Μαζική εξόντωση αδέσποτων στην Ιστιαία της Εύβοιας, 10 μέχρι τώρα τα νεκρά σκυλιά
Τη συστηματική εξόντωση των αδέσποτων της περιοχής με φόλες καταγγέλλουν για ακόμα μια φορά φιλόζωοι κάτοικοι της Εύβοιας… Η εξόντωση των ζώων ξεκίνησε εν όψει…
Την τοποθέτηση ταϊστρών και ποτιστρών για τ’ αδέσποτα ζώα που ζουν στα διοικητικά του όρια ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμος Ευρώτα Λακωνίας ο οποίος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «ζητά τον αποχαρακτηρισμό ως δασικής έκτασης μιας συγκεκριμένης περιοχής ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει εκεί έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον νόμο όπου θα συγκεντρωθούν όλα τα αδέσποτα ζώα» κάτι που η νομοθεσία εκ των πραγμάτων απαγορεύει.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση τονίζεται: «Ο Δήμος Ευρώτα εφαρμόζοντας το σχετικό θεσμικό πλαίσιο και τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015 την τοποθέτηση ειδικών συστημάτων για το νερό και το φαγητό των αδέσποτων ζώων στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες.
Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός σε συνεργασία με την Φιλοζωική Εταιρεία και τις Υπηρεσίες του Δήμου Ευρώτα ο οποίος περιλαμβάνει την καταγραφή και απογραφή των αδέσποτων ζώων, το τσιπάρισμα αυτών (ηλεκτρονική ταυτότητα ζώου), εκτεταμένες στειρώσεις, εμβολιασμούς και φαρμακευτική αγωγή για την αποφυγή ασθενειών και νοσημάτων. Το κόστος της περίθαλψης και της κάλυψης των συγκεκριμένων αναγκών έχει ανέλθει στις 13.000 ευρώ.
Ωστόσο, ο Δήμος Ευρώτα στοχεύοντας σε μία μόνιμη λύση στο ζήτημα έχει πραγματοποιήσει αίτημα προς τη Δασική Υπηρεσία με το οποίο ζητά τον αποχαρακτηρισμό ως δασικής έκτασης μιας συγκεκριμένης περιοχής ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει εκεί έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον νόμο όπου θα συγκεντρωθούν όλα τα αδέσποτα ζώα.
Η ανακοίνωση του Δήμου Ευρώτα που προαναγγέλλει τον εγκλεισμό όλων των αδέσποτων ζώων.
Ο Δήμος Ευρώτα αποδεικνύοντας έμπρακτα την ευαισθησία του εφαρμόζει λύσεις για την άμεση και αποτελεσματική λύση του προβλήματος, ενώ έχει θέσει στόχο τη σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, την εξασφάλιση των βασικών αναγκών τους και την προστασία τους. Ωστόσο, η συνεργασία των πολιτών στην υπεύθυνη διαχείριση των ζώων είναι απαραίτητη για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας».
Τι ορίζει η νομοθεσία
Η νομοθεσία προβλέπει μόνο την προσωρινή διαμονή των σκυλιών σε αδειοδοτημένα καταφύγια και αυτό μόνο για να στειρωθούν, να εμβολιαστούν ή να γιατρευτούν αν είναι άρρωστα. Ενώ στη συνέχεια επιβάλλεται η επανατοποθέτηση τους αν δεν υιοθετηθούν.
Φυσικά επανατοποθέτηση μετά τις προαναφερόμενες πράξεις δεν νοείται στο βουνό ή σε άλλη ερημική περιοχή, γιατί έτσι δεκάδες σκυλιά, που είτε συνηθίζουν να αναζητούν δυστυχώς την τροφή τους στα σκουπίδια των ανθρώπων είτε σιτίζονται από φιλόζωους στις γειτονιές καταδικάζονται έτσι σε ασιτία. Δηλαδή σε έναν μαρτυρικό βίο που οδηγεί αργά αλλά σταδιακά στο θάνατο.
Ο νόμος 4039/2012, που ισχύει από τον Φεβρουάριο του 2012, αναφέρει ξεκάθαρα ότι ο μόνιμος εγκλεισμός ζώων σε ιδιωτικά ή δημοτικά καταφύγια είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ και η παραμονή των ζώων εκεί είναι προσωρινή έως ότου στειρωθούν, εμβολιαστούν ή αναρρώσουν μετά από θεραπεία. Στη συνέχεια απαιτείται η επανένταξη τους αν δεν έχουν υιοθετηθεί!
Στο άρθρο 9 παρ. 2 του 4039/2012 επισημαίνεται ότι: «Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης και η ίδρυση και λειτουργία τους διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978».
Ενώ στην παράγραφο 4 του άρθρου 9 τονίζεται: «Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση. Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή».
Στην παράγραφο 9 του άρθρου 9 ο νομοθέτης γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένος: «Ζώα συντροφιάς, που δεν έχουν υιοθετηθεί και σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου κρίνονται ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυλλέγησαν, αφού προηγουμένως ελεγχθεί ότι έχουν σημανθεί και καταγραφεί ηλεκτρονικά και ότι έχουν υποβληθεί σε αποπαρασίτωση, εμβολιασμό και στείρωση».
Στην παράγραφο 10 του ίδιου άρθρου γίνεται λόγος για την επανένταξη των αδέσποτων. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι «Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι Δήμοι οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά…».
Δυστυχώς πολλοί είναι οι δήμοι που επιθυμούν να ακολουθήσουν τον δρόμο που χάραξε ο Αχιλλέας Μπέος στον Βόλο ο οποίος έκλεισε τα ζώα παρανόμως σε ακατάλληλο χώρο και τα άφησε χωρίς τροφή και περίθαλψη με αποτέλεσμα και στην Δικαιοσύνη να οδηγηθεί και να καταδικαστεί ο υπεύθυνος του Δημοτικού Κυνοκομείου αφού αποκαλύφθηκε η κακοποίηση των ζώων εκεί ενώ εκκρεμούν μια σειρά από δίκες.
Διαβάστε επίσης:
17 γάτες ακρωτηριασμένες από δόκανο στην Αρεόπολη Λακωνίας
Τον εγκλεισμό των αδέσποτων –κατά παράβαση της νομοθεσίας– αποφάσισε και ο Δήμος Ήλιδας
Οι αστυνομικοί στο Α.Τ. Μολάων καλύπτουν αυτή που κακοποιεί το σκυλί της;
Καταδικάστηκε το ζευγάρι που πέταξε στον γκρεμό τον αδέσποτο σκύλο στην Ελιά Λακωνίας
Λακωνία: Αναβλήθηκε για τρίτη φορά η δίκη του δολοφόνου της αλεπούς
Και στο Σκουτάρι Λακωνίας κακοποιούν τις αγελάδες
Δηλητηριάζουν συστηματικά τις γάτες και στο Κυπαρίσσι Λακωνίας
Εντόπισε αυτοσχέδια παγίδα για αγριογούρουνο στη Σελασσία Λακωνίας
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr