Μια Αλκυόνη που εντοπίστηκε καλυμμένη με πετρέλαιο στην παραλία του Αγίου Κοσμά στην Αττική μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της ΑΝΙΜΑ στην Καλλιθέα.
Αναφορικά με την περίθαλψη του πτηνού η ΑΝΙΜΑ επισημαίνει τα εξής για τις αυξημένες ανάγκες: «Ενημερώνουμε τους φίλους ότι, βάσει της διεθνούς εμπειρίας, τα περιστατικά λερωμένων πουλιών αρχίζουν και πολλαπλασιάζονται όσο περνούν οι μέρες. Τώρα δεν είναι πολλά αλλά είμαστε σε επιφυλακή. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίζουμε σποραδικά ή μαζικά περιστατικά αλλά και για να φροντίσουμε τα δεκάδες ζώα που έρχονται καθημερινά από πολλές και διαφορετικές αιτίες».
Οι επιπτώσεις του πετρελαίου στα θαλάσσια είδη, στον άνθρωπο, στην τροφική αλυσίδα
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:«Η δημιουργία πετρελαιοκηλίδων στην επιφάνεια της θάλασσας περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τη ποσότητα του διαλελυμένου οξυγόνου στο νερό με επιπτώσεις στους ζώντες οργανισμούς, καθώς και τη διείσδυση των ακτίνων του ήλιου στη θάλασσα, με επιπτώσεις στη φωτοσυνθετική ικανότητα των υδρόβιων φυτών.
Η διαδικασία βιοαποικοδόμησης του πετρελαίου είναι μακρόχρονη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (θερμοκρασία, διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου, τύπος πετρελαίου). Από την καταβύθιση σταγονιδίων στα θαλάσσια ιζήματα διαταράσσονται οι βενθικοί οργανισµοί που φιλτράρουν την τροφή τους (π.χ. µύδια, στρείδια) συσσωρεύουν υδρογονάνθρακες µε γοργούς ρυθµούς. Αν και οι άµεσες επιπτώσεις του πετρελαίου στις τροφικές αλυσίδες και δίκτυα θεωρούνται συχνά µικρής κλίµακας, δεν αποκλείονται µακροχρόνιες επιπτώσεις και ενδεχόμενα φαινόµενα βιοσυσσώρευσης».
Ποιες είναι οι επιπτώσεις μιας πετρελαιοκηλίδας στο θαλάσσιο περιβάλλον;
Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace εξηγεί: «Οι πετρελαιοκηλίδες έχουν άμεσες και προφανείς επιπτώσεις στα ζώα που βρίσκονται στην επιφάνεια της θάλασσας, όπως πουλιά, θαλάσσιες χελώνες, δελφίνια και άλλα. Ειδικά τα πουλιά συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο σοβαρών θυμάτων, καθώς διανύουμε περίοδο μετανάστευσης για πολλά είδη πουλιών και επειδή ορισμένες περιοχές του Σαρωνικού αποτελούν σημαντικά σημεία ξεκούρασης και ανεφοδιασμού των πουλιών στο μεγάλο τους ταξίδι, η περίπτωση να έρθουν σε επαφή με την πετρελαιοκηλίδα είναι αυξημένη.
Το πετρέλαιο είναι τοξικό για ένα ευρύ φάσμα θαλάσσιων οργανισμών. Τα αυγά, οι προνύμφες των ψαριών και τα νεαρά άτομα είναι γενικά πιο ευαίσθητα στη ρύπανση από πετρελαιοειδή. Επίσης, το πλαγκτόν που ζει στην επιφάνεια της θάλασσας είναι ιδιαίτερα ευπαθές στις πετρελαιοκηλίδες. Το πετρέλαιο δρα ως δηλητήριο, παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό του. Μόλις το πετρέλαιο φτάσει στις ακτές τότε υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις και στο παράκτιο περιβάλλον της ρυπανθείσας περιοχής. Μεγάλες επιπτώσεις αναμένεται να έχουν επίσης οι βραχώδεις ακτές και οι νησίδες στον Σαρωνικό, που είναι ακατατοίκητες και στην πλειοψηφία τους ανήκουν στο δίκτυο των περιοχών Natura 2000.
Ο βαθμός και η έκταση της ζημιάς αυτού του ατυχήματος δεν μπορούν προς το παρόν να εκτιμηθούν. Θα χρειαστεί έρευνα, διαρκής παρακολούθηση και καταγραφή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η εμπειρία από άλλες πετρελαιοκηλίδες από όλο τον κόσμο μας δείχνει ότι οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μακροπρόθεσμες».
Διαβάστε επίσης:
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία & ΑΝΙΜΑ: Τα ζώα αφανή θύματα της πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης: Περιβαλλοντική καταστροφή στο Σαρωνικό & αγωνία για το οικοσύστημα και τις ακτές κολύμβησης
Τηλέφωνα επικοινωνίας για περίθαλψη ζώων εξαιτίας της μόλυνσης από το πετρέλαιο στον Σαρωνικό
Πέθανε η Αλκυόνη που δηλητηριάστηκε απ' το πετρέλαιο του βυθισμένου στον Σαρωνικό δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ»
Φροντίζουν την Αλκυόνη που βρέθηκε βουτηγμένη στο πετρέλαιο στα Σελήνια Σαλαμίνας (βίντεο)
Οικολογική καταστροφή στη Σαλαμίνα μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» στον Σαρωνικό (βίντεο)
Παράπλευρες συνέπειες από τη βύθιση του πετρελαιοφόρου στην Ελευσίνα
Κερατσίνι: Έσωσαν σκύλο που έπεσε σε μαζούτ & αναζητούν γι’ αυτόν ένα σπιτικό (βίντεο)
Κερατσίνι: Θαλασσοκόρακας παγιδεύτηκε στο μαζούτ που από το εργοστάσιο της Δ.Ε.Η. τρέχει ακόμα στη θάλασσα ενώ οι αρμόδιοι αδιαφορούν
Κίνδυνος - θάνατος και για τα ζώα το μαζούτ που αναβλύζει σε λιμανάκι στο Κερατσίνι
Έσωσαν τον σκύλο που έπεσε σε πίσσα στον μώλο της Δραπετσώνας
Θερμοπηγή Σιντικής: Αδιαφόρησε για την σκυλίτσα του που ήταν κολλημένη στην πίσσα δύο 24ωρα
Έκαναν ευθανασία στα σκυλιά που κόλλησαν σε ρευστή πίσσα στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης
Κατάφεραν να ξεκολλήσουν από την πίσσα τις χελώνες που βρέθηκαν στα Βριλήσσια μετά από 3 ώρες
Πέθανε ο σκύλος που δηλητηριάστηκε από πίσσα στα Οινόφυτα Βοιωτίας
Το πετρέλαιο σκότωσε 13 μαυροβουτηχτάρια στον Θερμαϊκό Κόλπο
Αλεξανδρούπολη: Έσωσαν από το πετρέλαιο τα Σκουφοβουτηχτάρια
Tagged: ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ ,
ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ ,
ΒΥΘΙΣΗ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟΥ ,
ΓΛΥΦΑΔΑ ,
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ,
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ,
ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ ,
ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΥΛΙΑ ,
ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ ,
ΜΑΖΟΥΤ ,
ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ ,
ΠΕΙΡΑΪΚΗ ,
ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΖΩΩΝ ,
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ,
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ ,
ΡΥΠΑΝΣΗ ,
ΣΑΛΑΜΙΝΑ ,
ΣΕΛΗΝΙΑ Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr