Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση πως μια γυναίκα τραυματίστηκε στα πόδια μετά από δάγκωμα φώκιας καθώς προσπάθησε να την προσεγγίζει κολυμπώντας κοντά της κοντά στο νησάκι της Κυρά Παναγιάς, βόρεια της Αλοννήσου.
Οι αρμόδιοι φορείς επανειλημμένα τονίζουν ότι και η μεσογειακή φώκια (Monachus monachus) που ζει στις ελληνικές θάλασσες είναι ένα άγριο ζώο, είδος υπό προστασία, και δεν πρέπει να το προσεγγίζουμε, να το χαϊδεύουμε, να το ενοχλούμε (π.χ. για να φωτογραφηθούμε μαζί του), γιατί και με το είδος μας εξοικειώνουμε τις φώκιες (κάτι επιζήμιο συχνά για τα ζώα) και ένας ακόμα λόγος που δεν πρέπει να πλησιάζουμε αυτά τα πλάσματα είναι για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε τραυματισμός (από μια απρόβλεπτη αντίδραση του ζώου). Αν βρούμε τέτοιο θαλάσσιο θηλαστικό να κινδυνεύει θα πρέπει να καλέσουμε το Λιμενικό ή τη Mom την «Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας».
Τι επισημαίνει η Mom
H Mom για το περιστατικό επισημαίνει τα εξής: «Κυκλοφορεί από χθες η είδηση του δαγκώματος φώκιας σε τουρίστρια στην Αλόννησο. Αρχικά, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη λύπη μας που ένας συνάνθρωπος μας είχε αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία και να της ευχηθούμε γρήγορη ανάρρωση! Όμως κρίνεται απαραίτητο να λειτουργήσει αυτό το συμβάν σε όλους μας ως μια υπενθύμιση ότι η Μεσογειακή φώκια είναι ένα θαλάσσιο θηλαστικό το οποίο βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον.
Μην πλησιάζετε το ζώο για να παίξετε μαζί του...
Η αλήθεια είναι πως η άγρια ζωή αντιδρά σε καταστάσεις που αντιμετωπίζει απρόβλεπτα και αναμένεται από εμάς η κατανόηση, ο σεβασμός και η προσοχή μας. Η Μεσογειακή φώκια δεν έχει παρατηρηθεί να είναι επιθετικό ζώο, όμως είναι κομμάτι της άγριας ζωής και όσο και ‘’φιλικές’’ ή ‘’εξοικειωμένες’’ να θεωρούμε πως είναι (είτε μιλάμε για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, είτε για οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα), αυτό αποτελεί μια εντελώς εξανθρωπισμένη αντίληψη.
Στην πραγματικότητα, το μοναδικό πράγμα που μπορούμε να ελέγξουμε σε μια πιθανή συνάντηση με Μεσογειακή φώκια είναι η δική μας αντίδραση, και αυτή θα πρέπει να είναι πάντοτε να απομακρυνθούμε ήσυχα και να μην κάνουμε καμία κίνηση να την προσεγγίσουμε όσο και να θεωρούμε πως η ίδια η φώκια έχει διάθεση για ‘’παιχνίδι’’.
Ακόμα και αν σας προσεγγίσει μείνετε μακριά του...
Όσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, η MΟm είναι στη διαδικασία συλλογής όλων των απαραίτητων πληροφοριών σχετικά με το συμβάν έτσι ώστε να υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα, ώστε να καταλήξουμε στα κατάλληλα συμπεράσματα και ενέργειες.
Η πιο κοινωνική και διάσημη φώκια στη Σάμο εντοπίστηκε νεκρή, πυροβολημένη τον Μάιο του 2017...
Μιας και το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, θα θέλαμε να θυμηθούμε τι πρέπει να κάνουμε εάν δούμε φώκια μέσα ή έξω από το νερό: https://www.mom.gr/eida-fokia».
Με δημάρχους της Αττικής που εξελέγησαν με την υποστήριξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συναντήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου η Ομάδα του κόμματος για τα Δικαιώματα και την Προστασία των Ζώων/Τμήμα Οικολογίας-Περιβάλλοντος-Χωρικού Σχεδιασμού με σκοπό την ενημέρωση και την αλληλοστήριξη σχετικά με τα θέματα που αφορούν τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς.
Σε δασική περιοχή στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου στην Κρήτη η Ντάικα, ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της Κρητικής Ομάδας Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, στις 18 Ιουνίου…
Η Σοφία είναι κάτοικος Χίου, καθηγήτρια, γνωστή για τα φιλοζωικά της αισθήματα και κυρίως γατομάνα. Χθες δημοσίευσε στο προφίλ της στο facebook την ιστορία του Γιώργου του σκύλου της θείας της που δεν άντεξε να ζει χωρίς εκείνη που τον έσωσε από τον δρόμο.