Πέντε νεκρά σκυλιά από φόλες στη Μαγούλα Αττικής
Το σκυλί που βλέπετε νεκρό είναι το πέμπτο θύμα του δολοφόνου που σκότωσε ακόμα τέσσερα σκυλιά χθες 22 Φεβρουαρίου στη Μαγούλα της Αττικής (Δήμος Ελευσίνας)…
Της Ελένης Ηλιοπούλου
Με ποινή φυλάκισης 9 μήνες με αναστολή και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ καταδικάστηκε στις 6 Οκτωβρίου από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης μια γυναίκα για τη δολοφονία τριών γατιών με φόλες στο χωριό Κερασιά Θεσσαλονίκης πριν από τρία χρόνια.
Η δράστης καταγγέλθηκε από τους γείτονες της καθώς στις 2 Νοεμβρίου του 2017 τρεις γυναίκες την είδαν κάτι να πετάει στην αυλή του σπιτιού τους. Η Αθηνά Κωνσταντινίδου, που μίλησε στο www.zoosos.gr, μας εξήγησε ότι και οι τρεις δολοφονημένες γάτες ήταν δικές της και διέμεναν στο σπίτι των γονιών της.
Εκείνο το μεσημέρι λίγο μετά τις 14:00 η ίδια με την αδερφή της και την κουμπάρα της αδερφής της επέστρεψαν σπίτι με το ίδιο αυτοκίνητο. Τότε ήταν που είδαν τη γειτόνισσα τους κάτι να πετάει στην αυλή τους. Αρχικά δεν αντιλήφθηκαν τι είχε συμβεί.
Η κα Κωνσταντινίδου έριξε μια πρόχειρη ματιά στην αυλή και δεν εντόπισε κάτι το ύποπτο, η αδερφή της πήγε στη δουλειά της μαζί με την κουμπάρα της και μόνο λίγο αργότερα όταν τυχαία η μια εκ των γυναικών επέστρεψε στο σημείο για να πάρει μια μπλούζα από το σπίτι διαπιστώθηκε το τι είχε μεσολαβήσει.
Η κουμπάρα τους είδε τη γειτόνισσα, που έχει σκύψει από τον χαμηλό φράκτη, ο οποίος χωρίζει τις δύο ιδιοκτησίες, και κάτι να χτυπάει στην αυλή του σπιτιού χρησιμοποιώντας ένα αμβλύ αντικείμενο. Όπως διαπιστώθηκε λίγες ώρες μετά αυτό το... κάτι ήταν η γάτα, το ζώο ήταν ετοιμοθάνατο από τη φόλα και η δράστης το κοπάναγε με αποτέλεσμα να του σπάσει και το σαγόνι, την κάτω γνάθο.
Η κα Κωνσταντινίδου, μόλις ενημερώθηκε από τη μητέρα της για το συμβάν, άρχισε να ψάχνει τα ζώα και τα βρήκε. Ήταν στο πίσω μέρος της αυλής τους ετοιμοθάνατα και διάσπαρτα κοντά τους υπολείμματα από κιμά.
Οι τρεις γατούλες που βρήκαν φρικτό θάνατο.
Αμέσως μετέφερε και τα τρία γατιά της σε κτηνιατρική κλινική στην Περαία Θεσσαλονίκης. Ο κτηνίατρος Χρήστος Μαρουλίδης δεν κατάφερε να τα σώσει, εξέτασε τα πτώματα, καθοδήγησε τη φιλόζωη για το πως να κάνει τη διαδικασία για την τοξικολογική εξέταση του ενός γατιού και κατέγραψε στη βεβαίωση ότι μια από τις ψιψίνες εκτός από δηλητηριασμένη είχε και σπασμένη γνάθο.
Έτσι η κα Κωνσταντινίδου την επόμενη μέρα πήγε το πτώμα της μιας γάτας στην Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. και εκεί έγινε η λήψη του δείγματος από το στομάχι του ζώου. Στη συνέχεια αυτό εστάλη στην Αθήνα και εκεί στο Τμήμα Τοξικολογίας, Καταλοίπων και Περιβαλλοντικών Ρυπαντών του ΥΠ.Α.Α.Τ. έγινε ο σχετικός έλεγχος. Το δηλητήριο που εντοπίστηκε στο στομάχι του ζώου ήταν καρβαμιδικοί εστέρες που υπάρχουν στα παρασιτοκτόνα.
Η τοξικολογική εξέταση έδειξε ότι το δηλητήριο ήταν καρβαμιδικοί εστέρες που υπάρχουν στα παρασιτοκτόνα.
Η ακροαματική διαδικασία κράτησε αρκετές ώρες, μας εξήγησε η κα Κωνσταντινίδου, και μας τόνισε ότι η κατηγορούμενη προσπάθησε να παρουσιάσει τόσο την ίδια όσο και την οικογένεια της ως προβληματικούς, συλλέκτες και βρωμιάρηδες κάτι που τελικά δεν πέτυχε.
Τα στοιχεία ήταν συντριπτικά σε βάρος της και όπως μας εξήγησε η αυτόπτης μάρτυρας από τότε που αγόρασαν αυτό το σπίτι στην Κερασιά Θεσσαλονίκης μονίμως είχαν προβλήματα με τους γείτονες που ήταν ασύδοτοι καθώς ο σύζυγος της καταδικασθείσας ήταν αστυνομικός.
Στο δικαστήριο η κα Κωνσταντιντίδουυ παρουσίασε εκτός από τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης και την κτηνιατρική γνωμάτευση και το έγγραφο του Φιλοζωικού Συλλόγου Θερμαϊκού «Ο Σείριος» καθώς σε βάρος της κατηγορούμενης είχαν γίνει και στο παρελθόν καταγγελίες από άλλους για τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα ζώα.
Σύμφωνα πάντα με την κα Κωνσταντινίδου η δράστης προσπάθησε να δείξει άλλη εικόνα σε σχέση με τον πραγματικό της εαυτό τονίζοντας ότι είναι μια ευυπόληπτη πολίτης, σύζυγος συνταξιούχου αστυνομικού.
Η κα Κωνσταντινίδου ανταπάντησε ότι τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει καθώς όσοι θέλουν να είναι νόμιμοι δεν κάνουν πολεοδομικές παραβάσεις – πέραν των εγκληματικών συμπεριφορών προς τα ζώα. Η καταδικαστική ποινή ανοίγει τον δρόμο για τη βεβαίωση του διοικητικού προστίμου των 30.000 ευρώ για κάθε δολοφονημένο ζώο.
Η καταδικασθείσα έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση.
Διαβάστε επίσης:
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr