Το θέμα των σοβαρών εμποδίων στην προσβασιμότητα των σκύλων - βοηθών που εκπαιδεύονται ή είναι εκπαιδευμένοι οδηγοί τυφλών ατόμων έχουμε επισημάνει εδώ και αρκετές ημέρες στο www.zoosos.gr καθώς ο νέος νόμος 4830/2021 με αοριστίες και γενικότητες (άρθρο 21) δίνει τη δυνατότητα σε όσους ενοχλούνται από την παρουσία τους να απαγορεύσουν την είσοδο τους, άρα και την είσοδο των τυφλών συνανθρώπων μας ουσιαστικά οπουδήποτε.
Για το θέμα και τα προβλήματα που προκαλεί η διάταξη αυτή τοποθετήθηκε δημόσια και η Ιωάννα – Μαρία Γκέρτσου, την οποία ενημερώσαμε για το συγκεκριμένο άρθρο, καθώς δεν το είχε πληροφορηθεί, ούτε είχε ερωτηθεί για την ορθότητα του αν και είναι ιδρύτρια της Ελληνικής Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων – Οδηγών «Λάρα».
Η κα Γκέρτσου θυμίζουμε ότι είναι εκ γενετής τυφλή εργάζεται ως ψυχολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», και εκτός από ιδρύτρια της «Λάρα», της πρώτης σχολής που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα για να βοηθήσει όσους έχουν απώλεια όρασης και δεν αρκούνται στην προσβασιμότητα και την αυτονομία κινήσεων που δίνει το λευκό μπαστούνι, είναι και πρώην αναπληρώτρια γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, συνεπώς αν ήθελε κάποιος εκ των υπουργών ή των συμβούλων της κυβέρνησης, που επεξεργάστηκαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ήξερε που να τη βρει…
Η κα Γκέρτσου έχει έρθει αναρίθμητες φορές αντιμέτωπη με ρατσιστικές, επιθετικές συμπεριφορές και παράλογες απαγορεύσεις ακόμα και μέσα σε καταστήματα εστίασης, κινηματογράφους, σε λεωφορεία, Κ.Τ.Ε.Λ., και ταξί επειδή διεκδίκησε να μπει ή να μετακινηθεί με τον εκπαιδευμένο σκύλο - οδηγό της. Επειδή θέλησε να πάει παντού μαζί του, καθώς παντού επιτρεπόταν ως τώρα να μπει με βάσει την έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021 ισχύουσα νομοθεσία (ν.4868/2010, άρθρο 16 και ν.4235/2014, άρθρο 46).
Η συγκεκριμένη γυναίκα με το έργο και τους αγώνες της έχει αναγκάσει πολλούς, να αναδιπλωθούν και να ζητήσουν συγνώμη για τη συμπεριφορά τους, επειδή αμφισβήτησαν τα δικαιώματα των τυφλών συνανθρώπων μας, που «βλέπουν» και κινούνται με ασφάλεια μέσω των σκυλιών τους.
Θα τηρήσει ο πρωθυπουργός την υπόσχεση του;
Η κα Γκέρτσου για τα προβλήματα τα οποία θα προκαλέσει ο νέος νόμος καθώς και για τον εμπαιγμό των τυφλών και της ίδιας προσωπικά από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού, επισήμανε τα εξής στο facebook στις 16 Οκτωβρίου:
«Παρακαλώ, κοινοποιήστε να γίνει γνωστός ανοιχτά, ο τρόπος αντιμετώπισης των αναπήρων στην Ελλάδα από την κρατική αρωγή…
Χθες, 15/10 ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού και την περασμένη Δευτέρα, έφυγε η Μέη, ο σκύλος-οδηγός μου, που είχε τόσο πολύ προσφέρει όχι μόνο σε εμένα αλλά και στην κοινωνία.
Μέσα σε όλον αυτόν τον πόνο της απώλειας του «άλλου μου μισού» μαθαίνω με τεράστια απογοήτευση, ότι στη νέα νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς, συμπεριλαμβάνεται κι ένα άρθρο για τους σκύλους-οδηγούς / βοηθείας, το οποίο αναιρεί την παλιά και μέχρι σήμερα, ισχύουσα νομοθεσία, δίνοντας κυριολεκτικά την αποκλειστική διαχείριση της πρόσβασης των σκύλων-οδηγών στο κεφάλαιο κι αποκλείοντας την βούληση κι ανάγκη των τυφλών και την παρέμβαση του «κράτους δικαίου»!
Συγκεκριμένα το άρθρο 21 του νόμου 4830/2021 γράφει: «Οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας, μπορούν να εισέρχονται όπου επιτρέπεται η είσοδος των ατόμων τα οποία συνοδεύουν ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ»……(!) ….
Όλοι οι σκύλοι-οδηγοί και οι σκύλοι-βοηθοί είναι μεγαλόσωμα ζώα γιατί απλούστατα δεν γίνεται διαφορετικά. Ειδικότερα στην Ελλάδα, είναι Labrador-Retriever.
Από τούδε και στο εξής λοιπόν, κάθε φορά που θα επιχειρούμε να εισέλθουμε μέσα σε ένα εστιατόριο, ένα ταξί, ένα κατάστημα, στη δουλειά μας κλπ οι επαγγελματίες, συνάδελφοι, επιχειρηματίες, εστιάτορες, υπάλληλοι κλπ θα έχουν το δικαίωμα να μας αρνηθούν την είσοδο επειδή ο σκύλος-οδηγός μας «δεν χωράει κάτω από την καρέκλα, δίπλα στο κάθισμα, πιάνει τον διάδρομο, είναι μικρό το μαγαζί, πολύς ο κόσμος…» κλπ κλπ. Και θα πρέπει εμείς να κάνουμε μήνυση, παίρνοντας φωτογραφίες και τοπογραφικά και προσπαθώντας να αποδείξουμε πως ο σκύλος-οδηγός, χωρούσε στο συγκεκριμένο μέρος, δηλαδή πως δεν είμαστε ελέφαντες.
Ποιός θα μας ελέγχει; Ο εστιάτορας, ο ιδιοκτήτης του κολυμβητηρίου; Ο εργοδότης; Ποιος; Και πως;
Και το «ειδικά χαρακτηριστικά» τι σημαίνει; Και ποιός, πώς ορίζει τα «ειδικά χαρακτηριστικά» των ζώων που μας βοηθούν κι έχουμε αγωνιστεί να εκπαιδεύσουμε;
Τι θα γίνει εάν κάποιος πελάτης φοβάται, λέει ότι έχει αλλεργία στους σκύλους κλπ κι ασκήσει πίεση στον επιχειρηματία;
Η ΕΡΤ διαφημίζει τις ευαισθησίες του πρωθυπουργού αλλά παραβλέπει τι εμπόδια βάζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στους τυφλούς αν και δηλώνει, με επικοινωνιακούς πάντα όρους, ότι θέλει να τους βοηθήσει...
Και με τον όρο «ζώα θεραπείας» τι εννοείται; Κότες, γάτες, κροκόδειλοι; Ο σκύλος θεραπείας, μπορεί να είναι οποιασδήποτε φυλής και μεγέθους και δεν έχει καμία σχέση με τον πιστοποιημένο σκύλο-βοηθό/οδηγό που συνοδεύει αποκλειστικά έναν χειριστή να κινητική, ψυχική ή αισθητηριακή βλάβη.
Τα παλαιότερα νομοθετικά πλαίσια (Αρ. 16 του Ν.4868/10 και Αρ. 46 του Ν.4235), διευκρίνιζαν πως η είσοδος επιτρέπεται παντού και για τους εκπαιδευόμενους σκύλους-οδηγούς/βοηθούς (κουτάβια σε κοινωνικοποίηση κλπ) ενώ δεν πρέπει να φέρουν φίμωτρο ή να μπαίνουν σε κλουβιά ανεξάρτητα από το μέγεθος τους…. το μόνο που έλειπε, ήταν ένα αυτεπάγγελτο (διοικητικό) πρόστιμο ώστε να μην χρειάζεται να μπαίνουμε στην προσωπική διαδικασία να κάνουμε μήνυση σε όποιον μας απαγορεύει την είσοδο με τον σκύλο-οδηγό μας.
Στο άρθρο 21 του Ν. 4830 όχι μόνο δεν προστέθηκε μνεία για διοικητικό πρόστιμο αλλά όλα αυτά, πήγαν περίπατο, ακυρώνοντας έτσι, χρόνια προσωπικών αγώνων ζωής κι όχι μόνο.. προφανώς όχι μόνο δεν συμφέρει κάποιους το πρόστιμο αλλά πλέον η πρόσβαση των σκύλων - οδηγών γίνεται αποκλειστικά με ιδιωτική πρωτοβουλία.
Έμαθα χθες πως ο Kyriakos Mitsotakis συνάντησε μια τυφλή κοπέλα με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας του Λευκού Μπαστουνιού.
Το 2019, με είχε συναντήσει κι εμένα ως στέλεχος της ΝΔ τότε. Και μου είχε υποσχεθεί πως θα φροντίσει να γίνουν οι σκύλοι-οδηγοί, αυτονόητη, κοινωνική πρόνοια και να μην θεωρούνται πολυτέλεια… https://www.thetoc.gr/.../sunantisi-mitsotaki-me-tin-i.../
Μόνο που πλέον, βάσει του νέου νόμου θα πρέπει να κυκλοφορούμε με… τσιουάουα… θα εκπαιδεύουμε σκύλους-οδηγούς για να έχει το δικαίωμα, ο καθένας να μας πετάει έξω, χωρίς καμία παρέμβαση του κράτους… χωρίς καμία αναγνώριση των δικαιωμάτων μας…
Από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την κα Γκέρτσου τον Φεβρουάριο του 2019...
ειλικρινά, μπορώ πλέον να πω με σιγουριά πως η Ελλάδα με απογοήτευσε. Έφαγα τη ζωή μου για το τίποτα… και πιστεύετε εσείς πως θα καλυτερεύσουν τα πράγματα; Μια χώρα που απαξιώνει έτσι τους ανάπηρους πολίτες της, σιγά μη νοιαστεί για τους «κανονικούς»…
Η νομοθεσία για την ελεύθερη πρόσβαση των σκύλων-οδηγών, ήταν από τα λίγα θετικά κι «επαναστατικά» βήματα που είχαν γίνει στην Ελλάδα στον χώρο των αναπήρων. Στην Ελλάδα με την απίστευτα κακή ρυμοτομία των πόλεων, την μισαναπηρική συμπεριφορά των πολιτών της, τον αποκλεισμό των αναπήρων από την παιδεία, την εργασία, την πρόσβαση στον δρόμο, σε καταστήματα, μουσεία, την έλλειψη υποδομών και υπηρεσιών κλπ μας το πήραν κι αυτό……
Θα ρωτάτε: θα κάνω κάτι για αυτό;
Δεν ξέρω. Δεν αντέχω άλλο…. πείτε ανοιχτά πως οι ανάπηροι και οι ανάπηρες είμαστε βάρος για την κοινωνία των «κανονικών» να τελειώνουμε…
Βαλίτσα στα αεροπλάνα έγιναν οι σκύλοι-οδηγοί οδηγοί για την ελληνική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο που ψήφισε αυτό το κατά τα άλλα «φιλοζωικό νομοσχέδιο»….
Ακολουθεί το Άρθρο 21 του Ν. 4830.
Άρθρο 21
Σκύλοι βοήθειας και ζώα θεραπείας
1.Οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας μπορούν να εισέρχονται όπου επιτρέπεται η είσοδος των ατόμων τα οποία συνοδεύουν, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και εκκλησιών, εφόσον το επιτρέπουν το μέγεθος και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους. Το άτομο το οποίο δέχεται τις υπηρεσίες του ζώου φέρει τα απαραίτητα πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι το ζώο είναι σκύλος βοήθειας ή ζώο θεραπείας και τα επιδεικνύει, εφόσον του ζητηθεί, από τους υπευθύνους των χώρων στους οποίους δεν επιτρέπεται κατά κανόνα η είσοδος σε ζώα συντροφιάς.
2.Επιτρέπεται η αξιοποίηση σκύλων βοήθειας και ζώων θεραπείας σε νοσοκομεία, κέντρα απεξάρτησης, κάθε είδους νοσηλευτικά ιδρύματα, θεραπευτήρια και γηροκομεία για την υποστήριξη θεραπευτικών σκοπών («ιαματική επικουρία ζώων» ή «Animal Assisted Therapy» ή «Pet Therapy»), ιδίως για την αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών, καθώς και την προαγωγή της ψυχικής υγείας και της ψυχοκινητικής αποκατάστασης των ασθενών.
3.Οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας του παρόντος πληρούν τις ισχύουσες ενωσιακές και εθνικές υγειονομικές απαιτήσεις.» καταλήγει η ανάρτηση της κας Γκέρτσου.
Ερώτηση στη Βουλή από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Αίτημα για αλλαγή της διάταξης και από την Π.Φ.Π.Ο.
Ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν στη Βουλή 44 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία. Παράλληλα και η Νατάσα Μπομπολάκη πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) σε συνάντηση που είχε στις 18 Οκτωβρίου με την Ευδοξία Τσιτσέλη, νομική σύμβουλο του αν. υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, επισήμανε ότι μεταξύ αυτών, που πρέπει να αλλάξουν στον πολυδιαφημισμένο νέο φιλοζωικό νόμο, είναι και η συγκεκριμένη διάταξη καθώς οδηγεί σε περαιτέρω οπισθοδρόμηση τα ούτως ή άλλως περιορισμένα δικαιώματα των τυφλών συνανθρώπων μας.
Τι περιλαμβάνει η ερώτηση
Ερώτηση 44 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Mε το νέο νόμο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στην προσβασιμότητα των ατόμων με βλάβη στην όραση που συνοδεύονται από σκύλους οδηγούς
Ερώτηση με το παραπάνω θέμα κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εσωτερικών 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με επικεφαλής την Αναπλ. Τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου, διαπιστώνοντας ότι μετά την ψήφιση και εφαρμογή του νέου νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, παρουσιάζονται πολλές περιπτώσεις ατόμων με βλάβη στην όραση που εμποδίζονται να εισέλθουν σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους όταν συνοδεύονται από τους σκύλους οδηγούς τους.
Ο νόμος 4830/21 επιδεινώνει, αντί να βελτιώνει την από το 2010 και 2014 ισχύουσα νομοθεσία για την είσοδο ατόμων με βλάβη όρασης ή άλλες αναπηρίες με σκύλο οδηγό ή βοηθό τους σε εσωτερικούς χώρους κάθε είδους.
Ορίζει ότι «οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας μπορούν να εισέρχονται όπου επιτρέπεται η είσοδος των ατόμων τα οποία συνοδεύουν, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και εκκλησιών, εφόσον το επιτρέπουν το μέγεθος και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους».
Επιπλέον καταργεί την πρόβλεψη της προϋπάρχουσας νομοθεσίας ότι τα ζώα που εκπαιδεύονται για να γίνουν οδηγοί ατόμων με βλάβη όρασης έχουν επίσης ελεύθερη πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους όπως τα ήδη εκπαιδευμένα ζώα.
Έτσι όμως τα άτομα με βλάβη όρασης δεν καλύπτονται από σαφή διάταξη νόμου. Και επαφίεται στους ιδιοκτήτες ή τους επόπτες δημόσιων και ιδιωτικών χώρων να επιτρέψουν ή όχι την είσοδο σε ανθρώπους οι οποίοι για να κυκλοφορήσουν στην πόλη βασίζονται στον σκύλο οδηγό τους, που εξ αντικειμένου είναι μεγαλόσωμος.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν τον Υπουργό:
α) αν θα εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο που θα ορίζει σαφώς ότι οι σκύλοι βοήθειας (οδηγοί) ατόμων με βλάβη στην όραση θα μπορούν να εισέρχονται σε δημόσιους χώρους, χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος και χώρους συνάθροισης κοινού, δημόσιους ή ιδιωτικούς, ανεξαρτήτως της φυλής, του μεγέθους και των χαρακτηριστικών τους,
β) αν θα περιλάβει στην εγκύκλιο ότι οι υπό εκπαίδευση σκύλοι οδηγοί θα επιτρέπεται να συνοδεύουν τους χρήστες τους σε όλους τους χώρους όπου επιτρέπεται η είσοδος των ήδη εκπαιδευμένων ζώων και
γ) αν θα προβλέψει αυτεπάγγελτα πρόστιμα για όσους ιδιοκτήτες ή επόπτες δημόσιων ή ιδιωτικών χώρων εμποδίζουν την είσοδο ατόμων με βλάβη όρασης που συνοδεύονται από σκύλο οδηγό.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών
ΘΕΜΑ: «Mε το νέο νόμο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στην προσβασιμότητα των ατόμων με βλάβη στην όραση που συνοδεύονται από σκύλους οδηγούς»
Αυξάνονται οι περιπτώσεις ατόμων με βλάβη στην όραση που, μετά την ψήφιση και εφαρμογή του νέου πλαισίου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, εμποδίζονται να εισέλθουν σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους συνοδευόμενα από τους σκύλους οδηγούς τους
Διότι, στο άρθρο 21 του νέου νόμου 4830/21 για την ευζωία των ζώων συντροφιάς ορίζεται ότι: «Οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας μπορούν να εισέρχονται όπου επιτρέπεται η είσοδος των ατόμων τα οποία συνοδεύουν, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και εκκλησιών, εφόσον το επιτρέπουν το μέγεθος και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους. Το άτομο το οποίο δέχεται τις υπηρεσίες του ζώου φέρει τα απαραίτητα πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι το ζώο είναι σκύλος βοήθειας ή ζώο θεραπείας και τα επιδεικνύει, εφόσον του ζητηθεί, από τους υπευθύνους των χώρων στους οποίους δεν επιτρέπεται κατά κανόνα η είσοδος σε ζώα συντροφιάς»
Μέχρι την ψήφιση αυτού του νόμου, η βασική ισχύουσα νομοθεσία ήταν ο νόμος 3868/10 (άρ. 16), όπως τροποποιήθηκε από το νόμο του 4238/14, που αναφερόταν αποκλειστικά σε σκύλους οδηγούς τυφλών και σκύλους βοηθούς ατόμων με άλλες αναπηρίες (ΑμεΑ) και όριζε ότι: «α) Κάθε τυφλός ή άτομο με αναπηρία δικαιούται να συνοδεύεται από σκύλο βοηθείας κατά την επίσκεψή του σε δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, την πρόσβαση και παραμονή του σε δημόσιους χώρους ή χώρους συνάθροισης κοινού και τη χρησιμοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς. β) Κάθε τυφλός ή άτομο με αναπηρία δικαιούται να συνοδεύεται από σκύλο βοηθείας κατά την επίσκεψή του σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπ` όψιν των περιορισμών που τίθενται με την υπ` αριθμό Υ1γ/Γ.Π./οικ.94643 απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΦΕΚ 1384 Β`/3.8.2007) και γ) Οι ανωτέρω διατάξεις υπερισχύουν κάθε αντίθετης διάταξης του κανονισμού που αφορά την κατοχή ζώων.
Η αναφερόμενη στο νόμο απόφαση Υ1γ/Γ.Π./οικ.94643 ανέφερε ότι: «Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η είσοδος σκύλων, οδηγών τυφλών ατόμων, και γενικότερα σκύλων που συντροφεύουν άτομα με ειδικές ανάγκες, σε αίθουσες πελατών των καταστημάτων τροφίμων ή ποτών εφόσον τα εν λόγω ζώα πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την Δημόσια υγεία και την ασφάλεια των θαμώνων και εφόσον υπάρχουν απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία τόσο για το άτομο χρήστη όσο και για το ζώο».
Σε ισχύ ήταν ακόμη το άρ. 33 του ν. 4238/14 που όριζε ότι «Σε προγράμματα και δράσεις πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης προβλημάτων σωματικής, ψυχικής και νοητικής υγείας, σε επίπεδο παροχής Π.Φ.Υ., δύναται να αξιοποιούνται ζώα συντροφιάς και κατοικίδια ζώα, καθώς και σκύλοι βοηθείας» καθώς και το άρθρο 10 του ν. 4039/12, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4235/14, που όριζε ότι: «Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους».
Επίσης, ενώ στην μέχρι πρότινος ισχύουσα νομοθεσία τα ζώα που εκπαιδεύονται για να γίνουν οδηγοί ατόμων με βλάβη όρασης συμπεριλαμβανόταν στις διατάξεις ελεύθερης πρόσβασης σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, στον παρόντα νόμο δεν περιλαμβάνεται αυτή η διευκρίνιση.
Ο νέος νόμος αναφέρεται σε ζώα βοήθειας και θεραπείας εν γένει, η γενικότητα όμως της φράσης: «…εφόσον το επιτρέπουν το μέγεθος και τα ειδικά χαρακτηριστικά των ζώων» δημιουργεί πρόβλημα, ειδικά για τους σκύλους οδηγούς ατόμων με βλάβη στην όραση οι οποίοι γενικά είναι μεγαλόσωμα ζώα και αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη ή του επόπτη μιας ιδιωτικής ή δημόσιας εγκατάστασης να δεχθεί ή όχι το σκύλο, που για τον άνθρωπο με προβλήματα όρασης υποκαθιστά την αίσθηση της όρασης.
Επειδή η γενικότητα της έκφρασης στο άρθρο 21 του ν. 4830/21 ότι οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας μπορούν να εισέρχονται όπου επιτρέπεται η είσοδος των ατόμων τα οποία συνοδεύουν εφόσον το επιτρέπουν το μέγεθος και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους δημιουργεί προβλήματα στα άτομα με βλάβη στην όραση,
Επειδή η ασάφεια της συγκεκριμένης διάταξης επιτρέπει σε ιδιοκτήτες ή επόπτες δημόσιων και ιδιωτικών χώρων συγκέντρωσης κοινού να εμποδίζουν τα άτομα με βλάβη στην όραση που συνοδεύονται από σκύλο οδηγό να εισέλθουν στο χώρο με το ζώο τους,
Επειδή ήδη υπάρχουν καταγγελίες ότι άτομα με βλάβη στην όραση έχουν τέτοια προβλήματα και δεν μπορούν να επικαλεστούν σαφή νομική διάταξη
Επειδή ο νέος νόμος, αντί να λύσει προβλήματα, αντιφάσεις και ασάφειες της προϋπάρχουσας νομοθεσίας και να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών, την επιδεινώνει,
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
Θα εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο που θα ορίζει σαφώς ότι οι σκύλοι βοήθειας (οδηγοί) ατόμων με βλάβη στην όραση θα μπορούν να εισέρχονται σε δημόσιους χώρους, χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος και χώρους συνάθροισης κοινού, δημόσιους ή ιδιωτικούς, ανεξαρτήτως της φυλής του μεγέθους και των χαρακτηριστικών τους;
Θα περιλάβει στην εγκύκλιο αυτή ότι υπό εκπαίδευση σκύλοι βοήθειας (οδηγοί) ατόμων με βλάβη όρασης θα επιτρέπεται να συνοδεύουν τους χρήστες τους σε όλους τους χώρους όπου επιτρέπεται η είσοδος των ήδη εκπαιδευμένων προς τον σκοπό αυτόν ζώων;
Θα προβλέψει αυτεπάγγελτα πρόστιμα για όσους ιδιοκτήτες ή επόπτες δημόσιων ή ιδιωτικών χώρων εμποδίζουν τα άτομα με βλάβη στην όραση που συνοδεύονται από σκύλο οδηγό να εισέλθουν στους χώρους αυτούς;
Το ρεπορτάζ του www.zoosos.gr επιβεβαιώνει και το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφορικά με την υπόθεση της θανάσιμης κακοποίησης της σκυλίτσας στα Νέα Στύρα της Εύβοιας.
Έκκληση για να καλυφθεί το μεγάλο κόστος για τα φάρμακα που χρειάζονται ώστε να κάνει χημειοθεραπεία ο σκύλος που βρέθηκε πυροβολημένος στον Πύργο Ηλείας και…
Στο άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 (ο οποίος περιλαμβάνει τις τροποποιήσεις του 4039/2012 σε δύο άρθρα του) προφανώς λόγω προχειρότητας αναφέρεται ότι οι ιππικοί αγώνες, η ιππική δεξιοτεχνία, η υπερπήδηση εμποδίων και το ιππικό τρίαθλο, μπορούν να πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσα σε ενυδρεία, σε καταστήματα πώλησης ζώων, σε κέντρα περίθαλψης άγριας πανίδας και σε εκτροφεία θηραμάτων.