Στηρίξτε μας

Ελπίδα για αύξηση του πληθυσμού του πιο απειλούμενου υδρόβιου πουλιού της Ευρώπης

1 Σεπτεμβρίου 2015 18:44 | Τα καλά νέα
Ελπίδα για αύξηση του πληθυσμού του πιο απειλούμενου υδρόβιου πουλιού της Ευρώπης

Με πρωτόγνωρη επιτυχία ολοκληρώθηκε φέτος η αναπαραγωγική περίοδος της Νανόχηνας, του πιο απειλούμενου υδρόβιου πουλιού της Ευρώπης που διαχειμάζει και στη χώρα μας. Στις 24 Αυγούστου, στα έλη Βαλντάκ στη Βόρεια Νορβηγία, καταμετρήθηκαν από τη Νορβηγική Ορνιθολογική Εταιρεία 126 άτομα, εκ των οποίων τα 70 νεαρά που ανήκαν σε 22 οικογένειες. Ο αριθμός των νεαρών είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί για τον φιννοσκανδικό πληθυσμό της Νανόχηνας, ενώ μάλιστα παρατηρήθηκε οικογένεια με 7 μικρά, η πιο πολυμελής οικογένεια Νανοχηνών που έχει παρατηρηθεί ποτέ!

Η επιτυχημένη φετινή αναπαραγωγική περίοδος σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε.) ήταν σχετικά αναμενόμενη, λόγω του υψηλού φετινού πληθυσμού των μικρών τρωκτικών θηλαστικών που απαντούν στην περιοχή. Τα μικρά αυτά τρωκτικά αποτελούν λεία για τους επίδοξους θηρευτές της Νανόχηνας, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στη μείωση της πιθανότητας θήρευσης των νεαρών Νανοχηνών.

Οι Νανόχηνες, που ανήκουν στον ευρωπαϊκό φιννοσκανδικό πληθυσμό, δηλαδή τα πουλιά που αναπαράγονται στη Βόρεια Σκανδιναβία, έχουν ήδη ξεκινήσει το μεταναστευτικό τους ταξίδι, διασχίζοντας την Ευρώπη, με προορισμό τους υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας.

Οι Νανόχηνες, που δεν κατάφεραν να αναπαραχθούν επιτυχώς θα επιλέξουν μια μακρύτερη και πιο επικίνδυνη διαδρομή μέσω της Ασίας, όπου η λαθροθηρία αποτελεί συχνό φαινόμενο. Συνεπώς, η επιτυχής αναπαραγωγή όχι μόνο ενισχύει τον πληθυσμό της Νανόχηνας με νεαρά άτομα, αλλά και συμβάλει καθοριστικά στην επιβίωση ολόκληρων οικογενειακών ομάδων κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευση, ενισχύοντας την επιβίωση του πληθυσμού.

Η Νανόχηνα στην Ελλάδα είναι κρισίμως κινδυνεύον είδος το οποίο ισορροπεί στο χείλος της εξαφάνισης με μόλις 53 άτομα να έχουν καταγραφεί τον προηγούμενο χειμώνα. Για πάνω από μία δεκαετία γίνονται αδιάλειπτες προσπάθειες για τη διατήρηση και διάσωσή της, τόσο στην Ελλάδα, τη σημαντικότερη χώρα για τη διαχείμαση της Νανόχηνας, όσο και στις περιοχές αναπαραγωγής στη Νορβηγία αλλά και στις χώρες από όπου διέρχεται κατά τη μετανάστευση όπως η Ουγγαρία, η Λιθουανία και η Φινλανδία.

Η Ε.Ο.Ε., συντονιστής του διασυνοριακού Προγράμματος LIFE+ για τη διαφύλαξη της Νανόχηνας και οι εταίροι και συνεργάτες της από πέντε χώρες, δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τα νέα της φετινής αναπαραγωγικής περιόδου και βρίσκονται ταυτόχρονα σε επιφυλακή, καθώς το κοπάδι αναμένεται να φτάσει στη λίμνη Κερκίνη στις αρχές Οκτωβρίου, παραμένοντας στη χώρα μας για 5 περίπου μήνες.

«Τα νέα μας γεμίζουν ελπίδες για τον μικρό πληθυσμό της Νανόχηνας, που χρόνια τώρα πασχίζουμε να διαφυλάξουμε. Η επιτυχής αναπαραγωγή είναι απόλυτα εξαρτώμενη από τις συνθήκες στις περιοχές διαχείμασης, οπότε τα καλά νέα φέρουν και μεγάλη ευθύνη, καθώς με την αναμενόμενη άφιξη του πληθυσμού στη χώρα μας παίρνουμε πλέον τη σκυτάλη για τη διασφάλιση της επιβίωσής του.

Στόχος μας είναι το κοπάδι να παραμείνει στους υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας ανενόχλητο, ώστε να επιστρέψει στο σύνολό του και σε καλή φυσική κατάσταση και πάλι στον Βορρά» τονίζει η Μανόλια Βουγιούκαλου, συντονίστρια του Προγράμματος LIFE+ για τη Νανόχηνα.

Ενημερωθείτε για την άφιξη του κοπαδιού των Νανοχηνών στην Ελλάδα στην ιστοσελίδα του Προγράμματος της Ε.Ο.Ε., καθώς και στη σελίδα της Ε.Ο.Ε. στο facebook και μάθετε πώς μπορείτε κι εσείς να συμβάλλετε στην προστασία αυτού του εμβληματικού για τη χώρα μας είδους.

Με κοινό στόχο την ανάσχεση της μείωσης του κρισίμως κινδυνεύον ευρωπαϊκού πληθυσμού της Νανόχηνας, οκτώ φορείς από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους στο Πρόγραμμα LIFE+ Φύση «Διαφύλαξη του φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής» (LIFE10 NAT/GR/000638).

Το Πρόγραμμα υλοποιείται κατά την περίοδο 2011-2016 με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Οργανισμού Περιβάλλοντος της Νορβηγίας.

Διαβάστε επίσης:

«Ένα είδος μπορεί να εξαφανιστεί στο φτερό» (βίντεο)

Έρευνα αποκαλύπτει: «25.000.000 πουλιά θανατώνονται παράνομα στη Μεσόγειο κάθε χρόνο»

Μάστιγα η λαθροθηρία ωδικών πτηνών στις Κυκλάδες (βίντεο)

«Δράση για την Άγρια Ζωή»: Μάστιγα η λαθροθηρία

Μάστιγα η λαθροθηρία: Ελάχιστα από τα θύματα φτάνουν στα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων

Mόνο το 2011 αντιμετώπισαν 1.123 περιστατικά τραυματισμένων άγριων ζώων και πτηνών

 

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.