Της Ντέπυ Κουρέλλου*
Ήταν 4 Οκτωβρίου του 2010, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, όταν μετά από την καθιερωμένη διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή οι φιλοζωικές ομοσπονδίες οργάνωσαν ημερίδα και παραχώρησαν συνέντευξη τύπου. Ανάμεσα στους ομιλητές ο «φρέσκος» υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης.
Χωρίς συνοδεία και άνευ κειμένου, μίλησε όπως λίγοι πολιτικοί, καθώς παραδέχτηκε με ειλικρίνεια πως ελάχιστα γνώριζε για τα προβλήματα των αδέσποτων ζώων. Αναγνώρισε δε πως τα υπομνήματα και οι προτάσεις που έλαβε από τα φιλοζωικά σωματεία τον εντυπωσίασαν και δεσμεύτηκε για την ανάληψη πρωτοβουλίας. Σχεδόν τρία χρόνια μετά ο υφυπουργός του Αστέριος Ροντούλης φέρνει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το σχέδιο νόμου «Για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς», με σκοπό να περάσει από την Ολομέλεια την προσεχή Τρίτη.
Όσοι είχατε την «τύχη» να παρακολουθήσετε τις συνεδριάσεις από το κανάλι της Βουλής ή να ενημερωθείτε από ιστοσελίδες, πέρα από την κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας από τους ομιλητές, σίγουρα θα εντυπωσιαστήκατε από το ότι δέκα άνθρωποι (βασικά πολιτικοί) μπορούν να μιλούν μέχρι το τέλος του κόσμου για ένα θέμα που φαίνεται να γνωρίζουν ελάχιστα. Ο εισηγητής, μάλιστα, δεν παρέλειψε να πει πως «οι μεγαλύτερες φιλοζωικές ομοσπονδίες της χώρας είναι εικονικά κατασκευάσματα», την ίδια ώρα που η προστασία των ζώων στην Ελλάδα ασκείται αποκλειστικά από τις φιλοζωικές οργανώσεις. Εκτός κι αν υπάρχει έστω ένας πολίτης που πράγματι πιστεύει πως στην επικράτεια υπάρχουν δημόσια καταφύγια και διαδημοτικά κτηνιατρεία, όπως προφανώς σε κατάσταση παράνοιας ισχυρίζονται οι Έλληνες βουλευτές, ξεκινώντας με αυτή την παραδοχή τη συζήτησή τους.
Περισσότερα από 20.000 εγκαταλελειμμένα ζώα στειρώνονται κάθε χρόνο στη χώρα µας χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τον εθελοντισμό φιλοζωικών σωματείων και πολιτών. Αυτές οι οργανώσεις δεν χρηματοδοτούνται από πουθενά και ο κ. Ροντούλης περισσότερο από όλους όφειλε να το γνωρίζει.
Απαρτίζονται από πολίτες οι οποίοι από την τσέπη τους αντιμετωπίζουν το οικονομικό έξοδο της στείρωσης, της περίθαλψης, της σίτισης και της φροντίδας των αδέσποτων ζώων. Άνθρωποι που ασκούν το κοινωνικό τους έργο παράλληλα µε το επάγγελµά τους, την ιδιωτική τους ζωή, τα χαράτσια, τα ωραία και τις απογοητεύσεις της καθημερινότητας.
Δραστική, φυσικά, αντιμετώπιση της παράνομης εκτροφής και εμπορίας των ζώων –σχεδόν αποκλειστικές αιτίες του δραματικού αριθμού αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα, μαζί με την έλλειψη ενημέρωσης– δεν προβλέπεται πουθενά στο νομοσχέδιο.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μάχεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος, εντελώς υποκριτικά, το νομοσχέδιο αποχαρακτηρίζει τους μικρούς εκτροφείς, δηλαδή αυτούς με δύο ζώα, οι οποίοι τελείως ανενόχλητοι και χωρίς καμία κρατική εποπτεία θα συνεχίσουν να παράγουν χιλιάδες νέα ζώα κάθε χρόνο, μεταβάλλοντάς τα σε αναπαραγωγικές μηχανές, σε ένα νομοσχέδιο που υποτίθεται πως προστατεύει τα ζώα και προσπαθεί να περιορίσει τον ήδη δυσβάστακτο αριθμό αδέσποτων.
Είναι δε σε τέτοιο βαθμό παραπλανημένοι ορισμένοι πολιτικοί, που δεν κατανοούν ή συνειδητά δεν θέλουν να κατανοήσουν τη διαφορά ενός εθελοντή φιλόζωου που έχει στο σπίτι του δύο ζώα, στειρωμένα πάντα, από τον βιοποριζόμενο εκτροφέα που έχει δύο θηλυκά ζώα και τα αναπαράγει με σκοπό το κέρδος του και μόνο. Χωρίς συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού της εκτροφής και της εμπορίας ζώων, ο πληθυσμός των ζώων συντροφιάς και συνεπώς ο πληθυσμός των αδέσποτων στο δρόμο θα συνεχίσει να αυξάνεται κάθε χρόνο.
Πρέπει επίσης να μειωθούν οι εισαγωγές και η παράγωγη ζωών, γιατί τις συνέπειες αυτής της υπερβολικής παραγωγής τις πληρώνει όλη η κοινωνία και όχι μόνο οι φιλόζωοι. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος της εμπορίας γίνεται παράνομα, είτε χωρίς άδεια, είτε από παράνομη πηγή (παράνομα εκτροφεία - παράνομες εισαγωγές - ιδιώτες που ζευγάρωσαν το ζώο τους), είτε σε συνθήκες που δεν επιτρέπονται. Από το εμπόριο αυτό το κράτος δεν εισπράττει φόρους, αν και καλείται να πληρώσει τις συνέπειες της δραστηριότητας του συγκεκριμένου κλάδου.
Η κατάσταση δεν θα ήταν τόσο σοβαρή αν επρόκειτο απλώς για κακή ενημέρωση, έστω και σε τόσο υψηλό επίπεδο, πράγμα ασυγχώρητο. Δυο στραβά άρθρα θα μπορούσαν να βελτιωθούν, από κάποιους όμως που έχουν διάθεση. Σε αυτή την επιτροπή όμως κανείς δεν φαίνεται να έχει.
Έτσι, ένα ακόμα σχέδιο νόμου γίνεται και πάλι πολιτικό όπλο άγονης αντιπαράθεσης της ΝΔ με το ΛΑΟΣ, του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και πάει λέγοντας. Αλλεπάλληλες εκδοχές του εμφανίζονται, παράγραφοι σβήνονται και ξαναγράφονται, κάθε φορά περισσότερο ασαφείς, για να νικήσει στο τέλος ο παραλογισμός και τα μικροσυμφέροντα του υπαλληλικού μηχανισμού του υπουργείου.
*Η Ντέπυ Κουρέλλου είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα FREE SUNDAY και μέλος του Σωματείου Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων «Φίλοι Ζώων Ηρακλείου Αττικής».
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr