Δύο ακόμη νεογέννητα ορφανά άγρια ζώα φροντίζει εδώ και μερικές ημέρες ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ. Πρόκειται για ένα αρκουδάκι που βρέθηκε στην γειτονική Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και ένα λυκάκι που βρέθηκε στο Καβαλάρι της Θεσσαλονίκης.
Ο Ushko
Ο Ούσκο στις 6 Ιουλίου έφτασε στην Ελλάδα έπειτα από πρωτοβουλία περιβαλλοντικής οργάνωσης «Macedonian Ecological Society» που δραστηριοποιείται στην Π.Γ.Δ.Μ. η οποία και βρήκε το αρκουδάκι χωρίς τη μητέρα του και τραυματισμένο.
Ο μικρός απολαμβάνει το μέλι.
Οι επιστήμονες ζήτησαν από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ να αναλάβει τη φροντίδα και την αποκατάσταση του άτυχου ζώου και χάρη στην άμεση κινητοποίηση των τοπικών αρχών στα Σκόπια και του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στην Ελλάδα το αρκουδάκι μεταφέρθηκε στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Δείτε το βίντεο με την μεταφορά και την εξέταση του μικρού τραυματισμένου αρκούδου.
Από τις εξετάσεις που έγιναν στο ζώο προέκυψε ότι έχει κάταγμα λεκάνης. Πρόκειται για έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό που δεν επιτρέπει στο μικρό αρκουδάκι να περπατάει καλά.
Το μόλις 5 μηνών αρκουδάκι έχει σπασμένη λεκάνη.
Προς το παρόν ο Ούσκο φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ σε πολύ μικρό χώρο ώστε να περιοριστούν οι κινήσεις του για να γίνει η συγκόλληση των οστών στη λεκάνη. Λόγω της ηλικίας του (είναι μόλις 5 μηνών) οι κτηνίατροι ελπίζουν ότι μπορεί και να τα καταφέρει. Εφόσον όλα εξελιχθούν κατ’ ευχήν και αποκατασταθεί το πρόβλημα, ο Ούσκο θα επιστρέψει του χρόνου στο φυσικό του περιβάλλον.
Παρά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, ο Ούσκο είναι πολύ δραστήριος και έχει προσαρμοστεί στην κατάστασή του χρησιμοποιώντας περισσότερο τα μπροστινά του πόδια. Λαμβάνει καθημερινά αντιβίωση και τρώει αρκετά καλά και με όρεξη το φαγητό του.
Ο Ρώμος
Όπως έχουμε ήδη δημοσιεύσει στο www.zoosos.gr ένα λυκάκι μόλις δύο μηνών, παρέδωσε στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ στις 8 Ιουλίου η περιβαλλοντική οργάνωση «Δράση για την Άγρια Ζωή».
Δύο μηνών το ορφανό λυκάκι.
Βρέθηκε από ιδιώτη στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης στις αρχές Ιουνίου, ο οποίος το φρόντισε για δύο περίπου εβδομάδες. Ο Ρώμος, όπως ονομάστηκε το ορφανό λυκάκι, στη συνέχεια φιλοξενήθηκε σε εγκαταστάσεις της «Δράσης για την Άγρια Ζωή» προτού παραδοθεί στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, για να μεταφερθεί στο μοναδικό αδειοδοτημένο χώρο για περίθαλψη μεγάλων σαρκοφάγων στην Ελλάδα.
Είναι άγνωστες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εντοπίστηκε το λυκάκι στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης.
Η φροντίδα του Ρώμου εξελίσσεται πολύ καλά, τρώει κανονικά και είναι ευδιάθετος. Για το λυκάκι θα γίνει κάθε προσπάθεια επανένταξης στη φύση. Δυστυχώς, όμως, η περίπτωσή του είναι πολύ δύσκολη δεδομένου ότι η επανένταξη λύκων είναι πιο δύσκολη από αυτή των αρκούδων καθώς και του γεγονότος ότι έχει ήδη περάσει ένα μήνα υπό στενή ανθρώπινη φροντίδα και μακριά από το φυσικό του περιβάλλον.
Θα γίνει προσπάθεια επανένταξης του.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση του, παραμένει συνεπής στο έργο του για προστασία της άγριας ζωής. Για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ κάθε άγριο ζώο θα πρέπει να ζει στο φυσικό του περιβάλλον.
Η Ομάδα Εθελοντών Φιλόζωων της Ικαρίας διοργανώνει ένα δεύτερο πρόγραμμα στειρώσεων, που θα διεξαχθεί από τις 29 Ιουνίου έως και τις 2 Ιουλίου σε χώρο, που παραχωρείται για χρήση ως προσωρινή κλινική από τον μη – κερδοσκοπικό οργανισμό «Αρχιπέλαγος». Τα οφέλη της στείρωσης, η οποία είναι η μόνη πολιτισμένη και ηθικά αποδεκτή λύση για την μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, τα οποία είναι πια δεκάδες χιλιάδες, είναι πάρα πολλά.
Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία με αφορμή το υπό ψήφιση νομοσχέδιο «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» τονίζει ότι: «Η φιλοζωία είναι στάση ζωής. Δεν γνωρίζει σύνορα, δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένη κοινωνική τάξη ή κατηγορία εισοδημάτων και δεν χρειάζεται πανεπιστημιακό τίτλο για να ασκηθεί. Στην Ελλάδα όμως που δεν υπάρχουν πρότυπα ούτε μακρόχρονη παράδοση φιλοζωική, είναι αναμενόμενο να υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις για το ίδιο πάντα θέμα.
Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής με ανακοίνωση του επισημαίνει ότι είναι από τους ελάχιστους δήμους της χώρας που, σε λίγο καιρό, θα διαθέτει ολοκληρωμένο σύστημα μέριμνας…
Macedonian Society? σαν δε ντρεπομαστε λιγο