Βρήκε τη γάτα κρεμασμένη σε κάδο σκουπιδιών στην Νέα Ιωνία Αττικής
Κρεμασμένη με ένα κομμάτι ύφασμα από έναν κάδο σκουπιδιών στην οδό Βρυούλων στην Νέα Ιωνία εντοπίστηκε η γάτα που βλέπετε στις 24 Φεβρουαρίου.
Τέσσερα δελφίνια από το δελφινάριο Särkänniemi στη Φινλανδία και δύο από το Πάρκο Asterix στη Γαλλία ετοιμάζονται να μεταφερθούν στο δελφινάριο του Αττικού Πάρκου Ζωολογικού Πάρκου στην Ελλάδα στις πισίνες του οποίου μέχρι τώρα έχουν πεθάνει 5 τέτοια άγρια θηλαστικά της θάλασσας, αυτά που εξαναγκάζονται να κάνουν «εκπαιδευτικές» κωλοτούμπες για να κερδίσουν την τροφή τους και να χαίρονται τα παιδιά με το «εκπαιδευτικό» θέαμα της σκλαβιάς άγριων θηλαστικών…
Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» και η οργάνωση «DOLPPHINARIA – FREE EUROPE» για τα νέα ζώα που θα ζουν σε λίγο έγκλειστα στις πισίνες στα Σπάτα επισημαίνουν: «Το δελφινάριο Särkänniemi έκλεισε τις πόρτες του στις 27 Οκτωβρίου 2015. Ως κύρια αιτία για το κλείσιμο αναφέρεται η μειωμένη συμμετοχή του κοινού και η μείωση των κερδών του, λόγω αλλαγής στη στάση των πολιτών απέναντι σε αιχμαλωσία των κητωδών. Το δελφινάριο έχει λάβει προσφορές για την πώληση των δελφινιών, που όμως απέρριψε δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί να πουλήσει τα δελφίνια αλλά να βρει μια καλή λύση διαβίωσης για αυτά.
Το Δίκτυο Dolphinaria Free Europe (DFE) έχει λάβει επιβεβαίωση από τις Φινλανδικές οργανώσεις ότι οι άδειες CITES που απαιτούνται για τη μεταφορά των δελφινιών από το δελφινάριο Särkänniemi έχουν εγκριθεί. Ο προορισμός που αναφέρεται στα έγγραφα είναι το δελφινάριο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στην Ελλάδα. Όμως στον χώρο αυτό έχουν επιβεβαιωθεί πέντε θάνατοι δελφινιών τα τελευταία χρόνια και συνεπώς δεν μπορεί να θεωρηθεί χώρος καλής διαβίωσης για τα δελφίνια!
Επιπλέον, στις 14 Ιουνίου 2016, το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Ελλάδα ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του Αττικού Πάρκου (συμπεριλαμβανομένου του δελφιναρίου), έξι ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του δελφιναρίου, παρά το γεγονός ότι ο αν. Υπουργός Περιβάλλοντος είχε υποσχεθεί να προχωρήσει με νόμο στην απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών στη Ελλάδα. Ο Νόμος 4039/2012, ήδη απαγορεύει κάθε είδους παραστάσεις με ζώα και δεν εξαιρεί τους ζωολογικούς κήπους. Ωστόσο, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών, στην περίπτωση του δελφιναρίου του Αττικού Πάρκου ο νόμος δεν εφαρμόζεται και η πολιτεία δεν έχει κάνει τίποτα για αυτήν την ανομία.
Το Αττικό Πάρκο έχει επίσης αιτηθεί την εισαγωγή δύο επιπλέον δελφινιών από το Πάρκο Asterix στη Γαλλία. Έτσι αν στα δύο υπάρχοντα δελφίνια του Αττικού Πάρκου προστεθούν δύο από τη Γαλλία και τέσσερα από τη Φιλανδία, ο αριθμός τους θα ανέβει σε οκτώ κάνοντας ακόμη πιο δύσκολα εφαρμόσιμη την απαγόρευση της διατήρησης κητωδών σε αιχμαλωσία στην Ελλάδα, που εκτός από αίτημα επιστημόνων και οργανώσεων ήταν και υπόσχεση δύο υπουργών. Είναι μάλιστα ειρωνικό το γεγονός ότι η επιχειρηματική αυτή κίνηση αφορά τη μεταφορά των δελφινιών από μία χώρα που θα είναι ελεύθερη πλέον από δελφινάρια, σε μια άλλη που έχει υποσχεθεί να προχωρούσε και αυτή σε παρόμοια κίνηση.
Η βιομηχανία εκμετάλλευσης των κητωδών προσπαθεί ενάντια στο Νόμο 4039/2012 να συνεχίσει την χρήση αυτών των ζώων σε ρόλο κλόουν, δίνοντας παραστάσεις για την ψυχαγωγία των επισκεπτών των επιχειρήσεων και να διαιωνίσει την ιδέα ότι η αιχμαλωσία είναι επιτρεπτή για τη δική μας ψυχαγωγία.
Τα κητώδη, ως συναισθανόμενα όντα, υποφέρουν όταν δεν ζουν σε φυσιολογικές συνθήκες. Ο εγκλεισμός των κητωδών, που έχουν υψηλό βαθμό αντίληψης και αυτογνωσίας, σε δελφινάρια-φυλακές καθώς και η χρήση τους σε παραστάσεις αποτελούν βάρβαρες πράξεις που ισοδυναμούν με ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την περιβαλλοντική εκπαίδευση ή την προστασία αυτών των ζώων. Αντίθετα δημιουργούν την απόλυτα στρεβλή αντίληψη στους ανθρώπους και ειδικά στους νέους, ότι δικαιούμαστε να τα μετατρέπουμε σε πειθήνια και υποτακτικά υποκείμενα της δύναμης του ανθρώπου.
Ο νόμος 4039/2012 απαγόρευσε τις παραστάσεις με ζώα σε όλες τις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ζωολογικών κήπων, όμως το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο συνέχισε τις παραστάσεις των δελφινιών μετονομάζοντάς τες σε «εκπαιδευτικές παρουσιάσεις». Πρόσφατα, το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε οδηγία προς τα σχολεία όπου συνιστά «την αποφυγή χώρων στους οποίους βρίσκονται ζώα σε αιχμαλωσία, με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση, καθώς αυτό δεν συνάδει με τις γενικές αρχές της εκπαίδευσης».
Δυστυχώς η πολιτεία δεν έχει επιβάλλει το νόμο μέχρι σήμερα. Ήρθε η στιγμή να αποδείξει ότι η αδράνεια και αδιαφορία του παρελθόντος δεν θα συνεχιστούν. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν μπορεί να συντελεί στη συνέχιση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που βασίζονται στην αιχμαλωσία των ζώων και αψηφούν τους νόμους. Ζητάμε να προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση στην άμεση απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών στην Ελλάδα και στο κλείσιμο του δελφιναρίου, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει» καταλήγει η ανακοίνωση του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» και της οργάνωσης «DOLPPHINARIA – FREE EUROPE».
Συλλογή υπογραφών ενάντια στην αιχμαλωσια κητωδών στην Ελλάδα
Προς τον υπουργό περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη, το Δήμο της πόλης Tampere (Φινλανδία) και το Γαλλικό πάρκο Αστεριξ Mάρτιος 2015, ΒΗΜΑgazino: “Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης εκφράζει στο ΒΗΜΑgazino την πρόθεσή του να θωρακίσει πιο αποφασιστικά το θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την προστασία των κητωδών: «Ο νόμος 4039/2012 που απαγορεύει τις παραστάσεις με ζώα δεν έχει εφαρμοστεί στην περίπτωση του δελφιναρίου στο Αττικό Πάρκο. Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, παρά τη δέσμευσή του, δεν προχώρησε στην εφαρμογή του νόμου. Η πρόθεσή μας είναι να ισχυροποιήσουμε τον υπάρχοντα νόμο με την απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών που αποτελεί πάγιο αίτηματων Οικολογικών Οργανώσεων από την άφιξη των δελφινιών πριν από λίγα χρόνια».” – Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο εδώ: http://www.tovima.gr/vimagazino/views/article/?aid=680919
Αντ’ αυτού, προς μεγάλη έκπληξη όλων, δόθηκε στις 14/6/2016 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Έγκριση Περιβαλλοντικών όρων για την επέκταση και λειτουργία του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στο δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος, Π.Ε Ανατολικής Αττικής» καθώς επίσης γίνεται αναφορά σε εγκαταστάσεις που φιλοξενούν θαλάσσια θηλαστικα καθώς και σε «εκπαιδευτικό θαλάσσιο πάρκο», δηλαδή δόθηκε με λίγα λόγια, η άδεια που ΔΕΝ είχε το εν λόγω πάρκο από το 2010 που ξεκίνησε τη λειτουργία του. Στις 28/6/2016 κατατέθηκε ερώτηση από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημαρά (που προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους) σχετικά με το παράδοξο του θέματος. Μπορείτε να τη διαβάσετε αναλυτικά εδώ: http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=1156ebba-e5d7-4dd7-b501-a636000dc6a9
Είναι προφανές πως το Αττικό Πάρκο χρησιμοποιώντας τον όρο «Εκπαιδευτικές παρουσιάσεις» θεωρεί πως οι παραστάσεις που κάνουν τα δελφίνια δεν εμπίπτουν στο νόμο αυτόν. Βέβαια το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας σε εγκύκλιό του στις 15/1/2016 έκανε σύσταση στα σχολεία να αποφεύγουν τους χώρους στους οποίους τα ζώα είναι αιχμάλωτα.
Καλούμε τον κ. Τσιρώνη:
1) Να μην επιτρέψει τη μεταφορά των 4 δελφινιών από το δήμο Tampere στη Φιλανδία που έχει δρομολογηθεί ύστερα από το κλείσιμο του εκεί δελφιναρίου αλλά ούτε και τη μεταφορά 2 δελφινιών από το Γαλλικό πάρκο Αστερίξ.
2) Να τηρήσει την υπόσχεση του και να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του νόμου προκειμένου να τερματιστούν οι παραστάσεις με κητώδη και θαλάσσια θηλαστικά και να αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να απαγορευτεί πλήρως η αιχμαλωσία κητωδών στη χώρα μας. Καλούμε παράλληλα το Δήμο της πόλης Tampere να μην προχωρήσει στην αποστολή/μεταφορά των δελφινιών στην Ελλάδα αλλά να βρει άλλο χώρο όπου θα μεταφερθούν τα 4 δελφίνια. Ένα χώρο που θα καλύπτει τις προδιαγραφές για ευζωία και ηθική αντιμετώπιση των δελφινιών που οι ίδιοι έχουν θέσει. Σε καμία περίπτωση δεν είναι το Αττικό Πάρκο αυτός ο χώρος αφού έχουν επιβεβαιωθεί οι θάνατοι πέντε δελφινιών τα τελευταία χρόνια. Τέλος, για τους ίδιους λόγους, καλούμε το πάρκο Αστερίξ να μην προχωρήσει στην μεταφορά των 2 δελφινιών στην Ελλάδα αλλά να βρει ένα πιο κατάλληλο χώρο για αυτά. Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο που έχει απαγορεύσει τη χρήση ΟΛΩΝ των ζώων σε παραστάσεις. Παρακαλούμε υπογράψτε για να πετύχουμε την εφαρμογή του νόμου και να σταματήσει η εκμετάλλευση των κητωδών στο βωμό του κέρδους.
Διαβάστε επίσης:
Και 5ο δελφίνι νεκρό εξαιτίας της αιχμαλωσίας του στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα
Τα δελφίνια δεν «εκπαιδεύουν» απλώς παιδεύονται κύριε υπουργέ!
Π.Κ.Α.Κ.: Ανέφικτη η ευζωία των δελφινιών που ζουν αιχμάλωτα
Απέτυχε ο υπουργός να νομιμοποιήσει το παράνομο δελφινάριο στο Αττικό Πάρκο
Απέσυρε την τροπολογία για την νόμιμη λειτουργία τσίρκο με ζώα ο Τσαυτάρης
Θεραπευτικές οι κωλοτούμπες από άγρια ζώα σύμφωνα με το ΥΠ.Α.Α.Τ.!
Πιπιλή: «Τα δελφίνια είναι άγρια ζώα, δεν είναι μπαλαρίνες»
Χαρά Καφαντάρη: Επιβεβλημένη η απόσυρση της φωτογραφικής διάταξης για το δελφινάριο
Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.: Εκπαιδευτικές οι κωλοτούμπες των δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και όχι σόου!
Γ. Τσιρώνης αν. υπουργός Περιβάλλοντος: «Το κυνήγι είναι εκ του περιττού»
Η αιχμαλωσία σκοτώνει: 4 δελφίνια νεκρά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Τι δεν λέει στην ανακοίνωση του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τα νεκρά δελφίνια
Τα δελφίνια δεν «εκπαιδεύουν» απλώς παιδεύονται κύριε υπουργέ!
Γιατί η MOm συνεργάζεται με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο;
Με πολύμηνη καθυστέρηση παραδέχονται πως πέθανε ένα δελφίνι στο Αττικό Πάρκο
Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία των ζώων;
Γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων κρατώντας αιχμάλωτα αγρίμια!
Το λιοντάρι βασανίζεται φυλακισμένο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Δεκάδες ζώα παρανόμως αιχμάλωτα στα κλουβιά του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου
Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;
Η μητρότητα, η αιχμαλωσία και ο διαγωνισμός
Ζωολογικοί κήποι για ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!
Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους
Ένα δελφίνακι - αντικείμενο διασκέδασης και πλουτισμού γεννήθηκε στο Αττικό Πάρκο
Κρίτων Αρσένης: Επιζήμια για τα δελφίνια τα δελφινάρια
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
πολυ αργα η μεταφορα εγινε χασαμε την μαχη...