Τις πάρα πολλές αντιφιλοζωικές διατάξεις που στρέφονται σε βάρος των αδέσποτων και των ζώων γενικώς επισήμαναν με τις ομιλίες και τα υπομνήματα τους κυρίως οι εκπρόσωποι των δύο μεγαλύτερων φιλοζωικών ομοσπονδιών της χώρας (η Ειρήνη Μολφέση, πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας και η Νατάσα Μπομπολάκη πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας) κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των φορέων στη Βουλή στις εργασίες της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης που εξετάζει εδώ και τρεις μέρες τα άρθρα του νομοσχεδίου «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα “ΆΡΓΟΣ” και λοιπές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών» το οποίο αύριο θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε διαφημιστεί με κάθε τρόπο από τη Νέα Δημοκρατία καθώς όταν ακόμα ήταν αντιπολίτευση είχε εξαγγείλει μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη – όπως θα δείτε εδώ – ότι τους πρώτους επτά μήνες της διακυβέρνησης τους θα υπάρχει νέος νόμος για τα ζώα και την προστασία τους.
Αρκετός καιρός πέρασε από τότε και τον περασμένο Μάιο δόθηκε τελικά σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου που συγκέντρωσε κυρίως πλήθος χιλιάδων αρνητικών σχολίων από εκείνους οι οποίοι εναντιώθηκαν στην υποχρεωτικότητα της στείρωσης των δεσποζόμενων σκυλιών και γατιών – παρά τα πολλά παραθυράκια και τις εξαιρέσεις – στον μοναδικό επιστημονικό και πολιτισμένο τρόπο για τον περιορισμό του αδέσποτου πληθυσμού, που στη χώρα μας είναι τεράστιος.
Τα πολλά κατά
Έτσι φτάσαμε στον Σεπτέμβριο με πολλές από τις κυβερνητικές εξαγγελλίες να παρουσιάζονται στο παρόν νομοσχέδιο όχι βελτιωμένες αλλά αλλαγμένες προς το χειρότερο και εδώ παραθέτουμε κάποιες από αυτές.
- Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα της υποχρεωτικότητας – καθολικότητας της στείρωσης των οικόσιτων γατιών και σκυλιών που τώρα δεν είναι και τόσο υποχρεωτική αφού αν στείλεις – και αφού πληρώσεις 150 ευρώ – στην ειδική πλατφόρμα το DNA του ζώου σου τελικά γλυτώνεις τη στείρωση… Φυσικά όπως επισημαίνουν οι ειδικοί πρόκειται για ανεφάρμοστο μέτρο (και μη αποτελεσματικό) που θα κοστίσει στον φορολογούμενο αρχικά 2.000.000 ευρώ καθώς τόσα θα δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς που θα συστηθεί στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Στη χώρα μας γνωρίζουμε καλά ότι σπανίως γίνονται έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ. ή τη Δημοτική Αστυνομία σε οικόσιτα ζώα συντροφιάς ειδικά αν δεν έχει προηγηθεί καταγγελία για κακοποίηση. Μάλιστα τα περισσότερα οικόσιτα σκυλιά και γατιά δεν φέρουν καν μικροτσίπ αν και η ηλεκτρονική σήμανση κοστίζει περίπου 25 ευρώ και είναι υποχρεωτική εδώ και χρόνια. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση κρίνει ότι αυτοί οι ιδιοκτήτες ζώων θα σπεύσουν τώρα να δηλώσουν το DNA του σκύλου ή της γάτας τους πληρώνοντας ποσό πολλαπλάσιο…
- Αόριστη η χρηματοδότηση των δήμων, που επιβαρύνονται με πολλές υποχρεώσεις χωρίς να έχουν το αντίστοιχο προσωπικό, αφού οι οριστικές αποφάσεις για τα σχετικά κονδύλια - τα οποία θα είναι 15.000.000 ευρώ το χρόνο σύμφωνα με τις δηλώσεις του αν. υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα - θα ληφθούν προσεχώς με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.
- Καταργείται (με το άρθρο 47) η δυνατότητα παράστασης πολιτικής αγωγής από τους φιλοζωικούς φορείς σε δίκες σχετικά με κακοποιήσεις, βασανισμούς, δολοφονίες ζώων.
Ο συγκεκριμένος νόμος (4509/2017 που στο άρθρο 29 τροποποιεί τον νόμο 4039/2012 στο άρθρο 20) θυμίζουμε ότι είχε ψηφιστεί επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τον Δεκέμβριο του 2017. Αν τελικά καταργηθεί πολλά θύματα θα μείνουν χωρίς κάποιος να μπορεί να τα υπερασπιστεί. Και αυτό δυστυχώς ήταν αίτημα των εκπροσώπων των Δήμων - όπως θα δείτε εδώ - καθώς δεν θέλουν να έχουν τη δυνατότητα οι φιλόζωοι μέσω φιλοζωικών φορέων να έχουν δικηγόρο σε σχετικές υποθέσεις.
- Το δέσιμο των ζώων δεν καταργείται καθώς επιτρέπεται να είναι δεμένα ένα δίωρο το 24ωρο καθιστώντας έτσι τον έλεγχο καταγγελιών περί μόνιμης αλυσόδεσης ουσιαστικά ανέφικτο καθώς οι ιδιοκτήτες θα ισχυρίζονται ψευδώς ότι δεν έχουν διαρκώς δεμένο τον σκύλο τους.
- Επιτρέπονται οι λοταρίες με έπαθλο όλα τα άλλα είδη ζώων (πλην των ζώων συντροφιάς).
- Η κακοποίηση («περιφορά») ζώων σε χριστιανικά πανηγύρια και λοιπές θρησκευτικές τελετές επιτρέπεται (άρθρο 23) αν παρίσταται κτηνίατρος! Έτσι η κυβέρνηση – που διαρκώς βάζει πλάτη σε κάθε αίτημα της Εκκλησίας – αποδεικνύει ότι θεωρεί φιλοζωικές πράξεις όλες αυτές τις αθλιότητες οι οποίες γίνονται σε θρησκευτικά πανηγύρια π.χ. της Λέσβου.
Εκεί και αλλού βλέπουμε κάθε χρόνο την περιφορά ταύρων λίγο πριν τη σφαγή εν μέσω οχλαγωγιών ή άλογα που τα χτυπούν οι μεθυσμένοι ιδιοκτήτες τους και τα βάζουν να χορεύουν πάνω στα σπασμένα μπουκάλια, ενώ παράλληλα ακούγονται και εκκωφαντικοί ήχοι, οι οποίοι κάνουν ακόμα μεγαλύτερο το μαρτύριο των ζώων. Όλα αυτά η κυβέρνηση ή κάνει ότι δεν τα βλέπει για να μη χάσει την υποστήριξη ντόπιων παραγόντων ή τα αγνοεί εκθέτοντας τη χώρα μας αφού συχνά οι τουρίστες σαστίζουν βλέποντας τις… παραδόσεις.
- Επιτρέπονται τα ζώα να διαμένουν μόνιμα σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, συνεπώς θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ταρατσόσκυλα και άλλα δυστυχή πλάσματα κρυμμένα, παρατημένα, απομονωμένα…
- Επιτρέπεται να αλλάξει ο κανονισμός της πολυκατοικίας (άρθρο 15) που περιορίζει τον αριθμό των σκυλιών και γατιών ανά διαμέρισμα έως τα τρία ζώα. Αυτό οδηγεί σε τρομερά προβλήματα και ενοικιαστές και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που συμβιώνουν με περισσότερα από τρία ζώα καθώς θα αναγκάζονται ή να μετακομίσουν ή να δώσουν τα επιπλέον σκυλιά ή τις γάτες τους. Ένα ακόμα απαράδεκτο μέτρο που δεν προάγει τη φιλοζωία.
- Δεν επιτρέπεται η μεταφορά μεγαλόσωμων ζώων (άνω των 10 κιλών) σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και αυτό θα ισχύσει σε μια χώρα που ο μέσος όρος των κιλών ενός σκύλου είναι τα 20. Συνεπώς κάποιος πρέπει να έχει ιδιωτικό μέσο για να ταξιδεύει ή να μετακινείται στην πόλη.
- Γίνεται κακούργημα η εγκατάλειψη νεογέννητων γατιών και σκυλιών αλλά η εγκατάλειψη ενήλικων γατιών και σκυλιών διώκεται ως πλημμέλημα λες και π.χ. το γέρικο ή άρρωστο ζώο που κάποιος πετάει στον δρόμο δεν θα υποφέρει...
- Το κράτος παραχωρεί τον έλεγχο, την αδειοδότηση των ερασιτεχνών εκτροφέων στους ίδιους τους εκτροφείς δηλαδή στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος, στον Σύλλογο Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδας, στον Ελληνικό Όμιλο Γάτας και στον Σύλλογο Εκτροφέων Γάτας Ελλάδας. Έτσι ξεκάθαρα το Υπουργείο Εσωτερικών επιτρέπει την ασυδοσία, το παράνομο εμπόριο σκυλιών/γατιών ράτσας, τους εκτροφείς της πίσω αυλής να δραστηριοποιούνται, όπως τους βολεύει και δεν μπαίνει κανένας φραγμός σε αυτήν τη μάστιγα παραγωγής ανεπιθύμητων ζώων τα οποία τελικά καταλήγουν πεταμένα, αδέσποτα.
- Στην Πενταμελή Επιτροπή του Δήμου τα δύο μέλη εκπρόσωποι φιλοζωικών φορέων γίνονται ένα.
- Δρομολογείται ο μόνιμος εγκλεισμός αδέσποτων σε κυνοκομεία.
- Δεν επιτρέπονται σκυλιά σε οργανωμένες παραλίες ή σε παραλίες με γαλάζια σημαία.
- Επιτρέπεται η πώληση ζώων συντροφιάς στα pet shops, μόνο η έκθεση τους (το να είναι σε βιτρίνες τα γατιά και τα σκυλιά) απαγορεύεται.
- Αόριστη η τοποθέτηση του νομοθέτη σχετικά για τη μεταφορά των κυνηγόσκυλων σε κλωβούς συνήθως στο πίσω μέρος των οχημάτων των κυνηγών.
- Ο οδηγός που χτυπάει ζώο με το όχημα του έχει υποχρέωση απλά να καλέσει τον Δήμο και την Αστυνομία, αν π.χ. από τη δημοτική αρχή ή την ΕΛ.ΑΣ. δεν ανταποκριθούν – καθώς οι δήμοι ειδικά δεν είναι 24ωρη υπηρεσία – τότε το ζώο πεθαίνει αβοήθητο και χωρίς κυρώσεις μένει ο δράστης.
Θυμίζουμε ότι η εγκατάλειψη ζώου έχει διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ αν και η ζωή ενός ζώου παίζεται κορώνα – γράμματα. Αντίστοιχα με 500 ευρώ διοικητικό πρόστιμο επιβαρύνεται ο κηδεμόνας σκύλου που γαυγίζει σε ώρες κοινής ησυχίας…
- Αστική ευθύνη για αναδόχους που π.χ. επανεντάσσουν ζώα τα οποία φρόντιζαν, ουσιαστικά ο παραλογισμός της αστικής ευθύνης των δήμων θα ισχύει και σε εθελοντές οι οποίοι φροντίζουν αδέσποτα.
- Μη υποχρέωση λειτουργίας Δημοτικού Κτηνιατρείου σε δήμους με λιγότερους από 3.000 κατοίκους αν και αδέσποτα έχουν όλοι οι δήμοι άρα και ανάγκες για την περίθαλψη τους.
- Οι έμποροι μπορούν να εισάγουν ζώα με μικροτσίπ τα οποία όμως δεν είναι καταχωρημένα άρα δεν εντοπίζεται ο υπαίτιος αν τα ζώα πεθάνουν, αν εγκαταλειφθούν, αν γίνει παράνομη πώληση τους δηλαδή το πραγματικά παράνομο εμπόριο συνεχίζεται με θύματα τα ίδια τα ζώα.
Προβληματική και η κριτική κομμάτων της αντιπολίτευσης
Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των κομμάτων (κυρίως εκ μέρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., του Κινήματος Αλλαγής και το ΜέΡΑ 25) πρόταξαν και σωστά το θέμα της χρηματοδότησης και στελέχωσης των δήμων, όμως επικεντρώθηκαν και στο θέμα της προστασίας της Δημόσιας Υγείας σε σχέση με τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα γενικώς κάτι που δεν έχει καμιά σχέση με την ελληνική πραγματικότητα, παρά τους ισχυρισμούς δημόσιων κτηνιάτρων, οι οποίοι για λόγους συντεχνιακούς παρουσιάζουν σε κάθε ευκαιρία τα ζώα ως φόβητρο και ως κίνδυνο για τους ανθρώπους.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με όλες τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Ελλάδα δεν υπάρχει ζώο – κρούσμα λύσσας από το 2014 και ας μην ξεχνάμε πως στη χώρα μας, όπως και σε όλα τα μεσογειακά κράτη, νοσούν κάθε χρόνο από λεϊσμανίωση χιλιάδες σκυλιά και ελάχιστοι άνθρωποι (περίπου 50) κάθε έτος.
Συνεπώς θέμα δημόσιας υγείας δεν τίθεται και όλα τα άλλα που λέγονται είναι για τον εκφοβισμό της κοινής γνώμης…
Ακούσαμε από τους εκπροσώπους των κομμάτων δεκάδες φορές να μιλούν για το τράφικινγκ ανθρώπων και ζώων που κάνουν Μ.Κ.Ο. και συλλήβδην τα φιλοζωικά σωματεία χαρακτηρίστηκαν ως φορείς παράνομων εμπόρων που κερδοσκοπούν πωλώντας σκυλιά και γατιά στο εξωτερικό.
Αν συνέβαινε αυτό τότε στη χώρα μας δεν θα υπήρχε ίχνος αδέσποτου, καθώς όλοι θα ήθελαν να βγάλουν εύκολο κέρδος με τις υιοθεσίες με αντίτιμο, κανείς δεν θα επέμενε για την υποχρεωτικότητα της στείρωσης και στα οικόσιτα – αφού νέα ζώα θα βρίσκονταν στους δρόμος – άρα θα υπήρχε διαρκώς εμπόρευμα. Αν οι ισχυρισμοί των εκπροσώπων των κομμάτων - που είναι παραπληροφορημένοι σχετικά με το ζήτημα - ίσχυαν τότε γιατί επίσημο αίτημα πολλών φιλοζωικών φορέων – όπως θα δείτε εδώ – είναι να εκδίδουν οι αρμόδιες υπηρεσίες έγγραφα ιχνηλασιμότητας ώστε κα οι υιοθεσίες ζώων στο εξωτερικό να γίνονται με διαφάνεια και να υπάρχει δυνατότητα εντοπισμού των σκυλιών/γατιών και να γλυτώνουν ζώα που υποφέρουν στους ελληνικούς δρόμους.
Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου κατά των εθελοντών κτηνιάτρων
Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη, που μίλησε στις 13 Σεπτεμβρίου στη Βουλή ζήτησε να φορολογούνται (!) και να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές (!) όσοι εθελοντές κτηνίατροι έρχονται από το εξωτερικό και κάνουν δωρεάν στειρώσεις και περίθαλψη αδέσποτων στη χώρα μας αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά πως δεν τη νοιάζει ο τεράστιος πληθυσμός των αδέσποτων, θέλει μόνο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα εκείνων που βλέπουν τα ζώα ως μέσο απόκτησης εισοδήματος…
Δυστυχώς έχουμε συνηθίσει την επικεφαλής των ιδιωτών κτηνιάτρων της χώρας που είναι και στέλεχος της Ν.Δ. να εκφράζει απαράδεκτες απόψεις που στρέφονται ή σε βάρος των ίδιων των ζώων ή σε βάρος εκείνων που εθελοντικά τα φροντίζουν. Για του λόγου το αληθές ρίξτε μια ματιά εδώ.
Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κατά των αδέσποτων υπέρ της Ορθοδοξίας!
Ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) Σπύρος Μάμαλης μιλώντας στις 13 Σεπτεμβρίου τη Βουλή αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα της επανένταξης των αδέσποτων και στην πυκνότητα του πληθυσμού τους αποδεικνύοντας τα «τρυφερά» του αισθήματα για αυτά τα πλάσματα, που υποφέρουν.
Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: «Λέτε για πυκνότητα. Δεν λέτε πώς θα υπολογιστεί η πυκνότητα των αδέσποτων. Πάλι θα έχουμε το πρόβλημα, πάλι δεν θα μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας. Πάλι θα τα θεωρούμε "ιερά ζώα" όπως στην Ινδία τις αγελάδες.».
Παράλληλα για το θέμα της λοταρίας και των κληρώσεων με ζώα υπερασπίστηκε την… Ορθοδοξία και δήλωσε τα εξής ακόμα πιο απαράδεκτα: «Εδώ θα καταθέσω μια προσωπική μου άποψη και κύριε Πρόεδρε νομίζω ότι θα συμφωνήσετε κι εσείς. Λέτε ότι, απαγορεύονται οι λοταρίες στα ζώα συντροφιάς. Συμφωνούμε απόλυτα. Μετά στις ποινές, στο άρθρο 40 - και επαναλαμβάνω αυτό είναι προσωπική μου άποψη - λέτε ότι απαγορεύονται οι λοταρίες για κάθε είδους ζώο. Να ξέρετε ότι στα πανηγύρια των κτηνοτροφικών περιοχών - όσοι είναι από χωριά το γνωρίζουν, γιατί εμείς είμαστε από χωριά- οι παραγωγοί για να γιορτάσουν το πανηγύρι δίνουν συνήθως κάποια αρνιά, κάποια κατσίκια, που τα κερδίζει κάποιος στον ιερό ναό και στη συνέχεια οι ίδιοι τα εκτρέφουν για λογαριασμό…
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Είναι άυλη πολιτιστική κληρονομιά αυτό, θα έλεγα. Είναι η παράδοσή μας από τα χρόνια της τουρκοκρατίας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΜΑΜΑΛΗΣ (Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε.): Την κυνηγάμε την παράδοση μας μ’ αυτό τον τρόπο. Να μπει στο άρθρο 40, όπως λέει, για τις θρησκευτικές τελετές η χρησιμοποίηση ζώων τιμωρείται με 10.000 αν δεν τηρούνται κάποιοι κανόνες. Ποιο είναι αυτοί οι κανόνες; Είναι δυνατόν; Θα κυνηγάνε τους ιερούς ναούς και τις παραδόσεις στα χωριά; Θα κυνηγάμε την ορθοδοξία; Δεν γίνεται αυτό. Πιστεύω ότι αυτό είναι λάθος.».
Φιλοζωικοί φορείς: Αλλάξτε το τώρα! Διαφορετικά πάρτε το πίσω!
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν φιλοζωικοί φορείς την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου σχετικά με τις αντιφιλοζωικές διατάξεις του σχεδίου νόμου επισημαίνονται τα εξής: «Αλλάξτε το τώρα! Διαφορετικά πάρτε το πίσω! Το σχέδιο νόμου για τα αδέσποτα είναι χειρότερο από τον νόμο που ισχύει σήμερα
Παρά τις τεράστιες προσπάθειες της Ομοσπονδίας μας και τις επανειλημμένες εκκλήσεις και σχολιασμούς για απαραίτητες ζωτικής σημασίας διορθώσεις στο σχέδιο νόμου, επί τόσους μήνες εξακολουθούσε να επιστρέφει αλλαγμένο πάντα προς το χειρότερο, μέχρι την σημερινή εκδοχή του που κατατέθηκε στη Βουλή.
Αναμενόμενο, καθώς στο διάλογο για ένα νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων έλαβαν θέση συνομιλητές που η δράση τους και οι ομάδες και τα κυκλώματα όπου ανήκουν έχουν πρωταρχικό σκοπό την εκμετάλλευση των ζώων και όχι την προστασία τους.
Οξύμωρο πλην συνηθισμένο για όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και γι’ αυτό άλλωστε μέχρι τώρα στη χώρα μας ουδέποτε και ουδείς κατόρθωσε να γράψει ιστορία επιτέλους δίνοντας την δυνατότητα προόδου.
Καταλήξαμε τελικά σε ένα νομοσχέδιο χειρότερο από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και τίποτα περισσότερο. Ακριβώς τώρα, που ολόκληρη η φιλοζωική κοινότητα είχε πιστέψει στις καλές προθέσεις, είχε αρχίσει να ελπίζει σε ένα διαφορετικό αύριο που θα άλλαζε έστω και λίγο την τραγική Ελληνική πραγματικότητα. Τα εκατομμύρια αδέσποτα που δυστυχούν στο δρόμο και τις αναρίθμητες κακοποιήσεις, την άθλια και αφιλόζωη συμπεριφορά και την έλλειψη παιδείας, που μας έχουν φέρει στη χειρότερη θέση από κάθε άλλο Ευρωπαϊκό κράτος.
Όμως, το τελικό σχέδιο νόμου που κατατίθεται στη βουλή δείχνει οπισθοχώρηση άνευ όρων σε σχέση με τα δικαιώματα των ζώων και εμπαιγμό των ανθρώπων που πραγματικά νοιάζονται γι’ αυτά. Ένα σχέδιο νόμου, γραφειοκρατικό, περίπλοκο, ανεφάρμοστο στις όποιες λίγες θετικές προβλέψεις αφού δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου και εφαρμογής. Απόλυτα εφαρμόσιμο όμως στις αρνητικές που ήδη γίνονται, όπως ο - παράνομος μέχρι σήμερα και νόμιμος αύριο - εγκλεισμός αδέσποτων ζώων σε κολαστήρια και η αγνόηση των φιλόζωων με περιορισμό ακόμη και της συμμετοχής τους στις επιτροπές.
Θα έπρεπε να είναι αντιληπτό σε μια κοινωνία δικαίου, ότι στο σχεδιασμό ενός νόμου για την προστασία των ζώων είναι "διγλωσσία", έλλειψη ευθύτητας και δυναμισμού και έξω από κάθε ηθική ή δεοντολογία, η αποδοχή συμβιβασμού με τις προτάσεις – απαιτήσεις ομάδων, κυκλωμάτων και γενικότερα αυτών που βασίζονται στο συμφέρον και ακριβώς στην καταπάτηση αξιών και δικαιωμάτων αυτών των πολύπαθων ατόμων. Δυστυχώς στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε όχι μόνο η κυβέρνηση στην άτακτη υπαναχώρησή της στις πιέσεις, αλλά και η αντιπολίτευση που κρίνει το νομοσχέδιο με βάση όχι το πραγματικό συμφέρον της κοινωνίας και των ίδιων των ζώων, αλλά με βάση συντεχνιακές απαιτήσεις και τα κυκλώματα εμπορίας. Πως αλλιώς να χαρακτηρίσουμε όχι μόνο την ατολμία της κυβέρνησης αλλά και την αντίδραση όλης της αντιπολίτευσης στην στείρωση των ζώων;
Ακολούθως παραθέτουμε σημαντικά σημεία του νομοσχεδίου που κρίνονται επικίνδυνα για τα ζώα, και επ’ ουδενί γίνονται αποδεκτά από τη συντριπτική πλειοψηφία της φιλοζωικής κοινότητας. Δυστυχώς τα αρνητικά είναι κομβικής σημασίας και αναιρούν κατακτήσεις ετών του φιλοζωικού κινήματος υπέρ των ζώων, απόλυτα στοχευμένα και συνειδητά, ενώ τα όποια θετικά δεν αλλάζουν ούτε στο ελάχιστο την τραγική εικόνα της χώρας.
Ανάμεσα στα πολλά ΑΡΝΗΤΙΚΑ ξεχωρίζουν:
1.Για πρώτη φορά στα χρονικά μπορεί να είναι μόνιμος ο εγκλεισμός των ζώων στα κυνοκομεία με τον Δήμαρχο να αποφασίζει - και ξέρουν οι πάντες τι θα αποφασίζει το 90% - αν θα παραμένουν πλέον του αρχικού τριμήνου. Ακόμη και στην περίπτωση που τα ζώα μετά τη παρέλευση του 3μηνου βγουν από το κυνοκομείο, θα είναι πλήρως ασυλοποιημένα και πολύ δύσκολα θα επιβιώσουν. Mέχρι τώρα ήταν παράνομο να στοιβάζονται ζώα στα κυνοκομεία βάσει του 4039/12, τώρα γίνεται νόμιμη αφού κανένα όριο ως προς τον αριθμό των ζώων δεν μπαίνει. Το αποτέλεσμα θα είναι κυνοκομεία - κολαστήρια, αφού οι Δήμοι θα στοιβάζουν νόμιμα όσα περισσότερα ζώα μπορούν, χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα για τον αριθμό των αδέσποτων στο δρόμο, αφού κανένα μέτρο δεν λαμβάνεται για να μειωθούν.
2. Η μεγάλη ελπίδα και προσδοκία ότι κάτι θα αλλάξει στην χώρα μας, που αποτελεί τη ντροπή των λαών της Ευρώπης, μέσω της στείρωσης των κατοικίδιων, κατέπεσε μετά τις λυσσαλέες προσπάθειες των κυκλωμάτων παράνομης εκτροφής και εμπορίας και των συντεχνιών (κυνηγών, κτηνιάτρων, κτηνοτρόφων κλπ), που είδαν να θίγονται τα συμφέροντα τους. Η δε εναλλακτική πρόβλεψη με τη μέθοδο φύλαξης του DNA περίτρανα θα ακυρωθεί στην πράξη, με τα αδέσποτα κατά εκατομμύρια και πάλι να βασανίζονται στους δρόμους. Αλλά και αν εφαρμοστεί έστω και μερικά, θα αυξήσει κατακόρυφα τις θανατώσεις των νεογέννητων για να μην υπάρχει καμία πιθανότητα να αναζητηθούν οι γεννήτορες.
3. Παγκόσμια πρωτοτυπία της Κυβέρνησης αποτελεί η ανάθεση σε σωματείο ιδιωτών εκτροφέων να εκδίδουν τις άδειες σε εκτροφείς !!! Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει. Το πάρτυ ασυδοσίας στον χώρο της εκτροφής γίνεται νόμιμο και με τη βούλα του κράτους.
Δεν θα έπρεπε λοιπόν αντίστοιχα, την άδεια στα καταφύγια των φιλοζωικών συλλόγων να την δίνουν οι φιλοζωικοί σύλλογοι που στο κάτω όχι μόνο δεν παράγουν νέα ζώα αλλά αγωνίζονται για να στειρώνονται, που όχι μόνο δεν πωλούν αλλά δίνουν χρήματα για να προωθούν υιοθεσίες;
4. Οι Δήμοι φορτώνονται με επιπλέον αρμοδιότητες ενώ είναι φανερό ότι μέχρι σήμερα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Και αφού δεν προσδιορίζονται ούτε οι πόροι, ούτε το προσωπικό, οι εγκαταστάσεις και τα μέσα που θα διαθέτουν, προφανώς παραμένουν ανεξέλεγκτοι να αυθαιρετούν, όπως και μέχρι τώρα. Η πρόβλεψη, ότι "δύναται" ο υπουργός, άμα αυθαιρετούν, να περικόπτει χρηματοδοτήσεις από άλλα έργα τους, είναι μια μεγάλη κοροϊδία. Και σαν να μην έφθαναν τα έργα και οι ημέρες των περισσότερων Δήμων κατά των ζώων, αφαιρούν το δεύτερο εκπρόσωπο των φιλοζωικών συλλόγων από την γνωστή μας 5μελη επιτροπή που ορίζεται και ελέγχεται αποκλειστικά από τον Δήμαρχο.
5. Τα δημοτικά κτηνιατρεία, μια σωτήρια και εξαιρετικά οικονομική λύση για τις στειρώσεις και την περίθαλψη των ζώων αφήνονται στην διακριτική ευχέρεια των Δήμων και στην πράξη ακυρώνονται αφού δεν προβλέπεται καμία χρηματοδότηση και στελέχωση τους. Σε αντίθεση με τα πολυδάπανα και εντελώς αναποτελεσματικά τεράστια κυνοκομεία, χώροι μαρτυρίου για τα ζώα που θα συνεχιστεί και θα θεριέψει με το νομοσχέδιο, τα οποία γίνονται υποχρεωτικά, επιβεβαιώνοντας ότι το μόνο που απασχολεί κυβέρνηση και Δήμους, είναι η ικανοποίηση των άμεσων διαμαρτυριών των ψηφοφόρων. Παρά την εμπειρία Δήμων που στοιβάζουν ζώα σε κυνοκομεία χωρίς να επιλύουν στο παραμικρό το πρόβλημα του αριθμού των αδέσποτων, ένα πρόβλημα που η μόνη αντιμετώπιση είναι η στείρωση όσο το δυνατόν περισσότερων ζώων.
6. Εξακολουθεί να είναι δυνητική και αόριστη η πρόβλεψη δωρεάν στείρωσης δεσποζόμενων με κοινωνικά κριτήρια και ως εκ τούτου λίγοι Δήμοι θα παίρνουν τέτοια απόφαση.
7. Καταργούν την δυνατότητα συνηγόρου για τα ζώα, το δικαίωμα δηλαδή στα φιλοζωικά σωματεία να παρίστανται με δικηγόρο στις δίκες κακοποίησης των ζώων, μια από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις της ΠΦΠΟ. Και όχι, δεν τους ξέφυγε, είναι συνειδητή παραχώρηση προς τους Δήμους και το ΠΕΣΥΔΑΠ (υπάρχει γραπτή, δημόσια παραδοχή ότι ζητούν την κατάργηση του δικαιώματος αυτού) με το επιχείρημα ότι θα τρέχουμε τους Δήμους στα Δικαστήρια. Η κατάργηση αυτής της δυνατότητας θα έχει ως αποτέλεσμα όλοι όσοι κακοποιούν ζώα στην Ελλάδα, είτε άτομα, είτε Δήμοι να μην έχουν απέναντί τους δικηγόρους πολιτικής αγωγής και φυσικά να αθωώνονται ευκολότερα.
8. Τα μεγάλα πρόστιμα (όπως των 30.000 και 50.000) μπορεί να ικανοποιούν το περί δικαίου αίσθημα της κοινής γνώμης άλλα είναι μη ρεαλιστικά, ουδέποτε θα εισπράττονται ενώ ο δράστης στην ουσία δεν θα πληρώνει τίποτα για την εγκληματική του στάση. Το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας παραμένει η έλλειψη αστυνόμευσης και ελέγχου για να σταματήσει η κακοποίηση των ζώων και αυτό δεν επιτυγχάνεται όσο δεν υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένα σώματα και δομές μέσα στα αστυνομικά τμήματα, τη δημοτική αστυνομία και την κτηνιατρική υπηρεσία.
9. Από τη δημοσίευση του παρόντος, επιτρέπεται η εγκατάσταση και η λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις των περ. α’ και β’ της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 (Α’ 289), εφόσον (α) απέχουν έως πέντε (5) χιλιόμετρα από το άκρο οικισμού και (β) υπάρχει ευχερής οδική πρόσβαση. Μια διάταξη που αποσύρθηκε δύο φορές χάρη στη σθεναρή αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας των φιλοζωικών οργανώσεων και πολιτών, επανέρχεται ξανά. Ενισχύει την άποψη ότι τα αδέσποτα δεν πρέπει να συμβιώνουν μαζί μας , είναι παράσιτα και πρέπει να τα στοιβάζουμε η να τα πηγαίνουμε όσο πιο μακριά γίνεται.
10. Φιλοζωικός σύλλογος που δεν έχει καταφύγιο, δηλαδή η πλειοψηφία των συλλόγων, δεν μπορεί να κάνει ούτε περισυλλογή ούτε να ορίσει ανάδοχο. Καταφύγια και μάλιστα με τις προδιαγραφές του νόμου, έχουν μόνο λίγες ΜΚΟ οι οποίες έχουν και έσοδα, σε αντίθεση με τους συλλόγους που στηρίζονται κατά κύριο λόγο στην οικονομική αιμορραγία των μελών τους. Όταν απαγορεύεται λοιπόν η περισυλλογή τότε δεν επιτρέπεται καν στο φιλοζωικό σύλλογο ούτε να περιθάλπει, ούτε να στειρώνει, ούτε να φιλοξενεί μέχρι να βρεθεί υιοθεσία κοκ. Αν δεν έχεις καταφύγιο και προβαίνεις σε περισυλλογή είσαι ποινικά κολάσιμη πράξη.
11. Οι φιλοζωικοί σύλλογοι που επανεντάσσουν τα στειρωμένα ζώα καθώς και οι ανάδοχοι έχουν την ευθύνη για τις σωματικές βλάβες ή τις υλικές ζημίες που μπορεί να προκαλέσει το επανενταγμένο αδέσποτο! Αυτό αφενός ερμηνεύεται, ότι γίνεται προσπάθεια για την μη επανένταξη και αφετέρου ορίζεται ρητά ότι για τις βλάβες η τις ζημίες την ευθύνη θα έχουν οι φιλόζωοι δηλαδή στρέφονται ευθέως κατά του εθελοντισμού.
12. Γίνεται πρακτικά αδύνατη η φροντίδα και η περίθαλψη λεϊσμανιακών σκύλων που είναι ένα μεγάλο ποσοστό των αδέσποτων της χώρας με πρακτικές τελείως ξεπερασμένες πια επιστημονικά πχ σίτες, εγκλεισμός κλπ
13. Δεν απαγορεύεται τελικά η πώληση ζώων από τα pet-shops, μια θετική πρόβλεψη που μας είχε κάνει να χαρούμε αλλά αποσύρθηκε μετά από αίτημα των ιδιοκτήτων pet-shops
14. Νομιμοποιείται η χρησιμοποίηση, η περιφορά και θυσία ζώων σε θρησκευτικές τελετές και λαϊκές παραδόσεις! Αντί δηλαδή η ίδια η εκκλησία να δώσει ένα τέλος στα αναχρονιστικά αυτά έθιμα όπως είναι η περιφορά του βοδιού και η ζωοθυσία του στη Λέσβο, ή άλλες αντίστοιχες αγριότητες σε άλλα μέρη, η Πολιτεία θεωρεί μέρος της θρησκευτικής και λαϊκής παράδοσης το βασανισμό των αθώων ζώων!!!
15. Συντηρείται το απαράδεκτο καθεστώς των ζωολογικών κήπων και ενυδρείων χωρίς να εξαιρούνται ούτε καν τα δελφίνια που επιστημονικά αποδεδειγμένα βασανίζονται όταν διαβιούν αιχμάλωτα σε πισίνες.
16. Ο οδηγός του ΚΤΕΛ που τοποθετεί ζώα στο χώρο των αποσκευών, αν ισχυριστεί ότι δεν το ήξερε ότι απαγορεύεται απαλλάσσεται της ευθύνης. Ένα κεκτημένο χρόνων καταργείται αφού θα τοποθετούν τα ζώα στις αποσκευές ,σε τυχόν καταγγελία θα ισχυρίζονται, ότι δεν γνώριζαν ότι απαγορεύεται. Ακόμη χειρότερα: στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι απαγορεύεται η τοποθέτηση ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ στον χώρο αποσκευών επομένως όλα τα άλλα επιτρέπονται, π.χ. κότες, κουνέλια, μικρά πουλερικά κ.ο.κ.
17. Άλλο ένα κατακτημένο εδώ και χρόνια που καταργείται είναι η παραμονή των μικρόσωμων ζώων σε κλουβί μαζί με τους κηδεμόνες τους στα σαλόνια και άλλους κοινοχρήστους εσωτερικούς χώρους του πλοίου, αφού ορίζεται, ότι αν οποιοσδήποτε άλλος διαμαρτυρηθεί ο πλοίαρχος ή ο αξιωματικός υπηρεσίας, μπορεί να αποφασίζει να φύγει ο κηδεμόνας με το ζώο του. Επιτρέπουν τη παραμονή σκυλιών στα γκαράζ του πλοίου, όταν αυτά είναι ανοικτά πλευρικά, μολονότι όλοι γνωρίζουμε, ότι τα καλοκαίρια με τις υψηλές θερμοκρασίες και τα καυσαέρια των αυτοκίνητων μπορεί να προκληθεί και έχει συμβεί πολλές φορές, ο θάνατος του ζώου.
18. Θα εξακολουθήσει να μην χορηγείται από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες το πιστοποιητικό traces αφού όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο "η έκδοση πιστοποιητικού μέσω του συστήματος TRACES προϋποθέτει την τήρηση των οριζόμενων στον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 και στον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/2035", όπου οι προϋποθέσεις των εγκαταστάσεων - κυνοκομείων για μας - είναι υψηλών προδιαγραφών και άπιαστες για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσει να εμποδίζεται η υιοθεσία ζώων προς χώρες της Ε.Ε. που επιθυμούν να αναλάβουν αδέσποτα, αφού είναι γνωστή η τραγική τους μοίρα στην Ελλάδα.
19. Εν έτει 2021 θα εξακολουθήσουν οι σκύλοι να είναι δεμένοι σε όλη τη χώρα, αφού όπως πολύ καλά γνωρίζουμε ιδίως στη επαρχία, ότι οι ιδιοκτήτες των ζώων σε τυχόν καταγγελία θα ισχυρίζονται, ότι είναι δεμένα μέσα στο επιτρεπόμενο δίωρο. Περιμέναμε, ότι μετά τις τραγικές συνέπειες για χιλιάδες δεμένα ζώα τόσο των πυρκαγιών όσο και των πλημμυρών, θα έφερνε επιτέλους την οριστική κατάργηση της τόσο επώδυνης καθήλωσής τους που είναι ένα συνεχές μαρτύριο για οποιοδήποτε ζωντανό πλάσμα.
20. Στο άρθρο για τις περιπτώσεις κακοποίησης των ζωών ορίζεται ρητά, ότι μόνο η εγκατάλειψη κουταβιών ή μικρών γατιών είναι κακούργημα, επομένως η εγκατάλειψη ενήλικων δεν αποτελεί ποινικά κολάσιμη πράξη.
21. Επιπλέον παροχή στους κυνηγούς αποτελεί η πρόβλεψη για τον καθορισμό επιπλέον χώρων σε ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων. Επίσης αφαιρέθηκε η απαγόρευση προσάρτησης των κουτιών στο πίσω μέρος του αυτοκίνητου που βάζουν τα κυνηγόσκυλα σαν εργαλεία, εκθέτοντας τα ζώα στις καιρικές συνθήκες, τα καυσαέρια των εξατμίσεων και σε μόνιμο κίνδυνο στην περίπτωσή τροχαίου.
Συνοψίζοντας το νομοσχέδιο κινείται στη λογική, ότι όσο δεν θίγονται οι αντιλήψεις της κοινωνίας για τα ζώα, η ζωοφοβία και οι δεισιδαιμονίες της, που τοποθετούν τη χώρα μας στις πιο καθυστερημένες φιλοζωικά χώρες, κάτι παραχωρείται και γι’ αυτά.
Έτσι τα όποια θετικά του νομοσχεδίου δεν αλλάζουν την αντιφιλοζωική κατεύθυνσή του, είναι ανώδυνες και ανεκτές "παραχωρήσεις" και δεν θίγουν την άκρως ανθρωποκεντρική οπτική του γι’ αυτό και είναι μη σύγχρονο και σε αντιευρωπαϊκή κατεύθυνση
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι "περίφημες" 5 ελευθερίες ,οι οποίες ήταν όντως περίφημες πριν πολλές δεκαετίες και φθάνουν με χρονοκαθυστέρηση ετών στη χώρα μας.
Ο ορισμός της έννοιας της ευζωίας που δίνει το νομοσχέδιο είναι ξεπερασμένος και δε συνάδει με την κατεύθυνση στην οποία έχει στραφεί η επιστήμη της ευζωίας των ζώων παγκοσμίως, που παραδέχεται πλέον ότι καλή (θετική) ευζωία (positive animal welfare) δεν σημαίνει μόνο αποτροπή αρνητικών συναισθηματικών καταστάσεων όπως ο πόνος, η ασθένεια, η ταλαιπωρία, η πείνα κλπ. αλλά και η ταυτόχρονη προαγωγή θετικών συναισθηματικών καταστάσεων.
Οι πέντε ελευθερίες του ν/σ είναι κυρίως ελευθερίες από αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις (πείνα, δίψα, ασθένεια, ταλαιπωρία, πόνος, φόβος, αγωνία, κλπ.). Η δε πέμπτη ελευθερία έχει μεταφραστεί λάθος από τα Αγγλικά.
Εάν θέλουμε να μιλάμε για ευζωία πρέπει να μη μιλάμε μόνο για "ελευθερία από" αλλά "ελευθερία σε" εκείνες τις καταστάσεις, που θα κάνουν το ζώο να αισθανθεί καλά και να ζει συμφωνά με τις ανάγκες του είδους του.
Εφόσον υπάρχει η παραδοχή ότι τα ζώα είναι συναισθανόμενα όντα, ο ορισμός της ευζωίας θα πρέπει να το αντικατοπτρίζει πλήρως αυτό αλλά δυστυχώς ουδόλως το αντικατοπτρίζει.
Αφού έχουμε εξαντλήσει επί μήνες μέχρι και την τελευταία στιγμή κάθε προσπάθεια για διορθώσεις, ζητάμε τώρα την απόσυρση των ως άνω αρνητικών διατάξεων με άμεση δήλωση των αρμοδίων υπουργών, διαφορετικά
ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΠΙΣΩ! ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ.
Kαλούμε δε όλο τον φιλοζωικό κόσμο να απαιτήσει δυναμικά την απόσυρση επίσης.
Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού
Πανελλήνια Ένωση κατά της κακοποίησης των ζώων
Αδέσποτος Παλμός - Stray Pulse Φιλοζωικό Σωματείο Μεγάρων
Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής
Νέοι Πράσινοι
Γαϊδουροχώρα - το Ελληνικό Κέντρο για το Γαϊδούρι
Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών - ΕΣΠΙ
Αδέσποτες Φωνές - Stray voices Ταύρου Μοσχάτου
Φιλοζωική Δράση Εθελοντών Αγίας Μαρίνας Κορωπίου
Εθελοντές Φιλόζωοι Χαριλάου
Αδέσποτα χαμόγελα Βόνιτσας
Φιλοζωικό Δήμου Ζήρου Φιλιππιάδα
Φιλοζωικός Σύλλογος Αταλάντης, Ζώα χωρίς όνομα
Αnonymous for the Voiceless Chania
Vegan22 Greece
Liber Animal
Dreamdancers
Ethos and Empathy
Social Spirit Greece
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή φιλοζωικών σωματείων
Συνολικά πάνω από 200 σωματεία, ενώσεις και ομάδες και συνεχίζουν να υπογράφουν κι άλλοι φορείς
Σημείωση: Εξ όσων έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία - ΠΦΟ - τάσσεται κατά του νομοσχεδίου».
Ε. Μολφέση, πρόεδρος Π.Φ.Ο.: Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου
Η Ειρήνη Μολφέση πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας στην ομιλία της επισήμανε τα εξής: «Το νομοσχέδιο δεν έχει σχέση με σύγχρονη νομοθεσία προστασίας των ζώων. Ούτε σε σκοπό, ούτε σε πνεύμα, ούτε σε περιεχόμενο. Αγνοήθηκαν όχι μόνο οι στοιχειώδεις κατευθυντήριες γραμμές των σύγχρονων πλαισίων προστασίας των ζώων, αλλά και οι αρχές καλής νομοθέτησης του ελληνικού δικαίου.
Από το αρχικό προσχέδιο που είδαμε, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑΜΕ τον Πρωθυπουργό ότι το κείμενο είναι σε εντελώς λάθος βάση και δεν επιδέχεται διόρθωση. Και προτείναμε ξένο μοντέλο νομοθεσίας, το οποίο και μεταφράσαμε. Οι επόμενες εκδοχές του νομοσχεδίου συνέχισαν στην ίδια λάθος βάση. Στη διαβούλευση, φάνηκε καθαρά ότι δεν είχαμε να κάνουμε με νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων συντροφιάς, αλλά με επιχειρησιακό σχέδιο χρηματοδότησης των δήμων μέσω διαχείρισης των αδέσποτων, το οποίο για να υλοποιηθεί χρειαζόταν ΚΑΙ την καταστολή της συλλογικής φιλοζωικής δράσης.
Αντί πλαισίου για την ευζωία των ζώων, είδαμε να θεσπίζεται ένα ασφυκτικό πλέγμα υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη προς το κράτος, που μετατρέπει την κατοχή ενός σκύλου ή μιας γάτας σε πηγή άγχους, ακόμα και για τον πιο ευσυνείδητο κηδεμόνα. Είδαμε μια ανησυχητική τάση ελέγχου της ζωής των πολιτών, που δεν συνδέεται με την ευζωία των ζώων και δεν δικαιολογείται, όταν η κοινωνία έχει, αποδεδειγμένα, υψηλότερη φιλοζωική συνείδηση και μεγαλύτερη ευαισθησία από το Κράτος.
Είδαμε να χρησιμοποιείται η τεχνολογία, όχι για να διασφαλίσει την ευζωία των ζώων, αλλά ως εργαλείο παρακολούθησης και είσπραξης, καθιστώντας τον πολίτη όμηρο των αυθαιρεσιών μιας διοίκησης με ασαφείς ή και μεταβαλλόμενες προθέσεις. Είδαμε να αποκλείονται από την περίθαλψη των αδέσποτων, όσες φιλοζωικές οργανώσεις δεν διαθέτουν καταφύγιο, δηλαδή η απόλυτη πλειοψηφία των φιλοζωικών.
Πώς είναι δυνατόν να αποκλείονται οι φιλοζωικές οργανώσεις από την περίθαλψη αδέσποτων επειδή δεν έχουν καταφύγιο, όταν το ίδιο το ΣτΕ σε πρόσφατη απόφασή του, τις θεωρεί απαραίτητο κομμάτι του συστήματος διαχείρισης; Είδαμε το κράτος να παρεμβαίνει στο επιστημονικό αντικείμενο των κτηνιάτρων, με παρωχημένα δεδομένα. Σας το φωνάζουν και οι κτηνίατροι. Πάμε στις τομές, για τις οποίες πολύς λόγος έγινε. Ούτε τομές ήταν, ούτε έμεινε τίποτε από αυτές. Η πρώτη υποτιθέμενη τομή οι 5 ελευθερίες, είναι ήδη ξεπερασμένη καθώς προχωρά η επιστήμη.
Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν βλέπουμε οι 5 ελευθερίες να δεσμεύουν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης – ΟΤΑ, την Κεντρική και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τους υπαλλήλους τους, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. Ποια είναι τελικά η προστασία των αδέσποτων στα χέρια των δήμων; Η άλλη τομή, η περίφημη απαγόρευση πώλησης ζώων σε καταστήματα, που είχε εξαγγελθεί και υπήρχε στη διαβούλευση, έχει αφαιρεθεί.
Αλλά και παλαιότερη κατάκτηση του φιλοζωικού κινήματος, το δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής για την υπεράσπιση των ζώων στα δικαστήρια, έχει αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο, ενώ υπάρχει στην τρέχουσα νομοθεσία και υπήρχε ΚΑΙ στο κείμενο της διαβούλευσης. Ποιος ξέρει τι άλλο έχει αφαιρεθεί που δεν έχουμε δει. Η υποχρεωτική στείρωση… Έχουμε καταθέσει τις θέσεις μας στη διαβούλευση. Συντασσόμαστε με τους μεγάλους διεθνείς φιλοζωικούς οργανισμούς, που όλοι έχουν τοποθετηθεί, με τεκμηριωμένες θέσεις, κατά της υποχρεωτικής στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων, γιατί όπου έχει επιχειρηθεί το μέτρο, έχει φέρει αντίθετα αποτελέσματα.
Για την υποχρεωτική αποστολή γενετικού υλικού μέσω του οποίου θα ταυτοποιείται, υποτίθεται, η μάνα εγκαταλελειμμένου κουταβιού και θα αποστέλλεται το πρόστιμο στον ιδιοκτήτη, έχουμε να πούμε τα εξής. Θα πρέπει να μας εξηγήσετε γιατί ο Έλληνας πολίτης θα πρέπει να πληρώνει 150 ευρώ ανά ζώο, για κάτι που δεν γίνεται πουθενά αλλού στον κόσμο και δεν στέκει ούτε επιστημονικά ούτε οικονομικά. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να προσδιοριστεί με ακρίβεια η μάνα ενός εγκαταλελειμμένου κουταβιού μέσω του DNA του, μόνο ενδείξεις μπορεί να δώσει η εξέταση αυτή.
Με ενδείξεις θα στέλνετε πρόστιμα στους πολίτες; Ως πολίτες, λοιπόν, έχουμε την απαίτηση από τη Βουλή να ζητήσει από τον υπουργό την πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση της υλοποιησιμότητας του εγχειρήματος ιχνηλάτησης του θηλυκού γεννήτορα μέσω του DNA ενός εγκαταλελειμμένου κουταβιού, καθώς και τη σχέση κόστους-απόδοσης του εγχειρήματος αυτού. Θα χρειαστεί να εξηγήσει πώς συνδέεται το φακέλωμα του γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς με την προστασία της ευζωίας τους. Και επειδή βλέπουμε σε δυο τουλάχιστον άρθρα του νομοσχεδίου να αναφέρεται η λέξη “ημίαιμα”, ένας όρος που δε χρησιμοποιείται σε καμία νομοθεσία προστασίας των ζώων, τα τελευταία 30 χρόνια τουλάχιστον, ο υπουργός θα πρέπει να εξηγήσει, σε εμάς και στην κοινωνία, γιατί τον θυμήθηκε και με ποιο σκοπό. Οι ξένες νομοθεσίες ρυθμίζουν πριν απ’ όλα το εμπόριο.
Τι να πρωτοπούμε εδώ; Ότι με τις προβλέψεις του νομοσχέδιου, τα ζώα θα εισάγονται, με σήμανση μεν, αλλά ακαταχώρητα, επιτρέποντας στον έμπορο να καταχωρεί στη συνέχεια μόνο τα κουτάβια που επιβιώνουν της μεταφοράς; Να μας πει ο νομοθέτης αν υπάρχει άλλη χώρα στη Ευρώπη που αφήνει τον έμπορο να καταχωρεί τα ζώα εκ των υστέρων, να μην υπολογίζονται και να μην καταγράφονται οι απώλειες ζωής. Να πούμε ότι εξαφανίστηκε η πρόβλεψη διπλασιασμού των προστίμων για τον έμπορο που κατ’ επανάληψη εισάγει ζώα χωρίς σήμανση ή κατ’ επανάληψη παραβιάζει τους όρους ευζωίας; Να πούμε για τα εμπορικά εκτροφεία, για τα οποία το νέο πλαίσιο δεν προβλέπει μηχανισμό ελέγχου, ούτε οριστική διακοπή λειτουργίας ακόμα και σε πολύ σοβαρές παραβάσεις (ενώ το κάνει για τα καταφύγια);
Να πούμε ότι έτσι, το νέο πλαίσιο διευκολύνει τη διοχέτευση στην αγορά κουταβιών προερχόμενων από κατώτερης ποιότητας εκτροφεία, παράνομα και μη; Να πούμε για το άρθρο 16, τη διατήρηση ζώων σε εγκαταστάσεις, ότι απουσιάζει η προϋπόθεση ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, ανάλογα με το είδος και τη φύση των ζώων που διατηρούνται; Θεωρήσαμε αρχικά ότι είχατε καλές προθέσεις και ότι απλώς δεν είχατε τις γνώσεις.
Δεν μπορεί όμως κάποιος με καλές προθέσεις να κάνει όλα τα παραπάνω, να αφαιρεί τις διατάξεις για την παράσταση πολιτικής αγωγής από σωματεία ή την πώληση ζώων στα καταστήματα, ούτε να συστήνει την ευθανασία των σκύλων με καλααζάρ. Όταν προτείναμε το πολύ απλό, να υιοθετήσετε μια ξένη νομοθεσία, δεν το θέλατε. Τι περιμένετε τώρα να σας πούμε για αυτό το νομοσχέδιο; Έρχεστε με παρωχημένα επιστημονικά δεδομένα και προκαλείτε χάος στη ζωή των ανθρώπων; Σοβαρά θα έρθει ο κρατικός υπάλληλος στον πολίτη που έσωσε ένα ζώο, και θα του πει ότι πρέπει να το ευθανατώσει επειδή έχει καλααζάρ, ή ότι είναι υποχρεωμένος να κάνει αντιλυσσικό κάθε χρόνο στη γάτα του, όταν οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες συστήνουν το εμβόλιο να γίνεται κάθε τρία χρόνια;
Θέλετε να χρηματοδοτήσετε τους δήμους; Κάντε το. Θέλετε να δώσετε δύο εκατομμύρια σε εργαστήριο DNA; Κάντε το, αλλά μην προφασίζεστε ότι το κάνετε για την προστασία των ζώων. Θλιβερό θεωρούμε το παρασκήνιο του νομοσχεδίου. Πρώτη φορά βλέπουμε νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων, να δουλεύεται μυστικά, πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς συνεργασία με επιστήμονες και θεσμικούς φορείς, από άτομα που δεν έχουν ειδικές γνώσεις και χωρίς επίσημη αρμοδιότητα.
Αναμενόμενο το αποτέλεσμα. Από τα πρόστιμα φαίνεται ότι η προστασία της ευζωίας δεν είναι ο στόχος του νομοσχεδίου. Γραφειοκρατικού τύπου παρατυπίες επιφέρουν πολύ βαρύτερα πρόστιμα από σοβαρές μορφές κακοποίησης όπως ακρωτηριασμός αυτιών και ουράς ή διαβίωση ζώου σε κλουβί, κλπ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο σκύλος μόνιμα δεμένος, ίσως η συνηθέστερη μορφή κακοποίησης στην ύπαιθρο, απαγορεύεται θεωρητικά αλλά δεν προβλέπεται πρόστιμο. Ποιος ευθύνεται για το τιμωρητικό και εισπρακτικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και την αυθαιρεσία των διατάξεών του; Έτσι σκέφτεται την προστασία των ζώων η Νέα Δημοκρατία;
Ποιος συμβουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση τον Πρωθυπουργό; Με ποιαν ιδιότητα, προσόντα και επιστημονική κατάρτιση; Σαν φορέας, δεν μας απασχολεί αν τα ζώα συντροφιάς θα υπάγονται στο ΥπΑΑΤ, στο ΥΠΕΣ, στου Μαξίμου ή στην Προεδρία. Έχουμε όμως την απαίτηση, η αρμόδια κρατική υπηρεσία να είναι επιστημονικά καταρτισμένη. Γιατί, όποιος κι αν ευθύνεται, το σίγουρο είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε εδώ με ένα σύγχρονο πλαίσιο προστασίας των ζώων αλλά με ένα μεγάλο επιχειρησιακό σχέδιο, που στήθηκε με αφορμή τα ζώα, που όμως τελικά οι ρυθμίσεις του τα αφήνουν απροστάτευτα. Απευθύνομαι στους βουλευτές, ελπίζοντας ότι αναλογίζονται την προσωπική τους ευθύνη και ζητώντας σας, να ζητήσετε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Τα ζώα και η ελληνική κοινωνία αξίζουν καλύτερα.».
N. Μπομπολάκη, πρόεδρος Π.Φ.Π.Ο.: Απευθύνουμε έκκληση να το αλλάξετε, διαφορετικά να το αποσύρετε
Η πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο., Ν. Μπομπολάκη, δεν κατάφερε λόγω διαδικτύου να ολοκληρώσει την ομιλία της στην αρμόδια επιτροπή και γι' αυτό την κατέθεσε ηλεκτρονικά. Σε αυτή αναφέρει τα εξής για το νομοσχέδιο: «Αξιότιμε κ. Πρόεδρε και κύριοι βουλευτές.
Η πρόταση της ΠΦΠΟ, όπως και της συντριπτικής πλειοψηφίας της φιλοζωικής κοινότητας για το νομοσχέδιο είναι, ότι αν δεν αποσύρετε όλες τις διατάξεις εκείνες που όχι μόνο δεν θα αλλάξουν σε τίποτα τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα των αδέσποτων αλλά θα την επιδεινώσουν δραματικά, τότε να αποσύρετε το σχέδιο νόμου και να ξεκινήσει συζήτηση από μηδενική βάση για ένα νέο.
Η ΠΦΠΟ επί μήνες προσπάθησε να κατανοήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί, ότι δεν χρειάζεται η χώρα μας άλλο ένα διαχειριστικό μοντέλο για τα αδέσποτα αλλά πρωτίστως ένα μοντέλο που θα ανοίξει τον δρόμο για να σταματήσει πια αυτή η κατάσταση, που ταπεινώνει τα ζώα, ταπεινώνει τους πολίτες, ταπεινώνει την ίδια μας τη χώρα.
Δυστυχώς ακολουθήθηκε η πεπατημένη παρά τις πρώτες εξαγγελίες της κυβέρνησης, που μας δημιούργησαν ελπίδες για να προσγειωθούμε στη συνέχεια ανώμαλα.
Αναμενόμενο, καθώς στον διάλογο για ένα νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων έλαβαν θέση και πάλι όπως και όλα αυτά τα χρόνια, συνομιλητές που η δράση τους και οι ομάδες και τα κυκλώματα όπου ανήκουν έχουν πρωταρχικό σκοπό την εκμετάλλευση ή τον βιοπορισμό τους από τα ζώα και όχι την προστασία τους.
Το γεγονός, ότι με τους ίδιους αυτούς συνομιλητές φτιάχτηκαν όλοι οι νόμοι αλλά η κατάσταση χειροτέρευε μέρα με τη μέρα δεν προβλημάτισε καθόλου;
Ρητορικό το ερώτημα γιατί γνωρίζουμε όλοι μας ότι κανένα κόμμα και καμία κυβέρνηση δεν ενδιαφέρουν τα ζώα παρά τις μεγαλοστομίες. Γιατί αν τους ενδιέφεραν θα το είχαν λύσει. Τόσο απλά
Τα εκατομμύρια αδέσποτα που δυστυχούν στον δρόμο, οι αναρίθμητες κακοποιήσεις, η άθλια και αφιλόζωη συμπεριφορά και η έλλειψη παιδείας μας έχουν φέρει στη χειρότερη θέση από κάθε άλλο Ευρωπαϊκό κράτος και θα συνεχίσουμε να κρατάμε τη θέση αυτή σταθερά και αμετανόητα.
Απευθύνουμε έκκληση ψυχής να το αλλάξετε τώρα, διαφορετικά να το αποσύρετε.
Γιατί το τελικό σχέδιο νόμου δείχνει οπισθοχώρηση άνευ όρων σε σχέση με τα δικαιώματα των ζώων και εμπαιγμό των ανθρώπων που πραγματικά νοιάζονται γι’ αυτά. Ένα σχέδιο νόμου, γραφειοκρατικό, περίπλοκο, ανεφάρμοστο στις όποιες λίγες θετικές προβλέψεις αφού δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου και εφαρμογής. Απόλυτα εφαρμόσιμο όμως στις αρνητικές αφού ήδη οι Δήμοι έχουν ξεκινήσει να μαντρώνουν ό,τι κινείται γύρω μας.
Θα έπρεπε να είναι αντιληπτό σε μια κοινωνία δικαίου, ότι στο σχεδιασμό ενός νόμου για την προστασία των ζώων είναι "διγλωσσία", έλλειψη ευθύτητας και δυναμισμού και έξω από κάθε ηθική ή δεοντολογία, η αποδοχή συμβιβασμού με τις προτάσεις – απαιτήσεις ομάδων, κυκλωμάτων και γενικότερα αυτών που βασίζονται στο συμφέρον και ακριβώς στην καταπάτηση αξιών και δικαιωμάτων αυτών των πολύπαθων ατόμων.
Δυστυχώς στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε όχι μόνο η κυβέρνηση στην άτακτη υπαναχώρησή της στις πιέσεις, αλλά και η αντιπολίτευση που κρίνει το νομοσχέδιο με βάση όχι το πραγματικό συμφέρον της κοινωνίας και των ίδιων των ζώων, αλλά με βάση συντεχνιακές απαιτήσεις και τα κυκλώματα εμπορίας.
Πως αλλιώς να χαρακτηρίσουμε όχι μόνο την ατολμία της κυβέρνησης αλλά και την αντίδραση όλης της αντιπολίτευσης στην στείρωση των ζώων;
Απογοητευτικό αλλά το πνεύμα που διατρέχει όλη τη ραχοκοκαλιά του νομοσχεδίου είναι βαθιά αντιφιλοζωικό, μη σύγχρονο και αντιευρωπαϊκό.
Τα κρύβουμε στα κυνοκομεία για να μη φαίνονται και ενοχλούνται οι ψηφοφόροι, τα απομακρύνουμε όσο πιο πολύ γίνεται σε χορτολιβαδικές στο πουθενά τοποθεσίες αρκεί να υπάρχει κάτι εκεί κοντά, μια στάνη έστω, κάποιο κτίσμα τέλος πάντων, και δίνουμε μερικά ψίχουλα για τα ζώα, όταν αυτά τα ψίχουλα δεν ενοχλούν τη βαθιά αντιφιλόζωη, με ζωοφοβίες και δεισιδαιμονίες ελληνική κοινωνία, που συν τοις άλλοις κατέχει και τα σκήπτρα της κακοποίησης των ζωών.
Δεν ήταν τυχαίο εξάλλου, ότι το 2018 η 19 η ελληνική Βουλή απέρριψε τη συνταγματική προστασία των ζώων, που η Ομοσπονδία μας προσπάθησε και έφερε στην ολομέλεια της Βουλής.
Ένα πραγματικό όνειδος που θα στιγματίζει για πάντα όλα τα κόμματα.
Γιατί ναι, αυτοί είμαστε σαν χώρα.
Ανήκουμε είπατε στην Ευρώπη;
Έχετε παρατηρήσει πως έχουν οι συμπολίτες μας ευρωπαίοι και τα κράτη τους τα κατοικίδια;
Το έχετε ασφαλώς.
Αλλά τα νομοθετήματά σας για τα ζώα απέχουν έτη φωτός από αυτά των ευρωπαϊκών χωρών.
Τουλάχιστον μη μας εμπαίζετε, ότι το πόνημα σας αυτό είναι σύγχρονο και ευρωπαϊκό.
Αν θέλετε λοιπών, και απευθύνομαι βέβαια πρωτίστως στην κυβέρνηση αλλά και σε όλα τα κόμματα να περισώσετε την κατάντια αυτής χώρας και να βοηθήσετε τα ζώα ΤΟΤΕ βρείτε την πολιτική γενναιότητα και ηθική και καταργήστε την επονείδιστη διάταξη του εγκλεισμού των ζώων και διατηρείστε το σημερινό θεσμικό πλαίσιο.
Τολμήστε έστω αυτή την ύστατη στιγμή να επαναφέρετε το θεσμό της υποχρεωτικής στείρωσης των δεσποζόντων ζώων για κάποια χρόνια με τις επιβαλλόμενες φυσικά εξαιρέσεις.
Η εναλλακτική πρόβλεψη με τη μέθοδο φύλαξης του DNA περίτρανα θα ακυρωθεί στην πράξη, με τα αδέσποτα κατά εκατομμύρια και πάλι να βασανίζονται στους δρόμους. Αλλά και αν εφαρμοστεί έστω και μερικά, θα αυξήσει κατακόρυφα τις θανατώσεις των νεογέννητων για να μην υπάρχει καμία πιθανότητα να αναζητηθούν οι γεννήτορες.
Αλλάξτε τη πρωτοφανή διάταξη όπου ένα ιδιωτικό σωματείο εκτροφέων θα δίνει άδεια στους εκτροφείς, κατά το Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει, που θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο και το γνωρίζετε αλλά δυστυχώς δίνετε γη και ύδωρ σε όλα τα κυκλώματα, την σημερινή ασυδοσία των κυκλωμάτων αυτών. Η άδεια πρέπει να δίνεται από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Ορίστε πραγματικές κυρώσεις και όχι χάδια για τους δήμους εκείνους, γιατί φυσικά δεν είναι όλοι, που δρουν εις βάρος των ζώων ή δεν κάνουν τίποτα γι’ αυτά.
Βάλτε ένα φρένο στην απόλυτη εξουσία τους πάνω στα ζώα, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τον ρόλο των 5μελων επίτροπων και δεν εννοούμε μόνο το αυτονόητο, ότι πρέπει να επαναφέρετε τους 2 εκπροσώπους των φιλοζωικών αλλά να παραχωρήσετε ουσιαστικές αρμοδιότητες σ' αυτές.
Δώστε το βάρος στα δημοτικά κτηνιατρεία, που πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά και όχι στο μάντρωμα των ζώων, τα δημοτικά κτηνιατρεία είναι μέρος της λύσης ενώ το κυνοκομεία μέρος του προβλήματος.
Αφήστε ανέπαφο το θέμα του δικαιώματος παράστασης πολιτικής αγωγής στους φιλοζωικούς φορείς, θεσμός που έχει περιορίσει τη γνωστή ατιμωρησία των δραστών και αποσύρετε την επονείδιστη διάταξη που νομιμοποιεί τις ζωοθυσίες, αρμόδια για την ευζωία των ζώων θα πρέπει να είναι η 5μελης επιτροπή γιατί οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες, που ορίζει και πάλι το νομοσχέδιο, πλην εξαιρέσεων απέτυχαν και το γνωρίζετε αλλά επιμένετε να είναι αρμόδιες για την ευζωία στα κυνοκομεία, όταν έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στο όνειδος των δημοτικών κυνοκομείων.
Καταργήστε οριστικά το δέσιμο των ζώων. Τίποτα δεν μας δίδαξαν τα χιλιάδες καμένα δεμένα ζώα; Καταργήστε τις ταράτσες ως μέρος διαμονής των κατοικίδιων, αλλιώς μας εμπαίζετε όταν μιλάτε για ευζωία, στις ταράτσες με τους 40 κ 45 βαθμούς, τις καταιγίδες κ τις παγωνιές, προσθέστε την εγκατάλειψη κ των ανηλίκων ζώων στα κακουργήματα, όχι κυνοκομεία στα όρη κ τα βουνά, συμβιώνουμε με τα ζώα, δεν τα εξορίζουμε.
Ναι στις γενναίες χρηματοδοτήσεις των δήμων και στη στελέχωση τους, μην εμποδίζετε τους φιλοζωικούς συλλόγους που δεν έχουν καταφύγιο, γιατί λίγοι θα έχουν και πάλι αφού οι προδιάγραφες για αδειοδότηση δεν θα είναι εύκολο να υλοποιηθούν, να ασκήσουν τη φιλοζωία τους και να βοηθήσουν τα ζώα.
Τους απαγορεύετε την περισυλλογή και τον ορισμό αναδόχου, άρα δεν θα μπορούν να έχουν ζώα, άρα ούτε υιοθεσίες θα μπορούν να κάνουν, ούτε στειρώσεις, ούτε τίποτα.
Όχι άλλα δεσμά και αφήστε την φιλοζωία να αναπνεύσει και να προσφέρει, μην ακούτε τις επί σειρά ετών ανοησίες ανόητων, γραφικών και υπόπτων ατόμων, τόσα χρόνια πια η ίδια και η ίδια αγκύλωση εγκεφάλου, μη νομίζετε κάποιοι βουλευτές, ότι ανακαλύψατε κανένα θησαυρό που θα σας κάνει περισσότερο γνωστούς με απώτερο σκοπό την διεύρυνση των ψήφων σας, εκατοντάδες συνάδελφοι σας όλα αυτά τα χρόνια, με συγχωρείται για την λέξη, την πατήσανε και άνθρακες ο θησαυρός.
Δεν προσφέρετε με αυτά και μ αυτά τίποτα στην υπόθεση των ζώων. Μπείτε στα social media αυτών των ατόμων, μηδέν έργο για τα ζώα, άφαντοι στην βοήθεια στις μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου, νισάφι πια με την ψυχασθένεια αυτή μερικών.
Προσαρμόστε το νομοσχέδιο στις σύγχρονες κτηνιατρικές απόψεις για τα λεϊσμανιακά ζώα, είναι μεν ζωοανθρωπονόσος, πιθανότατα όμως δεν θα έπρεπε να είναι καν νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης γιατί δεν απειλείται η δημόσια υγεία στην Ελλάδα.
Γιατί δεν παρουσιάζετε τα στοιχεία πόσα ζώα νοσούν και πόσοι άνθρωποι κατ’ έτος, ώστε να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα; Πάντως σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου του ΚΕΛΠΝΟ είχαμε 55 ανθρώπινα κρούσματα κατ’ έτος ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή Παρασιτολογίας του ΑΠΘ Χαραλαμπίδη τα κρούσματα των σκύλων κατ’ έτος είναι 150.000.
Για ποια απειλή της δημόσιας υγείας μιλάτε, όταν δεν έχετε στοιχεία του τι συμβαίνει; Μήπως γιατί αν τα παρουσιάσετε θα εκπέσει το παραμύθι της απειλής της δημόσιας υγείας και των όσων εξυφαίνονται γύρω από αυτή την απειλή;
Επαναφέρετε την κατάργηση πώλησης ζώων από τα pet shop που την είχατε μέχρι και τη διαβούλευση, τα δώσατε όλα στις συντεχνίες, κάντε και κάτι για τα ζώα και τη χώρα επιτέλους, οι αναχρονιστικές διατάξεις για τα ΚΤΕΛ και τα πλοία εντείνουν το κλίμα αφιλοζωίας στη χώρα μας, επιτέλους αλλάξτε οπτική. Μόνο σε τριτοκοσμική και όχι βέβαια ευρωπαϊκή χώρα ο νόμος θα προέβλεπε, ότι αν κάθομαι ήσυχα ήσυχα στο σαλόνι ενός πλοίου με το κατοικίδιο μου που είναι μέχρι 10 κιλά και τοποθετημένο στο κλουβάκι του και διαμαρτυρηθεί κάποιος/κάποια, ότι θα πρέπει να επέμβει ο πλοίαρχος για να δώσει λύση που κατά τα φαινόμενα θα είναι να φύγει ο κηδεμόνας με το ζώο του από το σαλόνι.
Και τολμάτε να λέτε ότι το πόνημα σας είναι σε ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Αν συνέβαινε αυτό σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα θεωρούσαν τον διαμαρτυρόμενο ως μη έχοντα σώας τα φρένας.
Δημιουργήστε την αστυνομία ζώων. Μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας παραμένει η έλλειψη ελέγχου για να σταματήσει η κακοποίηση των ζώων και αυτό δεν επιτυγχάνεται όσο δεν υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένα σώματα και δομές μέσα στα αστυνομικά τμήματα, τη δημοτική αστυνομία και την κτηνιατρική υπηρεσία.
Εν κατακλείδι αποσύρετε όλες τις διατάξεις που δραματικά θα επιδεινώσουν τη κατάσταση στη χώρα μας και δώστε άλλη πνοή και κατεύθυνση στο νομοσχέδιο.
Είναι προτιμότερο να καθυστερήσει η ψήφιση ενός νόμου παρά να έχουμε ένα εξαιρετικά κακό νέο νόμο. Βρείτε την πολιτική γενναιότητα και ηθική που επιβάλλεται, ώστε να αλλάξετε το αποκρουστικό αυτό πρόσωπο της Ελλάδας αλλιώς μας εμπαίζετε όλους.
Σας ευχαριστώ».
Θα υπάρξουν βελτιώσεις την τελευταία στιγμή;
Καθώς ο αρμόδιος αν. υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, αναμένεται το πρωί της Τετάρτης να φέρει στη Βουλή τις αλλαγές - και θέλουμε να ελπίζουμε τις βελτιώσεις άρθρων προς το καλύτερο - περιμένουμε το τελικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου ώστε να αναφερθούμε και στα καλά, που αυτό περιλαμβάνει.
Καλές διατάξεις είναι π.χ. αυτή για το παστούρωμα καθώς το δέσιμο των άκρων των ζώων για τον περιορισμό των κινήσεων τους συμπεριλήφθηκε στις κακοποιήσεις, η αφαίρεση άδειας κυνηγού για μη στειρωμένο ή μη αποστολή DNA του σκύλου του, η υποχρεωτικότητα προς τους δήμους να βάζουν ταΐστρες και ποτίστρες για τ’ αδέσποτα, η απαγόρευση αγγελιών πώλησης ζώων στο διαδίκτυο και αλλού.
Δείτε τα βίντεο με τις τοποθετήσεις των φορέων...
Ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου
Επί της οδού Μεταμορφώσεως 46 στην Τρίπολη της Αρκαδίας βρίσκεται τις τελευταίες δύο ημέρες το σκυλί που βλέπετε στη φωτογραφία. Σύμφωνα με μια κάτοικο της περιοχής που επικοινώνησε με το www.zoosos.gr αν και πήγε στο ζώο τροφή, αυτό δεν μπόρεσε καν να σηκωθεί, να σταθεί στα πόδια του.
Τη συνδρομή του Δήμου Σάμου ώστε να συνεχιστεί η φροντίδα 164 σκυλιών που ζουν έγκλειστα σ’ ένα περιφραγμένο χώρο στο Καρλόβασι ζητάει ο Σπύρος Κουμουλάς πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Σάμου.
Με αφορμή το φρικτό έγκλημα σε βάρος ενός σκύλου από νεαρούς άνδρες κατά τη διάρκεια της θητείας τους η δημοσιογράφος του www.zoosos.gr Ελένη Ηλιοπούλου -…