Ο ιππόκαμπος (Hippocampus ramulosus) είναι ένα προστατευόμενο είδος ψαριού που συνήθως συναντάται στα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας και πιο σπάνια τον βλέπουμε να κολυμπάει στα μεσόνερα.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» ο ιππόκαμπος και στην Ελλάδα απειλείται από την καταστροφή των θαλάσσιων λιβαδιών, αλλά και γιατί σε κάποιες περιοχές γίνεται παρανόμως η αλίευση του αφού τον πωλούν ως σουβενίρ. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ιππόκαμπου είναι η ιδιόρρυθμη ζωοτοκία του. Τα αυγά του θηλυκού τα παραλαμβάνει ο αρσενικός και τα τοποθετεί σε ειδικό ασκό της κοιλιάς του όπου και εκεί εκκολάπτονται. Μετά δε την εκκόλαψη ο ασκός σχίζεται και εξέρχονται οι μικροί ιππόκαμποι.
Οι αρχαίοι συγγραφείς όπως ο Πλίνιος, ο Διοσκουρίδης κ.ά. απέδιδαν στον ιππόκαμπο θεραπευτικές ιδιότητες. Αντίθετα ο Αιλιανός θεωρεί το κρέας του ιππόκαμπου δηλητηριώδες. Λόγω της σχεδόν όρθιας στάσης του και της ανατομίας της κεφαλής του που προσομοιάζει με εκείνη του αλόγου σε πολλές γλώσσες η κοινή του ονομασία είναι αλογάκι ή άλογο της θάλασσας.
Ένα εξαιρετικό βίντεο δημιούργησε για τη Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης (Ζ.Ε.Η.) η Βάλια Ορφανίδου για να δείξει το αυτονόητο ότι τα σκυλιά δεν ρυπαίνουν ούτε τις παραλίες, ούτε τις ακτές και φυσικά δεν είναι ενοχλητικά. Όλα αυτά τα κάνουν με εξαιρετική επιτυχία και συστηματικά μόνο οι άνθρωποι!
Την ελληνική κοινωνία σόκαρε το γεγονός ότι στις 28 Φεβρουαρίου ένα λευκό τιγράκι που όπως αποδείχτηκε είναι παράλυτο και κακοποιημένο βρέθηκε κυριολεκτικά πεταμένο κάτω από…
Μπορεί όλοι να έχουμε ακούσει τη γνωστή παροιμία, ωστόσο πόσοι από εμάς γνωρίζουμε, ότι δε θα έπρεπε, να επιτρέπεται η αλίευση και κατανάλωση κολιού κατά την περίοδο αναπαραγωγής του, δηλαδή τον Αύγουστο; Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, η αλίευση και κατανάλωση ψαριών σε λάθος εποχή και κάτω από τα επιτρεπόμενα μεγέθη είναι από τους βασικούς λόγους μείωσης των ιχθυαποθεμάτων στις ελληνικές θάλασσες.
Tα γεννάει και μετα τα τρώει. .....