Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση πως μια γυναίκα τραυματίστηκε στα πόδια μετά από δάγκωμα φώκιας καθώς προσπάθησε να την προσεγγίζει κολυμπώντας κοντά της κοντά στο νησάκι της Κυρά Παναγιάς, βόρεια της Αλοννήσου.
Οι αρμόδιοι φορείς επανειλημμένα τονίζουν ότι και η μεσογειακή φώκια (Monachus monachus) που ζει στις ελληνικές θάλασσες είναι ένα άγριο ζώο, είδος υπό προστασία, και δεν πρέπει να το προσεγγίζουμε, να το χαϊδεύουμε, να το ενοχλούμε (π.χ. για να φωτογραφηθούμε μαζί του), γιατί και με το είδος μας εξοικειώνουμε τις φώκιες (κάτι επιζήμιο συχνά για τα ζώα) και ένας ακόμα λόγος που δεν πρέπει να πλησιάζουμε αυτά τα πλάσματα είναι για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε τραυματισμός (από μια απρόβλεπτη αντίδραση του ζώου). Αν βρούμε τέτοιο θαλάσσιο θηλαστικό να κινδυνεύει θα πρέπει να καλέσουμε το Λιμενικό ή τη Mom την «Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας».
Τι επισημαίνει η Mom
H Mom για το περιστατικό επισημαίνει τα εξής: «Κυκλοφορεί από χθες η είδηση του δαγκώματος φώκιας σε τουρίστρια στην Αλόννησο. Αρχικά, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη λύπη μας που ένας συνάνθρωπος μας είχε αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία και να της ευχηθούμε γρήγορη ανάρρωση! Όμως κρίνεται απαραίτητο να λειτουργήσει αυτό το συμβάν σε όλους μας ως μια υπενθύμιση ότι η Μεσογειακή φώκια είναι ένα θαλάσσιο θηλαστικό το οποίο βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον.
Μην πλησιάζετε το ζώο για να παίξετε μαζί του...
Η αλήθεια είναι πως η άγρια ζωή αντιδρά σε καταστάσεις που αντιμετωπίζει απρόβλεπτα και αναμένεται από εμάς η κατανόηση, ο σεβασμός και η προσοχή μας. Η Μεσογειακή φώκια δεν έχει παρατηρηθεί να είναι επιθετικό ζώο, όμως είναι κομμάτι της άγριας ζωής και όσο και ‘’φιλικές’’ ή ‘’εξοικειωμένες’’ να θεωρούμε πως είναι (είτε μιλάμε για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, είτε για οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα), αυτό αποτελεί μια εντελώς εξανθρωπισμένη αντίληψη.
Στην πραγματικότητα, το μοναδικό πράγμα που μπορούμε να ελέγξουμε σε μια πιθανή συνάντηση με Μεσογειακή φώκια είναι η δική μας αντίδραση, και αυτή θα πρέπει να είναι πάντοτε να απομακρυνθούμε ήσυχα και να μην κάνουμε καμία κίνηση να την προσεγγίσουμε όσο και να θεωρούμε πως η ίδια η φώκια έχει διάθεση για ‘’παιχνίδι’’.
Ακόμα και αν σας προσεγγίσει μείνετε μακριά του...
Όσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, η MΟm είναι στη διαδικασία συλλογής όλων των απαραίτητων πληροφοριών σχετικά με το συμβάν έτσι ώστε να υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα, ώστε να καταλήξουμε στα κατάλληλα συμπεράσματα και ενέργειες.
Η πιο κοινωνική και διάσημη φώκια στη Σάμο εντοπίστηκε νεκρή, πυροβολημένη τον Μάιο του 2017...
Μιας και το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, θα θέλαμε να θυμηθούμε τι πρέπει να κάνουμε εάν δούμε φώκια μέσα ή έξω από το νερό: https://www.mom.gr/eida-fokia».
Οι πλημμύρες, που έπληξαν σήμερα τον νομό Ηλείας, δεν στοίχισαν τη ζωή μόνο σε μια ηλικιωμένη γυναίκα, ούτε κατέστρεψαν απλώς περιουσίες, οχήματα, καλλιέργειες. Προφανώς στα ορμητικά νερά, που φτάνουν τα 70 εκατοστά ύψος, έχασαν τη ζωή τους δεκάδες αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα, παραγωγικά, συντροφιάς κ.ά..
Στα συρτάρια εκείνων που την έγραψαν έμεινε η τροπολογία για τη νομιμοποίηση του ακρωτηριασμού των σκυλιών. Μετά και από την ακαριαία αντίδραση των εκπροσώπων των φιλοζωικών σωματείων – που πληροφορήθηκαν τι ετοιμαζόταν την τελευταία στιγμή – αλλά και τις αντιδράσεις κάποιων βουλευτών έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, είχε ήδη απορρίψει αυτές τις αλλαγές και έτσι οι τροπολογίες του νόμου 4039/2012 δεν έφτασαν ποτέ στη Βουλή.
Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» σχετικά με τις δολοφονίες θαλάσσιων θηλαστικών από ψαράδες αμφισβητεί εμμέσως πλην σαφώς η MOm, η «Εταιρεία για τη…