Την ευκαιρία να ζήσει ξανά ελεύθερη στη φύση έχει η Ζωή, η αρκούδα που εντοπίστηκε να περιφέρεται χωρίς τη μητέρα της στις 24 Απριλίου 2014 από τους εργαζόμενους της Δασικής Υπηρεσίας Καστοριάς στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αυγής. Η ορφανή αρκούδα, έπειτα από φροντίδα 10 μηνών από τους ειδικούς του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, επέστρεψε στο φυσικό της περιβάλλον στις 14 Φεβρουαρίου.
Η μικρή Ζωή όταν βρέθηκε μόνη της ήταν μόλις τριών μηνών. Σώθηκε, όμως, χάρη στην ευαισθησία των υπαλλήλων της Δασικής Υπηρεσίας Καστοριάς που την εντόπισαν και ειδοποίησαν άμεσα τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν τότε η μητέρα της Ζωής δεν βρέθηκε και έτσι η Ζωή μεταφέρθηκε άμεσα στις εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο Αετό Φλώρινας. Εκεί, τη φροντίδα της ανέλαβε το ειδικευμένο προσωπικό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ προσπαθώντας να της διδάξουν τα μυστικά της φύσης που δεν πρόλαβε να μάθει από τη μητέρα της.
Η Ζωή μεταφέρθηκε στη φωλιά της από τους επιστήμονες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ναρκωμένη.
Στις 14 Φεβρουαρίου η επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, με την πολύτιμη συνδρομή των καθηγητών της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., Νατάσας Κομνηνού και Γιώργου Καζάκου, ολοκλήρωσε με επιτυχία την επανένταξη της Ζωής στη φύση. Η επιχείρηση διήρκεσε αρκετές ώρες και πραγματοποιήθηκε υπό δύσκολες συνθήκες εξαιτίας της έντονης χιονοκάλυψης στη δασική περιοχή στην οποία μεταφέρθηκε.
Η μικρή αρκούδα ναρκώθηκε και μεταφέρθηκε με απόλυτη ασφάλεια στη φωλιά που διαμορφώθηκε από τους ερευνητές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στα πρότυπα αυτών που φτιάχνουν οι αρκούδες στη φύση.
Η φωλιά της Ζωής βρίσκεται σε φυσικό βιότοπο αρκούδας και εκεί θα περάσει την περίοδο του χειμέριου ύπνου. Όταν ξυπνήσει, περίπου στα μέσα Μαρτίου, θα είναι μία ελεύθερη αρκούδα!
Η Ζωή την ημέρα που βρέθηκε μόνη της να περιφέρεται στο δάσος.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ δεν θα αφήσει τη Ζωή εντελώς μόνη, αλλά θα παρακολουθεί τις κινήσεις της μέσω δορυφόρου. Ένα ειδικό κολάρο-πομπός που έχει τοποθετηθεί πάνω της θα μεταδίδει το στίγμα της και έτσι η επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ θα μπορεί να την παρακολουθεί ολόκληρο το 24ωρο. Έτσι θα γνωρίζει που βρίσκεται και αν τα έχει καταφέρει. Αυτό σημαίνει ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ο φύλακας της αρκούδας!
Η Ζωή αφέθηκε στη φωλιά της.
Ο επικεφαλής της επιχείρησης δρ. Βιολογίας, Αλέξανδρος Καραμανλίδης δήλωσε: «Μετά τους μικρούς «Νικήτα» και «Μικρό Τζων» είναι η πρώτη φορά που η επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ περιθάλπει και απελευθερώνει μια μικρή, θηλυκή αρκούδα. Κατά την περίοδο της περίθαλψης η μικρή «Ζωή» αποδείχτηκε πολύ τσαχπίνα! Ελπίζουμε ότι θα δείξει την ίδια τσαχπινιά και όταν είναι ελεύθερη στο φυσικό της περιβάλλον».
Όταν βρέθηκε η Ζωή ζύγιζε τέσσερα περίπου κιλά, ήταν αδύναμη και φοβισμένη. Σήμερα, 10 μήνες μετά, είναι μία θαρραλέα νεαρή αρκούδα με βάρος 42 κιλά, που έχει μάθει να ψάχνει μόνη της για τροφή, να αποφεύγει τον άνθρωπο και εκδηλώνει τη φυσιολογική συμπεριφορά ενός άγριου ζώου. Χάρη στη φροντίδα των ειδικών του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ είναι έτοιμη να ζήσει μόνη της στο φυσικό περιβάλλον!
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχει η μικρή Ζωή μια δεύτερη ευκαιρία στη φύση. Γιατί η άγρια Ζωή, είναι κομμάτι της ζωής μας».
Το χρονικό της φροντίδας της έως την επανένταξη
Η Ζωή μεγάλωσε με απόλυτα περιορισμένη ανθρώπινη παρουσία. Οι δύο φροντιστές της ήταν οι μοναδικοί άνθρωποι με τους οποίους ερχόταν σε επαφή ώστε να μη συνηθίσει στην ανθρώπινη παρουσία. Σταδιακά η παρουσία των φροντιστών της ήταν ολοένα και πιο διακριτική και διαρκώς την αποθάρρυναν από το να τους πλησιάζει.
Είναι η δεύτερη παρόμοια επιχείρηση περίθαλψης και επανένταξης στη φύση ορφανής αρκούδας που πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Πριν από τρία χρόνια ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είχε επιστρέψει με επιτυχία στο φυσικό τους περιβάλλον δύο ορφανά αρκουδάκια, το Μικρό Τζων και το Νικήτα.
Οι πιθανότητες να ζήσει ένα τόσο μικρό αρκουδάκι χωρίς τη μητέρα του είναι ελάχιστες, ακόμη και με τη φροντίδα των ειδικών.
Τα αρκουδάκια γεννιούνται κατά τη διάρκεια του χειμέριου ύπνου της μητέρας τους (Ιανουάριο-Φεβρουάριο) και η φωλιά τους λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα. Μένουν με τη μητέρα τους για δύο ολόκληρα χρόνια προκειμένου να μάθουν να επιβιώνουν μόνα τους στη φύση.
Τι έφαγε η Ζωή
15 κιλά γάλα
16.6 κιλά κρέμα
18 κιλά γιαούρτι με δημητριακά
5.5 κιλά μέλι
10.5 κιλά βρώμη
40 αυγά
30 τεμάχια φιλέτο ψάρι
50 μπάρες δημητριακών
2 τόνους μήλα
500 κιλά σταφύλια
500 κιλά άλλα φρούτα (βερίκοκα, ροδάκινα, καρπούζι, ακτινίδια)
100 κιλά καλαμπόκι
500 κιλά λαχανικά (μαρούλι, αντίδια, σπανάκι, βλήτα, ραδίκια, λάχανο)
100 κιλά ξηροί καρποί (κάστανα, καρύδια, βελανίδια, φουντούκια, αμύγδαλα)
50 κιλά καρπούς του δάσους (μούρα, βατόμουρα, άγρια μήλα, κορόμηλα κλπ.)
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Στις 24 Απριλίου 2014 η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ειδοποιείται από τη Δασική Υπηρεσία Καστοριάς ότι ένα πολύ μικρό αρκουδάκι βρέθηκε μόνο του σε δασική περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Αυγής.
Παρά την επίμονη αναζήτηση της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ η μητέρα αρκούδα δεν βρέθηκε. Αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών και το ορφανό αρκουδάκι, μόλις 2,5 μηνών και βάρους 4 κιλών, μεταφέρεται στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης Άγριας Ζωής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.
ΜΑΪΟΣ
Η «Ζωή», όπως ονομάστηκε το αρκουδάκι από τους υπαλλήλους της Δασικής Υπηρεσίας που το εντόπισαν, όταν βρέθηκε ήταν υποσιτισμένη, αφυδατωμένη και εμφανώς στρεσαρισμένη. Από τις πρώτες ημέρες της παρουσίας της στον Κτηνιατρικό Σταθμό, όμως, αρχίζει να ανακάμπτει.
Η φροντίδα της Ζωής γίνεται αποκλειστικά από δύο μόνο φροντιστές με τους οποίους έρχεται σε επαφή ανά τρίωρο για να ταΐζεται. Η δίαιτά της στην αρχή περιλαμβάνει μόνο γάλα. Είναι δραστήρια και παίζει πολύ.
Από την πρώτη μέρα που ήρθε στον Κτηνιατρικό Σταθμό δείχνει ότι θέλει να είναι ανεξάρτητη και ότι δεν θέλει να την αγκαλιάζουν και να έρχεται σε άμεση επαφή με τους φροντιστές της. Συνηθίζει πολύ γρήγορα το γάλα της (παρόλο που δεν ήταν το μητρικό) και δοκιμάζει αμέσως κάθε νέα τροφή που προστίθεται στη διατροφή της!
ΙΟΥΝΙΟΣ
Επιδιώκεται η μικρότερη δυνατή έκθεση σε ανθρώπινη παρουσία ώστε να αναγνωρίζει τον άνθρωπο ως διαφορετικό είδος που πρέπει να αποφεύγει. Έτσι θα μάθει και να αποφεύγει κατοικημένες περιοχές.
ΙΟΥΛΙΟΣ
Η διατροφή της εμπλουτίζεται με φρέσκα φρούτα, καρπούς και λαχανικά (καρπούζια, βατόμουρα, άγρια μήλα και αχλάδια, καρύδια, βελανίδια, καλαμπόκια, ραδίκια, κ.τ.λ.). Ως νεαρή αρκούδα, παίζει ασταμάτητα και της αρέσει να σκαρφαλώνει. Το μεσημέρι που ο ήλιος είναι δυνατός, παίρνει έναν υπνάκο ή απολαμβάνει ένα μπάνιο στην πισίνα της για να δροσιστεί. Το βάρος της Ζωής φτάνει στα 12 κιλά.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Η Ζωή μεταφέρεται στον Ειδικό Χώρο Επανένταξης που έχει δημιουργήσει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ένα περιφραγμένο φυσικό δάσος έκτασης 10 στρεμμάτων, όπου παρακολουθείται με κάμερες. Εκείαρχίζεικαιηπραγματικήδιαδικασίαεπανένταξης.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Το τάισμα γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να προσπαθεί η Ζωή να ανακαλύψει το φαγητό της. Οι φροντιστές της δηλαδή δεν της δίνουν απευθείας το φαγητό αλλά το κρύβουν σε διάφορα σημεία έτσι ώστε να μάθει να το βρίσκει, όπως ακριβώς και στη φύση! Η Ζωή ζυγίζει πλέον 30 κιλά.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Η Ζωή δείχνει χαρακτηριστικά αρκούδας που ζει στη φύση, παρόλο που δεν μεγαλώνει με τη μητέρα της. Οι φροντιστές συχνά βρίσκουν στο χώρο της σκαψίματα σε μεγάλες μυρμηγκοφωλιές, που σημαίνει ότι, όπως κάνουν οι άγριες αρκούδες, αναζητά και τρώει και μυρμήγκια.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Η διατροφή της Ζωής εμπλουτίζεται με καρπούς και τροφές πλούσιες σε ενέργεια και θερμιδική αξία έτσι ώστε να προσθέσει αρκετό βάρος που θα της επιτρέψει να περάσει την περίοδο του χειμέριου ύπνου.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Η επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ προετοιμάζει μια – κατά το δυνατόν – φυσική φωλιά της Ζωής που θα περάσει την περίοδο του χειμέριου ύπνου.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Σταδιακά περιορίζεται η διατροφή της Ζωής έτσι ώστε ο οργανισμός της να ξεκινήσει τη διαδικασία του χειμέριου ύπνου. Ζυγίζει πλέον 40 κιλά και είναι πλέον έτοιμη για να κοιμηθεί και να ξυπνήσει ελεύθερη αρκούδα στη φύση.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Η επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, με την πολύτιμη συνδρομή των καθηγητών της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., Νατάσας Κομνηνού και Γιώργου Καζάκου, ολοκληρώνει με επιτυχία την επανένταξη της Ζωής στη φύση το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015.
Διαβάστε επίσης:
Η ορφανή Ζωή είναι ένα χαρούμενο αρκουδάκι στην αγκαλιά του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα φροντίσει ορφανό αρκουδάκι που βρέθηκε στην Καστοριά
den exo logia na sas eyxaristiso! Poso diaferoyn oi anthropoi metaksi toys!!!
Μπράβο και πάλι μπράβο σας !!!!!!!!
ΜΠΑΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ!!!!
Από τα λίγα δυστυχώς πράγματα για τα οποία οι ΄Ελληνες ζωόφιλοι μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι είναι ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και οι άνθρωποί του. ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ, και ευκαιρία για όλους μας να (ξανα) επισκεφθούμε τις εγκαταστάσεις του ή/και να συνδράμουμε όπως μπορούμε!