Στηρίξτε μας

Τέσσερα φλαμίνγκο δηλητηριασμένα από μολύβδινα σκάγια κυνηγών

2 Φεβρουαρίου 2021 22:18 | Καταγγελίες
Τέσσερα φλαμίνγκο δηλητηριασμένα από μολύβδινα σκάγια κυνηγών

Τέσσερα Φλαμίνγκο δηλητηριασμένα από μολύβδινα σκάγια μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες κατέγραψε η «Δράση για την Άγρια Ζωή» που είναι το Σωματείο για τη Μελέτη, Περίθαλψη και Επανένταξη της Άγριας Ζωής και τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας. Τα πουλιά - δύο εκ των οποίων τελικά πέθαναν - βρέθηκαν στις λιμνοθάλασσες του Αγίου Μάμα (Χαλκιδική) και της Επανομής (Θεσσαλονίκη).

 

Στην ανακοίνωση του ο φιλοζωικός φορέας στις 2 Φεβρουαρίου επισημαίνει τα εξής για τις επιπτώσεις του κυνηγιού: «Παγκόσμια μέρα υγροτόπων σήμερα και αντί να τη γιορτάσουμε πενθούμε! Μέσα σε μια εβδομάδα, από 22 έως 29 Ιανουαρίου, τέσσερα Φοινικόπτερα (Phoenicopterus roseus) ή Φλαμίνγκο όπως τα γνωρίζει ο κόσμος, τα οποία μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις μας στον Δήμο Δέλτα για νοσηλεία, είχαν συμπτώματα δηλητηρίασης από μόλυβδο. Οι ακτινολογικές εξετάσεις που έγιναν έδειξαν σκάγια μολύβδου στο στομάχι.

Δυστυχώς τα δύο πέθαναν ήδη ενώ τα άλλα δύο χαροπαλεύουν ακόμα. Το ένα από αυτά έχει καταπιεί δεκάδες σκάγια κι ακόμα αγωνίζεται να επιβιώσει. Σε αυτά που πέθαναν έγινε νεκροψία η οποία επιβεβαίωσε τα ευρήματα των ακτινογραφιών. Τα πουλιά βρέθηκαν στις λιμνοθάλασσες του Αγίου Μάμα (Χαλκιδική) και της Επανομής (Θεσσαλονίκη).

Μάλιστα μέλη της οργάνωσής μας που ήταν τις προηγούμενες ημέρες στον Άγιο Μάμα, διαπίστωσαν τουλάχιστον άλλα τέσσερα νεκρά Φλαμίνγκο μέσα στον υγρότοπο, τα οποία πιθανόν να είχαν πεθάνει από το ίδιο αίτιο. Καθώς τα πουλιά αυτά μετακινούνται συνεχώς από υγρότοπο σε υγρότοπο δεν μπορεί να πει κανείς ότι το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως σε αυτούς τους δύο υγροτόπους.

Ενδεχομένως μέρος των σκαγιών που τα πουλιά είχαν καταπιεί να προέρχονταν από άλλες περιοχές. Τα σκάγια φτάνουν στο στομάχι των Φλαμίνγκο, αλλά και άλλων πουλιών, με τη διατροφή, καθώς για την υποβοήθηση της διαδικασίας χώνεψης πολλά υδρόβια (πάπιες, κύκνοι, κ.λπ.) καταπίνουν πετραδάκια.

Οι ενέργειες που κατά την άποψή μας πρέπει να γίνουν άμεσα είναι:

α) να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την απαγόρευση χρήσης μολύβδινων σκαγιών

β) να ληφθούν δείγματα από διάφορα σημεία του πυθμένα των δύο αυτών υγροτόπων για την διαπίστωση του μεγέθους του προβλήματος καθώς και ανάλυση νερού για βαρέα μέταλλα. Φυσικά στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν αναλύσεις και στους υπόλοιπους υγροτόπους της χώρας.

"Οι αξίες και οι λειτουργίες των υγροτόπων έχουν αναγνωριστεί από τον προηγούμενο αιώνα με την υπογραφή της σύμβασης Ραμσάρ. Ο Άγιος Μάμας μάλιστα είναι από τις σημαντικότερες περιοχές στη χώρα μας για τα Φοινικόπτερα. Θυμίζουμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι τα πουλιά αναπαράχθηκαν στην περιοχή γεννώντας περίπου 50 μικρά φοινικοπτεράκια. Ο μόλυβδος από την άλλη αποτελεί απειλή όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία του ανθρώπου, καθώς οι επιπτώσεις του μολύβδου δεν περιορίζονται μόνο στα ζώα» δήλωσε η Καραγιάννη Πηνελόπη, ορνιθολόγος της Δράσης για την Άγρια Ζωή".».

Διαβάστε επίσης:

Υπερψηφίστηκε η κατάργηση της χρήσης μολύβδινων σκαγιών στους υγρότοπους της Ε.Ε.

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.