Άφησε σκόπιμα τα δύο σκυλιά του να σκοτώσουν μια αδέσποτη γάτα στη Νέα Χαλκηδόνα Αττικής
Στη διασταύρωση των οδών Περισσού και Ελ. Βενιζέλου στη Νέα Χαλκηδόνα Αττικής μια αδέσποτη γάτα βρήκε φρικτό θάνατο όταν στις 23 Δεκεμβρίου ένας άνδρας άφησε…
Μετά τις φοβερές ανακρίβειες του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας, τις δικαιολογίες του Star Channel και τα ψεύδη του Δήμου Ελαφονήσου για το που και πως έγιναν τελικά τα γυρίσματα του ριάλιτι «Greece’s Next Top Model» σε παραλίες εντός περιοχής NATURA στην Ελαφόνησο και πως έφτασαν ή πως κινήθηκαν τα μηχανοκίνητα οχήματα εκεί, ο φυσιοδίφης Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλος στη σελίδα του www.naturagraeca.com μέσω facebook εξηγεί ότι στο σημείο που έγινε η φωτογράφιση και κινήθηκαν οι μοτοσυκλέτες, το αγροτικό Ι.Χ. και τοποθετήθηκε ο απαραίτητος εξοπλισμός φύεται ένα σπάνιο αγριολούλουδο. Και φυτρώνει μόνο εκεί σε ολόκληρο τον πλανήτη και όλα αυτά που συνέβησαν εκεί είναι ικανά να εξαφανίσουν το συγκεκριμένο φυτό.
«...η άγνοια του ελληνικού life style για έναν κόσμο απείρως πιο σημαντικό από το ίδιο...»
Συγκεκριμένα για το Κρισίμως Κινδυνεύον ανθάκι Saponaria jagelii επισήμανε τα εξής «Ένα ξεκαθάρισμα για τον πρόσφατο χαμό με την Ελαφόνησο και το GNTM. Λοιπόν, στην συγκεκριμένη παραλία φυτρώνει το στενότοπο ενδημικό Saponaria jagelii.
Στενότοπο ενδημικό σημαίνει σχεδόν μόνο εκεί σε όλο τον πλανήτη. Ένα φυτό Κρισίμως Κινδυνεύον (Red Data) που η χώρα -η Ελλάδα, το κράτος, η πολιτεία, αυτό που έχουμε τελοσπάντων, ξέρετε...- έχει υπογράψει διεθνείς συνθήκες να προστατεύει.
Δείτε καρέ - καρέ τα πλάνα...
Η Saponaria jagelii φύεται αποκλειστικά στην τοποθεσία που είδαμε τα αυτοκίνητα και τα συνεργεία. Ο Δήμος Ελαφονήσου μέμφεται "όσους, πέρα και πάνω από εμάς τους κατοίκους, αυτοαναγορεύθηκαν ως προστάτες του τόπου στον οποίο ζούμε και την αξία του οποίου εμείς οι ίδιοι έχουμε αναδείξει", ενώ ο Φορέας με αφελή παρρησία επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για την παραλία της Παναγιάς (τα πλάνα περιλαμβάνουν και την Παναγιά και τον Σίμο).
Αν ο Δήμος ή ο Φορέας είχαν την παραμικρή ιδέα του τί διάολο φυτρώνει στην συγκεκριμένη παραλία δεν θα ήταν τόσο λαλίστατοι σε δικαιολογίες και βέβαια δεν θα έδιναν άδεια δεσμευμένοι από τον ΝΟΜΟ. Αλλά και πάλι, δεν μιλάμε για το τί πρέπει να συμβαίνει ή όχι στις περιοχές NATURA, δεν είμαστε ειδικοί.
Γνωρίζουμε όμως αρκετά καλά την φύση αυτού του τόπου και έτσι γνωρίζουμε ότι σε μια ευαίσθητη περίοδο που οι καρποί της Saponaria jagelii ψιλοξεκινούν να βλασταίνουν, η παραλία οργώθηκε. Και αυτό είναι δυστυχώς λυπηρό για την επιβίωση του είδους.
Μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά ναι, στην εποχή που ζούμε έχουμε καταστρέψει τόσο πολύ τα οικοσυστήματα μας που ακόμα και μια απλή τηλεοπτική παραγωγή μπορεί να εξαφανίσει ένα είδος, ένα πανέμορφο φυτό, από τα σπανιότερα του πλανήτη. Στις φωτό η άγνοια του ελληνικού life style για έναν κόσμο απείρως πιο σημαντικό από το ίδιο και η Saponaria jagelii σε μια φωτογραφία του ευπατρίδη φυσιοδίφη Γιάννη Κοφινά.».
Δήμος και Φορέας χορήγησαν άδειες παραβιάζοντας τη νομοθεσία
Ο Σύλλογος «Τουλίπα Γουλίμη» που δραστηριοποιείται στη Λακωνία κυρίως στην προστασία των άγριων ζώων και των θαλάσσιων χελωνών με αφορμή τις δικαιολογίες από πλευράς της δημοτικής αρχής και του αρμόδιου φορέα επισημαίνει τα εξής για τις επιπτώσεις τέτοιων παρεμβάσεων στα φυτά και στην εκκόλαψης των αυγών των θαλάσσιων χελωνών που γέννησαν εκεί: «Από τις αναρτήσεις σήμερα στο διαδίκτυο (αλλά και τα πολλά μηνύματα που έφθασαν στη σελίδα μας) μάθαμε τι τελικά έγινε με εκπομπή του GNTM του τηλεοπτικού σταθμού STAR, επειδή τυχαίνει να μην παρακολουθούμε τέτοιου είδους εκπομπές.
Έπειτα από τις πολλές και σφοδρές αντιδράσεις φορέων και πολιτών και τις ανακοινώσεις που αναγκάστηκαν να εκδώσουν, το τηλεοπτικό κανάλι, ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα και λοιπών, καθώς και ο Δήμος Ελαφονήσου, φαίνεται πως οι δύο τελευταίοι συμφωνούν σε ό,τι έγινε και δεν βρίσκουν κάτι το μεμπτό και παράνομο.
Στεκόμαστε στο ότι χορηγήθηκαν άδειες και με ελάχιστη σημασία στο ποιους όρους και προϋποθέσεις προέβλεπαν, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε τα εξής:
Α) "Απαγορεύεται η πρόσβαση και κίνηση οχημάτων στην παραλία". ΦΕΚ 1970/Β/ 7-6-2017, όπως τροποποίησε το ΦΕΚ 1636Β12-5-2017.
Συνεπώς τόσο ο Δήμος, όσο και ο Φορέας χορήγησαν άδεια κατά παράβαση του Νόμου, επιτρέποντας την είσοδο και κίνηση οχημάτων στην παραλία ενώ ο Νόμος το απαγορεύει.
Το αν αυτοκίνητα του Δήμου εισέρχονται στην παραλία για αποκομιδή απορριμμάτων αυτό δεν σημαίνει πως είναι νόμιμο (υπάρχουν και τρόποι αποκομιδής χωρίς να εισέλθουν τα αυτοκίνητα στην παραλία) και δείχνει πως σε αρκετές περιπτώσεις και οι Δήμοι παρανομούν.
Ούτε και το ότι σταθμεύουν αυτοκίνητα στην παραλία νομιμοποιεί την είσοδο τους και τη χρήση της παραλίας ως πάρκινγκ.
Β) Αν ο νόμος προβλέπει την απαγόρευση εισόδου και κίνησης οχημάτων σε απλές παραλίες, αυτό δείχνει πόσο άστοχο και παράνομο ήταν ο Φορέας και ο Δήμος να χορηγήσουν άδεια σε μια προστατευόμενη περιοχή με ειδικά στοιχεία μίας ιδιαίτερης παράλιας χλωρίδας και ενός συστήματος προστατευόμενων αμμοθινών, ήδη απειλούμενων από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, που η παραπάνω εκπομπή έδωσε το παράδειγμα και το μήνυμα να ολοκληρωθεί η καταστροφή τους.
Η παραλία της Παναγίας είναι ο βιότοπος του σπάνιου και στενοενδημικού φυτού Saponaria Jagelli, το οποίο δεν υπάρχει σε κανένα άλλο μέρος του πλανήτη παρά μόνο στην Ελαφόνησο και μάλιστα όχι σε όλη την Ελαφόνησο αλλά σε δύο φυτοκοινωνίες, η μια των οποίων έχει ήδη εξαφανιστεί.
Η σαπωνάρια διατηρείται στον Βοτανικό κήπο του πανεπιστημίου του Μπόχουμ της Γερμανίας και στην Ελαφόνησο τείνει να εξαφανιστεί και η εκπομπή έστω και αν δεν το γνώριζαν οι συντελεστές της συνέβαλε σε αυτό, θα έπρεπε όμως να το γνωρίζουν τόσο ο Δήμος και περισσότερο ο Φορέας.
Γ) Η περιοχή της Νοτιοανατολικής Λακωνίας και η Ελαφόνησος ως γνωστό είναι περιοχές ωοτοκίας της Caretta caretta και ο Σύλλογος μας "ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ" τα τελευταία πέντε χρόνια σε συνεργασία και με Μνημόνιο Συνεργασίας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, υλοποιεί δράση (η οποία ανακοινώνεται στον Φορέα) για την προστασία της ωοτοκίας και του είδους της Caretta caretta.
Φέτος οι εκκολάψεις στο πεδίο κράτησαν μέχρι και τον Οκτώβρη και είναι άξιο απορίας πως ο Φορέας αδειοδότησε ενώ δεν γνώριζε αν οι εκκολάψεις ήταν σε εξέλιξη, ούτε και που ήταν φωλιές προς εκκόλαψη ή εκσκαφή για εξαγωγή των επιστημονικών τους δεδομένων).
Πέρα από τις όποιες περιβαλλοντικές βλάβες σημειώθηκαν, το θέμα αυτό έδωσε το μήνυμα στους πολίτες, μπείτε και αλωνίστε τις παραλίες.
Τα όσα προβλήθηκαν ήταν μια δημόσια προβολή παράνομων κατά τη γνώμη μας και επιβλαβών περιβαλλοντικά ενεργειών που είναι στα όρια της αυτεπάγγελτης εισαγγελικής διερεύνησης.».
Π.Φ.Π.Ο.: Παράνομη Χρήση Παραλίας του Σίμου από Τηλεοπτικό Κανάλι
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) με επιστολή της στον ΦΔΠΜΜΜ στον Δήμο Ελαφονήσου, στο Δασαρχείο Μολάων, στη Διεύθυνση Δασών Λακωνίας, και στα υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών τονίζει τα εξής:
«Αξιότιμοι κ.κ.,
Η μοναδική Ελαφόνησος έγινε το σκηνικό του GNTM τηλεοπτικού Show του καναλιού Star Channel το οποίο προβλήθηκε στις 7/11. Η φωτογράφηση για την καμπάνια ενός αυτοκινήτου υψηλών προδιαγραφών με το πρόσχημα έμπνευσης από την ταινία “Mad Max” πραγματοποίησε τηλεοπτικά γυρίσματα, στα οποία χρησιμοποιήθηκαν αυτοκινούμενα οχήματα μεγάλου κυβισμού καθώς και δίκυκλες μοτοσυκλέτες στην πανέμορφη παραλία του Σίμου.
Χιλιάδες είναι τα μηνύματα που λάβαμε ως Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία από μέλη μας αλλά και απλούς πολίτες, που μετέφεραν την αγανάκτηση και την απογοήτευση τους, παρακολουθώντας το επεισόδιο στο οποίο διαταράσσεται η αρμονία του περιβάλλοντος, σε ένα μέρος που ανήκει στις προστατευόμενες ζώνες της Νatura, "Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)" (Special Protection Areas – SPA) για την Ορνιθοπανίδα, όπως ορίζονται στην Οδηγία 79/409/EK «για τη διατήρηση των άγριων πτηνών".
Πρόκειται για παράβαση του νόμου 3937/2011 (ΦΕΚ60/Α/31-3-2011), που εκδόθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών της χώρας για την αντιμετώπισης της μείωσης της βιοποικιλότητας και των υποχρεώσεών της αναφορικά με την εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των διεθνών συμβάσεων και της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ .
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ελαφονήσου: «Οι αμμοθίνες έχουν διεθνώς χαρακτηριστεί ως δασικές προστατευόμενες παραλίες. Πρόκειται για δυναμικά και ευαίσθητα οικοσυστήματα. Χαρακτηριστικές στις λαφονησιώτικες παραλίες είναι “οι χαμηλές κινούμενες αμμοθίνες” -με χαλαρό αμμώδες υπόστρωμα και αραιή βλάστηση- αναπτύσσονται στο σημείο αμέσως μετά τη ζώνη που φτάνει το κύμα. Στη ζώνη αυτή εμφανίζονται τα φυτά της περιοχής, η Αμμόφιλα (Ammophila Arenaria), η Αγκαθιά (Eryngium Maritimum) και ένας αξιόλογος πληθυσμός του είδους Pancratium Maritumum, ο απειλούμενος με εξαφάνιση "Κρίνος της Θάλασσας"».
Οι φυτοκοινωνίες με αυτά τα χαρακτηριστικά (αμμοφύλλια, κρίνα, κλπ), είναι εξαιρετικά ευαίσθητες. Όταν περνούν ή διέρχονται πάνω τους τροχοφόρα, καταστρέφονται και δεν ξαναφύοναι.
Ρωτούμε λοιπόν
Για ποιόν λόγο χορηγήθηκε άδεια στην παραγωγή αυτής της εκπομπής, γνωρίζοντας ότι αποτελεί παράβαση του νόμου και επετράπη η διατάραξη της πανίδας, της ορνιθοπανίδας, των πουλιών, των ερπετών, των αμφίβιων, των θηλαστικών αλλά και των θαλάσσιου οικοσυστήματος;
Με εκτίμηση
Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (70 Σωματεία)».
Διαβάστε επίσης:
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr