Η έγκαιρη παρέμβαση του κτηνιάτρου Ανέστη Καραγκούνη στάθηκε σωτήρια για τη Ρούμπη, τη σκυλίτσα που στις 24 Μαρτίου δηλητηριάστηκε με φόλα κατά τη διάρκεια της βόλτας με την κηδεμόνα της στην πόλη της Λιβαδειάς Βοιωτίας.
Το σοκαριστικό βίντεο με το ζώο να σπαρταράει στην οδό Αχιλλέως τράβηξε και δημοσίευσε στο facebook ο Γιάννης Μυλώνας στις 24 Μαρτίου. Το ζώο στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο και εκεί με την κατάλληλη αγωγή αντιμετωπίστηκε η τοξικότητα του δηλητηρίου έτσι το σκυλί στάθηκε ξανά στα πόδια του. Η σκυλίτσα είναι το τρίτο καταγεγραμμένο θύμα δηλητηρίασης από φόλες τις τελευταίες μέρες στην πόλη της Λιβαδειάς.
Τα άλλα δύο σκυλιά δολοφονήθηκαν με φόλες στις 21 Μαρτίου κοντά στον 3ο Γυμνάσιο...
Η ανακοίνωση του Δήμου Λεβαδέων
«Ο Δήμος Λεβαδέων καταδικάζει απερίφραστα την απάνθρωπη θανάτωση δύο αδέσποτων σκύλων, από την ρίψη δηλητηριασμένων δολωμάτων τροφής, χθες στην πόλη της Λιβαδειάς, τονίζοντας ότι όσοι διέπραξαν αυτές τις αποτρόπαιες ενέργειες θα βρεθούν και θα λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη.
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Λεβαδέων εκπροσωπούμενη από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Θανάση Καλογρηά κατέθεσε χθες βράδυ μήνυση κατά αγνώστων στο Α.Τ Λιβαδειάς. Τέτοιες ωμές πράξεις βίας αποτελούν αδιανόητο έγκλημα και οδηγούν σε στενωπούς υποβάθμισης της εξελικτικής πορείας του ανθρώπου.
Ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Δ. Ταγκαλέγκας, από τις πρώτες μέρες της διοίκησης του, έκρινε πως η αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων σκύλων είναι ένα κρίσιμο ζήτημα και γι’ αυτό τον λόγο, ανατέθηκε η αρμοδιότητα αυτή στον αναπληρωτή Δήμαρχο κ. Θανάση Καλογρηά.
Με την έναρξη άσκησης των καθηκόντων της, η νέα Δημοτική Αρχή συνέχισε και πολλαπλασίασε τις στειρώσεις, περιθάλψεις, ηλεκτρονικές ταυτοποιήσεις, αύξησε την ποσότητα διανομής ζωοτροφών και τοποθέτησε ταΐστρες και ποτίστρες, προβαίνοντας ακόμη και στην ανάθεση της αρμοδιότητας διανομής τροφής σε υπάλληλο.
Συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως το τέλος του έτους, στειρώσαμε και περιθάλψαμε 35 ζώα. Το 2020 τα περιστατικά περίθαλψης έφτασαν τα 119, εκ των οποίων τα 84 στειρώθηκαν (μέσα στον αριθμό 119, υπήρχαν μικρά κουτάβια τα οποία δεν έχριζαν στείρωσης, λόγω ηλικίας). Κατακόρυφα αυξήσαμε την κατανάλωση ζωοτροφών το έτος 2020 έναντι των ετών 2018/ 2019. Το 2018 και 2019 καταναλώθηκαν 2.000 kg ζωοτροφής ανά έτος, ενώ το 2020 έφτασαν τα 14.894 kg ζωοτροφής.
Σ’ αυτήν την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της αγελοποίησης των αδέσποτων ζώων, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε για πρώτη φορά η τοποθέτηση 35 ταϊστρών και ποτιστρών σε όλα τα χωριά του Δήμου Λεβαδέων, αλλά και η τοποθέτηση τους προαστιακά στην πόλη της Λιβαδειάς κατά το έτος 2020.Φυσικά υπήρξαν και μια σειρά περαιτέρω ενεργειών για τα αδέσποτα ζώα μας, σε συνεργασία πάντα με τον συνεργαζόμενο ιατρό, όπως εμβολιασμοί, περιλαίμια, μικρό χειρουργικές επεμβάσεις κ.α.
Εντός όλης αυτής της προσπάθειας διανείμαμε συστήματα περισυλλογής περιττωμάτων δεσποζόμενων σκύλων. Τοποθετήσαμε 10 μεταλλικά κυτία και χορηγήσαμε 10.000 αναλώσιμα οικολογικά συστήματα περισυλλογής περιττωμάτων σε 10 σημεία διάθεσης στην Λιβαδειά.
Επίσης ως Δημοτική Αρχή προχωρήσαμε στη έγκριση χρηματοδότησης από το ΥΠΕΣ για την υλοποίηση συγκεκριμένης πρότασης καταφυγίου ζώων, το οποίο θα βοηθήσει περαιτέρω στην προσπάθεια.
Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα πολύτιμοι αρωγοί και συμπαραστάτες της προσπάθειας αυτής ήταν οι φιλοζωικές οργανώσεις της Λιβαδειάς που συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν βοηθώντας στην επίλυση του ζητήματος.
Βέβαια, όλα αυτά αποτελούν μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος κι όχι την οριστική του λύση. Είμαστε εδώ για να επιχειρούμε να αλλάξουμε όλα αυτά που τόσα χρόνια φαίνονταν στάσιμα.».
Τι επισημαίνουν οι Εθελοντές Φιλόζωοι Λιβαδειάς
«Οι Εθελοντές Φιλόζωοι Λιβαδειάς εκφράζουμε την βαθύτατη λύπη και τον αποτροπιασμό μας για τις μαζικές δολοφονίες ζώων τις τελευταίες ημέρες στην πόλη της Λιβαδειάς με θύματα τόσο αδέσποτα, όσο και δεσποζόμενα ζώα. Για άλλη μια φορά, κάποιοι αχαρακτήριστοι συμπολίτες μας έβαλαν φόλες σκορπίζοντας τον θάνατο με τον πιο βάναυσο τρόπο θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τα ζώα, αλλά και τον άνθρωπο. Έχουμε προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες και καλούμε όποιον έχει την οποιαδήποτε πληροφορία να απευθυνθεί στην αστυνομία ή στον σύλλογό μας ώστε επιτέλους να σταματήσει αυτή η κτηνωδία. Να θυμίσουμε πως με βάση το νόμο 4039/2012, η θανάτωση των ζώων με φόλες διώκεται αυτεπάγγελτα.
Τη διάσωση ενός σκύλου, που είχε πέσει μέσα στη θάλασσα η οποία είναι γεμάτη με υγρή πίσσα στον μώλο της Δραπετσώνας, κατάφερε χθες ο Ζωοφιλικός Σύλλογος Περάματος (ΖΩ.ΣΥ.ΠΕ.) χάρη στο ενδιαφέρον φιλόζωων εθελοντών, που νοιάστηκαν γι’ αυτό το πλάσμα.
Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» συγχαίρει τους αστυνομικούς και τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Βρυσών του Δήμου Αποκορώνου που έδειξαν ειλικρινές ενδιαφέρον…
Το Ολλανδικό Κοινοβούλιο με 116 ψήφους υπέρ σε σύνολο 150 βουλευτών, πέρασε νόμο όπου καθιστά υποχρεωτική την αναισθητοποίηση σε όλα τα ζώα που προορίζονται για σφαγή. Με αυτόν το νόμο, η εξαίρεση που αφορούσε τη θρησκευτική σφαγή (Μουσουλμανική και Εβραϊκή) όπου τα ζώα – σύμφωνα με τη θρησκεία τους – πρέπει να σφαγιάζονται έχοντας πλήρως τις αισθήσεις τους, καταργείται.