Υιοθέτησαν το κόκκινο κουτάβι που βρέθηκε στα Οινόφυτα Βοιωτίας (βίντεο)
Με τη νέα της οικογένεια βρίσκεται πλέον η Σκάρλετ, το θηλυκό κουτάβι που εντοπίστηκε στις 12 Ιουλίου στα Οινόφυτα Βοιωτίας βαμμένο κόκκινο. Η σκυλίτσα υιοθετήθηκε…
Εφτά θαλάσσιες χελώνες απελευθερώθηκαν φέτος τον Ιούνιο αφού ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους στις εγκαταστάσεις του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ.
Ο Παύλος Τσάρος, υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης, εξηγεί: «Κάθε φορά που δεχόμαστε μια τραυματισμένη χελώνα στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στη Γλυφάδα, δεν μπορούμε παρά να σκεφτούμε και τη στιγμή που θα τις οδηγήσουμε και πάλι στο δρόμο προς την ελευθερία, το απέραντο γαλάζιο “σπίτι” τους.
Και να, λοιπόν, πώς ο αποχωρισμός μπορεί να γίνει χαρούμενο γεγονός, όταν μάλιστα είναι 7!».
Από τις αρχές του 2011 έχει καταγραφεί αυξημένος αριθμός εκθαλασσώσεων χελωνών σε όλη την Ελλάδα και δυστυχώς η προσέλευση στο μοναδικό Κέντρο Περίθαλψης, είναι αθρόα.
Η «Σμαρώ», η «Μαριλένα», η «Δαμασκηνιά», ο «Αριστοτέλης», ο «Νόντας», ο «Ανδρέας» και ο «Μάρκος» ήταν οι πρώτες επτά θαλάσσιες χελώνες που απελευθερώθηκαν φέτος από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και από τα στελέχη του Δικτύου Διάσωσης με την βοήθεια των φουσκωτών σκαφών του Aqua Divers Club.
Κάθε απελευθέρωση είναι ξεχωριστή για τους ανθρώπους του ΑΡΧΕΛΩΝ. Για τους εθελοντές και τους επιστήμονες που φροντίζουν καθημερινά τις χελώνες που που βλέπουν τουλάχιστον 60 χελώνες τον χρόνο, να έρχονται και να φεύγουν αλλά και για τους επισκέπτες του Κ.Δ.Θ.Χ. και φίλους του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Ο κ. Τσάρος εξηγεί: «Ίσως κάθε φορά που λέμε αντίο σε μια χελώνα, να αισθανόμαστε μια μικρή ικανοποίηση και ταυτόχρονα μια επιπλέον ανάγκη να συνεχίσουμε το έργο μας συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σε ένα κομμάτι της προστασίας της βιοποικιλότητας.
Ίσως, πάνω στο καβούκι μιας χελώνας που απομακρύνεται, να βλέπουμε τις ελπίδες μας για ένα κόσμο συνολικά καλύτερο να ταξιδεύουν μαζί της και να διαδίδονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη.
Σχετικά με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους καθώς και την ενημέρωση του κοινού.
Το 1994 ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με τον Δήμο Γλυφάδας και την έγκριση του τότε Υπουργείου Γεωργίας ίδρυσε το πρώτο οργανωμένο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Μεσόγειο.
Τραυματισμένες χελώνες από όλη την Ελλάδα περιθάλπονται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάσωσης από κτηνιάτρους, ειδικευμένο προσωπικό και εθελοντές, ενώ στη συνέχεια απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον.
Περισσότερες από 750 θαλάσσιες χελώνες έχουν φιλοξενηθεί ήδη, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 60% έχει επιστρέψει στη θάλασσα μετά από επιτυχή περίθαλψη.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει στις κυριότερες περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα (Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη) προγράμματα για την προστασία των φωλιών και των νεοσσών αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
Το Κέντρο Διάσωσης βρίσκεται στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας σε χώρο που έχει παραχωρήσει για αυτό το σκοπό ο Δήμος Γλυφάδας. Οι δραστηριότητες του Κέντρου Διάσωσης στεγάζονται σε ανασκευασμένα βαγόνια τρένου, παραχώρηση του Ο.Σ.Ε..
Στο Κέντρο υπάρχουν για τη περίθαλψη των θαλασσίων χελωνών, 35 δεξαμενές, όλες συνδεδεμένες με σύστημα αυτοματισμού για σταθερή παροχή νερού από την θάλασσα. Σε όλες τις δεξαμενές γίνεται συνεχής ανανέωση του νερού με τη μέθοδο της υπερχείλισης.
Από το Κέντρο Διάσωσης συντονίζεται και η λειτουργία του Πανελλήνιου Δικτύου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών. Προτεραιότητα του Δικτύου Διάσωσης είναι η συνεχής παρακολούθηση και καταγραφή των περιπτώσεων εκθαλάσσωσης θαλάσσιων χελωνών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Με την τηλεφωνική γραμμή 2108944444 και με την συνεργασία όλων των Λιμεναρχείων της Ελλάδος (βάσει εγκυκλίου Υ.Ε.Ν.: Μ-3143.5/1/99 της 20/7/99) δίνεται η δυνατότητα να μεταφερθούν εγκαίρως στο Κέντρο οι τραυματισμένες χελώνες απ’ όλη την Ελλάδα.
Το Κέντρο Διάσωσης λειτουργεί και ως επισκέψιμος χώρος (κάθε Σάββατο και Κυριακή, 11:00 με 17:00, εκτός Αυγούστου) και είναι μοναδικό σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφού ο επισκέπτης μπορεί να λάβει πληροφορίες για ένα ζώο που κινδυνεύει με άμεση εξαφάνιση. Επίσης, μπορεί να δει σε ειδικές δεξαμενές κάποιο τραυματισμένο ζώο ενώ προετοιμάζεται από τους κτηνίατρους του Κέντρου για την επιστροφή του στη θάλασσα.
Επίσης, στους χώρους του Κέντρου Διάσωσης πραγματοποιείται Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας που απευθύνεται προς κάθε ενδιαφερόμενη ομάδα, όπως σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, Κ.ΑΠ.Η., προσκόπους κ.τ.λ.. Οι ομαδικές επισκέψεις γίνονται οργανωμένα μετά από συνεννόηση με την υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Αγωγής (τηλέφωνο επικοινωνίας: 2108982600).
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr