Στηρίξτε μας

Η ελληνική αλεπού και η ομάδα που διεκδικεί τη διάσωση της

13 Φεβρουαρίου 2018 08:09 | Επικαιρότητα
Η ελληνική αλεπού και η ομάδα που διεκδικεί τη διάσωση της

Του Τάσου Καραντή*

Η ομάδα μας ονομάζεται ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΛΕΠΟΥ - SAVE FOX IN GREECE  και δημιουργήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 από μια μικρή παρέα φιλόζωων και σήμερα αριθμεί 1.011 μέλη.

Να διευκρινίσουμε πως δεν είμαστε οι φιλόζωοι που έχουν, απλά, ένα ζώο συντροφιάς στο σπίτι τους, αλλά αγαπάμε κι ευαισθητοποιούμαστε για όλα τα ζώα του πλανήτη (εξημερωμένα κι άγρια), δηλαδή, για την πανίδα του, και φυσικά, για την πανίδα της Ελλάδας. Είμαστε, για να το θέσω αλλιώς, ενεργητικοί κι ακτιβιστές φιλόζωοι.

Ο άνθρωπος είναι ζώο (με ανώτερες εγκεφαλικές λειτουργίες) κι αυτός, αφού, ανήκει στην ομοταξία των θηλαστικών, στην υπεροικογένεια των ανθρωποειδών, και, πιο συγκεκριμένα, στην οικογένεια των ανθρωπίδων (των μεγάλων δηλαδή πιθήκων), μαζί με τους χιμπατζίδες, τους γορίλες και τους ουρουκοτάγκους. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρούμε και τα άλλα ζώα ως νοήμονα και συναισθανόμενα όντα, με ίσα με τον άνθρωπο δικαιώματα στον πλανήτη.

Ο βασικός σκοπός της κι ο στόχος της ομάδας μας είναι η απαγόρευση του κυνηγιού της αλεπούς, δηλαδή η έξοδος της αλεπούς από τα «θηρεύσιμα είδη» (Δείτε το Φ.Ε.Κ. με τις ρυθμίσεις Θήρας 2017-2018) κι η ένταξή της στην κατηγορία των «προστατευόμενων ειδών». Η προσπάθειά μας εστιάζεται - προς το παρόν - στο ψήφισμά μας προς το ελληνικό κοινοβούλιο που μπορείτε να δείτε εδώ. Και στη σελίδα μας καθημερινά δημοσιεύουμε πλούσιο ενημερωτικό και οπτικοακουστικό υλικό για ό,τι αφορά την αλεπού δηλαδή ειδήσεις, επιστημονικές μελέτες, ιστορικές, μυθολογικές αναφορές κ.ά.

Γιατί η Ελλάδα δεν καταργεί το κυνήγι;

Την απάντηση τη δίνουν – ψυχρά – οι ίδιοι οι κυνηγοί (οι οποίοι βλέπουν το κυνήγι, απλά ως «μια απόλυτα νόμιμη και θεσμοθετημένη δραστηριότητα»), μέσα από τις συλλογικότητες τους: «Ποιους Έλληνες (200.000 κυνηγούς) θα τιμωρήσετε με αυτά που ανακοινώσατε, αυτούς που προσφέρουν 1,5 δις ευρώ στην ελληνική οικονομία από: άδειες θήρας, ρούχα, φυσίγγια, όπλα, καύσιμα, ξενοδοχεία, ταβέρνες, σκυλιά, αυτοκίνητα;;;;;». Βλ.: http://www.paseges.gr/el/news/Kynhgoi-se-Tsipra:-Mazepse-ta-stelehh-soy-poy-zhtoyn-periorismo-toy-kynhgioy

Δυστυχώς, το ελληνικό κράτος, βλέπει ψηφοθηρικά κι ωφελιμιστικά το κυνήγι (ψήφοι κι οικονομικά έσοδα από τις άδειες κυνηγίου, τον «κυνηγετικό τουρισμό» κ.ά.). Γι’ αυτό και δεν το απαγορεύει! Κρατά μια πολιτικάντικη στάση, ρίχνοντας μια «καραμέλα» στους κυνηγούς (νομιμότητα κυνηγίου) και μια «καραμέλα» στους φιλόζωους, π.χ. φιλοζωικός νόμος 4039/2012 & 4235/2014.

Αν είχε ουμανιστικές κι οικολογικές ευαισθησίες, θα έβαζε τη φιλοζωία ως μάθημα στα σχολεία(!), θα έλυνε το πρόβλημα των αδέσποτων, και θα σεβόταν και προστάτευε την ελληνική πανίδα, με την απαγόρευση του κυνηγίου!

Οι δικαιολογίες των κυνηγών πως συνεχίζουν μια, χιλιάδων, ετών, ανθρώπινη δραστηριότητα (= το κυνήγι), δεν στέκει. Ο προϊστορικός άνθρωπος κυνηγούσε για την εξασφάλιση της τροφής του… Εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο άνθρωπος έχει εξημερώσει τα ζώα εκτροφής για τις διατροφικές του ανάγκες και δεν χρειάζεται να βγαίνει στα βουνά… Αν οι κυνηγοί αγαπάνε τη χλωρίδα και την πανίδα, τους προτείνω τις πεζοπορίες και τις φωτογραφίσεις των άγριων ζώων, κι όχι τον τουφεκισμό τους και την εξαφάνισή τους! Σήμερα, σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν, μόλις 1.500 τσακάλια… έπρεπε να φτάσουμε εκεί, στα όρια της εξαφάνισης, για να απαγορευτεί το κυνήγι τους; Δεν θα αφήσουμε να γίνει το ίδιο με την αλεπού! Αν πάλι, οι κυνηγοί αγαπάνε τα όπλα, υπάρχει το άθλημα της σκοποβολής, που είναι κι ολυμπιακό! Ας αφήσουν το αιματοβαμμένο «σπορ» του κυνηγίου! Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα κι όχι στην προϊστορική εποχή!

Για ποιο λόγο η αλεπού παραμένει στα «θηρεύσιμα είδη» ενώ έχει αποχαρακτηριστεί από «επιβλαβές»;

Την απάντηση τη δίνουν ψυχρά – ωμά, και πάλι, οι ίδιοι οι κυνηγοί : «Την εποχή που δινόταν αμοιβή για την αλεπού και θηρεύονταν μέχρι και 50.000 αλεπούδες ετησίως σύμφωνα με παλιές αναφορές των δασαρχείων. Αυτά μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980.Τότε μπήκαμε στην εποχή της πολιτικής ορθότητας και της ιδεοληψίας που κακώς ονομάστηκε οικολογία στην Ελλάδα. Ο όρος «επιβλαβές» έγινε ταμπού, όλα τα είδη της πανίδας απέκτησαν ίσα «δικαιώματα»... Το 1992 ήταν το έτος της επίσημης κατάργησης του όρου «επιβλαβή» και παύσης της επ' αμοιβή δίωξης της αλεπούς...

Η πιο αποτελεσματική, και η μοναδική επιλεκτική, λύση παραμένει το τουφέκι. Θα πρέπει, λοιπόν, να ξαναφέρουμε την παράδοση του αλεποκυνηγιού και τις τεχνικές του....». Βλ.: http://www.kynigi.org/articles/view/176/ . Επίσης «Λόγω του ότι τρώνε και κυνηγετικά θηράματα όπως περδίκια και λαγούς είναι μισητό ζώο για τους περισσοτέρους κυνηγούς που τις θεωρούν ανταγωνιστές στο θήραμα και τις πυροβολούν όταν τις συναντήσουν…».*

Εμείς απαντάμε ως εξής: «Η ελληνική αλεπού ανήκει σ’ αυτήν την κατηγορία της Κόκκινης Αλεπούς, και, ενώ έχει (από το 1992) αποχαρακτηριστεί από «βλαβερό είδος» («Σε περιπτώσεις εξημέρωσης από μικρή ηλικία δεν διαφέρει καθόλου η συμπεριφορά της από έναν φιλικό σκύλο. Δεν είναι επιθετικό ζώο και ποτέ δεν επιτίθεται στον άνθρωπο».*), παραμένει στα «θηρεύσιμα είδη», και μάλιστα χωρίς περιορισμό ημερών κυνηγίου της και χωρίς περιορισμό αλεπούδων, ανά κυνηγό/έξοδο (Βλ. ρυθμίσεις θήρας του Ελληνικού Δασαρχείου για την κυνηγετική περίοδο 2017-2018) Θεωρείται είδος μη εκτιμημένο (ΝΕ - Not Εvaluated), δηλαδή, η αλεπού ανήκει στα είδη, που δεν ήταν δυνατόν να αξιολογηθεί ως προς τα σχετικά κριτήρια του «ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN).

Επίσης: Είναι πολύτιμος σύμμαχος για τους καλλιεργητές, καθώς συμβάλλει στον περιορισμό των ζημιών από τα ποντίκια. «Είναι ένα από τα ωφέλιμα ζώα, καθώς ένα πολύ μεγάλο μέρος της διατροφής της αποτελούν οι ποντίκες και άλλα τρωκτικά που είναι μια μάστιγα για τους γεωργούς. Μια αλεπού μπορεί να καταναλώσει αρκετές χιλιάδες τρωκτικά μέσα σε έναν χρόνο. Ενεργεί και ως καθαριστής της φύσης, καθώς τρέφεται με ψοφίμια και άρρωστα αδύνατα ζώα που μπορεί να πιάσει πιο εύκολα. Διαδραματίζει στη φύση και τον ρόλο του ρυθμιστή του υπερπληθυσμού άλλων ειδών όπως τρωκτικών, ερπετών και γενικά όλων των ειδών με τα οποία τρέφεται κρατώντας έτσι τις ισορροπίες της φύσης.»*

Η λαϊκή εντύπωση, ότι η αλεπού καταστρέφει τα κονικλοτροφεία (κουνελοτροφεία) και τα κοτέτσια των ανθρώπων είναι υπερβολική, καθώς, σύμφωνα με σχετικές μελέτες, η διατροφής της κόκκινης αλεπούς αποτελείται:

· Κατά 48,4% από φρούτα και καρπούς με κουκούτσια
· Κατά 27,2% από μικρά τρωκτικά
· Κατά 6,5% από λαγούς και κουνέλια
· Κατά 3,1% από μικρά πουλιά
· Κατά 3,1% από έντομα
· Κατά 11,7% από άλλα είδη (κυρίως σκουλήκια και ψάρια)

Ο αγώνας κι ο στόχος μας

Δεν θέλουμε να φέρουμε την ελληνική αλεπού από το βουνό στο σαλόνι. Να την βγάλουμε από τα «θηρεύσιμα είδη» θέλουμε και να την περάσουμε στα «προστατευόμενα είδη». Ο αγώνας μας κι ο στόχος μας είναι η έξοδός της από τα «θηρεύσιμα είδη» κι η ένταξή της στα «προστατευόμενα είδη» της ελληνικής πανίδας.

Βάρβαρη και γενοκτονική η στάση μας προς την αλεπού

Αν δεν μπει η αλεπού στα «προστατευόμενα είδη» της ελληνικής πανίδας, θα την θυμόμαστε από τους μύθους του Αισώπου και θα την βλέπουμε μόνο στις φωτογραφίες!... Κι η ειρωνεία της ανθρώπινης αλαζονείας : οι πρώτοι, ανατομικά, σύγχρονοι άνθρωποι, έζησαν και πήραν την τελική μορφή τους, πριν 200.000 χρόνια, η αλεπού εμφανίστηκε στη Γη πριν από 400.000 χρόνια. Τα νεότερα είδη κι «ήμερα»(;), ήρθαν να κάνουν το «ρυθμιστή» (θεό ή φύση, όπως το πιστεύει ο καθένας) και να εξαφανίσουν τα παλαιότερα κι «άγρια»(;)…

Το σύνθημα μας για την αλεπού

Το μότο μας είναι κι η ονομασία της ομάδας μας : «ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΛΕΠΟΥ - SAVE FOX IN GREECE»! Θα έλεγα, ακόμα και προς αυτούς που δεν είναι φιλόζωοι, αλλά, τουλάχιστον – με βάση την κοινή λογική – δεν μισούν τα ζώα κι αγαπάνε την πατρίδα μας, ας πλαισιώσουν την ομάδα μας, και, κυρίως, ας υπογράψουν, να σώσουμε ένα (κάνοντας μικρά βήματα, ως την ολική κατάργηση του κυνηγίου) από τα πιο ωφέλιμα και συμπαθητικά είδη της ελληνικής πανίδας. Κι η ελληνική πανίδα είναι μέρος του ελληνικού πολιτισμού μας! Του οικολογικού μας πολιτισμού μας! Ας μην τον σκοτώσουμε – οι ίδιοι – κι αυτόν!

*Τα αποσπάσματα με το αστερίσκο (*) προέρχονται από το δημοσίευμα του Κύπριου Γιώργου Κωνσταντίνου «Όλα για την κυπριακή αλεπού. Υπερπληθυσμός ή όχι;» (Εφημερίδα πολίτης 3/12/2017), καθώς κι οι φωτογραφίες (1-4). Τον ευχαριστούμε για την άδεια χρήσης των αποσπασμάτων του, καθώς και το φωτογραφικό υλικό της κυπριακής αλεπούς, που έδωσε την άδεια να δημοσιεύσουμε. Ο Γιώργος Κωνσταντίνου γεννήθηκε το 1960 στη Λευκωσία και είναι φυσιοδίφης ερευνητής της κυπριακής βιοποικιλότητας. Φωτογράφος και κινηματογραφιστής αγρίας ζωής και πρόεδρος του συνδέσμου προστασίας φυσικής κληρονομίας και βιοποικιλότητας της Κύπρου. Με ακούραστη δράση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά το περιβάλλον και την βιοποικιλότητα του τόπου μας.

*Ο Τάσος Καραντής είναι συνδημιουργός και διαχειριστής της ομάδας «ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΛΕΠΟΥ - SAVE FOX IN GREECE», συνδημιουργός και διαχειριστής της ομάδας «ΟΜΑΔΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ», είναι διαχειριστής της σελίδας «ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ», είναι μέλος της Ζωοφιλικής Ομάδας Εθελοντών Σαλαμίνας (Ζ.Ο.Ε.Σ.) και εθελοντής του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (Ε.Κ.Π.Α.Ζ.).

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζεται με την άδεια του ΥΠ.Α.Α.Τ. η μαζική & με αμοιβή δολοφονία αλεπούδων

Νόμιμη η δολοφονία 362 αλεπούδων από κυνηγούς επ’ αμοιβή με δικαιολογία τη λύσσα

Συνεχίζεται η νόμιμη δολοφονία αλεπούδων από κυνηγούς με αμοιβή κατ’ εντολή ΥΠ.Α.Α.Τ. εξαιτίας ανυπαρξίας της λύσσας

ΥΠ.Α.Α.Τ.: Κανένα κρούσμα λύσσας σε αλεπούδες από τον Μάιο του 2014

Τι λένε οι κυνηγοί μεταξύ τους και δημόσια για τις αλεπούδες; (Βίντεο)

Κεφαλλονιά: Βρήκαν την αλεπού νεκρή κρεμασμένη σε δέντρο στα Καρδακάτα

Τι λένε οι κυνηγοί μεταξύ τους και δημόσια για τις αλεπούδες; (Βίντεο)

Πόδι αλεπούς βρέθηκε κρεμασμένο με σύρμα κοντά σε σχολείο στο Λιτόχωρο Πιερίας

Συστηματική εξόντωση ζώων (όπως αλεπούδες κ.ά.) με φόλες και στη Χίο

Στο αρχείο από λάθος της Εισαγγελίας Σπάρτης η υπόθεση δολοφονίας αλεπούς από χρυσαυγίτη κυνηγό στην Καστέλλα Μονεμβασιάς

Θα δικαστεί ο κυνηγός που δολοφόνησε την αλεπού μπροστά στο παιδάκι στην Καστέλλα Μονεμβασιάς;

Mε φόλες εξοντώνουν άγρια και κατοικίδια ζώα παντού στην Ελλάδα

Εξόντωση αλεπούδων με φόλες στο Ποικίλο Όρος

Συστηματική εξόντωση αλεπούδων στη Βοιωτία

Φόλες με υδροκυάνιο και νεκρές αλεπούδες εντόπισαν στη Χίο

Απευθύνθηκαν στον εισαγγελέα του Άρειου Πάγου για την παράνομη μαζική εξόντωση αλεπούδων

Φθιώτιδα: Δηλητηρίασαν 7 αλεπούδες, άγνωστος ο ακριβής αριθμός των ζώων που πέθαναν

Εξόντωσαν άλλες εφτά αλεπούδες στη Φθιώτιδα

Καστοριά: Εντόπισαν 56 κάψουλες φόλας, 3 αλεπούδες και έναν σκύλο νεκρό

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Μαρία Β

    Καλησπέρα σας μένω έξω από 1 χωρίο της Θεσσαλονίκης και τα τελευταία βραδιά με επισκέπτεται μια αλεπού, τρώει κροκετες απι τις γάτες μου. Είναι υπέροχα ζωα!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.