Η Αστυνομία Ηράκλειου Κρήτης δεν επιβεβαιώνει την είδηση για τον γδαρμένο σκύλο
Τον γύρο του διαδικτύου κάνει από χθες η είδηση ότι σε δρόμο στην Αμμουδάρα στο Μαλεβίζι Ηρακλείου Κρήτης κάτοικοι εντόπισαν πεταμένο δέρμα σκύλου.
Ένας από τους λόγους που αποτρέπουν τους μάρτυρες σε αδικήματα εις βάρος των ζώων να καταγγείλουν στις αρχές, τι είδαν και ποιος ευθύνεται είναι η απειλή της ψευδούς καταμήνυσης.
Μάλιστα δυστυχώς συχνά αστυνομικοί ουσιαστικά τρομοκρατούν τους αυτόπτες μάρτυρες που καλούν την Αστυνομία ή πάνε στο Αστυνομικό Τμήμα για να καταγγείλουν την κακοποίηση ζώου και «φιλικά» τους προειδοποιούν ότι μπορεί και να συλληφθούν αν ο φερόμενος ως δράστης αποφασίσει μετά την καταγγελία σε βάρος του να τους καταγγείλει ισχυριζόμενος ότι ψεύδονται.
Η Έλενα Δέδε, δικηγόρος και ιδρύτρια της Μ.Κ.Ο. «Dogs’ Voice» μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας 105,5 Στο Κόκκινο στο «Ζωντανά στον Αέρα» και εξήγησε στην Ελένη Ηλιοπούλου τι πρέπει να ισχύει για τη στοιχειοθέτηση της κατηγορίας της ψευδούς καταμήνυσης.
Την ισχύ αυτής της κατηγορίας δεν την αποφασίζει ο αστυνομικός, την αποφασίζει ο αρμόδιος εισαγγελέας ή ο δικαστής (αν η υπόθεση φτάσει στο ακροατήριο) και απαιτείται για τη στοιχειοθέτηση της ο άνθρωπος που δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας να λέει σκοπίμως ψέματα, να γνωρίζει ότι αυτό που καταγγέλλει είναι ψευδές, δηλαδή να υπάρχει δόλος.
Με βάση τον ισχύοντα Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (άρθρο 59 Κ.Π.Δ. - Νόμος 4620/2019) στην ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμηση η δίωξη αναστέλλεται υποχρεωτικά ως το αμετάκλητο της απόφασης επί της καταγγελίας.
Δηλαδή αν κάποιος μας καταγγείλει για ψευδή καταμήνυση επειδή εμείς τον καταγγείλαμε για την κακοποίηση ζώου, θα πρέπει πρώτα να εκδικαστεί η υπόθεση της κακοποίησης και στη συνέχεια η υπόθεση για την υποτιθέμενη ψευδή καταγγελία σε βάρος του.
Ακούστε εδώ το «Ζωντανά στον Αέρα»
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Ήχου
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr