Στηρίξτε μας

Η έλλειψη οξυγόνου πιθανότερη αιτία θανάτου για τα χέλια του ρέματος της Πικροδάφνης (βίντεο)

14 Σεπτεμβρίου 2022 16:25 | Επικαιρότητα
Η έλλειψη οξυγόνου πιθανότερη αιτία θανάτου για τα χέλια του ρέματος της Πικροδάφνης (βίντεο)

Με αφορμή τον θάνατο χελιών (του προστατευόμενου είδους Anguila anguila) που βρέθηκαν νεκρά στις εκβολές του ρέματος της Πικροδάφνης το «Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης» στην ανακοίνωση του επισημαίνει τα εξής:

«Η ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΞΥΓΟΝΟΥ (Σάββατο 10/9 11ΜΜ έως Κυριακή 11/9/22 9πμ, φέρεται σαν η πιθανότερη αιτία του θανάτου των χελιών της Πικροδάφνης (βλ φωτογραφία από το καταγραφικό του ΕΛΚΕΘΕ). Τοξικές ουσίες δεν καταγράψαμε σε μεγάλο μήκος του ρέματος ανάντη ή και κατάντη, όπως πριν ενάμιση περίπου χρόνου, που είχαμε εντοπίσει μπογιές από ελαιοχρωματισμό οικοδομής. Ο ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ έχει σαν αιτία ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ, που γίνεται συστηματικά τόσο από το γειτονικό αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ, όσο και από τους καταπατητές που δεν έχουν σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης της πόλης. Το Δίκτυο πολιτών έχει κατ΄ επανάληψη καταθέσει καταγγελίες και τεκμηριωμένα δικόγραφα για την ρύπανση και τους ρυπαίνοντες, σε Εισαγγελέα, Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, Περιφέρεια, Δήμους, κλπ,, όμως χωρίς καμία ανταπόκριση από την πλευρά τους. Θα επιμείνουμε...».

ELKETHENekraXeliaRemaPikrodafnisSept2022 1

«ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΕΛΚΕΘΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ (κόκκινοι κύκλοι).

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΩΝ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

Ο τομέας Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ έχει έναν αυτόματο σταθμό παρακολούθησης υδάτων κοντά στις εκβολές του ρ. Πικροδάφνη τα δεδομένα του οποίου είναι ανοιχτά και βρίσκονται εδώ: https://hydro-stations.hcmr.gr/pikrodafni-station/

Ο σταθμός αυτός καταγράφει κάθε ώρα σημαντικές παραμέτρους όπως: στάθμη του ποταμού, θερμοκρασία νερού, ηλεκτρική αγωγιμότητα, διαλυμένο οξυγόνο, pH και δυναμικό οξειδοαναγωγής. Οι συγκεκριμένοι παράμετροι δεν μπορούν να πιστοποιήσουν την προέλευση ή το είδος της ρύπανσης αλλά όμως υποδεικνύουν εγκαίρως την πιθανή επιβάρυνση στο υδάτινο σώμα έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί άμεσα η κατάλληλη διερεύνηση με επιτόπιες δειγματοληψίες και εργαστηριακές αναλύσεις για να διαπιστωθούν τα αίτια της επιβάρυνσης αυτής.

Όπως θα δείτε και στην ιστοσελίδα του αυτόματου σταθμού παρακολούθησης κατά την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις του διαλυμένου οξυγόνου που πιθανά να οφείλονται στο πλούσιο οργανικό φορτίο του ποταμού το οποίο σε συνδυασμό με την μικρή ποσότητα νερού και την μεγάλη ηλιοφάνεια οδηγούν σε αύξηση της φωτοσύνθεσης κατά την διάρκεια της ημέρας και δραματική μείωση του οξυγόνου κατά την διάρκεια της νύκτας (λόγω βακτηριακής δραστηριότητας).

Το διάστημα που συνέβη το ατύχημα της θανάτωσης των χελιών, παρατηρείται μια παρατεταμένη χρονική διάρκεια των συνθηκών χαμηλού οξυγόνου (σχεδόν μηδενικές τιμές από τις 10/9/2022 και ώρα 21.00 έως 11/9/2022 και ώρα 09.00), κάτι που συνέπεσε με μια αντίστοιχη μείωση του δυναμικού οξειδοαναγωγής και μια σχετικά μικρή αύξηση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας (εντός των κόκκινων κύκλων παρακάτω). Αυτές οι συνθήκες πιθανότατα σχετίζονται με κάποιο γεγονός ρύπανσης (πχ αύξησης του οργανικού φορτίου) που δυσχέρανε τις ήδη υπάρχουσες ευτροφικές συνθήκες του ποταμού.

Αν υπήρχε ένα δίκτυο αυτόματων σταθμών παρακολούθησης υδάτων στο ρέμα θα μπορούσαμε να τεκμηριώσουμε καλύτερα το ρυπαντικό γεγονός καθώς και την περιοχή προέλευσης του.».

NekraXeliaRemaPikrodafnisSept2022 2

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΜΑΣ. ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΥΔΡΟΒΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ, ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΖΩΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΡΕΜΑΤΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΩΝ .
ΜΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΔΙΑΦΟΡΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΡΥΠΑΙΝΟΝΤΕΣ (ΕΥΔΑΠ, ΠΑΡΑΕΜΑΤΙΟΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ), ΜΕ ΜΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΓΚΙΒΩΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

NekraXeliaRemaPikrodafnisSept2022 1

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις του διαλυμένου οξυγόνου που πιθανά να οφείλονται στο πλούσιο οργανικό φορτίο του ποταμού το οποίο σε συνδυασμό με την μικρή ποσότητα νερού και την μεγάλη ηλιοφάνεια οδηγούν σε αύξηση της φωτοσύνθεσης κατά την διάρκεια της ημέρας και δραματική μείωση του οξυγόνου κατά την διάρκεια της νύκτας (λόγω βακτηριακής δραστηριότητας).
Το διάστημα που συνέβη το ατύχημα της θανάτωσης των χελιών, παρατηρείται μια παρατεταμένη χρονική διάρκεια των συνθηκών χαμηλού οξυγόνου (σχεδόν μηδενικές τιμές από τις 10/9/2022 και ώρα 21.00 έως 11/9/2022 και ώρα 09.00), κάτι που συνέπεσε με μια αντίστοιχη μείωση του δυναμικού οξειδοαναγωγής και μια σχετικά μικρή αύξηση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας (εντός των κόκκινων κύκλων παρακάτω).

Αυτές οι συνθήκες πιθανότατα σχετίζονται με κάποιο γεγονός ρύπανσης (πχ αύξησης του οργανικού φορτίου) που δυσχέρανε τις ήδη υπάρχουσες ευτροφικές συνθήκες του ποταμού.

 

 

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.