Στηρίξτε μας

Φαναράκια επιζήμια για το περιβάλλον και τα ζώα πέταξαν Δήμος Αθηναίων, Βόλου, Πάτρας, Ιωαννιτών, Φλώρινας κ.ά. (βίντεο)

27 Δεκεμβρίου 2022 23:00 | Καταγγελίες
Φαναράκια επιζήμια για το περιβάλλον και τα ζώα πέταξαν Δήμος Αθηναίων, Βόλου, Πάτρας, Ιωαννιτών, Φλώρινας κ.ά. (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Τι και αν περιβαλλοντικοί φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν επισημάνει τους κινδύνους τόσο για τα ζώα όσο και για το περιβάλλον από το έθιμο με τα φλεγόμενα φαναράκια, αρκετοί δήμοι (Αθηναίων, Βόλου, Πατρέων, Ιωαννιτών, Πρέβεζας, Ορεστιάδας, Φλώρινας, Καβάλας, Κισσάμου κ.ά.) αδιαφόρησαν και το τήρησαν και φέτος αποδεικνύοντας πόσο λίγο τους νοιάζει η προστασία του περιβάλλοντος και των έμβιων μη ανθρώπινων όντων.

Στον Δήμο Αθηναίων...

 

Το που αυτά θα καταλήξουν δεν τους νοιάζει και μας το δείχνουν...

Αντίστοιχα στιγμιότυπα και γιορτές υπό τον τίτλο η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ (και με την ίδια διοργανώτρια εταιρία στις περισσότερες περιπτώσεις) έχουμε και στον Δήμο Βόλου με τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο πανευτυχή, που είναι γνωστός για το περίσσευμα φιλοζωικών ευαισθησιών τις οποίες δεν διαθέτει.

 

Έτσι στην Αθήνα είδαμε τόσο τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη όσο και άλλους αρμόδιους του δήμου – που είναι επιφορτισμένοι με τα της αστικής πανίδας – να φωτογραφίζονται απελευθερώνοντας αναμμένα φαναράκια.

Αξέχαστες είναι οι δηλώσεις του κ. Μπέου που μας εξήγησε ότι τα 10.000 φαναράκια, τα οποία πέταξαν στον ουρανό και κατέληξαν κυρίως στη θάλασσα - μολύνοντας την περαιτέρω - είναι δείγμα γραφής για το πόσο ο κόσμος αγαπάει τον συνάνθρωπο του!

FanarakiaDimosAthinaionKostasMpakogiannis24 12 2022 1Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης τήρησε το έθιμο στην πλατεία Κοτζιά στις 24 Δεκεμβρίου 2022.

Στις 27 Δεκεμβρίου στην παραλιακή ζώνη της πόλης του Βόλου φάνηκαν τα αποτελέσματα και η αγάπη του ανθρώπου για τα ζώα. Τα φαναράκια έπεσαν και στη θάλασσα, έγιναν σκουπίδια και αποτελούν παγίδα για τη θαλάσσια ζωή.

Στον Βόλο στις 26 Δεκεμβρίου...

 

Το ότι δεν είχαμε πρόκληση πυρκαγιάς στο λιγοστό αστικό πράσινο των πόλεων όπου τηρήθηκε το έθιμο ήταν απλά θέμα τύχης.

Ενθουσιασμένος ο Μπέος για τα 10.000 φαναράκια...

Ο δήμαρχος Βόλου μας εξήγησε τα ανεξήγητα λέγοντας ότι τα 10.000 φαναράκια που πέταξαν στον ουρανό και κατέληξαν στο έδαφος και στη θάλασσα είναι δείγμα γραφής αγάπης...

Συγκεκριμένα είπε τα εξής: «Σήμερα ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία. Μιλάμε για πάνω από 10.000 μόνο φαναράκια από τον ΔΕΟΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ μοιράσαμε στον κόσμο. Σε ένα δείγμα γραφής για το πόσο ο κόσμος αγαπάει τον συνάνθρωπό του.

Και αυτά τα φαναράκια, που άναψαν χιλιάδες κόσμου με μια μία ευχή. Εύχομαι κάποιες από αυτές θα πιάσουν. Και να στείλουμε μια ευχή για ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Αγάπη. Ευημερία. Και ένα καλύτερο αύριο γιατί το έχει ανάγκη ο κόσμος. Χρόνια πολλά».

 

Οι αυτοδιοικητικοί προκειμένου να παρουσιάσουν μια ωραία εικόνα, να ενισχύσουν την εορταστική ατμόσφαιρα και να προσθέσουν αίγλη στο έργο τους – καθώς είμαστε και σε προεκλογική περίοδο και για τους δήμους – παραβλέπουν τις επιπτώσεις τέτοιων εθίμων…

FanarakiaThalassaDimosVolou26 12 2022Τα φαναράκια του Μπέου στη θάλασσα...

Την επόμενη φορά που θα προσπαθήσουν να σας πείσουν για τις οικολογικές ευαισθησίες τους και τα φιλοζωικά τους αισθήματα, θυμηθείτε ότι τα φαναράκια που ανέβηκαν στον ουρανό, κάπου έπεσαν.

Στο βίντεο μπορείτε να δείτε και το έθιμο στον Δήμο Ιωαννιτών. Άραγε πόσα από αυτά κατέληξαν στη λίμνη Παμβώτιδα;

 

Περιβαλλοντικό... σκότος με τη σφραγίδα αυτοδιοικητικών

Η Κωνσταντίνα Λύρου που είναι εκπαιδευτικός με μάστερ στο Animal Ethics, ακτιβίστρια, βίγκαν και πρώην μέλος του Δ.Σ. της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας με ανάρτηση της στο facebook στις 25 Δεκεμβρίου τονίζει τα εξής:

Στις 16 Δεκεμβρίου στην πλατεία Ταξιαρχών το έθιμο τηρήθηκε στον Δήμο Πατρέων...

 

«Μπακογιάννης Φαναράκια/ Περιβαλλοντικό Σκότος.
Πόσο άραγε να κόστισε το θέαμα με τα 1500 "βιοδιασπώμενα "φαναράκια στον ουρανό της Αθήνας υπό τη σκέπη του Υπέρλαμπρου Δημάρχου μας;
Πόσα ζώα άραγε βρήκαν χριστουγεννιάτικο θάνατο;

Στον Δήμο Φλώρινας στις 21 Δεκεμβρίου...

 

Ας μας εξηγήσει κάποιος πώς προέκυψε η νύχτα των ευχών ως Ελληνικό έθιμο;
Γιατί οι Δήμοι της χώρας μας ακολούθησαν το παράδειγμα Μπακογιάννη ;
Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουν ότι θέτουν σε κίνδυνο την αστική πανίδα και χλωρίδα;
Τα εν λόγω προϊόντα χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα ή δυνητικά επικίνδυνα ή μη ασφαλή, επειδή ενδέχεται να προκαλέσουν κίνδυνο πυρκαγιάς αφού αιωρούνται ανεξέλεγκτα και είναι εξαιρετικά δύσκολη ή αδύνατη η αποφυγή της προσγείωσής τους σε εύφλεκτα ή καυστά υλικά όπως ξερή βλάστηση.

Στο Καστέλι του Δήμου Κισσάμου στη παραλία Τελωνείου στα Χανιά στις 23 Δεκεμβρίου...

 

Η πυροσβεστική έχει κληθεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις να επέμβει σε μεγάλα αστικά συμβάντα κατάσβεσης πυρκαγιών, όπου η έναρξη της πυρκαγιάς εντοπίστηκε στον υπαίθριο χώρο της εγκατάστασης όπου αποθηκεύονταν εύφλεκτα ή καυστά υλικά και ακολούθως επεκτάθηκε στο εσωτερικό της, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.Ύστερα από τα παραπάνω η πυροσβεστική δεν συνηγορεί στη χρήση των εν λόγω προϊόντων.
Τέλος,το ίδιο συνέβη στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας: Ιωάννινα, Πάτρα,Πρέβεζα, Φλώρινα,Χανιά,Κατερίνη κτλ.».

 

 

Τα φαναράκια των ευχών προκαλούν περιβαλλοντική υποβάθμιση

Ο Πάνος Λεονταράκης για την πόλη της Καβάλας και τη θαλάσσια περιοχή που γέμισε από τα φαναράκια των ευχών επισήμανε τα εξής με ανάρτηση του στο facebook στις 27 Δεκεμβρίου: «Χθές στην Καβάλα ήταν η "Νύχτα των ευχών" όπου χιλιάδες φαναράκια κατέκλυσαν τον νυχτερινό ουρανό. Στην Καβάλα του Μουριαδη και στον Βόλο του... Μπεου.

Στην Καβάλα από τον ουρανό στο έδαφος και στη θάλασσα...

 

Μαζί με τον ουρανό, τα σβησμένα πλέον φαναράκια κατέκλυσαν και κάθε πιθανό χώρο "προσγείωσης" μετά το σύντομο  πέταγμα τους, με το μεγάλο αποδεκτή τους το λιμάνι της πόλης και το θαλάσσιο μέτωπο.

Σήμερα όμως, είναι η μέρα των καταρων καθώς δεκάδες άνθρωποι θα κληθούν να καθαρίσουν τα "νεκρά" και "πνιγμένα" φαναράκια των ευχών από ταράτσες και δώματα, δρόμους και πεζοδρόμια, λιμάνια, νερά, παραλίες, με άγνωστη την κατάληξη αυτών που έπεσαν στη θάλασσα (απομάκρυνση από ανέμους, καταβύθιση και άρα περιβαλλοντική υποβάθμιση, κτλ).

Άλλη μια καταπληκτική εκδήλωση, παράδειγμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και πολιτισμού, πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας, όπου οι γονείς πλήρωσαν (τα χρήματα αυτά άραγε που πήγαν;) για να διδαχθούν τα παιδιά τους ότι σημασία έχει το εφήμερο και φαντασμαγορικό και όχι οι όποιες συνέπειες (περιβαλλοντικές, ανθρώπινης προσπάθειας, κτλ).

Αλλά το κλίμα είναι καταναλ.... εεε,  εορταστικό ήθελα να πώ, και δεν πρέπει να γκρινιάζουμε και να μεμψιμοιρουμε.

Χρόνια πολλά, είπαμε?».

«ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ - σταματήστε αυτό το ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ "έθιμο"!»

Ο βιολόγος Ηλίας Στραχίνης, που είναι δημιουργός της ιστοσελίδας www.herpetofauna.gr, και ένας εκ των παρουσιαστών της τηλεοπτικής εκπομπής «Άγρια Ελλάδα» η οποία μεταδίδεται από την ΕΡΤ3 με ανάρτηση του στο facebook επισημαίνει τα εξής για τις επιπτώσεις του εθίμου:

FanarakiaEthimo

«To 2009, ιπτάμενο φαναράκι βάζει φωτιά σε σπίτι στο Siegen της Γερμανίας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα δεκάχρονο αγόρι. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, φαναράκι βάζει φωτιά σε δύο σπίτια στη γερμανική πόλη Dieburg (https://www.thelocal.de/20090712/20547).

1η Ιανουαρίου 2020, ιπτάμενο φαναράκι πέφτει σε ζωολογικό κήπο της Γερμανίας, βάζει φωτιά σε εγκαταστάσεις και καίει ζωντανούς σχεδόν όλους τους ουρακοτάγκους και χιμπατζήδες (https://www.bbc.com/news/world-europe-50964956).

1η Μαΐου 2021, βλέπω με τα μάτια μου να φεύγουν ιπτάμενα φαναράκια από τη Ζαχάρω Ηλείας, να προσγειώνονται στο δάσος Σμέρνας και να προκαλούν πυρκαγιά (https://www.in.gr/.../megali-fotia-se-dasos-sti-smerna...). Καλώ αμέσως την Π.Υ.

Την 1η Ιουλίου 2013, η «μεγαλύτερη πυρκαγιά που έγινε ποτέ» στα West Midlands της Αγγλίας, αφορούσε 100.000 τόνους ανακυκλώσιμου υλικού και προκάλεσε ζημιές εκτιμώμενης αξίας 6 εκατομμυρίων λιρών, ξεκίνησε από ένα ιπτάμενο φαναράκι που προσγειώθηκε σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Smethwick (https://www.bbc.com/news/uk-england-birmingham-23123549).

Φαναράκια που πέφτουν σε στεριά και θάλασσα, τρώγονται από θαλάσσιες χελώνες, μπλέκονται σε πτηνά και σε άλλα ζώα, προκαλούν ρύπανση.

Μετά από πολλά περιστατικά σοβαρών πυρκαγιών, ρύπανσης, νεκρών ζώων και άλλων κινδύνων ανά τον κόσμο, τα ιπτάμενα φαναράκια έχουν ήδη απαγορευτεί σε Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία, Χιλή, Βραζιλία, πολιτεία της Ουάσιγκτον και σε άλλες χώρες (https://en.wikipedia.org/wiki/Sky_lantern).

Πείτε ΟΧΙ σε αυτήν την ιπτάμενη ρύπανση! Ενέχει σοβαρούς κινδύνους για ανθρώπους και ζώα. Καταγγειλετε τέτοιες ενέργειες.».

Διαβάστε επίσης:

Το «έθιμο» με τα ιπτάμενα φαναράκια που καταλήγουν στη θάλασσα πλήττει θανάσιμα τη θαλάσσια ζωή

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.