Πανελλαδική διαμαρτυρία για τα δικαιώματα των ζώων στις 29/3 (βίντεο)
Και φέτος φιλοζωικοί φορείς διοργανώνουν πανελλαδική διαμαρτυρία για τα δικαιώματα των ζώων στις 29 Μαρτίου στην πλατεία Μοναστηρακίου στις 12:00 το μεσημέρι.
Η αρχαιολόγος Μαρία Λαγογιάννη, προϊσταμένη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, απάντησε σήμερα στο www.zoosos.gr αναφορικά με το σκύλο που τουρίστας κατήγγειλε ότι τον είδε εγκλωβισμένο στις 12 Αυγούστου σε περιφραγμένο προαύλιο χώρο του μουσείου χωρίς τροφή και νερό, εκτεθειμένο στον ήλιο και χωρίς δυνατότητα διαφυγής από εκεί.
Από την απάντηση της κας Λαγογιάννη πληροφορούμαστε ότι το ζώο είναι αδέσποτο, είχε δυνατότητα να φύγει από το σημείο αφού παιρνούσε μέσα από τα κάγκελα, και δεν είναι σκυλί – φύλακας του μουσείου. Μάλιστα όπως μας επισημαίνεται στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην οδό Πατησίων στο κέντρο της Αθήνας συχνά εγκαταλείπονται ζώα. Το σημείο που βρέθηκε πρόκειται «για περιφραγμένο χώρο, άνωθεν των εγκαταστάσεων του Επιγραφικού Μουσείου, στον οποίο ο σκύλος εισήλθε και αργότερα εξήλθε περνώντας μέσα από το κιγκλίδωμα» επισημαίνει η προϊσταμένη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Σε αυτό το σημείο βρήκε τον σκύλο ο Miguel Flores-Vianna.
Θυμίζουμε ότι την καταγγελία για την κακοποίηση του ζώου έκανε στην οργάνωση «Greek Animal Rescue», η οποία εδρεύει στην Βρετανία, ο αργεντίνος Miguel Flores-Vianna, ένας πολύ γνωστός φωτογράφος και καλλιτέχνης στο Λονδίνο, που το είχε επισκεφτεί τον χώρο στις 12 Αυγούστου 2016. Ο Flores-Vianna, ο οποίος τράβηξε το βίντεο και τις φωτογραφίες, κατήγγειλε τότε ότι βρήκε το σκυλί σε μια από τις βεράντες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην δεξιά πλευρά της εισόδου να είναι εκτεθειμένο στον ήλιο χωρίς τίποτα να τον προστατεύει εν μέσω καύσωνα (η θερμοκρασία εκείνη τη μέρα όπως επισημαίνει ήταν 35 βαθμοί Κελσίου) και μάλιστα ήταν χωρίς νερό, ενώ φαινόταν και υποσιτισμένο.
Σύμφωνα με τον Αργεντινό όταν παραπονέθηκε στους ξεναγούς για τις συνθήκες διαβίωσης του ζώου εκείνοι προσπάθησαν να «διασκεδάσουν» τις εντυπώσεις του λέγοντας του ότι το σκυλί μπορεί να φύγει από εκεί, όποτε θέλει, και δεν είναι αποκλεισμένο στο συγκεκριμένο σημείο.
Πίεσε φύλακες και ξεναγούς να του βάλουν νερό και τελικά τα κατάφερε.
Εντούτοις και επειδή ο ίδιος επέμενε έψαξαν και βρήκαν ένα φύλακα του μουσείου και εκείνος έβαλε μια λεκάνη την οποία γέμισε με νερό για να πιει το ζώο και να ξεδιψάσει μάλιστα καταγγέλει πως του είπαν ότι είναι σκύλος – φύλακας ("security" dog). Σύμφωνα με τον Miguel Flores-Vianna το σκυλί δεν είχε την δυνατότητα διαφυγής από τη συγκεκριμένη βεράντα και όλοι απλά του έλεγαν ψέματα, αφού η πόρτα της ήταν κλειδωμένη με λουκέτο κάτι που σημαίνει ότι το ζώο ήταν αναγκασμένο να μένει εκεί άγνωστο για πόσες ώρες.
Το www.zoosos.gr αναφορικά με όσα κατήγγειλε και εγγράφως ο διάσημος καλλιτέχνης αφού έστειλε σχετική καταγγελία και στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και μπορείτε να την δείτε εδώ ζήτησε την άποψη των αρμοδίων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας στις 17 Αυγούστου ώστε να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς συμβαίνει καθώς και η Μαίρη Ο’ Κόνορ εκ μέρους της οργάνωσης «Greek Animal Rescue» που μας έστειλε το οπτικοακουστικό υλικό επισημαίνει εύστοχα: «Δεν είναι η καλύτερη διαφήμιση για ένα από τα πιο γνωστά μουσεία του κόσμου» αφού ο αργεντίνος καλλιτέχνης επισημαίνει μεταξύ άλλων την αδιαφορία των εργαζόμενων για τις συνθήκες διαβίωσης του ζώου.
Η καταγγελία του διάσημου φωτογράφου
DESCRIPTION OF THE COMPLAINT: (National Museum of Archaeology, Athens)
Today, 12 August 2016 I witnessed how a dog is kept on a terrace to the right of the entrance of the museum. The dog seemed malnourished, and there was no water for him even though it was 35 degrees in Athens. I ran to the museum and spoke to several of the guides who tried to dismiss my complain. Finally they said that the dog had a way to get out of the terrace. That is absolutely not true as the only way out of the terrace was padlocked. Finally one of the guides sent a security guard who found a container where they left some water for the dog. They said that it was a “security” dog. In that case the dog had nowhere to cover himself from the weather and again, I repeat, there was not even a water container for him to drink from. I leave Athens on Monday, please, please check on the status of the dog. The guides at the museum where very non-chalant about the poor animal. Please contact me if you can. Many thanks, Miguel».
Η απάντηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
«Σε συνέχεια της τηλεφωνικής σας ενημέρωσης και σε απάντηση του από 17.8.2016 μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σας ενημερώνουμε ότι εδόθη άμεσα εντολή για την έρευνα της καταγγελίας σας. Από την έρευνα μας διαπιστώθηκαν τα κάτωθι:
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δεν διαθέτει σκύλους – φύλακες, όπως πχ η Ελληνική Αστυνομία. Εν γένει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν διαθέτει σκύλους ως φυλακτικό προσωπικό.
Ο εικονιζόμενος στην καταγγελία σας σκύλος είναι αδέσποτο ζώο, που εγκαταβιοί στην περιοχή, ενίοτε δε περιφέρεται στον περιβάλλοντα του Μουσείου χώρου.
Το άτυχο ζώο δεν κλειδώθηκε στον χώρο όπου φωτογραφήθηκε. Πρόκειται για περιφραγμένο χώρο, άνωθεν των εγκαταστάσεων του Επιγραφικού Μουσείου, στον οποίο ο σκύλος εισήλθε και αργότερα εξήλθε περνώντας μέσα από το κιγκλίδωμα.
Το Μουσείο επιδιώκει και φροντίζει για την ευταξία του κήπου, που το περιβάλλει. Δυστυχώς περιθωριακά στοιχεία της περιοχής είτε βανδαλίζουν το ίδιο το κτήριο, είτε ρυπαίνουν τον περιβάλλοντα χώρο, σε κάποιες δε περιπτώσεις φέρνουν μαζί τους ατυχή ζώα, τα οποία εγκαταλείπουν.
Το φυλακτικό προσωπικό του Μουσείου έχει επιδείξει πολλές φορές την αρμόζουσα ευαισθησία για τη διάσωση τόσο ανθρώπων όσο και ζώων και δεν θα εγκατέλειπε ένα σκυλί στο μαρτύριο της δίψας.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για πρόσθετες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, αφού σας ευχαριστήσουμε για την ευαισθησία σας.
Η Προϊσταμένη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Μαρία Λαγογιάννη
Δρ. Αρχαιολόγος» καταλήγει.
Το βρήκε να περιφέρεται στου Γκύζη
Ο αναγνώστης του www.zoosos.gr Αντώνης Μπουσκάκης στις 17 Αυγούστου μας ενημέρωσε ότι το συγκεκριμένο σκυλί από τις 14/8 το βλέπει στην περιοχή του πάρκο των Δικαστηρίων στου Γκύζη.
Το σκυλί, όπως μας επισήμανε, είναι πολύ φιλικό με ανθρώπους και τους άλλους σκύλους, ωστόσο είναι αρκετά στρεσαρισμένο και τις νύχτες κλαίει και γαυγίζει, με αποτέλεσμα (όπως τον ενημέρωσαν γείτονες), κάποιοι «άνθρωποι» να του πετάνε νερά και πέτρες και να το κυνηγούν. Ο κ. Μπουσκάκης φιλοξένησε το ζώο για μερικές μέρες και ενημέρωση στη συνέχεια το Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων καθώς ο ίδιος έχει ήδη δύο σκυλιά και αδυνατεί να αναλάβει και τρίτο.
Διαβάστε επίσης:
Υπουργείο Τουρισμού: Δεν λαμβάνουμε παράπονα για τις κακοποιήσεις των ζώων
Ενημερώστε το Υπουργείο Τουρισμού για τα ζώα που βλέπετε να βασανίζονται!
Κεφαλλονιά: Οι τουρίστες βρήκαν τα σκυλιά που βασανίζει ο συλλέκτης
Έρευνα: Βλάπτει τον τουρισμό η κακοποίηση και η έλλειψη φροντίδας των αδέσποτων
Τι είδε η ιταλίδα τουρίστρια στο Πήλιο και απελπίστηκε;
Τι είδε η τουρίστρια στην Ιεράπετρα;
Τι είδε η τουρίστρια στο Ανατολικό Πήλιο και σοκαρίστηκε;
Τι είδε η Φινλανδή στην Κρήτη και αγανάκτησε;
Έσωσαν τον σκύλο από τον Ισθμό και «διέσωσαν» την εικόνα της χώρας μας
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
"Εν γένει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν διαθέτει σκύλους ως φυλακτικό προσωπικό."
Πόσα ψέμματα εμπεριέχει αυτή η πρόταση. Όλοι όσοι έχουνε δουλέψει ως αρχαιοφύλακες γνωρίζουνε ότι όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι διαθέτουν σκύλους-φύλακες που τους χρησιμοποιούν την ώρα που κλείνει ο χώρος. Σκύλους διαθέτει και η Ακρόπολη, και οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός, και η Αρχαία Αγορά, και το Νεκροταφείο του Κεραμεικού. Στον δε Κεραμεικό τα σκυλιά είναι συνήθως υποσιτισμένα και γεννοβολούν αστείρωτα, θύματα ενός διαταραγμένου νυχτοφύλακα που τα συλλέγει και όπως λέει ο ίδιος τα "αγριεύει" για να του βγάζουν τη δουλειά του το βράδυ. (Απορώ φυσικά γιατί πληρώνουμε τον μισθό του).
Συνήθως τα σκυλιά αυτά βρίσκονται, κατά τη διάρκεια που ο χώρος είναι ανοιχτός, περιφραγμένα και αλυσοδεμένα σε μικροσκοπικούς χώρους, συχνά εκτεθειμένα στον ήλιο. Πριν δύο χρόνια μία σκύλα που είχε γεννήσει μέσα στον περιφραγμένο χώρο που την είχαν φυλακισμένη, ήταν τόσο εξαθλιωμένη που από την πείνα της το βράδυ που την απελευθέρωναν έτρωγε τις χελώνες που διαβιούν στο χώρο.
Τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων αυτών τις γνωρίζουν πολύ καλά οι αρχαιολόγοι και οι έφοροι. Αλλά δεν κάνουν απολύτως τίποτα γιατί πολύ απλά δεν ενδιαφέρονται. Είναι ένα όνειδος στο κέντρο της Αθήνας και θα έπρεπε όλοι να διαμαρτυρηθούμε στο Υπουργείο Πολιτισμού μήπως και σώσουμε κάποια από αυτές τις ψυχές ή δώσουμε τέλος στην βάρβαρη αυτή πρακτική.