Αναζητούν χωράφι για τη δημιουργία Δημοτικού Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων στην Πάρο
Ο Σύλλογος Προστασίας Ζώων Πάρου (P.A.W.S.) και ο Δήμος Πάρου αναζητούν νέο χώρο για την ίδρυση Δημοτικού Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων.
Ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που εκλέγεται στον νομό Μαγνησίας, Κώστας Καρτάλη, μιλώντας χθες το βράδυ από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» επί της αρχής, τοποθετήθηκε με σοβαρότητα απέναντι σε όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας και είναι κατά κύριο λόγο εις βάρος της ευζωίας των ζώων και όλων των δικαιωμάτων που και αυτά έχουν ως έμβια όντα.
Διαβάστε προσεχτικά τι είπε και δείτε και το σχετικό βίντεο εδώ πηγαίνοντας το βελάκι στο 130:18''.
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διάβασα μερικά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι τη στιγμή που η χώρα έχει αυτήν την οικονομική κρίση, η Βουλή των Ελλήνων ασχολείται με τα ζώα τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα. Είναι γνωστή η εντύπωση που υπάρχει σε πολλούς ότι τα ζώα είναι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, ότι δεν αξίζει τον κόπο να τα αντιμετωπίζει πολιτισμένα και με συντεταγμένο τρόπο η πολιτεία και ότι μπορεί ο καθείς να παραβιάζει τους νόμους που υπάρχουν για την προστασία τους.
Νομίζω ότι είναι στοιχείο πολιτισμού και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον κ. Κιλτίδη, αλλά και με το συνάδελφο που μίλησε προηγουμένως, ότι πολλές φορές η χώρα μας έχει εκτεθεί διεθνώς από βασανισμούς και κακοποιήσεις ζώων. Εγώ θυμάμαι την εποχή της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν πάρα πολύ συχνά τα επεισόδια δυσφημιστικών σημειωμάτων στο εξωτερικό για την εικόνα που δίναμε ως προς την προστασία των ζώων και ως προς την κακοποίησή τους.
Νομίζω ότι το νομοσχέδιο είναι, σε γενικές γραμμές, σε θετική κατεύθυνση. Έρχεται να συμπληρώσει το ν. 3170∕2003, ο οποίος αφορούσε, βεβαίως, κυρίως τα ζώα συντροφιάς και έρχεται να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν, όπως σωστά αναφέρθηκε προηγουμένως, από τον κοινοτικό κανονισμό 998 σε ό,τι αφορά τη συμπλήρωση, τη βελτίωση, τον εκσυγχρονισμό και την επικαιροποίησή του.
Ο νόμος έχει τρία βασικά σημεία, στα οποία θέλω να αναφερθώ ειδικότερα. Νομίζω ότι δρομολογεί βαριές γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως αντικίνητρο και για τα αδέσποτα ζώα, όταν κάποιος τα υιοθετήσει, αλλά και για τα δεσποζόμενα. Όλη αυτή, δηλαδή, η διαδικασία νομίζω ότι τελικά μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στην προσπάθεια ενός πολίτη να προστατεύσει ένα ζώο και να το θέσει υπό την προστασία του.
Το δεύτερο ζητούμενο είναι σε σχέση με τον κανονισμό της πολυκατοικίας. Νομίζω ότι εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ζήτημα, το οποίο μπορείς να το δεις από δύο πλευρές. Η μία πλευρά λέει ότι ο κανονισμός της πολυκατοικίας, όπως ισχύει σήμερα, κατισχύει πρακτικά της δυνατότητας κάποιου να έχει ζώο στην πολυκατοικία και η δεύτερη προσέγγιση είναι αυτή, την οποία θεωρεί - νομίζω - το νομοσχέδιο, ότι υπάρχει ελεύθερη επιλογή του αριθμού, αλλά όταν υπάρχει κανονισμός της πολυκατοικίας, αυτός ο αριθμός μειώνεται στα δύο ζώα.
Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που υπάρχουν στο να συγκεράσουμε τις απόψεις. Εγώ θα έλεγα ότι πολλές φορές έχουμε διαπιστώσει ότι οι κανονισμοί πολυκατοικίας δεν ανταποκρίνονται στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά πρακτικά εκφράζουν υπερβολές συμπολιτών μας σε βάρος της προστασίας των ζώων.
Θα έλεγα ότι θα μπορούσαμε να ανεβάσουμε τον αριθμό, αρκεί να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι κανόνες καθαριότητας και να είμαστε συνεπείς ως προς την προσπάθεια που επιχειρεί να καταβάλει το σχέδιο νόμου, αλλά και ως προς την προσπάθεια όλων μας να προστατεύσουμε τα ζώα.
Το τρίτο σημείο στο οποίο θα ήθελα να εκφράσω τη διαφοροποίησή μου είναι σε σχέση με τους ποιμενικούς σκύλους. Νομίζω ότι και εκεί θα πρέπει να υπάρχει σήμανση, κύριε Υπουργέ. Δεν νομίζω ότι είναι τόσο σύνθετη και τόσο βαριά ως διαδικασία το να μπορέσουμε να έχουμε μία συνολική εικόνα ως προς τη σήμανση των ζώων συντροφιάς και των ποιμενικών σκύλων.
Είναι πολύ σημαντικό το ότι στα πλαίσια του νομοσχεδίου απαγορεύεται η χρησιμοποίηση των ζώων σε κάθε είδους ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Και αυτός είναι ένας απόλυτα θεμιτός περιορισμός στην επιχειρηματική δραστηριότητα και εναρμονίζεται πλήρως με την αρχή της αναλογικότητας.
Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι δημιουργείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μια διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης-καταγραφής των ζώων συντροφιάς. Θα έλεγα ότι θα έπρεπε να προστεθούν εδώ και τα ποιμενικά ζώα.
Επίσης, καθορίζονται οι συγκεκριμένοι κανόνες ευζωίας που πρέπει να τηρούνται από τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς με ειδικές ρυθμίσεις για τα άτομα με αναπηρίες και τους σκύλους βοήθειας. Αυτό είναι μία σημαντική συμπλήρωση που βοηθά πολλούς συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Η ηλεκτρονική σήμανση είναι υποχρεωτική. Για τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται καθίσταται επιπλέον υποχρεωτική και η στείρωση.
Δημιουργείται ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στους δήμους. Αναφέρθηκαν και συνάδελφοι σε αυτό. Υπάρχουν διαφορετικές αποδώσεις σε διαφορετικούς δήμους. Εδώ θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο αυστηροί ως προς την υποχρέωση των δήμων να ανταποκρίνονται. Όταν διαπιστώνουμε ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πράξη, θα μπορεί να ανατίθεται αυτή η διαδικασία της περισυλλογής και φροντίδας και στις φιλοζωικές οργανώσεις, πάντα για περιορισμένο χρονικό διάστημα και όταν ο αρμόδιος δήμος δεν ανταποκρίνεται.
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο δημοσίευση και η γνωστοποίηση αγγελιών για υιοθεσία ζώων συντροφιάς, αν δεν αναφέρεται ο αριθμός της ηλεκτρονικής σήμανσης, εκτός εάν η αγγελία γίνεται από φιλοζωικά σωματεία, στα οποία προφανώς εκφράζουμε την εμπιστοσύνη μας, και επίσης αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία του φιλοζωικού σωματείου. Απαγορεύεται, όπως είπα και προηγουμένως, η συμμετοχή κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή άλλο παρεμφερές δημόσιο θέαμα.
Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντικό ότι οι ποινές φυλάκισης που έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την κακοποίηση και τη βάναυση μεταχείριση των ζώων είναι συγκεκριμένες και αυστηρότερες. Αρκεί, βεβαίως, να τηρηθεί η νομοθεσία, γιατί και σήμερα υπάρχουν αντίστοιχες ποινές σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, η κακοποίηση των ζώων συνήθως μένει χωρίς τιμωρία.
Αντιθέτως, πολλές φορές επιβραβεύεται από την ανοχή των τοπικών κοινωνιών που θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποια τιμωρία. Νομίζω ότι θα έπρεπε να είμαστε πιο αυστηροί, να είμαστε πολύ επίμονοι. Αν δούμε, για παράδειγμα, το νόμο για το κάπνισμα, έχουμε διαπιστώσει ότι δεν εφαρμόζεται. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα εφαρμοστεί ο αντίστοιχος νόμος για τις ποινές για τη βάναυση μεταχείριση των ζώων από συμπολίτες μας.
Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους διατάξεις – και θα κλείσω με αυτό – νομίζω ότι θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στα δημοτικά καταφύγια αδέσποτων ζώων και να τα θεωρήσουμε ως χώρους προσωρινής και όχι μόνιμης παραμονής και τα καταφύγια αυτά να παρέχουν και την αναγκαία ιατρική περίθαλψη στα ζώα που έχουν ανάγκη.
Εκτιμώ, επίσης, ότι είναι θετική η ίδρυση αποτεφρωτηρίων για τα νεκρά ζώα συντροφιάς. Αυτό αποκαθιστά και ένα ζήτημα που έχει και υγειονομικά χαρακτηριστικά και δημιουργεί – αν θέλετε – μία νέα διαδικασία που μπορεί να εξυπηρετήσει πολλούς συμπολίτες μας που έχουν αποφασίσει να ζήσουν μαζί με ζώα συντροφιάς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο είναι προς θετική κατεύθυνση. Θα παρακαλούσα το αρμόδιο Υπουργείο να κοιτάξει τις διατάξεις γραφειοκρατίας, ώστε να γίνουν απλούστερες και να μην αποτρέψουμε συμπολίτες μας να διεκδικήσουν την υιοθεσία ζώου. Κάτι τέτοιο θα είναι πραγματικά λανθασμένο, θα είναι αντίθετο στο πνεύμα του νομοσχεδίου.
Θα επέμενα στην τοποθέτηση σήμανσης στους ποιμενικούς σκύλους. Νομίζω ότι θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο βάρος στη νομοθεσία παρά στους κανονισμούς των πολυκατοικιών. Καθένας από μας έχει μία διαφορετική εμπειρία. Έχω και εγώ την προσωπική μου εμπειρία από κανονισμό πολυκατοικίας που πρακτικά δημιούργησε περισσότερα προβλήματα στους φιλόζωους παρά τα έλυσε.
Σε γενικές γραμμές είναι ένα θετικό νομοσχέδιο. Ελπίζω ότι θα το συνοδεύσουμε, κύριε Υπουργέ, με συγκεκριμένες δράσεις προβολής και εκπαίδευσης για την προστασία των ζώων μέσα από τα σχολεία. Αν δεν επενδύσουμε στους νέους ανθρώπους, στους μαθητές και στις μαθήτριες μέσα από έναν οργανωμένο τρόπο, μην περιμένετε ότι πείσουμε την κοινωνία που πολλές φορές έχει άλλα στερεότυπα. Ψηφίζω το νομοσχέδιο. Θα επανέλθω επί των άρθρων με συγκεκριμένες διατυπώσεις».
Διαβάστε επίσης:
Φιλοζωικό νομοσχέδιο με αντιφιλοζωικές διατάξεις; Ναι συμβαίνει και αυτό στην Ελλάδα
Πιπιλή: Τι έκαναν τόσα χρόνια και οι κτηνίατροι για τις κακοποιήσεις των ζώων;
Π.Φ.Ο.: Εφαρμόστε δοκιμασμένους κανόνες πλαισιώστε τον εθελοντισμό για την προστασία των ζώων
Τα φιλοζωικά σωματεία Πέλλας διαμαρτύρονται για τις ασυναρτησίες του Γιουματζίδη
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr