Με πολυετή καθυστέρηση η χώρας υιοθετεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία και μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημιουργείται κεντρική ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την καταγραφή των ιπποειδών η οποία εναρμονίζεται με τον Κοινοτικό Κανονισμό επισημαίνουν με κοινή ανακοίνωση τους ο σύλλογος «Ιππόθεσις» και η «ANIMAL ACTION» δύο φορείς που επισήμως έχουν ζητήσει τη σήμανση, καταγραφή και ευζωία για τα άλογα, τα μουλάρια και τα γαϊδουράκια για να περιοριστεί η κακοποίηση τους. Τα προτεινόμενα μέτρα έχουν τεθεί σε διαβούλευση όπως μπορείτε να διαβάσατε εδώ.
Τι αναφέρουν οι φιλοζωικοί φορείς
«Ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης εκστρατείας μιας συμμαχίας ελληνικών φιλοζωικών οργανώσεων (Ιππόθεσις & GAWF/Animal Action Hellas), η Ελληνική Κυβέρνηση εισάγει τη νομοθεσία της Ε.Ε η οποία απαιτεί την αναγνώριση κάθε ιπποειδούς1. Γνωστός και ως "Κανονισμός Διαβατηρίων για τα Ιπποειδή", ο κανονισμός αυτός ορίζει πως όλα τα ιπποειδή θα πρέπει από εδώ και στο εξής να καταγράφονται και να ταυτοποιούνται από έναν μοναδικό αριθμό (Universal Equine Life Number). Οι σπουδαίες αυτές εξελίξεις συμβάλλουν σημαντικά στη νομική προστασία των ιπποειδών και θα μπορούσαν να αποτελέσουν αισιόδοξα νέα για το μέλλον όλων των ζώων στην Ελλάδα.
Το 2017 οι φιλοζωικές οργανώσεις Ιππόθεσις και GAWF/Animal Action Hellas ένωσαν τις δυνάμεις τους διεξάγοντας εκστρατεία για την εφαρμογή των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EU) 2015/262, κοινώς γνωστών ως "Κανονισμός Διαβατηρίων για Ιπποειδή".
Toν περασμένο Ιανουάριο οι δύο οργανώσεις είχαν καταθέσει ψήφισμα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπογεγραμμένο από περισσότερους από 12.000 πολίτες που είχαν ενώσει τη φωνή τους ζητώντας μέριμνα για την ευζωία και την προστασία των αλόγων, των γαϊδουριών και των μουλαριών στη χώρα μας. Το ψήφισμα αυτό ζητούσε τη Θέσπιση Κώδικα Ορθής Πρακτικής Ιπποειδών2 καθώς επίσης και την εφαρμογή του "Κανονισμού Διαβατηρίων για τα Ιπποειδή" της Ε.Ε.
Χωρίς την κατάλληλη ταυτοποίηση και καταγραφή, τα ιπποειδή δεν μπορούν να συσχετιστούν με το άτομο που είναι υπεύθυνο για την ευζωία τους. Δυστυχώς, το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι ανεπαρκές όσον αφορά στην τήρηση προτύπων πρόνοιας, και ως αποτέλεσμα τα περιστατικά αμέλειας και κακοποίησης αυτών των ζώων είναι συχνά.
Με τη νέα διαδικασία καταγραφής, όλοι οι ιδιοκτήτες ιπποειδών σε όλη την Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στα ζώα τους και να διασφαλίζουν πως τηρούνται όλα τα πρότυπα πρόνοιας και ευζωίας. Η αδυναμία να φροντίσουν σωστά τα ζώα τους θα επιφέρει νομικές κυρώσεις.
Φιλοζωικές οργανώσεις, κτηνίατροι, τοπικά φιλοζωικά σωματεία και υποστηρικτικά μέλη του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποδέχονται την υιοθέτηση των Ευρωπαϊκών Κανονισμών (EU) 2015/262 με μεγάλη χαρά.
Η Ρόζα Ρούσσου, Πρόεδρος της Ιππόθεσις, δηλώνει "Παρόλο που οι Κοινοτικές οδηγίες υπάρχουν εδώ και καιρό ήταν πάντα ευκολότερο για τις αρχές να μην τις εφαρμόζουν. Ως αποτέλεσμα, ήταν μέχρι στιγμής αδύνατο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των ιπποειδών στην Ελλάδα. Η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή, η διακίνηση χωρίς χαρτιά ιδιοκτησίας, οι online ανταλλαγές ιπποειδών με όπλα ή ακόμη και airconditions, η πώληση νεογέννητων πουλαριών, η παντελής έλλειψη κώδικα ορθής πρακτικής και νομοθεσίας είναι μια σκληρή πραγματικότητα που οδηγεί σε φαινόμενα εγκατάλειψης και κακοποίησης. Ο μοναδικός τρόπος να καταφέρουμε επιτέλους να προστατέψουμε τα ιπποειδή είναι μέσα από τη σήμανση και την καταγραφή τους".
Η Ελίζα Γκέσκου, χειρουργός κτηνίατρος, Συντονίστρια του Προγράμματος Φροντίδας Ιπποειδών της GAWF/Animal Action Hellas, δήλωσε "Μέσα από τις αποστολές μας δουλεύουμε σκληρά εδώ και χρόνια για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ιπποειδών, ιδιαιτέρως των ιπποειδών εργασίας σε τοπικές κοινωνίες και νησιά. H εισαγωγή του 'Κανονισμού Διαβατηρίων για τα Ιπποειδή' της Ε.Ε σημαίνει πως όλα τα ιπποειδή από εδώ και στο εξής θα πρέπει να καταχωρούνται στη βάση δεδομένων και να ταυτοποιούνται από έναν μοναδικό αριθμό (Universal Equine Life Number). Ας ελπίσουμε πως αυτή η διαδικασία θα προσφέρει στα άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια της χώρας ένα πιο ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία τους.".
- Καθορισμός συμπληρωματικών μέτρων εφαρμογής του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2015/262 της Επιτροπής “για τη θέσπιση κανόνων σύμφωνα με τις οδηγίες 90/427/ΕΟΚ και 2009/156/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με τις μεθόδους αναγνώρισης των ιπποειδών (κανονισμός διαβατηρίου ιπποειδών)” http://pconsult.minagric.gr/index.php/el/90-ippoi-diav
- Στις 2 Αυγούστου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο η οποία θέτει επιπλέον συστάσεις, κριτήρια και προδιαγραφές για τη σωστή μεταχείριση των ιπποειδών εργασίας στη χώρα μας. Η εγκύκλιος εκδόθηκε (με αρ. πρωτ. 1837/108300/2.8.2018 του ΥΠΑΑΤ) προς τις Αστυνομικές και Κτηνιατρικές αρχές της χώρας και έρχεται να καλύψει την μέχρι πρότινος απουσία νομικού πλαισίου προστασίας των ιπποειδών εργασίας. Η θετική αυτή εξέλιξη έχει άμεση σχέση με το ψήφισμα που κατατέθηκε στους αρμόδιους υπουργούς τον περασμένο Ιανουάριο.
- Η Ιππόθεσις και η GAWF/Animal Action Hellas κατέθεσαν το ψήφισμα στους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον Ιανουάριο του 2018. Το κείμενο που υπογράφηκε από 12.000 πολίτες μπορείτε να το βρείτε εδώ: www.change.org - Petition on stronger protection of equines in Greece
- Το ψήφισμα και τα γράμματα που εξηγούν τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητη η εισαγωγή των Ευρωπαϊκών Κανονισμών (EU) 205/262 εστάλη στους: a. Κο. Γεώργιο Σταθάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=427&language=en-US Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=37&locale=en-US&language=el-GRb. Κο. Ευάγγελο Αποστόλου, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων http://www.minagric.gr/index.php/en/ministrymenu-en/leadershipmenu-en/2723vagapostolou-en Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (http://www.minagric.gr/index.php/en/)
- Είναι αδύνατο να υπολογίσουμε με ακρίβεια τον πραγματικό αριθμό των αλόγων, γαϊδουριών και μουλαριών στην Ελλάδα λόγω της παντελούς έλλειψης επίσημου μητρώου. Ωστόσο, τα ιπποειδή αποτελούν ένα εγγενές κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Παρόλο που εξακολουθούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αγροτική οικονομία, την αναψυχή και τον τουρισμό, μέχρι πρότινος είχαν ελάχιστη νομική προστασία.».
Διαβάστε επίσης:
Σε διαβούλευση τα μέτρα για καταγραφή/σήμανση ώστε να περιοριστεί παράνομο εμπόριο η κακοποίηση/εγκατάλειψη αλόγων, γαϊδουριών, μουλαριών
Τι αναφέρει για το παστούρωμα, το δέσιμο των ποδιών των ιπποειδών η νέα εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. (βίντεο)
Εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. για την προστασία των ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών)
Πολίτες & οργανώσεις ζητούν την προστασία των ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών) που στη χώρα μας υποφέρουν
Βυτινέικα Πύργου: Απαγχόνισαν γάιδαρο (βίντεο)
Δημητσάνα: Βρήκε το γαϊδούρι του σοβαρά τραυματισμένο από πυροβολισμό (βίντεο)
Πασάλειψαν χημικά γαϊδούρι στο Στράνωμα Ναυπακτίας και το μετέτρεψαν σε ζωντανή φόλα
Φούτια Λακωνίας: Με κομμένο πόδι εντοπίστηκε άλογο που κακοποίησε άγρια ο ιδιοκτήτης του (βίντεο)
Σκελετωμένα και παστουρωμένα άλογα με δεμένα τα πόδια διαρκώς εκτεθειμένα στον ήλιο στη Νάουσα της Πάρου (βίντεο)
Κορυδαλλός: Αφήνει τα άλογα του αδέσποτα στους δρόμους εκθέτοντας σε θανάσιμο κίνδυνο τα ίδια & τους εποχούμενους (βίντεο)
Μικρή ποινή για την συστηματική κακοποίηση 11 ιπποειδών στον Ασπρόπυργο (βίντεο)
Στράτος Αιτωλοακαρνανίας: Έχουν γεμίσει με θηλιές τα χωράφια για να παγιδεύσουν άγρια άλογα (βίντεο)
Εκτέλεσαν 26 άγρια άλογα στην Ζήρεια Κορινθίας
Εκτέλεσαν 9 άγρια άλογα στην ορεινή Κορινθία (βίντεο)
Π.Φ.Π.Ο.: Η κατάρρευση αλόγων στα Χανιά συμβαίνει εξαιτίας της εκμετάλλευση τους από τους αμαξάδες
Χανιά: Καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης των αλόγων των αμαξάδων
Χανιά: Ζητούν τον συστηματικό έλεγχο της υγείας των αλόγων μετά την πτώση ίππου στο λιμάνι
Άλογο εν μέσω σφοδρού καύσωνα σέρνει άμαξα με 16 ανθρώπους στην Αμμουλιανή Χαλκιδικής
Διαρκώς εκτεθειμένα στον ήλιο και χωρίς νερό για ώρες άλογα και μουλάρια στην Ύδρα
Έσωσαν τα γέρικα μουλάρια που δούλευαν μέχρι τώρα κουβαλώντας τα απορρίμματα του Δήμου Ύδρας
Καλά στην υγεία του το άλογο που με πληγές στα πόδια μεταφέρει «ρομαντικούς» στην Κηφισιά
Χανιά: Αμαξάς άφηνε τα άλογα του εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες χωρίς καμιά προφύλαξη
Κομοτηνή: Νεκρά άλογα, μουλάρια, γαϊδούρια και κανείς δεν νοιάζεται ούτε για την ταφή τους…
Αθήνα: Κακοποιεί συστηματικά τα άλογα του στον Βοτανικό και οι αρμόδιες αρχές «σφυρίζουν αδιάφορα»
Ασπρόπυργος: Άλογο εκτεθειμένο στον ήλιο χωρίς τροφή
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr