Η συστηματική εγκατάλειψη κυνηγόσκυλων αποτελεί μάστιγα για τη χώρα μας και πηγή παραγωγής νέων αδέσποτων καθώς τα περισσότερα «εργαλεία» που πετιούνται από τους αυτοαποκαλούμενους «διαχειριστές της φύσης» και «οικολόγους» είναι είτε άρρωστα, είτε μη κυνηγιάρικα και πάντα μη στειρωμένα.
Ένα από αυτά στάθηκε εξαιρετικά τυχερό επειδή κάποιοι νοιάστηκαν. Αυτό τονίζει με ανάρτηση της στο facebook η Μαγδαληνή Παπαδοπούλου που δημοσίευσε στην ομάδα «Φιλόζωοι Εθελοντές Θεσσαλονίκης» την ιστορία αυτού του σκυλάκου. Η κα Παπαδοπούλου τόνισε τα εξής στις 19 Δεκεμβρίου:
Οι φωτογραφίες που έστειλε στο www.zoosos.gr η κα Παπαδοπούλου δείχνουν πως το ζώο εντοπίστηκε να ζει στο χιονοδρομικό στο Σέλι.
«Ώστε για αυτό σε εγκατέλειψαν οι κυνηγοί στο χιονοδρομικό κέντρο στο Σέλι Ημαθίας! Κυρίως γιατί είναι αχαρακτήριστοι, αλλά αυτό το ξέραμε. Αυτό που δεν ξέραμε, είναι ότι είσαι τόσο γλυκός, αξιολάτρευτος, χαδιάρης, τρυφερός και υπέροχος! Τι να κυνηγήσεις εσύ, πώς να σκοτώσεις ένα άλλο πλάσμα! Από εδώ και πέρα θα κυνηγάς μόνο τα παιχνίδια σου, και θύματά σου θα είναι οι καρδιές όσων σε συναντούν! Ειδικά εκείνου που θα είναι αρκετά τυχερός ώστε να σε κάνει οικογένειά του!
Ο μικρός σήμερα διασώθηκε, και στη διάσωσή του οδήγησαν πολλά μικρά ή μεγάλα συμβάντα. Κάποιοι στο χιονοδρομικό κέντρο τον τάισαν όσο μπορούσαν αυτούς τους μήνες ώστε να επιβιώσει μέχρι σήμερα. Εγώ βρέθηκα τυχαία εκεί για μία βόλτα και δεν μπόρεσα να γυρίσω το βλέμμα από την άλλη, αν και ήξερα πως αυτό το διάστημα δεν ήταν εφικτό να τον φιλοξενήσω η ίδια. Ωστόσο οι άνθρωποι έχουν σπουδαία δύναμη όταν γίνονται αλυσίδα και δουλεύουν για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Πολλοί από εσάς κάνατε πάρα πολλές κοινοποιήσεις. Μία από αυτές είδε και η Χριστίνα και μου είπε «θα τον φιλοξενήσω εγώ».
Η σωτηρία του ξεκίνησε εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Μετά έμενε να βρεθεί το πώς θα μεταφερθεί στην Αθήνα, στο σπίτι που κάποιος άνοιξε πρώτη φορά για εκείνον. Και ήρθε ως από μηχανής θεός η Γεωργία, φιλόζωη εθελόντρια από την Αλεξάνδρεια, και μου είπε: «Θα ταξιδέψει στην Αθήνα την επόμενη βδομάδα. Ως τότε θα τον κρατήσουμε εμείς». Ενδιαφέρθηκαν κι άλλοι άνθρωποι να τον φιλοξενήσουν. Κάποιοι ενδιαφέρθηκαν να συνδράμουν οικονομικά. Άλλοι έγραψαν μια πρόταση που ίσως δεν είχαμε σκεφτεί. Άλλοι είπαν μια κουβέντα ενθάρρυνσης. Υπάρχουν όπως πάντα και οι κακοπροαίρετοι, αλλά για αυτούς δεν θα χαλάσω πολλές λέξεις σ’ αυτό το κείμενο.
Και κάπως έτσι, χάρη στα μικρά ή τα μεγάλα βήματα πολλών ανθρώπων, και κυρίως δύο νέων γυναικών, της Χριστίνας και της Γεωργίας, που στη χώρα των εκατομμυρίων αδέσποτων ρίχτηκαν στη μάχη και αποφάσισαν να παλέψουν με τα θηρία όπως μπορούν, ο μικρός δεν θα ξανακοιμηθεί στο χιόνι ώσπου μια μέρα να μην ξυπνήσει, δεν θα τρέμει από το κρύο όπως σήμερα όταν τον βρήκαμε, δεν θα πεινάσει, δεν θα διψάσει, δεν θα φοβηθεί. Ευχαριστώ και τον Δημήτρη μου, που ύστερα από πολλή ώρα αναζήτησης στα χιόνια και απογοήτευσης, σκέφτηκε σαν σκύλος και με βοήθησε να τον ξετρυπώσουμε από το τροχόσπιτο κάτω από το οποίο είχε χωθεί για να ζεσταθεί!
Θα μου πείτε, είναι τόσα πολλά, είναι παντού γύρω μας - σώζουμε ένα και βρίσκουμε δέκα. Δυστυχώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο τους. Ένα τη φορά, όλοι μαζί, μέχρι να μην υπάρχει τόση δυστυχία και εξαθλίωση γύρω μας. Ο καθένας ό,τι μπορεί: λίγη τροφή, ένα μπολ με νερό, μία κοινοποίηση, μία ανάρτηση για βοήθεια, μία καταγγελία σε όσους τα κακοποιούν, μία μεταφορά, μία φιλοξενία, λίγα χρήματα σε όσους βοηθάνε ώστε να μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο, μία υιοθεσία! Και σιγά σιγά ο κόσμος αλλάζει. Αλλάζει και φέρνει την ελπίδα. Θα το δείτε. Καλές γιορτές σε όλους!».
Η κα NettyteKulve κάτοικος Ολλανδίας που έτυχε να επισκεφτεί το Δημοτικό Κυνοκομείο Ηρακλείου Κρήτης ενθουσιασμένη με την ποιότητα της δουλειά των εργαζόμενων εκεί σε σχέση με τα ζώα επικοινώνησε με το www.zoosos.grκαι μας κοινοποίησε την συγχαρητήρια επιστολή που έστειλε στον Δήμο Ηρακλείου, στην αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία, και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επιστρέφει στη φύση δυο ορφανά αρκουδάκια, μετά από περίθαλψη 9 μηνών και σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα. Ο μικρός Τζον και ο Νικήτας βρέθηκαν ορφανοί και δεν διδάχθηκαν τα μυστικά της φύσης από τη μητέρα τους. Μεγάλωσαν με τη φροντίδα των ειδικών του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και με απόλυτα περιορισμένη ανθρώπινη παρουσία. Σήμερα είναι δύο υγιείς νέες αρκούδες, που ζυγίζουν περίπου 50 κιλά, σκαρφαλώνουν σε δέντρα, ψάχνουν για τροφή, αποφεύγουν τον άνθρωπο και εκδηλώνουν τη φυσιολογική συμπεριφορά ενός άγριου ζώου.
Τη διάσωση μιας ακόμα γάτας που για καιρό περιφερόταν σε τραγική κατάσταση στην Κηφισιά Αττικής στην οδό Έρσης με μια θηλιά από συρματόσχοινο, όπως αυτές…