Αθήνα: Μεταφέρθηκε σε κτηνιατρείο άρρωστη γάτα που υπέφερε στο Α’ Νεκροταφείο (βίντεο)
Στην έκκληση του www.zoosos.gr ανταποκρίθηκε η Ζέττα Τσιτσινάκη και σήμερα το πρωί κατάφερε να πιάσει τη γάτα που εντοπίστηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών στην οδό…
Η 8η Πανελλήνια Έκθεση Διακοσμητικών Πτηνών πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στην Ορεστιάδα. Τη διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Πτηνών Β. Έβρου Ορεστιάδας με τη συνδρομή της δημοτικής αρχής. Επί τρεις μέρες (7-8-9/12) οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν από κοντά 25 διαφορετικά είδη «διακοσμητικών» πουλιών – λες και μιλάμε για διακοσμητικά αντικείμενα – στο Παλιό Κλειστό Γυμναστήριο της πόλης.
Όλα βέβαια τα πουλιά – μόνο 600 ήταν τα περιστέρια – βρίσκονταν μέσα στα κλουβιά τους εκτός από έναν παπαγάλο, που ήταν η φετινή ατρακσιόν, ο οποίος έκοβε βόλτες και προσγειώνονταν μέσα στο πλήθος… Στην ιστοσελίδα http://astegosdiavatis.blogspot.gr διαβάσαμε πως τα περισσότερα από τα πουλιά ήταν αυτά που χαρακτηρίζονται ανοήτως ως «διακοσμητικά» περιστέρια και προέρχονταν από εκτροφείς στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και στην Τουρκία.
Οι διοργανωτές παρουσίασαν στους ενδιαφερόμενους και αρκετούς παπαγάλους, καναρίνια, «διακοσμητικές κότες», φασιανούς, πέρδικες, παγόνια, κότες νάνους κ.ά. Στον τηλεοπτικό σταθμό Δέλτα TV ακούσαμε τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Πτηνών Β. Έβρου – Ορεστιάδας, Γ. Δημητριάδη, να εξηγεί, τι είναι τα «διακοσμητικά» πουλιά και πως στόχος τους είναι ο θεσμός αυτός να περιλαμβάνει στο μέλλον και καλλιστεία, ώστε να βραβεύεται το ομορφότερο πουλί.
Ο κ. Δημητριάδης εξήγησε – και το βίντεο μπορείτε να δείτε εδώ – ότι πρόκειται για ένα «δαπανηρό χόμπι» και πως στόχος τους είναι να διαδοθεί αυτό, όπως ακριβώς γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Είναι διαγωνισμός, καλλιστεία, στην ουσία» λέει ο κ. Δημητριάδης. «Ο πιο καλός κερδίζει, μετάλλια, χρηματικά έπαθλα, γίνονται δημοπρασίες, και υπάρχουν κριτές που βαθμολογούνε τα πουλιά» συμπληρώνει.
Μίλησε μάλιστα για το πλήθος του κόσμου, που εν μέσω κρίσης, έσπευσε να δει τα πουλιά στα κλουβιά. Αναφέρθηκε και για το τι επίδραση έχει αυτό το θέαμα στα πιτσιρίκια, τα οποία όπως σημείωσε ξετρελαίνονται βλέποντας τα πολύχρωμα πτηνά με τα φτερά, τις ουρές και τα πούπουλα τους.
Φυσικά ο κ. Δημητριάδης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι αυτά τα πλάσματα δεν επιβιώνουν στη φύση. Τα διακοσμητικά πουλιά έχουν μεγαλώσει σε εκτροφεία και η ζωή τους εξαρτάται από την φροντίδα που τους παρέχει ο άνθρωπος…
Ούτε ο κ. Δημητριάδης, ούτε η παρουσιάστρια των ειδήσεων του Δέλτα TV – αν και στο θέμα δόθηκε αρκετός τηλεοπτικός χρόνος – δεν είπαν μια κουβέντα για το πόσο «εκπαιδευτικό» είναι να μαθαίνουμε στα παιδιά μας να ζουν μαζί με αιχμάλωτα ζώα, τα οποία τα εκτρέφουμε για να περάσουν όλο τον βίο τους μέσα σε κλουβιά ώστε να γίνουν ζωντανό ντεκόρ....
Η κουβέντα αυτή δεν έγινε μάλλον για να μη «χαλάσει» το εορταστικό κλίμα…
Είναι νόμιμο; Είναι ηθικό;
Έχουμε γράψει ξανά και ξανά ότι ο νόμος 4039/2012 (άρθρο 12) απαγορεύει τη συμμετοχή κάθε είδους ζώου σε θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες. Και αυτό όφειλε να το γνωρίζει ο Δήμος Ορεστιάδας που υποστηρίζει τον «θεσμό».
«Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον του κοινού.
Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφ’ όσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους».
Η 8η Πανελλήνια Έκθεση Διακοσμητικών Πτηνών δεν είχε εισιτήριο εισόδου για το κοινό. Όμως όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, που ανέβασαν οι ίδιοι οι διοργανωτές στο facebook, δεν ήταν λίγοι οι χορηγοί της. Συνεπώς κέρδος υπήρχε.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγάπη για τα ζώα και το εμπόριο γύρω από αυτά είναι ουσιαστικά διαφορετικές έννοιες…
Πόσο φιλόζωος είναι εκείνος που αποφασίζει να αγοράσει ένα οποιοδήποτε πτηνό (ωδικό ή μη), ένα οποιοδήποτε πλάσμα και να το κλείσει εφ’ όρου ζωής σ’ ένα κλουβί για να το έχει ως «στολίδι» στο σπίτι του; Δεν σας λυπεί να βλέπετε ζώα σε κλουβιά;
Θυμηθείτε, ότι κάθε φορά, που πηγαίνετε το πιτσιρίκι σας στον ζωολογικό κήπο, στο δελφινάριο, σε εκθέσεις ζώων του μαθαίνετε μέσω αυτών των «εκπαιδευτικών επισκέψεων», ότι έτσι πρέπει να ζουν τα υπόλοιπα γήινα πλάσματα, μέσα στα κλουβιά!
Διαβάστε επίσης:
Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία άγριων ζώων;
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
ΦΙΛΕ ΕΣΥ ΠΟΥ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΠΙΚΡΟΤΟΥΝΕ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΟΤΙ ΤΑ ΖΩΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΕ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΣΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΠΡΟΒΑΛΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΦΘΟΥΝΕ. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΑΛΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕΣ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΙ ΜΑΣ ΧΑΛΙΝΑΓΩΓΕΙΤΕ ΤΗ ΣΚΕΨΗ.
Μάλλον Συλλόγος Εκμεταλλευτών Πτηνών Β. Έβρου Ορεστιάδας θα ήταν ακριβέστερος τίτλος. Εν μέσω κρίσης ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί για να βγάλει κανένα ευρώ.
Βαφτίζονται όλα όπως εξυπηρετούν τα γούστα μας. Διακοσμητικά πουλιά, ζωολογικοί κήποι, δελφινάρια…. Και ό,τι άλλο που για να εφεύρει ένας νους, θα πρέπει να διακατέχεται από θράσος και ανηθικότητα.