Σε εκατόμβη νεκρών πουλιών έχει μετατραπεί η λίμνη - ταμιευτήρας Κάρλα, ένας υγρότοπος διεθνούς σημασίας για την ορνιθοπανίδα, που βρίσκεται στα όρια των νομών Λάρισας και Μαγνησίας, και έχει χαρακτηριστεί και ως «το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων». Μεγάλος αριθμός υδρόβιων πουλιών έχουν βρει τον θάνατο λόγω δηλητηρίασης από κυανοτοξίνες σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και τους συλλόγους περίθαλψης άγριας ζωής «ΑΝΙΜΑ» και «Δράση για την Άγρια Ζωή».
Δείτε το βίντεο που τράβηξε ο Κώστας Βλαχόπουλος
Οι προαναφερόμενοι φορείς κατήγγειλαν το περιστατικό με κατεπείγουσα επιστολή τους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στην ανακοίνωση τους σήμερα επισημαίνουν: «Στα είδη που έχουν πληγεί περισσότερο περιλαμβάνεται και ο Αργυροπελεκάνος, είδος παγκοσμίως απειλούμενο, για τη διατήρηση του οποίου η χώρα μας φέρει μεγάλη ευθύνη, καθώς φιλοξενεί πάνω από το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού του. Aπό το 2016, η λίμνη Κάρλα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής Αργυροπελεκάνων στην Ελλάδα και έναν από τους τέσσερις υγρότοπους στην Ευρώπη όπου φωλιάζουν και τα δύο είδη πελεκάνων (Ροδοπελεκάνος και Αργυροπελεκάνος).
Τα πουλιά δηλητηριάστηκαν από τα κυανοβακτήρια (είδη φυτοπλαγκτού) που αναπτύχθηκαν στο νερό της λίμνης εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας και της μικρής ποσότητας ύδατος.
Τα πρώτα νεκρά πουλιά, 9 Αργυροπελεκάνοι, εντοπίστηκαν στις αρχές Ιουλίου, ενώ έκτοτε ο αριθμός των νεκρών πουλιών έχει ξεπεράσει τα 160 άτομα. Ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς η θνησιμότητα συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό. Συγκεκριμένα, μέχρι και τις 9 Αυγούστου είχαν εντοπιστεί νεκρά τουλάχιστον 167 πουλιά: 47 Αργυροπελεκάνοι, 4 Ροδοπελεκάνοι, 50 Λευκοτσικνιάδες, 2 Χουλιαρομύτες, 4 Καλαμοκανάδες, 35 Ασημόγλαροι, 2 Σφυριχτάρια, 10 Καστανοκέφαλοι γλάροι, 10 Κορμοράνοι και 3 Πρασινοκέφαλες Πάπιες.
Τουλάχιστον 160 πουλιά είναι νεκρά.
Έχουν εντοπιστεί επίσης υδρόβια πουλιά σε ημιθανή κατάσταση με έντονα νευρολογικά συμπτώματα, όπως αστάθεια στο βάδισμα και στο κράτημα του κεφαλιού. Ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου - Βελεστίνου διενεργεί συστηματικές περιπολίες για τον εντοπισμό των νεκρών πουλιών και την αποστολή των ημιθανών σε Κέντρα Περίθαλψης.
Λευκοτσικνιάς νεκρός. Πολλά πτηνά βρέθηκαν σε ημιθανή κατάσταση με νευρολογικά προβλήματα.
Η μικρή ποσότητα νερού στον ταμιευτήρα και η κακή ποιότητα του νερού, όπως επίσης και οι υψηλές θερμοκρασίες, αποτέλεσαν το θανατηφόρο κοκτέιλ για τα πουλιά, καθώς αναπτύχθηκαν οι ευνοϊκές συνθήκες για την έντονη «άνθιση» τοξικών κυανοβακτηρίων (είδη φυτοπλαγκτού). Τα αποτελέσματα των αναλύσεων που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τόσο σε δείγματα νερού όσο και σε ιστούς νεκρών Αργυροπελεκάνων, κατέδειξαν την παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων ηπατοτοξινών και νευροτοξινών. Οι τοξίνες αυτές απελευθερώνονται από τα κυανοβακτήρια κατά την αποσύνθεσή τους και οι υδρόβιοι οργανισμοί είτε μέσω της τροφικής αλυσίδας είτε μέσω απλής επαφής μπορεί να προσβληθούν από τις τοξίνες αυτές.
Λευκοτσικνιάς νεκρός. Για να παύσει η θνησιμότητα των πουλιών απαιτείται η αύξηση της στάθμης του νερού και η ανακύκλωση του.
Η κατάσταση στον ταμιευτήρα της Κάρλας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Πρέπει άμεσα να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο και να παύσει η θνησιμότητα των πουλιών. Η ολοκλήρωση των έργων στη λίμνη είναι απολύτως επείγουσα, ώστε να πραγματοποιείται η ανανέωση - ανακύκλωση του νερού. Η χαμηλή στάθμη της λίμνης, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, ευθύνεται μερικώς για το συγκεκριμένο περιστατικό. Μακροπρόθεσμα, επιβάλλεται η Πολιτεία να αναλάβει μέτρα πρόληψης, καθώς τέτοια φαινόμενα απειλούν όχι μόνο τη βιοποικιλότητα αλλά και όλους τους χρήστες των νερών της περιοχής, αλλά και φυσικά επαπειλείται η καταδίκη της χώρας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο» καταλήγει η ανακοίνωση των περιβαλλοντικών φορέων.
Το δελτίο Τύπου του Φορέα Διαχείρισης
Ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου, Κεφαλόβρυσου, Βελεστίνου με σημερινό δελτίο Τύπου τονίζει: «Την Παρασκευή 05/08/2016, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 962/08.08.2016 αναφορά παρακολούθησης ορνιθοπανίδας στο πλαίσιο διενέργειας ελέγχου, από ομάδα εργασίας του προσωπικού του Φορέα διαπιστώθηκε η ύπαρξη οκτώ (8) νεκρών ατόμων αργυροπελεκάνου, ενός νεκρού ροδοπελεκάνου, ενός νεκρού κορμοράνου, ενός νεκρού λευκοτσικνιά και ενός νεκρού καστανοκέφαλου γλάρου σε διαφορετικά στάδια αποσύνθεσης, καθώς και η ύπαρξη ληθαργικού νεαρού ατόμου αργυροπελεκάνου επί προσπελάσιμης νησίδας εντός του Ταμιευτήρα.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω ενέργειες:
1.Ενημερώθηκαν τηλεφωνικά το Δασαρχείο Βόλου και η Κτηνιατρική Υπηρεσία Π.Ε. Μαγνησίας.
2.Εφαρμόζοντας τους κανόνες ατομικής ασφάλειας προσωπικού, περισυλλέγησαν τα ζώα τα οποία μεταφέρθηκαν στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Λάρισας του Υπουργείου Γεωργίας μετά από οδηγίες και συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Π.Ε. Μαγνησίας, συνοδευόμενα με το υπ’ αριθ. 949/05.08.2016 διαβιβαστικό αποστολής δειγμάτων με σκοπό την διενέργεια ιστολογικών, κυτταρολογικών, αιματολογικών και τοξικολογικών αναλύσεων.
Σφυριχτάρι.
3.Το ληθαργικό άτομο αργυροπελεκάνου, εστάλη για περίθαλψη, με ευθύνη του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης στην οργάνωση Δράση για την Άγρια Ζωή στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενο με το υπ’ αριθ. 952/05.08.2016 διαβιβαστικό.
4.Την Τρίτη 09.08.2016, πραγματοποιήθηκε νέα αποστολή δειγμάτων νεκρών πτηνών (2) νεκρών αργυροπελεκάνων και δύο νεκρών καστανοκέφαλων γλάρων στο πιστοποιημένο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Παν/μίου Θεσσαλίας, προκειμένου να υποβληθούν σε εξειδικευμένες εξετάσεις για τη διερεύνηση των αιτίων θανάτου.
5.Ο Φορέας Διαχείρισης έχει παραλάβει δείγματα για την ανάλυση βιοτοξινών σε, πιστοποιημένο για τέτοιου είδους αναλύσεις, εργαστήριο».
Μια αρκούδα βάρους 250 κιλών βρέθηκε παγιδευμένη σε συρμάτινη θηλιά από αυτές που βάζουν παρανόμως κυνηγοί για τα αγριογούρουνα δίπλα στον επαρχιακό δρόμο Φλώρινας -…
Στην περιοχή μεταξύ Ακτίου και Βόνιτσας στην Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα κάτω από την οικία της οικογένειας του Παύλου Παπαμιχαήλ εντοπίστηκε στις 19 Οκτωβρίου μια θαλάσσια χελώνα του είδους caretta – caretta χτυπημένη στο κεφάλι αλλά ζωντανή.
Άλλη μια ιστορία κακοποίησης σκύλου φέρνει στη δημοσιότητα «Η Στοργή» το Φιλοζωικό Σωματείου Δήμου Σκύδρας Πέλλας καθώς την Καθαρά Δευτέρα 14 Μαρτίου ένας οδηγός εντόπισε…