δόλο αξιόποινη πράξη, για την οποία θα καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι μηνών. Σε περίπτωση νέας καταδίκης ο καταδικασθείς εκτίει αθροιστικά, μετά την έκτιση της νέας ποινής και τη μη εκτιθείσα, και δεν υπολογίζεται στο χρόνο παραγραφής της μη εκτιθείσας ποινής, ο διανυθείς χρόνος από τη δημοσίευση του νόμου αυτού μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη για τη νέα πράξη.
2. Οι μη εκτελεσθείσες κατά την παράγραφο 1 αποφάσεις τίθενται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα ή δημόσιου κατηγόρου.
3. Εξαιρούνται των άνω ρυθμίσεων αποφάσεις που αφορούν παραβάσεις των άρθρων 235, 236, 237, 242. 256, 258, 259 και 390 του Ποινικού Κώδικα.
Άρθρο 3 Μετατροπή ποινών φυλάκισης σε χρηματική
1. Ποινές φυλάκισης που δεν έχουν εκτελεσθεί ούτε μετατραπεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και έχουν επιβληθεί για πλημμελήματα, με αποφάσεις οι οποίες κατέστησαν αμετάκλητες πριν από τη δημοσίευση του νόμου, μετατρέπονται σε χρηματικές, ύστερα από αίτηση του καταδικασθέντος που υποβάλλεται αυτοπροσώπως ή με πληρεξούσιο στον αρμόδιο για την εκτέλεση των ποινών εισαγγελέα, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι μηνών από τη δημοσίευση του νόμου αυτού. Η μετατροπή αποκλείεται, αν η ποινή φυλάκισης έχει περιληφθεί ή μπορεί να περιληφθεί σε συνολική ποινή κάθειρξης που εξακολουθεί να ισχύει.
2. Για τη μετατροπή της ποινής αποφασίζει αμετάκλητα το δικαστήριο που εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση, ύστερα από κλήτευση του αιτούντος. Ο αιτών μπορεί να παραιτηθεί από την κλήτευση, καθώς και να εκπροσωπηθεί από συνήγορο, εφόσον προβεί σε σχετική δήλωση στην αίτηση του ή σε μεταγενέστερο έγγραφο προς τον εισαγγελέα ή το δικαστήριο. Κατά τη μετατροπή των ποινών του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 4 έως 8 του άρθρου 82 του Ποινικού Κώδικα.
3. Μετά την υποβολή της αίτησης της παραγράφου 1. δεν επιτρέπεται η άσκηση από τον καταδικασθέντα οποιουδήποτε τακτικού ή έκτακτου ένδικου μέσου κατά της απόφασης που επέβαλε την κατά τα άνω ποινή ή η άσκηση αίτησης ακύρωσης της διαδικασίας ή της απόφασης. Αν ασκηθεί τέτοιο ένδικο μέσο ή βοήθημα, κηρύσσεται τούτο απαράδεκτο σύμφωνα με το άρθρο 476 παρ. 1 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Αρχειοθέτηση εκκρεμών ποινικών υποθέσεων λόγω παραγραφής αξιόποινου
Δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο νόμος 4043/2012 (ΦΕΚ Α ‘ 25/2012) για την λήψη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα καταστήματα κράτησης, με τον οποίο προβλέπεται η παραγραφή του αξιοποίνου των πράξεων που έχουν τελεσθεί μέχρι 31.12.2011 που αποτελούν πταίσματα ή πλημμελήματα για τα οποία ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκιση μέχρι ενός έτους, με συνέπεια να παύει για τις πράξεις αυτές η ποινική δίωξη. Ειδικότερα το άρθρο 4 του ν. 4043/2012 προβλέπει:
Άρθρο 4 Παραγραφή και παύση ποινικής δίωξης
1. Παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των ακόλουθων αξιόποινων πράξεων, που έχουν τελεσθεί μέχρι 31.12.2011: α) των πταισμάτων και β) των πλημμελημάτων, κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές. Στην περίπτωση των πλημμελημάτων, εάν ο υπαίτιος υποπέσει μέσα σε ένα έτος από τη δημοσίευση του νόμου σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη κακουργήματος ή πλημμελήματος και καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι μηνών, συνεχίζεται η κατ’ αυτού παυθείσα ποινική δίωξη και δεν υπολογίζεται στο χρόνο παραγραφής του αξιόποινου της πρώτης πράξης ο διανυθείς χρόνος από την παύση της δίωξης μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη για τη νέα πράξη.
2. Οι δικογραφίες που αφορούν αξιόποινες πράξεις της προηγούμενης παραγράφου, τίθενται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα ή δημόσιου κατηγόρου. Για την τύχη των πειστηρίων αποφαίνονται με αιτιολογημένη διάταξη, επί πλημμελημάτων ο αρμόδιος εισαγγελέας και επί πταισμάτων ο αρμόδιος πταισματοδίκης.
3. Οι αστικές αξιώσεις που τυχόν απορρέουν από τις αξιόποινες πράξεις της παραγράφου 1 δεν θίγονται με οποιονδήποτε τρόπο.
4. Η παραγραφή του αξιόποινου και η παύση της ποινικής δίωξης κατά την παράγραφο 1, δεν ισχύει για τις παραβάσεις: α) του άρθρου 358 του Ποινικού Κώδικα, β) του ν. 690/1945, γ) του άρθρου 28 του ν. 3996/2011 και δ) των νόμων 703/1977 και 3959/2011.
Διαβάστε επίσης:
Η αποσυμφόρηση των φυλακών αφήνει ατιμώρητους κάποιους κακοποιούς ζώων
Γλύτωσαν και ο Έλληνας που έβγαλε τα μάτια του σκύλου και ο Αλβανός που σκότωσε τον Ρήγα στο Μοσχάτο
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr