Έκκληση μέσω του www.zoosos.gr απευθύνει η Λίνα Ηλιοπούλου καθώς στο παραλιακό μέτωπο της Γλυφάδας στην Αττική άρχισαν εργασίες ανάπλασης με αποτέλεσμα μια μεγάλη έκταση να περιφραχτεί και η ίδια, που αντιμετωπίζει σοβαρά κινητικά προβλήματα, να αδυνατεί πλέον να προσπελάσει τα εμπόδια για να δώσει τροφή και να φροντίσει τα αδέσποτα γατιά, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια και μάλιστα με δικά της έξοδα.
Η κα Ηλιοπούλου στην επιστολή της μας επισήμανε τα εξής καθώς εκεί τελικά διαμορφώνεται, σύμφωνα με την ίδια, μια κατάσταση σε βάρος των γατιών αντίστοιχη με αυτή στο Ελληνικό: «Σκοπός της επικοινωνίας μου μαζί σας είναι να κοινοποιήσω την κατάσταση που ζω και κυρίως την τραγική κατάσταση που θα βιώσουν τα ζώα, συγκεκριμένα οι γάτες, σε όλο το μήκος της παραλίας της Γλυφάδας μόλις μπει σε εφαρμογή το ήδη εγκεκριμένο master plan ανάπλασης του παραλιακού μετώπου.
Αν και είμαι ΑΜΕΑ ως ασθενής με σκλήρυνση και ποσοστό αναπηρίας 75% εδώ και δύο χρόνια ανέλαβα τη σίτιση και κυρίως εξυγίανση μέσω στειρώσεων και περίθαλψης των γατιών του εγκαταλελειμμένου μαγαζιού CATARALA.
Η Λίνα Ηλιοπούλου παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ταΐζει καθημερινά τις αδέσποτες γάτες.
Από τα χέρια μου αυτά τα δύο χρόνια έχουν περάσει γύρω στα 60 ζώα με 39 να έχουν στειρωθεί και άλλα (πολύ λίγα) να έχουν διοχετευτεί σε σπίτια ή δυστυχώς να έχουν εξαφανιστεί ή καταλήξει.
Πάντα υπήρχε η ανησυχία για το τι θα απογίνουν αυτά τα ζώα μόλις αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος γι’ αυτό και προ μηνών είχα επικοινωνήσει με την υποτιθέμενη υπεύθυνη για τα αδέσποτα προκειμένου να τοποθετηθούν ταΐστρες και ποτίστρες με σκοπό να τραβηχτούν τα ζώα μακριά από το μαγαζί και να ''νομιμοποιηθεί'' έως προστατευτεί η παρουσία τους εκεί στα μάτια του ανθρώπου που θα εκμεταλλευόταν τον χώρο.
Το αίτημα μου αντιμετωπίστηκε ως πρωτάκουστο αφού αυτή είναι μία τακτική που ο Δήμος Γλυφάδας δεν ακολουθεί και απλά παραπέμφθηκα, προκειμένου με ξεφορτωθούν, για στειρώσεις στο τοπικό σύλλογο Σ.Π.Α.Ζ. από τον οποίο ακόμα περιμένω να με καλέσουν για τις στειρώσεις. Να σημειωθεί ότι η πρόεδρος με γνωρίζει προσωπικά. Φυσικά τα ζώα στειρώθηκαν όλα ιδίοις εξόδοις.
Και εκεί που έχω οργανώσει όλη μου τη ζωή προκειμένου αυτόνομα να κάνω τη σίτιση των ζώων με αναπηρικό αυτοκίνητο, αναπηρικό δίπλωμα, ειδικό βοήθημα rollator αλλά και οπλισμένη με πείσμα, αντοχή αλλά κυρίως αγάπη για τα ζώα μου, ο Δήμος Γλυφάδας τοποθέτησε φράχτη κατά μήκος όλης της περιοχής αντιδρώντας σε καταγγελίες για εγκατάλειψη του χώρου και μετατροπή του σε υγειονομική βόμβα.
Αντί λοιπόν να καθαρίσει τον χώρο, αποφάσισε να τοποθετήσει φράχτη, με σκοπό την αποτροπή επισκεπτών και άρα μαρτύρων της επιεικώς χαρακτηριζομένης ολιγωρίας του. Το αποτέλεσμα είναι να κλείσει τα γατιά πίσω από τον φράχτη και κυρίως να αποκλείσει την δικιά μου πρόσβαση σε αυτά.
Αφού πλέον η οικονομική μου κατάσταση δεν μου επιτρέπει την απασχόληση έμμισθου βοηθού, κάτι το οποίο έκανα επί έξι μήνες μέχρι να αυτονομηθώ, έχω κάνει έκκληση και εξακολουθώ να κάνω έκκληση σε εθελοντές να έρχονται στον χώρο και να περνάνε πίσω από τον φράχτη προκειμένου να τα ταΐσουν τα ζώα αφού εγώ λόγω του κινητικού μου προβλήματος αδυνατώ.
Κάνω λοιπόν θερμή παράκληση σε εσάς να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα ώστε σε πρώτη φάση να συνεχίσουν να σιτίζονται τα ζώα και σε δεύτερη επιτέλους οι γάτες του δήμου Γλυφάδας να πάψουν να είναι αόρατες και αυτοί που πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Σας παραθέτω ένα βίντεο που τραβήχτηκε πρόσφατα από κυρία που συγκινήθηκε με τον αγώνα μου και ένα ακόμα βίντεο με τον φράχτη.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων».
Η επιστολή προς τον δήμαρχο Γλυφάδας που έμεινε αναπάντητη
Η κα Ηλιοπούλου μας εξήγησε ότι έστειλε την επιστολή που παραθέτουμε στον δήμαρχο Γλυφάδας, Γιώργο Παπανικολάου, χωρίς να λάβει καμιά απάντηση. Σε αυτήν την επιστολή τόνιζε τα εξής: «Ονομάζομαι Ηλιοπούλου Λίνα (Νικολίτσα) και τα τελευταία χρόνια κάνω χρήση της εξαιρετικής εγκατάστασης sea track για τα ΑΜΕΑ για την οποία, ως ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας, είμαι ευγνώμων στον δήμαρχο, κύριο Παπανικολάου.
Η καθημερινή μου παρουσία στην παραλία έφερε σε γνώση μου ένα κενό στην φροντίδα των αδέσποτων γατιών της περιοχής και συγκεκριμένα του κλειστού πλέον μαγαζιού MANSION γνωστού σε όλους τους Γλυφαδιώτες ως CATARALA.
Τα ζώα εξαρτούσαν την επιβίωση τους από περισσεύματα τροφής ή κακής ποιότητας τροφές, ήταν άρρωστα, χωρίς ιατρική περίθαλψη και κυρίως δεν ήταν στειρωμένα.
Αν και τόσο η κατάσταση της υγείας μου όσο και τα περιορισμένα οικονομικά μου μου υπαγόρευαν να μην ασχοληθώ, εντούτοις δεν μπορούσα να γυρίσω την πλάτη και να συνεχίσω να απολαμβάνω την θάλασσα γνωρίζοντας την ύπαρξη ενός αθόρυβου και αόρατου δράματος. Οι γάτες βλέπετε δεν φαίνονται και δεν ενοχλούν όπως τα σκυλιά.
Ξεκίνησα με την μία πλευρά της περιοχής με έναν αριθμό περίπου 10 ζώων αλλά γρήγορα επεκτάθηκα σε όλη την έκταση της περιοχής.
Η παρουσία μου εδώ και δύο χρόνια είναι καθημερινή χωρίς να εξαιρούνται γιορτές ή μέρες με μεγάλη κακοκαιρία. Ο απολογισμός είναι 39 στειρωμένα ζώα, 7 υιοθετημένα σε σπίτια και όλα σε τακτική βάση αποπαρασιτωμένα που σημαίνει ότι είναι απαλλαγμένα από παράσιτα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά όπως οι ψύλλοι. Για του λόγου το αληθές υπάρχει άφθονο φωτογραφικό υλικό των ζώων και της μέριμνας αυτών.
Ο χώρος διατηρείται απολύτως καθαρός μετά την σίτιση καθώς τα πιάτα μαζεύονται και επιστρέφουν την επόμενη μέρα πλυμένα για να ξανασιτιστούν τα ζώα και η διαδικασία επαναλαμβάνεται. Συνεπώς ούτε τα ζώα ούτε η σίτιση αυτών αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία.
Σε όλο αυτό πρέπει να αναφέρω ότι αρκετά συχνά όταν παραστεί ανάγκη τα ζώα μεταφέρονται σε τοπικό γιατρό καθώς και σε κλινική για θεραπεία και νοσηλεία. Τα στοιχεία των ιατρών καθώς και των περιστατικών είναι στη διάθεση σας.
Κι έτσι ξαφνικά χωρίς να το καταλάβω, να το σχεδιάσω ή καν να το φανταστώ, όλη μου η ζωή απέκτησε νόημα καθώς το να σηκώνομαι από το κρεβάτι μου και να νικώ την θλίψη μου είχε ένα σκοπό ανώτερο εμού.
Επειδή όπως αντιλαμβάνεστε κινητικά δεν μπορούσα να αντεπεξέλθω μόνη σε όλο αυτό το έργο οργάνωσα τη ζωή μου αναλόγως. Είχα είτε την βοήθεια του πατέρα μου, είτε επί πληρωμή βοηθού καθώς η συναισθηματική σύνδεση με αυτά τα ζώα δεν μου επέτρεπε να τα εγκαταλείψω.
Προκειμένου να μπορώ πιο αυτόνομα να τα φροντίζω αγόρασα και αυτοκίνητο το οποίο τροποποίησα σε αναπηρικό προκειμένου να φτάνω με αυτό στα σημεία για να ταΐζω και να φροντίζω τα ζώα.
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι την Πέμπτη 18/6/2020 που για πρώτη φορά πήρα να οδηγήσω το αυτοκίνητο μου με το καινούριο αναπηρικό δίπλωμα, ήταν η μέρα που χτίστηκε ο φράκτης από άκρου εις άκρον εγκλωβίζοντας τα γατιά πίσω από αυτόν αλλά κυρίως αποκλείοντας την πρόσβαση σε μένα.
Μία πρόσβαση που σημαίνει επί της ουσίας φροντίδα με τροφή, φάρμακα και αγάπη. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη διαχείρισης και διαφύλαξης του σημείου όμως στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για έμβια όντα με ανάγκες βιολογικές και συναισθηματικές που ευτυχώς προστατεύονται από τον νόμο.
Από την Πέμπτη λοιπόν έχω κάνει έκκληση για βοήθεια σε δεκάδες εθελοντές οι οποίοι να μπορούν με κάποιο τρόπο να δώσουν τροφή στα ζώα. Δεν υπάρχει όμως η δυνατότητα χορήγησης φαρμάκων ή παγιδεύσεων για μεταφορά στον γιατρό αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Θα αφήσω για το τέλος την επίπτωση που έχει αυτή η αναστάτωση στην ψυχική και σωματική μου υγεία καθώς προέχουν οι πρωτεύουσες ανάγκες τόσων άστεγων ψυχών.
Αιτούμαι ακρόαση από υπεύθυνο για ζητήματα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων καθώς επίσης ιδανικά θα ήθελα το θέμα να έρθει σε γνώση του δημάρχου προκειμένου να βρεθεί μία βιώσιμη λύση που θα ικανοποιήσει τα ζώα, εμένα και τους εθελοντές που ενεπλάκησαν και πλέον και αυτοί αγωνιούν για την έκβαση.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Μετά τιμής
Ηλιοπούλου Λίνα».
Τι θα κάνει ο Δήμος Γλυφάδας;
Το ζήτημα είναι τώρα αν η δημοτική αρχή θα επιτρέψει από τουλάχιστον ένα σημείο η φιλόζωη να μπορεί να μπαίνει στον περιφραγμένο χώρο και να ταΐζει τα ζώα όπως κάνει εδώ και μια διετία ή αν θα μεριμνήσει να υπάρχουν τρύπες στην περίφραξη ώστε οι γάτες να μπορούν να βγουν από εκεί και να τραφούν σε άλλο σημείο.
Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης καταδίκασε τελικά το μεσημέρι της Πέμπτης τον 46χρονο άνδρα που συνελήφθη στις 28 Ιανουαρίου καθώς αυτόπτες μάρτυρες τον είδαν να πετάει στη λίμνη Τυχερού στο νομό Έβρου τρία κουτάβια το ένα εκ των οποίων πνίγηκε.
Της Ελένης Ηλιοπούλου Από την Αστυνομία συνελήφθη καθηγήτρια η οποία καταγγέλθηκε από μαθήτρια του 2ου – 4ου Γυμνασίου Ελευσίνας καθώς στο προαύλιο του σχολείου το…
Ένα ζωνοδέλφινο εντοπίστηκε νεκρό στις 2 Μαΐου στην περιοχή Ποσειδώνιο της Σάμου ενώ την επόμενη μέρα μια μεσογειακή φώκια εντοπίστηκε νεκρή στον Μαραθόκαμπο.