Ένα ξύλινο ελαφάκι με φρούτα ήταν το δώρο που έκαναν στις 12 Δεκεμβρίου στον Ούσκο, στον παράλυτο αρκούδο που ζει στις εγκαταστάσεις του ΑΚΤΟΥΡΟΥ στη Φλώρινα, οι φροντιστές του. Ο - όχι και τόσο - μικρός, πλέον, αρκούδος έτρεξε να καταβροχθίσει τα μήλα και στην προσπάθειά του γκρέμισε την κατασκευή απολαμβάνοντας έτσι με τον δικό του τρόπο το πρώιμο χριστουγεννιάτικο γεύμα.
Ο Ούσκο με το ειδικά σχεδιασμένο αναπηρικό αμαξίδιο – καρέκλα απολαμβάνει όταν ο καιρός είναι καλός ακόμα και την ατομική του πισίνα που του έφτιαξαν ώστε παράλυτο ζώο να μην στερείται τίποτα και να δροσίζεται καθημερινά…
Ο ανάπηρος αρκούδος θυμίζουμε έφτασε στη χώρα μας στις 6 Ιουλίου 2015 από τη γειτονική Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, έπειτα από πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Macedonian Ecological Society», η οποία και τον βρήκε σοβαρά τραυματισμένο χωρίς τη μητέρα του.
Ο Ούσκο ζει εδώ και ενάμιση χρόνο πια στις εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και τον Ιανουάριο του 2016 ο Βασίλης Τζιγκούρας ταξίδεψε από την Αθήνα μέχρι το Νυμφαίο για να μετρήσει τον μικρό αρκούδο και να προσαρμόσει στα μέτρα το κάθισμα με τις ρόδες που βοηθάει το ζώο κάποιες ώρες της ημέρας να κινείται με αυτονομία χωρίς να σέρνεται. Σύμφωνα με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ αυτό το ειδικό κάθισμα του επιτρέπει να κινείται εύκολα, ανώδυνα και χωρίς να τραυματίζεται και να μπορεί να ζει με την μικρότερη δυνατή ανθρώπινη παρέμβαση.
Ο Ούσκο ζει σε περιφραγμένο χώρο, μη επισκέψιμο για το κοινό.
Οι επιστήμονες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ έψαξαν εντός και εκτός Ελλάδας για θεραπεία αλλά δυστυχώς ο τραυματισμός στην σπονδυλική στήλη του ζώου που συνέβη - όταν ήταν 5 μηνών - δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Γι’ αυτό και ο Ούσκο θα ζήσει για πάντα στο καταφύγιο του περιβαλλοντικού φορέα στη Φλώρινα υπό την αιγίδα των φροντιστών του.
Η δεκαοχτούρα είναι ένα είδος πουλιού που το συναντάμε παντού στην Ελλάδα. Ανήκει στην κατηγορία των περιστερίδων και το επιστημονικό όνομα του είναι Streptopelia decaocto. Αυτή την εποχή τα μικρά, που έχουν ήδη σκάσει απ’ τα αυγά τους, μεγαλώνουν κάτω από τις φτερούγες των γονιών τους.
Οι δυο ψιψίνες ζωγραφισμένες με σπρέι στον τοίχο του Σταθμού του Η.Σ.Α.Π. στο Ηράκλειο Αττικής είναι βέβαιο ότι τραβάνε την προσοχή. Ο καλλιτέχνης έκανε ό,τι μπορούσε για να δημιουργήσει αυτό το γκράφιτι με τα δύο αιλουροειδή που μοιάζουν τόσο αληθινά αν αποτυπωμένα σ' έναν τοίχο.
Με άνοιγμα φτερών που ξεπερνά τα 3 μέτρα ο Αργυροπελεκάνος είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά υδρόβια πουλιά. Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία πρόκειται…