Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Γιώργος Δημαράς απευθύνει ερώτημα στη Βουλή σε τρεις υπουργούς (Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών) ζητώντας απαντήσεις αναφορικά με τις καταγγελίες για την λειτουργία του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων ζώων το οποίο βρίσκεται στον Σχιστό του Κορυδαλλού.
Θέμα: «Καταγγελίες αναφορικά με τη λειτουργία του ΔΙΚΕΠΑΖ»
«Το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) λειτουργεί από το 2003 στο Σχιστό Περάματος και εντάσσεται στον κατάλογο υπηρεσιών του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας-Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), που αποτελεί οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης (ΝΠΔΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα). Μέλη του είναι 18 Δήμοι της Αττικής μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Αθηναίων.
To ΔΙΚΕΠΑΖ σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του, λειτουργεί αποκλειστικά ως νοσοκομείο αδέσποτων ζώων βάσει των Ν. 3170/2003 και Ν. 4039/2012 και έχει ως σκοπό: την εφαρμογή προγράμματος ορθολογικής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, την προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, τη συνεχή φροντίδα και την ευζωία τους.
Ωστόσο, τόσο παλαιότερα, όταν και κατατέθηκαν από συναδέλφους βουλευτές αντίστοιχες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, όσο και κατά το τελευταίο διάστημα, έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετές καταγγελίες από φιλοζωικές οργανώσεις και φιλόζωους πολίτες, που δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά τόσο ως προς την ορθή λειτουργία του Κέντρου και την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων που διαθέτει, όσο και για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων που φιλοξενούνται σε αυτό. Οι ανωτέρω καταγγελίες μεταξύ άλλων επισημαίνουν:
- το περιορισμένο έργο του Κέντρου αναλογικά με τα σημαντικά ποσά που λαμβάνει από δημοτικά τέλη και άλλους πόρους.
- τον μακροχρόνιο εγκλεισμό ζώων που έχουν χαρακτηριστεί ως «επιθετικά» χωρίς να έχει προηγηθεί έγγραφη απόφαση της 5μελούς Επιτροπής του Δήμου για τα αδέσποτα όπως προβλέπει ο νόμος και χωρίς να υπάρχουν στο ΔΙΚΕΠΑΖ οι προδιαγραφές που προβλέπει η νομοθεσία για την λειτουργία καταφυγίου ζώων.
- τη θανάτωση ζώων που πάσχουν από ιάσιμες ασθένειες (όπως π.χ. η λεϊσμανίαση).
- την κακή κλινική εικόνα ή τις ενδείξεις υποσιτισμού ζώων που έχουν φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του κέντρου.
- το θάνατο ζώων που εισήχθησαν για μια απλή στείρωση.
- την προσβολή ζώων από ασθένειες ή παράσιτα μετά την εισαγωγή τους στο κέντρο λόγω της απουσίας κατάλληλης φροντίδας (ψεκασμών κλπ).
- την απόδραση ζώων που εισήχθησαν στο Κέντρο λόγω αμέλειας του προσωπικού.
- την παράνομη επανένταξη ζώων σε σημεία διαφορετικά του σημείου περισυλλογής, με αποτέλεσμα ορισμένα από αυτά να πεθάνουν στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν στη γειτονιά τους ή να νοσήσουν λόγω αδυναμίας να βρουν τροφή και νερό.
- την έλλειψη προσωπικού περισυλλογής καθώς και επαρκούς αριθμού οχημάτων περισυλλογής.
- την έλλειψη προσωπικού για ορθοπεδικά περιστατικά.
- την περιορισμένη ενημέρωση φιλοζωικών σωματείων που ζητούν πληροφορίες για την κατάσταση και περίθαλψη των ζώων που φιλοξενούνται στο κέντρο.
- τη μη λειτουργία του Κέντρου με μειωμένο προσωπικό τα σαββατοκύριακα για την αντιμετώπιση έκτακτων σοβαρών περιστατικών,
Οι καταγγελίες αυτές, εφόσον ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δημιουργούν ανησυχίες για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων που φιλοξενούνται στο ΔΙΚΕΠΑΖ αλλά και για τη διαχείριση των πόρων του σε μια οικονομική συγκυρία που επιβάλλεται η βέλτιστη αξιοποίησή τους για την αποτελεσματική λειτουργία του Κέντρου και την επίτευξη των σκοπών του. Σημειώνεται τέλος, ότι σύμφωνα με το άρθρο 13 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης «η Ένωση και τα κράτη μέλη, δεδομένου ότι τα ζώα είναι όντα που αισθάνονται, λαμβάνουν πλήρως υπόψιν τους τις απαιτήσεις για καλή διαβίωση των ζώων».
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Ποια ήταν αναλυτικά τα έσοδα του ΔΙΚΕΠΑΖ κατά το 2015 και 2016 από δημοτικά τέλη (ανά Δήμο) και από άλλους πόρους;
- Ποια ήταν αναλυτικά τα έξοδα του ΔΙΚΕΠΑΖ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (2015 και 2016) τόσο σε ότι αφορά τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του (μισθοδοσία, υποδομές κτλ) όσο και το έργο που παρήγαγε (π.χ. τροφές ζώων, κτηνιατρικά φάρμακα κτλ).
- Ποιος ήταν ο ακριβής αριθμός των ζώων που φιλοξενήθηκαν στο ΔΙΚΕΠΑΖ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, και ποιός ήταν ο αριθμός των στειρώσεων, σημάνσεων, υιοθεσιών, επανεντάξεων και των θανατώσεων που πραγματοποιήθηκαν; Επίσης πόσα ζώα απεβίωσαν κατά το ίδιο διάστημα στις εγκαταστάσεις του κέντρου από φυσικά αίτια ή ασθένειες;
- Έχουν διενεργηθεί κατά την τελευταία τριετία έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες στις εγκαταστάσεις του ΔΙΚΕΠΑΖ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η λειτουργία του κέντρου είναι σύμφωνη προς την ισχύουσα νομοθεσία και εάν ναι, ποια ήταν τα ευρήματα των ελέγχων αυτών;
Ο ερωτών βουλευτής
Δημαράς Γεώργιος».
Διαβάστε επίσης:
Απειλεί με μηνύσεις o ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. όσους συκοφαντούν το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. και το έργο του
Παίρνει πίσω τα περί θανάτωσης των καλααζαρικών σκύλων ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.
Την δολοφονία των αδέσποτων που πάσχουν από λεϊσμανίωση και δεν υιοθετούνται αποφάσισε το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.
Για παρερμηνείες και υπονόμευση του έργου του κάνει λόγο ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.
Μύθοι και αλήθειες για τη λεϊσμανίωση
ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.: Αν δεν μας χρηματοδοτήσετε θα πάψουμε να φροντίζουμε τ’ αδέσποτα
Θα εξοφλήσει το ΥΠ.Α.Α.Τ. τις δαπάνες των δήμων για καταφύγια, στειρώσεις και περίθαλψη αδέσποτων
385.475 € το χρόνο θα δίνει ο Δήμος Αθηναίων στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. για να μην φροντίζει όλα τα αδέσποτα!
Επανεξελέγη ο Γρ. Γουρδομιχάλης πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.
Μύθοι και αλήθειες για τη λεϊσμανίωση
Αδυνατεί να λειτουργήσει το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. αφού δεν πληρώνει το ΥΠ.Α.Α.Τ.
Χωρίς ουσιαστική κτηνιατρική περίθαλψη τα αδέσποτα του Δήμου Αθηναίων
ΥΠ.Α.Α.Τ.: Θα επισπεύσει τις διαδικασίες για τη χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α. για τ’ αδέσποτα
Κραυγή απόγνωσης από τον ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. για τα αδέσποτα
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr