Λέσβος: Κατήγγειλαν τον άνδρα που κακοποιεί τον σκύλο του στα Αριανά Καλλονής
Στα διοικητικά πρόστιμα ύψους 5.300 ευρώ που βεβαιώθηκαν σε βάρος του άνδρα, ο οποίος κακοποιούσε τον σκύλο του στην αυλή ενός σπιτιού στα Αριανά Καλλονής…
Της Ελένης Ηλιοπούλου
Την αδιαμφισβήτητη αναποτελεσματικότητα του μέτρου (με τα παραθυράκια και τις εξαιρέσεις) για την υποτιθέμενη υποχρεωτική στείρωση οικόσιτων ζώων συντροφιάς (μετά την πρώτη γέννα για τα θηλυκά) ή της λήψης DNA των μη στειρωμένων σκυλιών και γατιών - όποτε και αν αυτό ισχύσει - τονίζουν με κοινή ανακοίνωση τους τρεις φιλοζωικοί φορείς της χώρας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία «ΝΕΜΕΣΙΣ», η Φιλοζωική Ομοσπονδία Ελλάδος και η Πανελλήνια Ένωση Κατά της Κακοποίησης των Ζώων. Και οι τρεις φορείς με σοβαρότητα επί χρόνια εναντιώνονται στα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία δεν στοχεύουν στον περιορισμό του πληθυσμού των αδέσποτων (μέσω στειρώσεων), αλλά χρησιμοποιούνται ποικιλοτρόπως για καλύτερα εκλογικά αποτελέσματα.
Χρησιμοποιούνται κυρίως ως επικοινωνιακά επιχειρήματα από τα φιλοκυβερνητικά Μ.Μ.Ε. - της γνωστής κυβερνητικής λίστας Πέτσα - που λαμβάνουν χρήματα ώστε να διαφημίζουν μόνο την «αλήθεια» όπως τη διαμορφώνει και τη διατυπώνει η Νέα Δημοκρατία, αλλά χρησιμοποιούνται και για να βγάζουν αναμνηστικές φωτογραφίες με τα ζώα ο πρωθυπουργός, υπουργοί και γραμματείς ώστε να αποδείξουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πόσο νοιάζονται για αυτά τα πλάσματα και μάλιστα για τα αδεσποτάκια.
Ανύπαρκτος ελεγκτικός μηχανισμός...
Παράλληλα μιλάμε και για διασπάθιση δημοσίου χρήματος (άραγε για τις τσέπες των δικών τους παιδιών;) καθώς ο υποτιθέμενος εντοπισμός όσων πετούν σκυλιά και γατιά θα συνοδεύεται από τη λειτουργία μιας βάσης δεδομένων DNA η οποία ξεπερνάει για το κόστος δημιουργίας και συντήρησης τα 2.000.000 ευρώ. Kαι το αποτέλεσμα αυτής θα είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτο, αφού μηχανισμός ελέγχου δεν υπάρχει, όλες οι συναρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, ενώ κάποιοι κάνουν λόγω και για σφάλματα στα σχετικά αποτελέσματα του DNA. Άλλωστε η Νέα Δημοκρατία είναι εναντίον των προσλήψεων στο Δημόσιο. Έτσι χωρίς εργαζόμενους σε Αστυνομία, Δήμους, Εισαγγελίες, και αλλού ποιος θα κάνει τους ελέγχους στους εκατομμύρια ιδιοκτήτες σκυλιών και γατιών;
Θυμίζουμε ότι την υποχρεωτικότητα της στείρωσης των ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς μπορεί να τη διαφήμισε πολύ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αποτελεσματικό μέτρο ώστε να μη βλέπουμε στους κάδους σκουπιδιών νεογέννητα γατάκια και σκυλάκια, ουσιαστικά όμως δεν τη νομοθέτησε, καθώς άφησε ένα μεγάλο «παράθυρο». Μια εξαίρεση στον κανόνα. Ένα ακόμα «ναι μεν, αλλά».
«Υποχρεωτική στείρωση ή DNA και πράσιν' άλογα ...»
Οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών φορέων που για χρόνια αντιδρούν στα μέτρα - πυροτέχνημα τονίζουν και την απαράδεκτη στάση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου που θέλει να υπάρχουν αδέσποτα καθώς από αυτά βγάζουν αρκετοί κτηνίατροι χρήματα και ζητούν την ίδρυση δημοτικών κτηνιατρείων.
Στην κοινή ανακοίνωση τους οι τρεις φορείς τονίζουν τα εξής: «Με την Ανακοίνωσή μας αυτή δηλώνουμε και επισημαίνουμε "χωρίς φόβο και πάθος" για πολλοστή φορά, χωρίς ίχνος ρεβανσισμού ή κομπορρημοσύνης, αλλά με υπευθυνότητα, πραγματική θλίψη και απογοήτευση, αυτό που τεκμηριωμένα ισχυριστήκαμε ευθύς μόλις το νομοσχέδιο για τα ζώα συντρoφιάς βγήκε στον αέρα, μέχρι και τη στιγμή που ψηφίστηκε και έγινε ο νόμος 4830/21.
Ότι είναι ένας νόμος, όπως και οι προηγούμενοι και σε αρκετά σημεία χειρότερος από τον προηγούμενο, φτιαγμένος για να αποτύχει ως προς τον επιδιωκόμενο σκοπό: που είναι η δραστική μείωση κατ' αρχήν και η εξάλειψη συν τω χρόνω του φαινομένου των εκατομμυρίων άστεγων ζώων στη χώρα μας και τη προστασία αυτών.
Δυστυχώς κάθε μέρα επαληθεύεται η κάθε μας λέξη, το κάθε μας γράμμα, όλων όσων φωνάξαμε και προσπαθήσαμε εις μάτην να αλλάξουμε. Η κατάσταση με τα άστεγα ζώα 20 χρόνια τώρα, χειροτερεύει και θα συνεχίσει να χειροτερεύει.
Απλά γιατί δεν υπάρχει η πραγματική πολιτική βούληση να λυθεί ένα ζήτημα, για την λύση του οποίου χρόνια τώρα ακολουθείται ο ίδιος λάθος δρόμος, η ίδια λάθος συνταγή, που δεν οδήγησαν πουθενά.
Και που μαθηματικά και νομοτελειακά ούτε τώρα πρόκειται να μας οδηγήσουν στο ξέφωτο του πολιτισμού, της ευζωίας και της προστασίας των άστεγων ζώων.
Η φιλοζωική κοινότητα, αυτή που βρίσκεται πραγματικά στο δρόμο, αυτή που δε πρόδωσε τον αγώνα της και βλέπει τη καθημερινή επιδείνωση της κατάστασης, βαρέθηκε, κουράστηκε να ακούει «θα» και υποσχέσεις κενές περιεχομένου και ψεύδη, έχει "στεγνώσει" πια και δεν μπορεί να πληρώνει για τις ανάγκες των όλο και αυξανόμενων άστεγων ζώων.
Είναι αγανακτισμένη με τα όσα δεν γίνονται, ενώ ταυτόχρονα η προσπάθεια να εμφανιστεί το μαύρο ως άσπρο έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Ακούμε και διαβάζουμε αυτές τις ημέρες στα διάφορα ΜΜΕ, που αναδημοσιεύουν ή επικροτούν άκριτα δηλώσεις ή ανακοινώσεις κυβερνητικών στελεχών και παρατρεχάμενων για την δήθεν υποχρεωτική στείρωση, που από τον Οκτώβριο του 21 διαβάζουμε ότι ξεκινάει και ξεκινημό δεν έχει, αφού και τώρα, στα ψιλά γράμματα διαβάζουμε, ότι δίνεται 3μηνη παράταση, δηλαδή μέχρι το Μάρτιο του 24 και βλέπουμε, στους έχοντες ζώα συντροφιάς, για να «προετοιμαστούν», όπως δήλωσε η Ειδική Γραμματέας, για τη προστασία των ζώων του ΥΠΕΣ .
Ποια είναι άραγε αυτή η προετοιμασία, που τρία σχεδόν χρόνια τώρα δεν ήταν αρκετή για να προετοιμαστούν;
Το θέμα της υποχρεωτικής στείρωσης ή εναλλακτικά του DNA test είναι ένα παραμυθένιο πυροτέχνημα, που εξυπηρετεί επικοινωνιακούς σκοπούς και μόνο, γιατί σύντομα θα αποδειχτεί και στη πράξη, ότι ήταν μια ακόμη φούσκα φιλοζωικής χρυσόσκονης για αφελείς ή μη γνωρίζοντες.
Ούτε η υποχρεωτική στείρωση θα εφαρμοστεί στη ζωή, ούτε η μέθοδος του DΝΑ θα αποδώσει καρπούς.
Όσο για τα προβλεπόμενα πρόστιμα, το ποσοστό αυτών που δε πληρώνονται αγγίζει κατά την εμπειρική μας γνώση και το 80% και καλό θα είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει σε έρευνα του γιατί και πως.
Θα επαναληφθεί ότι έγινε και με την υποχρεωτικότητα της ηλεκτρονικής σήμανσης και καταγραφής, που 20 χρόνια μετά την ψήφισή της είναι ζήτημα, αν εφαρμόζεται από το 35-40% των κατόχων ζώων συντροφιάς. Μολονότι η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών για τη σήμανση είναι υποπολλαπλάσια χαμηλότερη της επιβάρυνσης του DNA test.
Η παντελής έλλειψη στη πράξη ελεγκτικού μηχανισμού για την τήρηση της κείμενης για τα ζώα νομοθεσίας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία του μέτρου και της διάταξης του 4830/21 "υποχρεωτική στείρωση ή DNA " ενώ τα άστεγα θα είναι χιλιάδες και πάλι δίπλα μας.
Η αδήριτη πια ανάγκη δημιουργίας χωριστού σώματος Αστυνομίας Ζώων είναι εκτός των σχεδίων της Κυβέρνησης, όπως ήταν και όλων των προηγούμενων.
Οι πειραματισμοί πάνω στο θέμα της μείωσης έως και της εξάλειψης της θλιβερής πραγματικότητας των εκατομμυρίων άστεγων ζώων συνεχίζονται εις βάρος των ζώων και των εθελοντών και προς τέρψιν των συντεχνιών, μολονότι οι πάντες γνωρίζουν ποιες είναι οι ενδεδειγμένες λύσεις, αλλά δεν έχουν το ηθικό, πολιτικό και πολιτισμικό ανάστημα να εναντιωθούν στα κυκλώματα, που νόμιμα ή παράνομα βιοπορίζονται από τα ζώα συντροφιάς.
Όμως δυστυχώς η επιλογή της Κυβέρνησης στην ουτοπική, ανεφάρμοστη, παραπλανητική αυτή νομοθετική διάταξη του 4830/21, στείρωση ή DNA θα οδηγήσει σε μαζική αύξηση των θανατώσεων νεογέννητων για να μην υπάρξει η παραμικρή δυνατότητα, με το που θα τα εγκαταλείψουν κατά τη προσφιλή συνήθεια, να βρεθεί μέσω του DNA ο γεννήτοράς τους και επομένως και ο κηδεμόνας αυτών, αν φυσικά είναι μέσα στο 30% περίπου αυτών που θα εφαρμόσουν το νόμο επιλέγοντας τη μέθοδο του DNA.
Οι δε πολίτες, που αγωνίζονται χρόνια και νύχτα μέρα για τη προστασία και ευζωία τους, οργανωμένοι ή μη, όσοι βέβαια αντέξουν, θα κληθούν για μια ακόμη φορά εκ των πραγμάτων να σηκώσουν ένα επιπλέον και δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος, για να αναπληρώσουν την ανεπάρκεια του κράτους, αν φυσικά αντέξουν το νέο έμμεσο χαράτσι.
Να πληρώνουν δηλαδή για τα όποια κουτάβια ή γατάκια βρίσκουν 150 ευρώ για να κάνουν το DNA τεστ που πιθανόν, ίσως, αν και σε ποσοστό 30% να τους οδηγήσει σ' αυτόν που τα εγκατέλειψε. Έλεος πια!!!
Διότι καμία πρόβλεψη για το κόστος αυτό δεν υπάρχει στο νόμο και ούτε φυσικά οι Δήμοι θα θελήσουν να επιβαρυνθούν ποτέ ένα ακόμη κόστος.
Και ο φαύλος κύκλος των εκατομμυρίων αδέσποτων θα συνεχίζεται.
Ο νόμος πρέπει ή να αποσυρθεί, ή να αλλάξει, σε ποσοστό πάνω από 80% και να μπει σε άλλη εντελώς κατεύθυνση και τροχιά. Όχι άλλα πεταμένα εκατομμύρια σε ενέργειες, που αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι τη λύση.
Που πολύ συνοπτικά είναι, α) υποχρεωτικά δημοτικά κτηνιατρεία με προσλήψεις δημοτικών κτηνιάτρων και με χώρους φιλοξενίας έως και 40 θέσεων, όπου με υποπολλαπλάσια χαμηλό κόστος έναντι του κυνοκομείου, θα στειρωθούν ΟΛΑ τα άστεγα ζώα και όχι το 10% αυτών, όπως γίνεται χρόνια τώρα και σήμερα, χωρίς κανένα αποτέλεσμα αλλά και μεγάλο μέρος μη άστεγων ζώων, β) με τη δημιουργία αποκλειστικού ελεγκτικού μηχανισμού της περί όλων των ζώων νομοθεσίας, εθνικής και ενωσιακής - Αστυνομία Ζώων, γ) κανονικό μάθημα στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δ) άφθονη ενημέρωση.
Αν θέλουμε να δούμε φως στο τούνελ.
Διαβάσαμε επίσης αυτές τις ημέρες σε μια πομπώδη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την επιμόρφωση 447 αστυνομικών σε σύνολο πάνω από 50.000, που έγινε από τη γνωστή φιλοκυβερνητική ΜΚΟ, η οποία προσπάθησε ανεπιτυχώς φυσικά, να αντικαταστήσει την υποχρέωση του κράτους, η οποία έχρισε εν μια νυκτί σε "καθηγητές", ανειδίκευτα προς τούτο άτομα, για να "διδάξουν" τους αστυνομικούς.
Όσο ακολουθούνται τέτοιες πρακτικές από τις κυβερνήσεις και ιδιαίτερα από τη σημερινή, αντί ενός σοβαρού, από ειδικούς επιστήμονες που το γνωστικό τους αντικείμενο είναι η ευζωία και η ηθική απέναντι στα ζώα, με ειδικά μαθήματα κλπ, κυβερνητικού σχεδίου που θα ξεκινά από τις Σχολές των αστυνομικών και τμηματικά θα αγκαλιάζει το σύνολο των ένστολων, απολύτως τίποτα δε θα αλλάξει στη στάση, τις πρακτικές, τη συμπεριφορά, την απαξία, την άγνοια νόμων και την αδιαφορία των αστυνομικών στις υποθέσεις κακοποίησης ζώων, στοιχεία που τα συναντάμε και θα τα συναντάμε και μετά την "επιμόρφωσή" τους.
Μας βρίσκει αντίθετους η οπτική του «από το ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα», γιατί δεν οδηγεί πουθενά, δε βοηθά πουθενά, εκτός από αυτούς που πρέπει ντε και καλά να παρουσιάσουν έργο ακόμη κι αν αυτό είναι ανύπαρκτο η εμφανέστατα ανεπαρκές.
Όσο για τη θλιβερή ηγεσία του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, που από τη πρώτη ημέρα τάχθηκε κατά του μέτρου (για λίγα χρόνια) της υποχρεωτικής και χωρίς διαζευκτικό στείρωσης των μη άστεγων ζώων (δεσποζόμενων), που τολμά να μιλά για μη ηθικότητα αυτής, ενώ αδιαφορεί για τα εκατομμύρια τσαλαπατημένα, δηλητηριασμένα, κακοποιημένα ζώα, που γίνονται "κιμάς" μέσα στους κάδους και τα απορριμματοφόρα, μια είναι η ωμή αλήθεια.
Θέλουν, ευτυχώς όχι όλοι, αδέσποτα γιατί από αυτά προέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων τους.
Τόσο απλά και ντόμπρα.
Όπως ντόμπρα έχουμε μάθει να λέμε και θα λέμε πάντα την αλήθεια, χωρίς περικοκλάδες, χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς εξαρτήσεις κομματικές, χωρίς τα πασαλείμματα και τα μισόλογα άλλων, θεατρινισμούς και κροκοδείλια δάκρυα.
Διότι αυτό απαιτεί η σαπίλα της εποχής και η πραγματική υπεράσπιση αυτών που δεν έχουν τη δική μας φωνή.
Λόγο καθαρό, έντιμο, ηθικό και ανεξάρτητο.» καταλήγει η κοινή ανακοίνωση.
150 ευρώ το κόστος αποστολής DNA
Το «παράθυρο» στον νόμο 4830/2021 αναφέρει πως όσοι δεν θέλουν να στειρώσουν τον σκύλο ή τη γάτα τους μπορούν να βάλουν το ζώο να γεννήσει μια φορά στη ζωή του με άδεια της Πενταμελούς Επιτροπής του Δήμου τους και οφείλουν (όταν θα είναι έτοιμες οι σχετικές πλατφόρμες) να στείλουν εκεί - μέσω κτηνιάτρου - το DNA του κάθε αστείρωτου ζώου τους, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί αν βρεθούν πεταμένα γατάκια ή σκυλάκια.
Για κάθε αστείρωτο ζώο η αποστολή του DNA θα κοστίζει 150 ευρώ. Τόσο περίπου είναι το κόστος της στείρωσης των σκυλιών (των θηλυκών ίσως λίγο περισσότερο) και κάτι λιγότερο στοιχίζει η στείρωση των γατιών (λόγω και μικρότερου μεγέθους).
Ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία τον Σεπτέμβριο του 2021 και όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν άλλαξε τίποτα στη διαχείριση των ζώων και στα ποσοστά των εγκαταλείψεων και των εγκληματικών πρακτικών. Μια ματιά στο αρχείο του www.zoosos.gr θα σας πείσει.
Όμως λίγο πριν κλείσει η Βουλή για την προεκλογική περίοδο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, για να δείξει ότι ο λόγος του είναι συμβόλαιο υπέγραψε (20 Απριλίου 2023) την απαραίτητη Υπουργική Απόφαση (31932/2023) αν και ακόμα οι ειδικές πλατφόρμες, δηλαδή το Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (Ε.Φ.Α.Γ.Υ.Ζ.Σ.) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ως φορέας υποδοχής και εξέτασης των δειγμάτων DNA δεν λειτουργεί αλλά ΘΑ λειτουργήσει στο μέλλον.
Δωρεάν χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για τους κτηνοτρόφους η φροντίδα τσοπανόσκυλων
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φρόντισε πριν από μερικούς μήνες (σε προεκλογική περίοδο και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε) οι κτηνοτρόφοι που χρησιμοποιούν τσοπανόσκυλα για τη φύλαξη κοπαδιών και συνήθως τα κακοποιούν αφού ούτε τα εμβολιάζουν, ούτε τους προσφέρουν περίθαλψη, να έχουν αντίθετη – σε σχέση με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες σκυλιών – μεταχείριση. Αυτοί δεν θα πληρώσουν.
Τους απάλλαξε από το κόστος του εμβολιασμού, της σήμανσης, της στείρωση ή της αποστολή δείγματος DNA καθώς δικαιούνται αυτές τις υπηρεσίες εντελώς δωρεάν ανεξάρτητα με την οικονομική κατάσταση τους! Η απάντηση στο γιατί δεν υπάρχουν οικονομικά κριτήρια εδώ είναι μία. Οι εκλογές που έγιναν, δηλαδή ψήφοι.
Ποιος θα τους ελέγξει όλους αυτούς;
Ποιος θα κάνει όλους αυτούς τους απαιτούμενους ελέγχους ώστε τα όποια μέτρα να έχουν τελικά αποτέλεσμα; Οι αστυνομικοί; Γνωρίζουμε καλά ότι συχνά αυτόπτες μάρτυρες εγκληματικών πράξεων - σε βάρος ζώων - καλούν στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα ή στο 100 και δεν υπάρχει διαθέσιμο περιπολικό, ή περιπολικό που να έχει βενζίνη, ή αστυνομικός που μπορεί να πάει επί τόπου ακόμα και όταν συμβαίνουν κακουργηματικές πράξεις.
Η Δημοτική Αστυνομία στους περισσότερους δήμους της χώρας είναι ανύπαρκτη ή αποδυναμωμένη ή χωρίς αρμοδιότητα και τα προς έλεγχο οικόσιτα ζώα είναι κυριολεκτικά εκατομμύρια. Πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου έχουν μόνο διακοσμητικό ρόλο (βλέπε Δασαρχεία) και λιγοστούς υπαλλήλους. Γι’ αυτό και το ερώτημα είναι ένα. Ποιος θα ελέγχει τα εκατομμύρια οικόσιτα σκυλιά και γάτες τα οποία συνήθως δεν έχουν ούτε μικροτσίπ με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη τους;
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει πως προσεχώς όποιος βρίσκει πεταμένα κουτάβια ή γατάκια θα μπορεί μέσω της βάσης δεδομένων του DNA να εντοπίσει και ποιος τα πέταξε. Αυτό προϋποθέτει πως όλοι οι ιδιοκτήτες σκυλιών και γατιών θα έχουν δηλώσει όλα τα ζώα τους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Αυτό όμως δεν συμβαίνει ούτε πρόκειται να συμβεί τα επόμενα χρόνια. Είναι βέβαιο όμως πως και πάλι οι εθελοντές θα επωμίζονται - εξαιτίας της αγωνίας τους για ζώα τα οποία υποφέρουν - τα κόστη για τη σωτηρία (περίθαλψη, σίτιση, φιλοξενία) πλασμάτων που βρέθηκαν πεταμένα από αγνώστους.
2.000.000 ευρώ για ένα «πείραμα»
Ένα τέτοιο μέτρο δεν είναι μόνο κυβερνητικό όνειρο θερινής νυκτός με συγκεκριμένη στόχευση ειδικά για τους αφελείς. Άλλωστε δεν μας ενοχλούν όσοι ονειρεύονται ειλικρινά έναν καλύτερο κόσμο. Είναι κυρίως διασπάθιση δημόσιου χρήματος, καθώς το κόστος όλου αυτού του εγχειρήματος ξεπερνάει όπως προείπαμε τα 2.000.000 ευρώ.
Άραγε ποιες εταιρίες και με ποιες διαδικασίες ανέλαβαν το κόστος για τη δημιουργία όλων αυτών που απαιτούνται; Και γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έκανε υποχρεωτική μέχρι τώρα την ίδρυση Δημοτικών Κτηνιατρείων σε κάθε δήμο ώστε εκεί να γίνονται χαμηλού κόστους στειρώσεις ή δωρεάν στειρώσεις υποχρεωτικά σε όλα οικόσιτα και αδέσποτα χωρίς εξαιρέσεις και με εισοδηματικά κριτήρια;
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαφημίζει ότι όλοι οι Δήμοι της χώρας θα στειρώνουν (θα βάζουν μικροτσίπ κ.ά.) δωρεάν τα ζώα ευπαθών κοινωνικών ομάδων (σκυλιά και γατιά ανέργων, ατόμων με ειδικές ανάγκες, μονογονεϊκών οικογενειών, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.ά.) αν και οι περισσότερες δημοτικές αρχές δεν κάνουν στειρώσεις ούτε στα αδέσποτα και δεν διαθέτουν συμβάσεις για όλη τη διάρκεια του έτους με κτηνιάτρους για περίθαλψη άρρωστων και χτυπημένων ζώων.
Διαβάστε επίσης:
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και το επετειακό του ενδιαφέρον για τ’ αδέσποτα
ΝΕΜΕΣΙΣ: «Τα 5 μεγάλα φάουλ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του υφυπουργού Γιώργου Αμυρά»
Π.Φ.Ο.: Το νομοσχέδιο δεν επιδέχεται διόρθωση και πρέπει να αποσυρθεί
Τι πρέπει να αλλάξει στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς - Ποιες οι προτάσεις Π.Φ.Π.Ο. & Ζ.Ο.Σ.Α.Σ.
«Ιππόθεσις»: Τι πρέπει να περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την προστασία και των ιπποειδών
Π.Φ.Π.Ο.: Ποιες αλλαγές για το καλό των ζώων πρέπει άμεσα να γίνουν στο νομοσχέδιο
Π.Φ.Π.Ο.: Πολλά πρέπει να αλλάξουν στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο
Τα υπέρ και τα κατά του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς που τέθηκε σε διαβούλευση
Με εκπροσώπους φιλοζωικών φορέων συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Θανάτωση αδέσποτων που δεν υιοθετούνται ζητάει εμμέσως & ο βουλευτής της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκης;
Λευτέρης Αυγενάκης στο www.zoosos.gr: «Είμαι ενάντια στην ευθανασία αδέσποτων ζώων»
Υπέρ του ακρωτηριασμού των σκυλιών ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος!
Π.Φ.Π.Ο.: Κυκλώματα εμπόρων, κυνηγών και κτηνιάτρων θέλουν τον ακρωτηριασμό των σκυλιών
Βουλευτής Ν.Δ. Κ. Κόλλιας: Είμαι υπέρ του ακρωτηριασμού των κυνηγόσκυλων!
Υποφέρουν τα σκυλιά κατά τον ακρωτηριασμό αυτιών και ουράς
Διαμαρτυρηθείτε για τον βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Κόλλια που θέλει τον ακρωτηριασμό των σκυλιών
Η επετειακή φιλοζωική ευαισθησία της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Έλενας Ράπτη
«Μαύρο» και στη Ρόδη Κράτσα που θέλει αιματοβαμμένη ανάπτυξη εις βάρος των ζώων (βίντεο)
Δε συγκινείται από τον βασανισμό των γουνοφόρων ζώων ο βουλευτής Γ. Κασαπίδης
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr