Για τα λάθη των κτηνιάτρων
Όταν ένας κτηνίατρος μιλάει δημόσια για τα σφάλματα των συναδέλφων του κτηνιάτρων, που πολλοί από εμάς διαπιστώνουμε να γίνονται σε βάρος των ζώων μας ή…
Θανάσιμες παγίδες για τα ζώα τα κονσερβοκούτια
Στις 29 Ιανουαρίου φιλόζωες εντόπισαν στην περιοχή του Σχιστού στον Κορυδαλλό έναν σκύλο του οποίου το στόμα είχε σφηνωθεί μέσα σ’ ένα κονσερβοκούτι. Αυτό είναι ένα από τα συνηθισμένα ατυχήματα, που συμβαίνουν στ’ αδέσποτα γατιά και σκυλιά, τα οποία εξαιτίας της πείνας τους χώνουν τη μουσούδα τους παντού για να βρουν μια στάλα τροφής.
Το ζώο παρέμενε έτσι για μέρες και δεν μπορούσε φυσικά ούτε να φάει ούτε να πιει. Επειδή ήταν φοβισμένο κανείς δεν μπορούσε να το πλησιάζει, όπως μας ενημέρωσε η Μαρίνα Τελή, πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη Ρέντη, που πήγε επί τόπου για να συνδράμει στη διάσωση του. Τελικά κατάφεραν να το πιάσουν με χρήση φυσοκάλαμου, το οποίο εκτοξεύει βελάκι με ηρεμιστικό. Μόλις το ζώο ναρκώθηκε του έβγαλαν την κονσέρβα από το στόμα και το άφησαν ελεύθερο με το που ξύπνησε. Η φωτογραφία δείχνει αν και δεν είναι καθαρή το πώς το ήταν το ζώο με το που ναρκώθηκε.
Πάντα μαζεύουμε τα απορρίμματα
Είναι εύλογο, πως οι ιδιώτες, τα σωματεία, οι σύλλογοι, οι δήμοι, οι οποίοι ταΐζουν αδέσποτα, πρέπει να τηρούν τις συνθήκες υγιεινής. Ειδικά εμείς οι φιλόζωοι δεν θα πρέπει να παρατάμε σακούλες, αλουμινόχαρτα, περιττά πλαστικά δοχεία, άδειες κονσέρβες από εδώ και από εκεί.
Άλλωστε οι φιλόζωοι πρέπει πάντα να δίνουν το καλό παράδειγμα και για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι πόλεις και τα χωριά μας είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες από τα σκουπίδια μας, γι’ αυτό και δεν πρέπει να επιβαρύνουμε τα πάρκα, τις πλατείες, τις γειτονιές μας με επιπλέον απορρίμματα καθώς έτσι ζημιώνονται και τα ζώα. Και δίνουμε αφορμή σε μη φιλόζωους να διαμαρτύρονται κατηγορώντας τ’ αδέσποτα.
Ο νόμος 4039/2012 προβλέπει, ότι το τάισμα και το πότισμα των αδέσποτων ζώων πρέπει να γίνεται από τους δήμους και φιλοζωικά σωματεία, συγκεκριμένα στο άρθρο 9 και στην παράγραφο 10 τονίζεται πως:
«Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι ∆ήμοι οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις».
Διαβάστε επίσης:
Έσωσε τη γάτα που είχε σφηνώσει μέσα σε μια κονσέρβα στην Κάρπαθο (βίντεο)
Γιαννιτσά: Είχε σφηνώσει το κεφάλι του κουταβιού μέσα στην κονσέρβα
Χαλκιδική: Νεκρό κουτάβι μέσα στο κουτί της κονσέρβας
Έδεσσα: Έβγαλαν το μπιτόνι που είχε σφηνώσει επί τρεις μήνες στο κεφάλι του σκύλου (βίντεο)
Κύπρος: Σκύλος επί 12 μέρες με το κεφάλι του σφηνωμένο σ’ ένα μπιτόνι (βίντεο)
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Γι αυτό το λόγο, αν βρούμε κουτί κονσέρβας πεταμένο και δεν υπάρχει τριγύρω σκουπιδοτενεκές για να μπορέσουμε να το πετάξουμε, ειδικά αν είναι φρεσκοπεταμένο και μυρίζει, ΤΟ ΠΑΤΑΜΕ και το τσακίζουμε στα δύο. Για να μη μπορεί κανένα ζωάκι να χώσει το κεφάλι του μέσα.