Την αντίδραση τριών φιλοζωικών σωματείων της Κατερίνης «Άργος», «Ζεύς» και «Συμμετέχω: Αδέσποτα Κατερίνης» προκάλεσαν οι δηλώσεις του αντιδημάρχου Κατερίνης Δημήτρη Βαϊνά στην ιστοσελίδα eptanews.gr καθώς παρουσίασε μια εξαιρετικά ωραιοποιημένη κατάσταση των όσων αλλάζουν στο Δημοτικό Κυνοκομείο.
Τα φιλοζωικά σωματεία «φωτίζουν» λίγο περισσότερο τα όσα συμβαίνουν εκεί εξηγώντας ότι τα έργα βιτρίνας δεν επαρκούν για να αδειοδοτηθεί ένα καταφύγιο που λειτουργεί παράνομα επί χρόνια ενώ ταυτόχρονα ζητούν να αποδοθούν ευθύνες σε όσους βγάζουν χρήματα εις βάρος των ζώων.
Συγκεκριμένα επισημαίνουν: «Αξιοπρόσεκτη η προσπάθεια του Δήμου Κατερίνης για την βελτίωση των συνθηκών στο κυνοκομείο Κατερίνης και την αδειοδότησή του. Αυτό όμως δεν περιλαμβάνει απλά την τσιμεντόστρωση των αύλειων χώρων του κυνοκομείου για να διορθωθεί το πρόβλημα με τις απούσες απορροές και τις πλημμύρες.
Για την ιστορία και προκειμένου να μην υπάρχει παραπληροφόρηση, παρατίθενται τα γεγονότα και ο καθείς ας βγάλει τα συμπεράσματά του:
1. Tο κυνοκομείο Κατερίνης ΠΟΤΕ δεν είχε οριστική άδεια λειτουργίας. Ένα κυνοκομείο ή «καταφύγιο» όπως αρέσκονται να ονομάζουν οι υπεύθυνοι, για να αδειοδοτηθεί πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες ορίζονται με την ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 280262/2003 ΦΕΚ 1874/17.12.2003, την οποία εύκολα μπορεί ο καθένας να διαβάσει με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο για να καταλήξει στο εύλογο συμπέρασμα πως ο αριθμός των έγκλειστων σκύλων ΔΕΝ ήταν ο λόγος που δεν δόθηκε ποτέ η οριστική άδεια.
Εύλογη βέβαια η ερώτηση πώς θα επιτευχθεί η εκπλήρωση των όρων αυτών μέσα σε 15 ημέρες, καθώς τουλάχιστον 3 χρόνια γίνεται αγώνας από τους εθελοντές για να προχωρήσουν οι ιθύνοντες στην ολοκλήρωση του έργου και μέχρι πρότινος δεν είχε γίνει τίποτε απολύτως.
Εύλογη είναι επίσης η ερώτηση γιατί έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο οι «δικομανείς» εθελοντές να κάνουμε καταγγελία για να μην βγει παρά τω νόμω μια άδεια λειτουργίας σε ένα χώρο που ΔΕΝ είναι από τους καλύτερους της χώρας καθώς δεν πληροί ΚΑΜΜΙΑ από τις βασικές προϋποθέσεις. Η ελπίδα όμως πεθαίνει τελευταία, οπότε στηρίζουμε την προσπάθεια αυτή του Δήμου και περιμένουμε το θαύμα με τις λαμπάδες έτοιμες.
2. Για τον δεύτερο κτηνίατρο που προσφέρει τις υπηρεσίες του «εθελοντικά» η μόνη διαφορά από το χθες με το σήμερα είναι πως τώρα υπάρχει και υπογραφή σύμβασης εθελοντικής εργασίας, καθώς μιλάμε πάντα για τον επιστημονικό συνεργάτη και σύζυγο της εδώ και επταετίας ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ συμβεβλημένης με το Δήμο Κατερίνης κτηνιάτρου.
Που σημαίνει ίδιο με αυτήν ωράριο, ίδιες άδειες, ίδιες διακοπές, που σημαίνει ένας κτηνίατρος και καμμιά εφημερία. Να σημειωθεί ότι εμπάθεια δεν υπάρχει με τα συγκεκριμένα πρόσωπα, αντιθέτως εκτίμηση για την επιστημονική τους κατάρτιση, δεν παύει όμως ένας καλλικρατικός δήμος με αυτούς τους αριθμούς αδέσποτων ζώων για τη λειτουργία του προγράμματος διαχείρισης να έχει απαίτηση τουλάχιστον 3 κτηνιάτρων με διαφορετικές ιδιωτεύσεις για να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά και να υπάρχουν εφημερίες εκ περιτροπής.
Να σημειωθεί επίσης ότι ασχέτως με την ύπαρξη ή όχι ενός κυνοκομείου, το πρόγραμμα στειρώσεων και περιθάλψεων πρέπει να λειτουργεί αδιάκοπα σύμφωνα με τον νόμο.
3. Επίσης καλό είναι να σημειωθεί πως στον νόμο πλέον δεν υπάρχει ο όρος «φυσικό αστικό» περιβάλλον. Υπάρχει ο όρος «οικείο» περιβάλλον, δηλαδή η γειτονιά από όπου το σκυλί απομακρύνθηκε, που σημαίνει πως η επαναφορά του πρέπει να γίνει εκεί.
4. Όσον αφορά στις εξετάσεις λεϊσμανίωσης γιατί δεν αναφέρθηκε το γεγονός πως ο νόμος τις επιβάλλει κατά την είσοδο του σκύλου από τον Φεβρουάριο με τις νέες τροπολογίες (4235/2014) και πως ο Δήμος Κατερίνης μπήκε στη διαδικασία να τις τελέσει μόνον αφού έγινε σχετική αίτηση από τις φιλοζωικές οργανώσεις της πόλης μας στα τέλη του Αυγούστου. Και εάν αυτό δεν ισχύει και όντως αυτόβουλα πράττει τα νόμιμα σχετικά, μπορεί να μας παρουσιάσει τους αρνητικούς τίτλους των 40 σκύλων που απομακρύνθηκαν από το κυνοκομείο προ λίγων μηνών και μαζικά με την φρούδα ελπίδα της αδειοδότησης του κυνοκομείου;
5. Στο άρθρο επίσης αναφέρεται πως το κόστος των εξετάσεων αυτών ανέρχεται στα 150 ευρώ ανά σκύλο. Το τεστ λεϊσμανίωσης κοστίζει περί τα 30 ευρώ, εριλίχειας άλλα 30 ευρώ (με γαλαντομία), και οι γενικές αίματος 20 ευρώ. Γίνονται δηλαδή όλες οι εξετάσεις αίματος για αυτούς τους σκύλους; Και πάλι το άθροισμα ανέρχεται στο σύνολο στα 80 ευρώ. Ή μήπως προστίθενται στο σύνολο και οι βιοχημικές εξετάσεις που έχουν κόστος περί τα 60-70 ευρώ ανάλογα με τον ιδιώτη; Μήπως παίζει το ρόλο του ότι η συμβεβλημένη κτηνίατρος συνεργάζεται με εργαστήριο στην Αθήνα και όχι στην Κατερίνη και τα υπόλοιπα είναι για τα «μεταφορικά»;
4. Όσον αφορά στις διαδικασίες απο-ασυλοποίησης των ζώων εκφράζουμε την εμπιστοσύνη μας (μέχρις απαιτήσεως του αντιθέτου) στον εθελοντή εκπαιδευτή συνεργάτη του Δήμου, καθώς γνωρίζει πολύ καλύτερα από εμάς για τον χρόνο που απαιτείται για έναν ασυλοποιημένο σκύλο να επανέλθει στο δρόμο και να ανεξαρτοποιηθεί και για την απαίτηση να υπάρχει ημι-ελεγχόμενος χώρος προκειμένου για την προσαρμογή τους όπως συζητήθηκε σε κατ’ ιδίας συναντήσεις μας για εύρεση λύσεων.
Μια απλή ερώτηση όμως που μάλλον θα παραμείνει αναπάντητη δεν μπορεί να μην μας βασανίζει: Γιατί όλη αυτή την ενέργεια με όλη αυτή την καλή πρόθεση τον τελευταίο ολόκληρο χρόνο ο Δήμος Κατερίνης αντί να «εκβιάζει» τους εθελοντές να «απορροφήσουν» τους ασυλοποιημένους σκύλους ή να βρουν λύσεις δεν την διέθεσε σε συνεργασία με τους εθελοντές για να βρεθούν υιοθεσίες και φιλοξενίες για αυτά τα ζώα;
5. Η τοποθέτηση σκευών για την σίτιση και το νερό των αδέσποτων είναι μια κίνηση που καλωσορίζουμε, διευκρινίζουμε όμως πως στην τελευταία πενταμελή δεν συζητήθηκε η τοποθέτηση μόνο σε 8 σημεία, αλλά σε κάθε σημείο όπου βρίσκονται αγέλες, και σαφώς όχι χωρητικότητας μιας μόνο μερίδας για πρακτικούς και ευνόητους λόγους.
6. Όντως αξιοσημείωτη η έγκριση 142.000 ευρώ για την λειτουργία του προγράμματος και του κυνοκομείου, πιο αξιοσημείωτη όμως θα είναι και η απόδοσή τους εφ’ ω ετάχθησαν και πραγματικά ελπίζουμε για μια πραγματική αλλαγή στο καθεστώς κοροϊδίας που ταλαιπώρησε επί τρία και πλέον έτη τους εθελοντές.
Από το 2010 και μετά, επί διαχείρισης Ολυμπιακής Αναπτυξιακής, κάθε χρόνο εγκρινόταν, αξιοσημείωτα όντως, 120.000 ευρώ από το δημοτικό συμβούλιο για την λειτουργία του κυνοκομείου και του προγράμματος και επιπροσθέτως 30.000 ευρώ ενέκρινε για τον ίδιο σκοπό η ΔΕΥΑΚ από τον προϋπολογισμό της. Σύνολο 150.000 ευρώ ετησίως.
Τα έγγραφα μπορεί να αποκτήσει με αίτηση ο κάθε πολίτης, με έννομο δικαίωμα ή να τα βρει στο διαδίκτυο (Διαύγεια). Παρ’ όλα αυτά με αξιοσημείωτο τρόπο τα λεφτά μάλλον έχαναν το δρόμο τους καθώς, οι οφειλές στην συμβεβλημένη κτηνίατρο μέχρι και πρόπερσι, όπως υποστήριζε η ίδια τουλάχιστον, άγγιζαν τα 80.000 ευρώ σε σύνολο 3 σχεδόν ετών, ταυτόχρονα το προσωπικό έκανε μόνιμα παράπονα στους εθελοντές γιατί δεν εισέπραττε μισθούς και πολλοί κατασκευαστές και έμποροι τροφών ισχυρίζονται πως ο Δήμος Κατερίνης ακόμη τους οφείλει.
Με αυτά τα δεδομένα, και με όλη την καλή πρόθεση από μέρους των φιλοζωικών, δεν θα πρέπει κύριοι η πρόθεσή σας για βελτίωση της κατάστασης να περιλαμβάνει και την τιμωρία όσων καταχράστηκαν ή/και κακοδιαχειρίστηκαν αυτά τα ποσά στο όνομα των ζώων;
Οι φιλοζωικές, γιατί αγαπάμε και σεβόμαστε τη ζωή και κάθε μορφή της, και όχι ζωοφιλικές, οργανώσεις της πόλης μας, έχουν διάθεση συνεργασίας και αυτό θεωρούμε ότι είναι αυταπόδεικτο, παρόλα αυτά δεν θα ανεχθούμε πλέον χειραγώγηση ή άτυπους συναισθηματικούς εκβιασμούς, με όποιο κόστος.
Οι καταγγελίες θα συνεχίσουν να γίνονται όταν δεν πράττονται τα νόμιμα, εφόσον όμως αποδειχθεί έμπρακτα η πρόθεση του νέου αντιδημάρχου κ. Βαϊνά για την αναγωγή του κυνοκομείου Κατερίνης σε χώρο υποδειγματικής λειτουργίας και το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων λειτουργεί επίσης αδιάκοπα και σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν στα νέα όρια του Δήμου μας, θα είμαστε αρωγοί και υποστηρικτές της προσπάθειας αυτής.
Τα φιλοζωικά σωματεία "Άργος", "Ζεύς" και "Συμμετέχω: Αδέσποτα Κατερίνης"» καταλήγει η ανακοίνωση.
Διαβάστε επίσης:
Κυνοκομείο Κατερίνης: Αδιαφορία, πενία, ή οικονομικό έγκλημα;