Μια κουκουβάγια, που πιάστηκε σε ποντικοπαγίδα στο νησί της Κω έφτασε σήμερα στην ΑΝΙΜΑ για περίθαλψη. Το νυχτόβιο πουλί προφανώς προσπάθησε να πιάσει για να φάει το ποντίκι, που είχε κολλήσει στην παγίδα με την κόλλα και αιχμαλωτίστηκε και το ίδιο. Όπως τονίζει η ΑΝΙΜΑ σ’ αυτού του τύπου τις παγίδες πιάνονται πολύ συχνά κουκουβάγιες και πουλάκια των κήπων όπως κοκκινολαίμηδες, κοτσύφια, σπουργίτια, τα οποία αναζητούν την τροφή τους κάτω από την προστασία των θάμνων.
Δυστυχώς αυτή η κόλλα δεν φεύγει με ζεστό νερό, όπως η κλασσική κόλλα από ιξό της ξόβεργας, τα διαλυτικά είναι πολύ ισχυρά και καίνε το δέρμα του πουλιού κι έτσι συνήθως, η μόνη λύση είναι το μάδημα, που σημαίνει αρκετό καιρό αιχμαλωσία μέχρι να μπορέσει να αποκατασταθεί το φτέρωμα.
Αυτή την εποχή τα πουλιά έχουν φωλιές με μικρά, οπότε πάει χαμένη όλη η φετινή γέννα της κουκουβάγιας από την Κω, εκτός κι αν ο σύντροφός της τα καταφέρει μόνος του να μεγαλώσει κάποιους από τους νεοσσούς.
Διαβάστε επίσης:
Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών: Οι φόλες βλάπτουν, τα ζώα, το περιβάλλον, τον ίδιο τον άνθρωπο
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Η κόλλα φεύγει από το τρίχωμα των ζώων αν τους βάλεις ελαιόλαδο σε στεγνό τρίχωμα και τα τρίψεις καλά με τα δάκτυλα μέχρι να κάνει αφρό. Μετά τα πλένεις με σαπούνι πιάτων. Και ξεπλένεις με πολύ νερό.
AN TA PONTIKIA EINAI MESA STA ΨΕΥΔΟΤΑΒΑΝΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΜΠΩΡΟ ΝΑ ΜΠΟ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΒΑΛΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΕΣ ΤΡΙΠΕΣ ΤΩΝ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΟΜΑΗ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ
Αυτού του τύπου οι παγίδες με κόλλα πρέπει να απαγορευθούν. Τα παγιδευμένα τρωκτικά και άλλα ζώα υποφέρουν απίστευτα κατά τη διάρκεια των ημερών που περνούν μέχρι το θάνατό τους. Οι παγίδες σκίζουν κομμάτια από δέρμα, τρίχωμα και φτερά από τα σώματα των ζώων καθώς αυτά προσπαθούν να ξεφύγουν και πολλά ζώα κόβουν ακόμη με τα δόντια τους τα ίδια τους τα πόδια προκειμένου να απελευθερωθούν. Μερικά ζώα κολλάνε με τα πρόσωπά τους στην κόλλα και πεθαίνουν από ασφυξία, πράγμα που μπορεί να διαρκέσει ώρες. Οι κατασκευαστές συστήνουν να πετιέται η παγίδα με το ζωντανό θύμα, αφήνοντας το ζώο να υποφέρει για μέρες έως ότου τελικά υποκύψει από πείνα, αφυδάτωση ή στρες.
Είναι σημαντικό το γεγονός πως οι παγίδες αυτές δεν κάνουν διακρίσεις και συχνά πιάνονται σε αυτές πουλιά, σαύρες, φίδια, σκίουροι, ακόμη και ζώα συντροφιάς όπως γάτες και σκύλοι.
Οι παγίδες αυτές εγκυμονούν κινδύνους ασθενειών και για τον άνθρωπο. Τα Centers for Disease Control and Prevention (CDC) και Health Canada προειδοποιούν συγκεκριμένα κατά των παγίδων αυτών, λόγω της πιθανότητας μόλυνσης από τους ιούς Hantavirus, όταν τρομοκρατημένα παγιδευμένα ζώα χάνουν τον έλεγχο των σωματικών τους λειτουργιών.
Εκτός του ότι είναι απάνθρωπες, ανθυγιεινές και δεν κάνουν διακρίσεις, οι παγίδες κόλλας και άλλες θανατηφόρες μέθοδοι δεν καταφέρνουν να απομακρύνουν τα τρωκτικά μακροπρόθεσμα, μάλιστα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Και αυτό διότι με τα ζώα που σκοτώνονται η απομακρύνονται, υπάρχει πλέον περισσότερη τροφή για λιγότερα ζώα, λόγω αυτού επιταχύνεται η αναπαραγωγή τους από τα εναπομείναντα και νέα ζώα και αυτό καταλήγει σε αύξηση των πληθυσμών!
Ακόμη οι παγίδες κόλλας είναι ακριβές διότι είναι μη επαναχρησιμοποιήσιμες και πρέπει να αντικαθίστανται συχνά καθώς η κόλλα στεγνώνει και αχρηστεύεται.
Η μόνη μακροπρόθεσμα αποτελεσματική μέθοδος ελέγχου του πληθυσμού των τρωκτικών είναι να γίνει η περιοχή μη ελκυστική ή απρόσιτη γι΄ αυτά. Εξαφανείστε πηγές τροφής διατηρώντας πάγκους, δάπεδα και ντουλάπια καθαρά και διατηρείστε ξηρές τροφές σε ανθεκτικά δοχεία. Σφραγείστε κάδους σκουπιδιών, μην ταϊζετε ζώα συντροφιάς έξω, κρατείστε καθαρούς τους κήπους από πεσμένα φρούτα και λαχανικά και μην αφήνετε τροφή για άγρια ζώα. Μειώστε πιθανές κρυψώνες κόβοντας το γρασίδι και κλαδεύοντας τα φυτά, και κρατώντας έπιπλα κήπου, συσκευές γκριλ και μπάρμπεκιου και σωρούς ξύλων μακριά από κτήρια.
Πανιά μουσκεμένα με αμμωνία θα διώξουν τα τρωκτικά καθώς απεχθάνονται τη μυρωδιά. Τοποθετείστε τα σε περιοχές όπου έχετε δει τρωκτικά, περιττώματα η φωλιές και περιμένετε λίγες μέρες ώστε να απομακρυνθούν. Στη συνέχεια σφραγείστε σημεία πρόσβασης με αφρό πολυουρεθάνης, ατσαλόσυρμα, ψιλό συρμάτινο δίχτυ ή μεταλλικό φύλλο.
Εάν πρέπει να απομακρύνετε τρωκτικά από κτήρια, αυτό μπορεί να γίνει με μια απλή παγίδα-κλουβί. Στην περίπτωση που συναντήσετε ένα ζώο σε παγίδα κόλλας, προσπαθείστε να το απελευθερώσετε ρίχνοντας κάποιο λάδι μαγειρέματος ή καλλυντικό στα μέρη όπου το ζώο είναι πιασμένο και μετά σιγά και με προσοχή προσπαθείστε να το ξεκολλήσετε. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό απευθυνθείτε σε ένα κοντινό κτηνίατρο, ή επικοινωνείστε με το ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα, τηλ. 2297031338 και 6973318845 η την ΑΝΙΜΑ στην Καλλιθέα, τηλ. 210 9510075 και 30 697 2664675.
Θυμηθείτε: το ενοχλητικό για σας ζώο είναι και αυτό ένα άξιο πλάσμα που απλά προσπαθεί να επιβιώσει με τις δυνατότητες που του έδωσε η φύση. Είναι και αυτό ένας κάτοικος του πλανήτη μας, αξίζει το σεβασμό και την αγάπη μας.