Το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου με την υπ’ αρ. 156/2019 απόφαση του αντιμετωπίζει με εξαιρετικό τρόπο την όχληση που προκαλεί το γαύγισμα των σκύλων, ένα θέμα το οποίο συχνά οδηγεί γείτονες στα δικαστήρια και μάλιστα οι καταγγέλλοντες – ειδικά αν δεν αγαπούν τα ζώα – απαιτούν μέσω ασφαλιστικών μέτρων την απομάκρυνση τους.
Η Νίκη Τηλιακού, δικηγόρος και συνεργάτης Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, που μίλησε στο www.zoosos.gr, ανέλαβε για ακόμα μια φορά μια τέτοια υπόθεση, και η απόφαση του δικαστηρίου τελικά ήταν και υπέρ του ζώου και με την κοινή λογική και βοηθάει στην καλλιέργεια της συμβίωσης.
Η κα Τηλιακού γι’ αυτήν την απόφαση επισημαίνει τα εξής: «Η υπ’ αρ. 156/2019 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου αντιμετωπίζει ένα συχνό πρόβλημα, που εντοπίζεται σε γειτονιές σε όλη τη χώρα αναφορικά με τη διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε διαμερίσματα-μονοκατοικίες.
Η υπόθεση αφορά λήψη ασφαλιστικών μέτρων που αιτήθηκε γειτόνισσα, φερόμενη να ενοχλείται από τα γαυγίσματα ενός ημίαιμου σκύλου από όμορη οικία. Ο «Άραγκορν», πρώην αδέσποτο κουτάβι, υιοθετήθηκε από φιλόζωη οικογένεια, στειρώθηκε και εμβολιάστηκε.
Μετά από αυτοψία εκπαιδευτή Nikos Tsiamis διαπιστώθηκε ότι τηρούνται οι κανόνες ευζωίας-υποχρεώσεις ιδιοκτητών ζώων. Ο σκύλος αυλίζετο συχνά και στον κήπο της οικίας. Δίπλα στη μονοκατοικία κατοικούσε η αντίδικος, που ζητούσε ο «Άραγκορν» να περιοριστεί στο σπίτι και απομακρυνθεί άμεσα και διά παντός από τους εξωτερικούς χώρους, κήπο, μπαλκόνι. Επιπρόσθετα ζητούσε να του τοποθετηθεί «ειδικό» κολλάρο, που θα το αποτρέπει από το να γαυγίζει, από το οποίο υπαναχώρησε μετά από ένσταση.
Η αιτούσα περιέγραφε μία έκρυθμη κατάσταση, ενώ η εντολέας μας, φιλόζωη οικογένεια, έδειχνε να πληροί τις προϋποθέσεις της σύννομης ευσυνείδητης φιλοζωίας. Την επίλυση της διαφοράς και αποκατάσταση των σχέσεων γειτονίας καθόρισε η απόφαση μετά από αίτημα μας για εκπαίδευση του σκύλου.
Όρισε ότι ο σκύλος μπορεί να παραμένει στον εξωτερικό χώρο της μονοκατοικίας υπό την εποπτεία των κυρίων του σε ώρες μη κοινής ησυχίας, εφόσον λάβει ειδική και κατάλληλη εκπαίδευση, ώστε να μη γαυγίζει αδικαιολόγητα.
Η απόφαση αυτή ορίζοντας ως ασφαλιστικό μέτρο την εκπαίδευση σκύλου, αναγνωρίζει αυτήν επίσημα ως αναγκαία και επιβεβλημένη μέθοδο, που μπορεί να συμβάλλει δραστικά στην αρμονική συμβίωση ζώων και ανθρώπων. Ανάγει το ρόλο της εκπαίδευσης του σκύλου και δηλαδή της ανάπτυξης μίας υγιούς επικοινωνίας με τον άνθρωπο σε βασικό ρυθμιστή της συμπεριφοράς και κατανόησης του που μπορεί να αποτρέψει προβλήματα συμβίωσης.
Η εκπαίδευση ενός σκύλου με σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης, που δείχνουν σεβασμό στα ζώα μπορεί να εξομαλύνει τις σχετικές διαφορές, που συχνά απασχολούν τα ελληνικά δικαστήρια και να αμβλύνει τις διαφορές μεταξύ φιλόζωων και μη.».
Διαβάστε επίσης:
Ειρηνοδικείο Αθηνών: Δεν συνιστά όχληση όταν τα σκυλιά γαυγίζουν σε φυσιολογικά πλαίσια
Χίος: Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες σκυλιών για χρήση «αντιγάβ» κολάρων που προκαλούν πόνο στα ζώα
Χαϊδάρι: Καταδικάστηκε επειδή κακοποιούσε τον σκύλο του με κολάρο που προκαλεί πόνο στο ζώο όταν γαυγίζει
Ο πνίχτης βασανίζει τον σκύλο δεν τον εκπαιδεύει
Παράνομοι από το 1992 πνίχτες και κολάρα που σφίγγουν τον λαιμό του σκύλου
Απωθητικό για σκύλους: Εφαρμογή μέσω κινητού για κακοποίηση των ζώων
Πυλαία Θεσσαλονίκης: Κατήγγειλαν άνδρα που κακοποιούσε τον σκύλο του με κολάρο ηλεκτροσόκ (βίντεο)
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr