Π.Φ.Ο.: Aπογοητευτική η πραγματικότητα για την προστασία των ζώων στην Ελλάδα
«Θα πάρει ποτέ στα σοβαρά το ελληνικό Κράτος την προστασία των ζώων;» αυτό αναρωτιέται μεταξύ άλλων η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία (Π.Φ.Ο.) που καταγράφει μια σειρά…
Οι άνθρωποι δεν είναι τελικά τα μόνα πλάσματα στη Γη που μπορούν να μαντέψουν τι σκέπτονται οι γύρω τους και πότε οι απόψεις των άλλων είναι πλανημένες, επειδή διαφέρουν από την πραγματικότητα. Το ίδιο φαίνεται πως μπορούν να κάνουν επίσης οι χιμπατζήδες και λοιποί πίθηκοι «συγγενείς» μας (ουρακοτάγκοι και μπονόμπο), όπως έδειξαν για πρώτη φορά μια σειρά από έξυπνα πειράματα επιστημόνων από τις Η.Π.Α. την Ιαπωνία και την Γερμανία.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι επιστήμονες των πανεπιστημίων Ντιούκ και Κιότο, καθώς και του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ, με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Κρουπένιε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», δηλώνουν πλέον σχεδόν βέβαιοι ότι οι πίθηκοι είναι σε θέση να αντιληφθούν πως οι άλλοι γύρω τους έχουν τις δικές τους επιθυμίες και αντιλήψεις, οι οποίες μερικές φορές είναι λανθασμένες - με άλλα λόγια μπορούν να «διαβάσουν» το μυαλό των άλλων.
Οι άνθρωποι γνωρίζουμε ότι οι σκέψεις μας (ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο) δεν ανταποκρίνονται πάντα σε αυτό που όντως υπάρχει. Επίσης, ξέρουμε ότι αυτό συμβαίνει όχι μόνο στο δικό μας μυαλό αλλά και στο μυαλό των άλλων γύρω μας. Η ικανότητα να κατανοούμε ότι οι άλλοι έχουν λανθασμένες πεποιθήσεις, η λεγόμενη «θεωρία του νου», αποτέλεσε ορόσημο στη νοητική ανάπτυξη των ανθρώπων, καθώς βοηθά να νιώσουμε τους άλλους και να προβλέψουμε τι θα κάνουν (επίσης να τους κοροϊδέψουμε...).
Ενώ αυτό έως τώρα θεωρείτο αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό (που εμφανίζεται σε κάθε παιδί συνήθως πριν την ηλικία των πέντε ετών, εκτός από όσα έχουν αυτισμό), η νέα μελέτη καταρρίπτει άλλη μία ανθρώπινη αποκλειστικότητα.
Τα νέα πειράματα με πιθήκους που παρακολουθούσαν βίντεο με ερευνητές - ηθοποιούς -ένας επιστήμονας μάλιστα ήταν ντυμένος με στολή «Κινγκ Κονγκ»! - έδειξαν ότι οι πίθηκοι μπορούν όχι μόνο να καταλάβουν τι θέλουν οι άλλοι ή τι οι άλλοι μπορεί να ξέρουν, αλλά επίσης τι λανθασμένο μπορεί να σκέφτεται κάποιος άλλος.
Οι πίθηκοι στα πειράματα ήταν ικανοί να προβλέψουν σωστά ότι κάποιος (ο ηθοποιός-ερευνητής) θα έψαχνε για ένα χαμένο αντικείμενο σε ένα μέρος, όπου ο ίδιος δεν γνώριζε -αλλά οι πίθηκοι γνώριζαν - ότι το πράγμα αυτό δεν υπήρχε πια. Οι επιστήμονες, παρακολουθώντας συνεχώς το βλέμμα των πιθήκων όσο οι τελευταίοι παρακολουθούσαν τα βίντεο, μπορούσαν να εικάσουν τι περνούσε από το μυαλό των ζώων.
Ουσιαστικά, οι πίθηκοι, όπως είπε ο διακεκριμένος καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης Μάικλ Τομαζέλο, «οι πίθηκοι μπορούν, σε ένα βαθμό τουλάχιστον, να καταλάβουν ότι αυτό που έχει κανείς στο κεφάλι του, δεν είναι κατ' ανάγκη πραγματικό. Ότι υπάρχει ένας νοητικός κόσμος διαφορετικός από τον πραγματικό».
«Είναι η πρώτη φορά που ένα ζώο άλλο από τον άνθρωπο περνά το τεστ αυτό της ψευδούς πεποίθησης» (να έχω επίγνωση ότι κάποιος άλλος σκέφτεται κάτι που δεν είναι αληθινό), δήλωσε ο Κρουπένιε. Πρόσθεσε ότι, «αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν και από μελλοντικές έρευνες, τότε οι επιστήμονες μπορεί να οδηγηθούν στο να ξανασκεφτούν το πόσο βαθιά οι πίθηκοι καταλαβαίνουν ο ένας το άλλο».
Διαβάστε επίσης:
Μέσα σε 123 χρόνια η ανθρωπότητα εξαφάνισε το 95% του πληθυσμού των άγριων ζώων παγκοσμίως
Πριν αγοράσετε ένα εξωτικό ή άγριο ζώο ως κατοικίδιο σκεφτείτε!
Σούπερ μάρκετ εξωτικών ειδών και ζώων ράτσας το φεστιβάλ «Κατοικίδια Εν Δράσει»
Οι πληθυσμοί των άγριων ζώων μειώθηκαν κατά 58% τα τελευταία 45 χρόνια σύμφωνα με έκθεση του WWF
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr