Στις 29 Μαρτίου 2019 εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το Γ' Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών ένας άνδρας που μαζί με τον πατέρα του επί χρόνια κακοποιεί και εμπορεύεται εξαθλιωμένα ιπποειδή, κυρίως άλογα, στον Ασπρόπυργο της Αττικής καθώς μετά από καταγγελία τον Δεκέμβριο του 2016 εντοπίστηκαν άθλιες συνθήκες 11 ζώα τα οποία είχαν δεμένα χωρίς τροφή, νερό, περίθαλψη, εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Στον ίδιο χώρο τότε είχε βρεθεί αιχμάλωτο και ένα γεράκι το οποίο επίσης κατασχέθηκε και παραδόθηκε στην ΑΝΙΜΑ
Όλα υποσιτισμένα πολλά και σκελετωμένα...
Η ποινή που αποφάσισε το δικαστήριο στον ζωέμπορο - ο οποίος δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του - είναι μικρή σε σχέση με το έγκλημα, καθώς του επιβλήθηκε μόλις 11 μηνών ποινή φυλάκισης με αναστολή, εντούτοις είναι η δεύτερη καταδίκη για την ίδια υπόθεση και αυτό είναι μια μεγάλη νίκη γι’ αυτούς που πάλεψαν για τη σωτηρία των ζώων και φυσικά ανοίγει ο δρόμος για το διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ.
Ο ίδιος άνδρας θυμίζουμε ότι είχε καταδικαστεί από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στις 30 Δεκεμβρίου 2016 σε μόλις 18 μήνες ποινή φυλάκισης με αναστολή και χρηματική ποινή 7.500 ευρώ. Ενώ η δίκη του πατέρα του σε πρώτο βαθμό ακόμα δεν έχει εκδικαστεί.
Αυτή ήταν η περιποίηση που παρείχαν...
Την καταγγελία είχε κάνει στην εισαγγελέα Ζώων Αθηνών, Αιμιλία Χριστογιαννοπούλου, η Ρόζα Ρούσσου που είναι πρόεδρος και ιδρύτρια του συλλόγου «Ιππόθεσις» με τη συνδρομή της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας και έτσι έγινε δυνατή η προσωρινή κατάσχεση των 8 αλόγων στις 27 Δεκεμβρίου 2016, ενώ τρία αρσενικά άλογα κατάφεραν να τα εξαφανίσουν εγκαίρως οι ιδιοκτήτες τους, αν και είχαν καταμετρηθεί από τον αστυνομικό του Α.Τ. Ασπροπύργου που έκανε και την καταγραφή των ζώων, τα οποία βρέθηκαν εκεί εξαθλιωμένα. Τα ζώα μετά από πολύμηνη φροντίδα δόθηκαν για υιοθεσία και μόνο ένα παραμένει ακόμα υπό την αιγίδα της «Ιππόθεσις».
Τι έγινε στο δικαστήριο
Η Ρόζα Ρούσσου για όσα έγιναν στο δικαστήριο επισημαίνει τα εξής: «Την Παρασκευή 29 Μαρτίου εκδικάστηκε μετά από πολλές αναβολές η δίκη του τσιλιαδόρου - γιου του αρχηγού της οικογένειας που κακοποιεί συστηματικά εδώ και δεκαετίες ιπποειδή στον Ασπρόπυργο. Για να σας θυμίσουμε την υπόθεση, του 2016 όταν φτάσαμε με την αστυνομία μετά από καταγγελία μας στον χώρο που τσουβαλιάζονται ιπποειδή για πώληση, ο πάτερ φαμίλιας εξαφανίστηκε αφήνοντας τον γιο του να υποστεί τις συνέπειες.
Όταν ο πρόεδρος της έδρας κάλεσε ξαφνικά, ενώ εκδικαζόταν το νούμερο 5 στο πινάκιο (το οποίο δεν ήταν αναρτημένο όπως όφειλαν), τις υποθέσεις από το 14 έως το 16 (ανάμεσα τους και η δική μας) για να δηλώσουν αν ζητούν αναβολή, εμφανίστηκε ο δικηγόρος του υιού, ο οποίος δεν ζήτησε αναβολή και η υπόθεση άρχισε αμέσως να εκδικάζεται πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Κάτι που αμέσως μας έκανε να καταλάβουμε πως σίγουρα είχαν καλύτερες σχέσεις από εμάς μέσα στην αίθουσα.
Έκαιγαν τα πτώματα των ζώων που πέθαιναν προφανώς από τις κακουχίες...
Η γραμμή υπεράσπισης βασίστηκε στις έννοιες "κάτοχος" και "ιδιοκτήτης ιπποειδούς" σύμφωνα με τους ορισμούς του αστικού κώδικα και το περιβόητο Α.Δ.Α.Μ.Ι. Έννοιες που έχουν ξεκαθαριστεί στην Ευρώπη, στην Ελλάδα η άρνηση του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ενσωματώσει κοινοτικούς και ελεγκτικούς κανονισμούς που αφορούν τα ιπποειδή, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, δίνει τα περιθώρια σε ζωέμπορους και τους δικηγόρους τους να κάνουν ότι θέλουν και οι υπόλοιποι να κολυμπάμε μέσα στα σκατά. Με λίγα λόγια ο γιος δεν ήξερε τι γίνεται, δεν είδε τα ζωντανά νεκρά ζώα, δεν κατάλαβε, ο μπαμπάς είναι ο ιδιοκτήτης και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι στον δικό τους κόσμο.
Τα ζώα βρέθηκαν δεμένα μέσα στα σκουπίδια, τα μπάζα, εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες...
Όποιο έγγραφο θελήσαμε να δώσουμε δεν το παρέλαβαν, όπως: την εγκύκλιο που ορίζει πως το Α.Δ.Α.Μ.Ι. δεν είναι έγγραφο ιδιοκτησίας, το νέο διοικητικό πρόστιμο από την αστυνομία στις 17.11.2018 για τον ίδιο άθλιο χώρο - κολαστήριο, τον Κοινοτικό κανονισμό 2015/262 που ξεκαθαρίζει πως ο κάτοχος έχει τις ίδιες υποχρεώσεις με τον ιδιοκτήτη.
Κοιτάζοντας δε τις φωτογραφίες της καταγγελίας μας δήλωσε ο Πρόεδρος πως δεν του φάνηκαν όλα τα ζώα σε κακή κατάσταση. Πρόβλημα στα μάτια να το πούμε; Έλλειψη κρίσης να το πούμε; ή κάτι άλλο να το πούμε; Όταν λοιπόν είδαμε αυτή την συμπεριφορά καταλάβαμε πως μόνο επαναλαμβάνοντας την αλήθεια υπήρχε περίπτωση να υπερασπιστούμε αυτές τις ψυχές που σώσαμε τον Δεκέμβριο του 2016.
Στην συνέχεια η υπεράσπιση ανέβηκε πίστα. Κάλεσαν ως μάρτυρα μέλος της οικογένειας ο οποίος αφού δήλωσε πρώτα πρώτα πως εκείνος ανήκει στην Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (πιο αποδεκτό κοινωνικά από εμάς που ασχολούμαστε με τα ζώα) δήλωσε για τον κατηγορούμενο τσιλιαδόρο γιο τα εξής: εκκλησιάζεται (εμείς αυτό το είχαμε υποψιαστεί, γιατί από την εκκλησία παίρνει κόλλυβα ο πατέρας του για να ταΐσει τα ζώα), δεν καπνίζει, είναι καλό παιδί (44 ετών), είναι φτωχός και την ημέρα που τον βρήκε η αστυνομία στον χώρο μπροστά σε σκελετωμένα ιπποειδή δεν ήταν με υποψήφιο πελάτη αγοραστή, αλλά είχε πάει να δει τον πατέρα του γιατί δεν πηγαίνει στο σπίτι του αφού δεν μιλάει με την μητριά του.
Δεμένο με σχοινί και αλυσίδα σε τσιμεντοκολώνα πάνω σε κοτρώνες χωρίς νερό και φαγητό, εκτεθειμένο σε όλες τις καιρικές συνθήκες.
Άλλωστε, συνέχισε, είναι μια σωστή οικογένεια αφού ο ένας τους αδερφός είναι αστυνομικός στο ΑΤ της περιοχής.
Ένα από τα best of της ημέρας ήταν η ερώτηση του δικηγόρου τους ο οποίος μας ρωτούσε επίμονα: ξέρετε που μένει; Είναι αδύνατον να πηγαίνει εκεί για τα ζώα. Απαντήσαμε πως δεν γνωρίζουμε που μένει και σκεφτήκαμε μήπως μένει μακριά, κάπου στο Miami ή κάτι τέτοιο. Στο Αιγάλεω μας απάντησε με στόμφο ο δικηγόρος του γυρίζοντας προς την έδρα περήφανος. Είδατε; Είναι μακριά δεν μπορεί να πηγαίνει στον Ασπρόπυργο!!!!!
Υποσιτισμένο στέκεται κάτω από τον ήλιο και την βροχή πατώντας στις κοπριές χωρίς σκέπαστρο, χωρίς νερό και φαγητό.
Ευτυχώς ο Εισαγγελέας κατάλαβε πως πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση εμπόρων με κανένα σεβασμό στην ευζωία των ζώων και η αθώωση για την οποία πάλεψαν δεν ήρθε. Κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε 11 μήνες με αναστολή λόγω πρότερου έντιμου βίου. Μπορεί η καμπάνα να μην ήταν βαριά ήταν όμως μια σημαντική νίκη σε ένα ύπουλο παιχνίδι που φάνηκε πως παίχτηκε και εξακολουθεί να παίζεται αλλού.
Να επισημάνουμε πως όσοι επικοινώνησαν μαζί μας για να μας πουν πόσο τα κακοποιεί η οικογένεια εδώ και χρόνια και ότι έχουν αγοράσει άλογα από αυτούς για να τα σώσουν, με έναν περίεργο τρόπο μουγκάθηκαν και εξαφανίστηκαν.
Εμείς όμως ήμασταν πάντα εκεί ακυρώνοντας επαγγελματικές υποχρεώσεις, κάποιες φορές άρρωστοι, με την συμπαράσταση των λίγων και καλών φίλων. Με μοναδικό συνοδοιπόρο φίλους που δεν φοβήθηκαν και την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία - Panhellenic Animal Welfare Federation καταφέραμε ότι καταφέραμε. Θα συνεχίσουμε μέχρι να τους σταματήσουμε για πάντα.».
Ο Οδυσσέας για παράδειγμα όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που τράβηξαν τότε οι φιλόζωοι ήταν σίγουρα το επόμενο άλογο που θα πέθαινε και θα καιγόταν στο χωράφι για να βάλουν μετά σιδερόβεργες επάνω του να καλύψουν το θέαμα. Ήταν τότε 17 χρονών, τυφλός από το ένα μάτι ενώ βλέπει ελάχιστα από το άλλο. Στη ζωή του δεν είχε ποτέ καμία κτηνιατρική περίθαλψη και ανθρώπινη φροντίδα. Ονομάστηκε Οδυσσέας για τις περιπέτειες που πέρασε στην ζωή του. Κάποτε ίσως ήταν χρήσιμος μέχρι να τον πετάξουν στα αζήτητα του κολαστηρίου ήταν σκελετωμένος χωρίς καθόλου μυϊκό ιστό όπως επισήμανε στο www.zoosos.gr η κα Ρούσσου.
Οι φωτογραφίες αδιάψευστος μάρτυρας του εγκλήματος...
Οι φωτογραφίες με τα άλογα δεμένα, εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, χωρίς τίποτα να τα προστατεύει, χωρίς δοχεία νερού και τροφής, όπως και εκείνες των πτωμάτων που προφανώς οι ιδιοκτήτες του χώρου έκαψαν για να περιορίσουν τη μόλυνση από την αποσύνθεση, αποδεικνύουν τα ψεύδη όλων εκείνων περιέγραφαν έναν ιδανικό τόπο για την διαβίωση ανθρώπων και ζώων ανάμεσα σε απορρίμματα, περιττώματα, ούρα, παλιοσίδερα και κοντέινερ.
Στη Ζάκυνθο κάθε χρόνο χιλιάδες τρυγόνια εξοντώνονται παράνομα την Άνοιξη από κυνηγούς που τα εξολοθρεύουν συστηματικά - εκτός κυνηγετικής περιόδου - προκαλώντας τεράστια ζημιά στους πληθυσμούς των πουλιών και φυσικά παραβαίνοντας το εθνικό και το κοινοτικό δίκαιο. Μάλιστα σήμερα στο λιμάνι του νησιού έγιναν επεισόδια προκειμένου να εμποδιστεί η μετάβαση 25 θηροφυλάκων που είχαν φτάσει για να κάνουν ελέγχους ώστε να μπει φραγμός σε αυτή την παράνομη παράδοση.
Με αφορμή την πρόσφατη δηλητηρίαση αδέσποτων και οικόσιτων ζώων κυρίως στην πόλη της Ηγουμενίτσας καθώς πτώματα εντοπίστηκαν στις 7 και στις 8 Μαΐου η δημοτική…
Της Ελένης Ηλιοπούλου Με μια εξαιρετικά μικρή ποινή, μόλις 8 μηνών φυλάκιση με αναστολή, καταδικάστηκε σήμερα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Άρτας ο άνδρας που το…