Δυστυχώς πολύ συχνά ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλέπουμε φωτογραφίες συνήθως ανδρών οι οποίοι μας δείχνουν περήφανοι πως σκότωσαν κάποιο φίδι, που έτυχε να βρουν στην αυλή ή το χωράφι τους, το οποίο τις περισσότερες φορές αν και το παρουσιάζουν ως θηρίο είναι ακίνδυνο.
Στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 FM και στο «Ζωντανά στον Αέρα» μίλησε γι’ αυτό το ζήτημα ο βιολόγος Ηλίας Στραχίνης, που είναι δημιουργός της ιστοσελίδας www.herpetofauna.gr, και ένας εκ των παρουσιαστών της τηλεοπτικής εκπομπής «Άγρια Ελλάδα» η οποία μεταδίδεται από την ΕΡΤ3 την οποία αξίζει να παρακολουθήσετε.
Ο κ. Στραχίνης αναφέρθηκε - μιλώντας με την Ελένη Ηλιοπούλου - στο πόσο χρήσιμα είναι τα ερπετά και στη λανθασμένη εντύπωση που έχουμε γι’ αυτά, καθώς πολλοί τα αντιμετωπίζουν ως παράσιτα. Εξήγησε ότι από τα 23 φιδιών που ζουν στην Ελλάδα και τα πέντε είδη άποδων σαυρών μόνο τα επτά έχουν δηλητήριο. Τα δύο είδη από τα επτά έχουν ασθενές δηλητήριο που δεν μας επηρεάζει και επικίνδυνο για τον άνθρωπο είναι μόνο το δηλητήριο των πέντε ειδών οχιάς.
Ο κ. Στραχίνης εξήγησε ότι και τα ερπετά προστατεύονται είναι άγρια ζώα που προστατεύονται από τη νομοθεσία και δυστυχώς αρκετοί αγνοούν τα όσα αυτά που προσφέρουν στο οικοσύστημα και στις ισορροπίες που διατηρούνται από τον έλεγχο του πληθυσμού των τρωκτικών, τα οποία είναι και η βασική τροφή των φιδιών.
Τις ενστάσεις και τις προτάσεις της στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς δημοσίευσε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού και μπορείτε να τις δείτε εδώ.
Διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο Ζαγοράς Μουρεσίου πραγματοποίησαν χθες 13 Ιουλίου κυριολεκτικά μια χούφτα φιλόζωοι, κυρίως εθελόντριες, γυναίκες, οι οποίες όμως βροντοφώναξαν για τα πολύ…