Οι σκύλοι - οδηγοί τυφλών συνανθρώπων μας μπαίνουν ΠΑΝΤΟΥ! (Νόμος 3868/2010)
Από τις 3 Αυγούστου του 2010 ισχύει ο νόμος 3868/2010, που στο άρθρο 16, παρ.7 αναφέρει ότι επιτρέπεται σε ΟΛΑ ΤΑ Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς…
Επικίνδυνες και τοξικές για τις γάτες και τους σκύλους (και όχι μόνο) είναι κάμπιες (του είδους Thaumatopoea pityocampa) που ζουν στα πεύκα. Πίτυς στα αρχαία Ελληνικά είναι το πεύκο, διότι κατά την Ελληνική Μυθολογία, Πίτυς λεγόταν η νύμφη η οποία μεταμορφώθηκε σε δένδρο για να αποφύγει τον εναγκαλισμό - για να το πούμε ευγενικά - με τον θεό Πάνα. Από τα πεύκα λοιπόν κατεβαίνουν από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο κάμπιες σχηματίζοντας μεγάλες σειρές στο έδαφος. Η πιτυοκάμπη, η πευκοκάμπια δηλαδή, όσο είναι στο κουκούλι τρώει πευκοβελόνες για να ζήσει και το πεύκο το στρεσάρει καθώς ρουφάει τους χυμούς του.
Όταν οι κάμπιες κατεβαίνουν από τα κλαδιά μέσω του κορμού στο έδαφος κολλάνε η μια πίσω από την άλλη και συνήθως σύμφωνα με τους βιολόγους η πρώτη που καθοδηγεί τις υπόλοιπες είναι θηλυκού γένους.
Όλες μαζί αναζητούν πρόσφορο έδαφος. Θέλουν να μπουν μέσα στο χώμα να ενηλικιωθούν και να βγουν από αυτό ως πεταλούδες, οι γνωστές νυχτοπεταλούδες με τις οποίες τρέφονται και πολλά είδη πουλιών καθώς αυτός είναι ο κύκλος της ζωής. Οι νυχτοπεταλούδες πριν πεθάνουν θα γεννήσουν τα αυγά τους πάνω στα πεύκα και ο κύκλος της ζωής θα συνεχιστεί.
Αυτές οι σειρές με κάμπιες στο έδαφος στους ανθρώπους προκαλούν αλλεργίες αλλά στα ζώα μπορούν να είναι και τοξικές. Οι κάμπιες όταν χρειαστεί απελευθερώνουν μια αλλεργιογόνο πρωτεΐνη. Και όσοι είστε αλλεργικοί γνωρίζετε καλά πόσο ενοχλητική είναι αυτή η φαγούρα.
Αν κάμπιες τσιμπήσουν τον σκύλο ή τη γάτα σας μπορεί να μην το καταλάβετε αμέσως. Όμως αν δείτε το ζώο να πρήζεται, να έχει φαγούρα στο πρόσωπο, να έχει ξαφνικά διογκωμένη γλώσσα ή μουσούδα είναι πολύ πιθανό να έφαγε, να ακούμπησε ή να έγλυψε τέτοια κάμπια.
Για να του παρέχετε τις πρώτες βοήθειες προσπαθήστε να του ρίξετε άφθονο νερό και να αφαιρέσετε τις τρίχες της κάμπιας (αγκάθια) που ενδεχομένως έχουν παραμείνει στο δέρμα του αλλά τρέξτε άμεσα στο κοντινότερο κτηνιατρείο καθώς η τοξικότητα της αλλεργιογόνου χημικής ουσίας (πρωτεΐνη thaumatopein) που βρίσκεται στις τρίχες του εντόμου (και είναι το δικό του σύστημα άμυνας) μπορεί να δημιουργήσει πολλές βλάβες ακόμα και απώλεια μέρους της γλώσσας του ζώου.
Οι σκύλοι και οι γάτες ενίοτε είναι επιρρεπείς στην κατάποση, στο γλείψιμο, στο παιχνίδι με έντομα που κινούνται στο έδαφος γι’ αυτό και θα πρέπει να έχετε το νου σας τώρα που βγάζετε βόλτα τα ζώα σας ή τα αφήνετε στον κήπο ειδικά αν υπάρχουν εκεί πεύκα με κουκούλια, που είναι οι φωλιές του είδους Thaumatopoea pityocampa.
Αν έχετε πεύκα στην αυλή ή στον δρόμο σας ρωτήστε γεωπόνο τι μπορείτε να κάνετε για την καταπολέμηση των κουκουλιών των καμπιών καθώς τα έντομα αυτά που τρέφονται για τα πρώτα στάδια της ζωής τους με πευκοβελόνες συχνά απομυζούν τόσο το δέντρο που μπορεί και να το ξεράνουν αν είναι υπεράριθμα.
Ο κτηνίατρος παθολόγος Δημήτρης Μαρτίνης επισημαίνει τα εξής: «Οι κάμπιες των πεύκων συναντώνται αρκετά συχνά στις μεσογειακές χώρες. Εμφανίζονται είτε προς το τέλος του φθινοπώρου, όπου φτιάχνουν φωλιές στα πεύκα, είτε στην αρχή της άνοιξης, όπου λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, κατεβαίνουν από το δέντρο στο έδαφος.
Οι κάμπιες αυτές διαθέτουν ως μηχανισμό άμυνας τις τρίχες που περιβάλλουν τη ράχη και τις πλευρές τους. Αυτές οι ερεθιστικές τρίχες, είναι πλούσιες σε μια αλλεργιογόνο πρωτεΐνη, την "θαυμετοποιίνη".
Στους ανθρώπους, η επαφή με τις κάμπιες συχνά προκαλεί ερεθισμό του δέρματος και των οφθαλμών. Στα κατοικίδια, ωστόσο, και κυρίως στους νεαρούς σκύλους, οι οποίοι έχουν την τάση να μυρίζουν και να δαγκώνουν οτιδήποτε διαφορετικό, η συμπτωματολογία μπορεί να είναι πολύ πιο έντονη.
Μετά από μια τέτοια επαφή, τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από ελάχιστα λεπτά έως και 2 ώρες. Μπορεί να περιλαμβάνουν οίδημα της γλώσσας, της υπογλώσσιας και υπογνάθιας περιοχής, έντονη σιελόρροια, κνησμό προσώπου και έμετο. Από τις πιο σοβαρές επιπλοκές είναι η μερική απώλεια τμήματος της γλώσσας, μετά από την εμφάνιση νεκρωτικής γλωσσίτιδας. Όλα αυτά τα παραπάνω αποτελούν αλλεργική αντίδραση στην πρωτεΐνη που υπάρχει στις τρίχες της κάμπιας.
Μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων, η άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι απαραίτητη. Η αντιμετώπιση της αλλεργικής αντίδρασης βασίζεται στους εξής πυλώνες:
▪️Τοπικός καθαρισμός της στοματικής κοιλότητας για την απομάκρυνση των τριχών της κάμπιας.
▪️Χορήγηση αγωγής κατάλληλης για την αντιμετώπιση της αλλεργικής αντίδρασης (αντιισταμινικά, κορτιζόνη). Σε περίπτωση σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης απαιτείται, πρωταρχικά, χορήγηση αδρεναλίνης.
▪️Χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής, εφόσον ο κτηνίατρος το κρίνει απαραίτητο (ειδικά σε περιπτώσεις νεκρωτικής γλωσσίτιδας).
▪️Αναλγητική αγωγή.
Τις ημέρες που η παρουσία των καμπιών είναι αυξημένη, συστήνεται προστασία του κατοικίδιου από την επαφή του με αυτές και επαγρύπνηση των κηδεμόνων σε περίπτωση που παρατηρηθεί οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα.».
Διαβάστε επίσης:
Τα κόκκαλα βλάπτουν σοβαρά την υγεία των σκυλιών και των γατιών
Επιζήμια για την υγεία των σκυλιών η κατανάλωση ωμού κρέατος
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Καλημερα. Εχω βρει ενα (ειδος καμπιας) πρεπει να ειναι το οποιο δεν εχω ξαναδει. Που μπορω να απευθυνθω να στειλω φωτογραφια;