Στηρίξτε μας

Είδες τροχαίο με θύμα άγριο ζώο; Ανάφερε το στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ

28 Ιουνίου 2012 16:16 | Χρηστικά
Είδες τροχαίο με θύμα άγριο ζώο; Ανάφερε το στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ

O ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ μας συστήνει το Εθνικό Παρατηρητήριο Τροχαίων Ατυχημάτων (Άγριας) Πανίδας, που σχεδιάστηκε το 2008 και πλέον λειτουργεί. Στη διεύθυνση http://epatap.arcturos.gr μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για όλα τα τροχαία ατυχήματα με θύματα είδη της πανίδας, ανά την Ελλάδα.

Περιστατικά ατυχημάτων μπορούν να καταχωρηθούν από τον καθένα. Το μοναδικό, που χρειάζεται, να κάνει ο χρήστης, είναι η δημιουργία λογαριασμού στο σύστημα του Ε.ΠΑ.Τ.Α.Π.. Η διαδικασία δημιουργίας λογαριασμού είναι απλή και δωρεάν.

Μετά την εγγραφή του στο σύστημα, ο κάθε πολίτης μπορεί να καταχωρήσει μεταξύ άλλων δεδομένα σχετικά με το είδος του ζώου, που σκοτώθηκε σε κάποιο τροχαίο ατύχημα και την τοποθεσία του ατυχήματος.

Κάθε παρατηρητής έχει επίσης τη δυνατότητα να «ανεβάσει» και φωτογραφίες από το ατύχημα. Όλα τα στοιχεία, που καταχωρούνται, επεξεργάζονται από την επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και αφού εγκριθούν, δημοσιεύονται.

Μόνο τα δημοσιευμένα στοιχεία απεικονίζονται στην αρχική σελίδα με τον χάρτη της Ελλάδας.
Η ιστοσελίδα τροφοδοτεί με επιστημονικά δεδομένα και την αντίστοιχη εθνική βάση δεδομένων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τα τροχαία ατυχήματα με θύματα ήμερα και άγρια ζώα της ελληνικής πανίδας.

Το Ε.ΠΑ.Τ.Α.Π. πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος για την προστασία της καφέ αρκούδας και του οικοσυστήματός της, που υλοποιούν ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και η Vodafone από το 2008.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην καταγραφή του ζωτικού χώρου, καθώς και των προτύπων κίνησης του είδους μέσω του δικτύου κινητής επικοινωνίας της Vodafone, και στη συλλογή πληροφοριών για τη γενετική ποικιλομορφία και την εκτίμηση του ελάχιστου μεγέθους του συγκεκριμένου πληθυσμού με τις δυνατότητες που δίνει η γενετική ανάλυση και ταυτοποίηση. Τα δεδομένα αυτά συμβάλλουν στην κατανόηση της βιολογίας του είδους στην Ελλάδα, καθώς και στην αξιολόγηση των επιπτώσεων στον τοπικό πληθυσμό από τη λειτουργία των αυτοκινητοδρόμων.

Τι είναι το Εθνικό Παρατηρητήριο Τροχαίων Ατυχημάτων (Άγριας) Πανίδας;

Η παρούσα ιστοσελίδα δημιουργήθηκε από την επιστημονική ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με στόχο τη συλλογή δεδομένων που αφορούν σε τροχαία ατυχήματα με θύματα ήμερα και άγρια ζώα της ελληνικής πανίδας.

Τροχαία ατυχήματα με θύματα ήμερα και άγρια ζώα της ελληνικής πανίδας καταγράφονται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα και αποτελούν σημαντική αιτία θνησιμότητας για κάποια είδη, σοβαρή απειλή για την επιβίωση άλλων, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν και σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια των οδηγών.

Η κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη συχνότητα και ένταση των τροχαίων αυτών ατυχημάτων θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους.

Η περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ασχολείται με τη μελέτη και προστασία της χερσαίας άγριας πανίδας και των οικοσυστημάτων τους στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια – η επιστημονική ομάδα της οργάνωσης είναι ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα ο οποίος ασχολείται συστηματικά για περισσότερα από 20 χρόνια με τη μελέτη της βιολογίας και την προστασία της απειλούμενης καφέ αρκούδας και του λύκου στη χώρα μας.

Ως ερευνητική ομάδα ενδιαφερόμαστε πρωτίστως να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά των (άγριων) ζώων και πως αυτή σχετίζεται με θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Η καλύτερη κατανόηση αυτού του φαινομένου θα μας επιτρέψει, σε συνεργασία με τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς φορείς να λάβουμε τα απαραίτητα διαχειριστικά μέτρα για την αποτελεσματικότερη προστασία των διερχόμενων οδηγών και της άγριας πανίδας.

*Η σύνδεση λειτουργεί και μέσω του ιστότοπου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ (www.arcturos.gr) από το link ΔΡΑΣΕΙΣ/ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ. Στην ίδια σελίδα υπάρχει και ένας πολύ ενδιαφέρον κατάλογος ειδών της άγριας πανίδας με φωτογραφίες και τα χαρακτηριστικά τους.

Διαβάστε επίσης:

Εγνατία Οδός: Καρμανιόλα για τις αρκούδες

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. ΤΑΣΟΣ

    Μήπως δεν χρειάζονται άλλες "μελέτες" από τον Αρκτούρο, αλλά από ένα περισσότερο ειδικό και αξιόπιστο φορέα, ο οποίος να μην έχει συμφέρον όπως ένα Πανεπιστήμιο π.χ. για να μάθουμε αν η αρκούδα είναι είδος υπό εξαφάνιση ή πλέον έχει φτάσει να είναι είδος σε υπερπληθυσμό??? Οι εμφανίσεις της είναι πλέον πάρα πολλές και σε σημεία που δεν υπάρχουν μνήμες ούτε στις διηγήσεις των παλαιότερων!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.