Καταγγελία στην Αστυνομία κατέθεσε στις 23 Νοεμβρίου ένας άνδρας ο οποίος διαπίστωσε ότι σ’ ένα περιφραγμένο χωράφι στην περιοχή του Γάβριου στο νησί της Άνδρου δύο πρόβατα και μια κατσίκα ζούσαν με δεμένα τα πόδια με σχοινί, τη γνωστή και φυσικά παράνομη παστούρα, που κάνει κάθε κίνηση αυτών των ζώων μαρτύριο...
Για να καταλάβετε το μέγεθος της συνήθειας στην κακοποίηση ζώων από τους κτηνοτρόφους (επαγγελματίες και μη) στις Κυκλάδες, τα ζώα ήταν δεμένα από τα πόδια, ενώ ζουν σ’ ένα περιφραγμένο χωράφι, από το οποίο δεν υπάρχει δυνατότητα διαφυγής…
Δείτε με πόσο κοντό σχοινί είναι δεμένα τα πόδια των προβάτων και της κατσίκας...
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά η 63χρονη ιδιοκτήτρια των ζώων συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Αστυνομικό Σταθμό Υδρούσας και για την υπόθεση αναμένεται να οριστεί δικάσιμος. Αμέσως μετά τη σύλληψη της τα δεσμά των ζώων λύθηκαν και είναι ίσως η πρώτη φορά στη ζωή τους που μπορούν να περπατήσουν φυσιολογικά και φυσικά να τρέξουν!
Τα δεσμά μετά την καταγγελία λύθηκαν. Τα σημάδια από την παστούρα φαίνονται στα πόδια της κατσίκας...
Όπως πολλές φορές έχουμε πει και στις Κυκλάδες – όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας – η κακοποίηση των ζώων είναι σχεδόν κανόνας και όχι εξαίρεση. Θυμίζουμε ότι για το θέμα της κακοποίησης των ζώων και ειδικά για το παστούρωμα ο Δημήτρης Αυγερινός, αστυνομικός διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κυκλάδων υπογράφει τη διαταγή - που εκδόθηκε στις 14-5-2018 - προς τους αστυνομικούς σταθμούς και τμήματα των νησιών η οποία τους εφιστά την προσοχή για το θέμα, τους ζητάει επί της ουσίας να εφαρμόζουν τη νομοθεσία ενώ υπάρχει ειδική μνεία για το παστούρωμα, δηλαδή το δέσιμο των ποδιών και του κεφαλιού των ζώων.
Η διαταγή αναφέρει μεταξύ άλλων «να διενεργηθούν στις νήσους αρμοδιότητάς σας και ειδικά στις νήσους Τήνο, Αμοργό και Φολέγανδρο τακτικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι για την αντιμετώπιση της κακοποίησης ζώων με τη μέθοδο του “παστουρώματος”».
Βασανίζουν τα ζώα για να μη ξοδέψουν χρήματα για μάντρες στα χωράφια τους ή για να μην πληρώνουν βοσκούς...
Ο Δήμος Άνδρου - όπως ο Δήμος Κέας και ο Δήμος Κιμώλου - καταβάλει παρόμοιες προσπάθειες ώστε να μην διώκονται οι βασανιστές ζώων. Όμως στα επιχειρήματα που υιοθετεί αποκαλύπτει και την αιτία του βασανισμού των ζώων από τους κτηνοτρόφους.
Την αιτία κακοποίησης των ζώων δηλώνουν ξεκάθαρα οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι καθώς βασανίζουν τα ζώα για να γλυτώσουν χρήματα για την επιτήρηση και την περίφραξη των χώρων βόσκησης...
Στην ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου στις 15 Μαΐου 2018 για το θέμα του παστουρώματος διαβάζουμε ότι οι προτάσεις του βασίζονται στις προτάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιτροφού ο οποίος ζητάει «να μην καταργηθεί η παστούρα, διότι οι κτηματικοί χώροι δεν είναι αρκετά περιφραγμένοι ώστε ένα ζώο να μην είναι παστουρωμένο», ενώ σε άλλο σημείο για την επίβλεψη των ιδιόκτητων ζώων τονίζει πως «δεν είναι δυνατή γιατί το 90% των ζωικών μονάδων είναι της τάξης των 5-10 ζώων και είναι ασύμφορο να υπάρχει βοσκός».
Γιατί είναι η παστούρα βασανιστήριο για τα ζώα;
Στις φωτογραφίες και στα βίντεο που δημοσιεύουμε μπορείτε να δείτε τι είναι το παστούρωμα και τι πραγματικά παθαίνουν τα ζώα που δεν μπορούν να σταθούν σε φυσιολογική στάση με αποτέλεσμα να υποφέρουν σε όλο τους τον βίο. Δείτε τις πληγές που προκαλούν στα άκρα τους τα σχοινιά, οι αλυσίδες και τα καλώδια με τα οποία κτηνοτρόφοι δένουν τα πόδια, συχνά και το κεφάλι των ζώων, εξαναγκάζοντας τα να ζουν χωρίς να μπορούν ούτε να περπατήσουν φυσιολογικά και φυσικά τα εξαναγκάζουν να ζουν διαρκώς σκυμμένα με αποτέλεσμα τα ζώα να υποφέρουν και από μυοσκελετικές παθήσεις αλλά να νιώθουν και αφόρητο πόνο εξαιτίας αυτής της παρά φύσιν στάσης του σώματος τους.
Ακόμα και αλυσίδες χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι στις παστούρες, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που τράβηξε μέλος της ομάδας ANIMAL ACTION το 2015 στην Πάρο...
Οι κτηνοτρόφοι και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο στα νησιά συνηθίζουν να δένουν το κεφάλι των ζώων με το μπροστινό τους πόδι ώστε π.χ. οι αγελάδες, οι κατσίκες, τα πρόβατα, τα γαϊδούρια να μην μπορούν να φτάσουν με το στόμα τους χόρτα, καρπούς δέντρων ή φύλλα που δεν είναι πολύ κοντά στο έδαφος.
Συχνά δένουν τα πόδια της ίδιας πλευράς (ή και λοξά) του ζώου μεταξύ τους ώστε αυτό να μην μπορεί να διανύσει γρήγορα μεγάλη απόσταση, να μην μπορεί να πηδήξει μια περίφραξη, να μην μπορεί απομακρυνθεί από την περιοχή βόσκησης ή να σκαρφαλώσει καταστρέφοντας καλλιέργειες.
Γάιδαρος στη Λέσβο με δεμένα τα πόδια λοξά με παστούρα...
Αυτό το είδος δεσίματος (παστούρωμα, μπαστούρωμα, πεδούκλωμα, περδούκλι, διπούτσα) που εδώ και αιώνες γίνεται στα ζώα εκτροφής (αγελάδες, κατσίκια, αρνιά, γουρούνια κ.ά.) είναι εξόφθαλμη μορφή κακοποίησης. Ο πόνος που νιώθουν σε όλο τους το κορμί όσα ζώα ζουν έτσι δεμένα - συνήθως όσο διαρκεί και ο βίος τους - είναι σίγουρα πολύ έντονος, αφού ποτέ δεν μπορούν να τεντωθούν, να σηκώσουν το κεφάλι τους ή να μείνουν σε φυσιολογική στάση και θέση.
Οι άνθρωποι αν αναγκαστούν να μείνουν για κάποιες ώρες - ούτε καν για μέρες - με το κεφάλι δεμένο και σκυμμένο αναγκαστικά μόνο προς τα κάτω είναι βέβαιο ότι θα υποφέρουν. Γι’ αυτό ακριβώς αναρωτιόμαστε γιατί δεν θέλουν να αντιληφθούν οι υποστηρικτές της παστούρας πόσο υποφέρουν αυτά τα πλάσματα, αφού είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι και τα ζώα νιώθουν τον πόνο και την ταλαιπωρία όπως ακριβώς και εμείς.
To σχοινί μέσα στη σάρκα της αγελάδας που εντοπίστηκε τον Απρίλιο του 2016 στη Μύκονο. Το ζώο το εξαφάνισε ο βασανιστής του.
Αν τα λεγόμενα «βαρελόσκυλα» είναι μια μορφή κακοποίησης των ζώων, που φυλάνε τα κοπάδια, μια ακόμα άλλη πτυχή είναι το βασανιστήριο, που υφίστανται δεμένα τα περισσότερα παραγωγικά ή ζώα εργασίας στην Ελλάδα, πριν σφαγιαστούν σε νόμιμα ή παράνομα σφαγεία ή πριν τελειώσει ο κοπιώδης βίος τους.
Κομμένο πόδι αλόγου από παστούρα στη Φούτια Λακωνίας. Το ζώο πέθανε λίγους μήνες μετά τον εντοπισμό του.
Ο βηματισμός των ζώων είναι εξαιρετικά μικρός σε έκταση και βασανιστικός. Τα ζωντανά συχνά πέφτουν χάνοντας την ισορροπία τους και ειδικά στα μουλάρια και τα γαϊδούρια αυτό οδηγεί μια ώρα αρχύτερα στο θάνατο αφού τα τραύματα τους σπανίως τυγχάνουν φροντίδας. Τα σημάδια στους αστραγάλους των ζώων είναι μόνιμα και εμφανή, όπως και οι πληγές, και τα συγκεκριμένα σημεία συχνά ατροφούν από την τριβή και το διαρκές τέντωμα του σχοινιού ή της αλυσίδας.
Πουλαράκι με πληγές από παστούρα στον Στράτο Αιτωλοακαρνανίας.
Το παστούρωμα είναι μια ακόμα συμβατική μέθοδος κακοποίησης των παραγωγικών ζώων. Εκείνων των ζώων, που οι κτηνοτρόφοι τα αφήνουν, να βόσκουν έτσι, για να παράγουν πιο γευστικό γάλα και για να έχουν πιο γευστικό κρέας, ώστε εκείνοι να βγάλουν τα χρήματα, που χρειάζονται χωρίς να ξοδέψουν για να κατασκευάσουν περιφράξεις ή για να μην χρειάζεται να τα επιτηρούν.
Μήνυση εναντίον του Β.Ε. κατοίκου του χωριού Καλόκαστρο Σερρών κατατέθηκε στις 3 Ιουνίου από τους κηδεμόνες ενός σκύλου στην Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Σερρών καθώς τον…
Αιχμαλωτίζουν άγρια πουλιά για να απολαμβάνουν το τραγούδι τους, αλλά αυτά, μην αντέχοντας τη σκλαβιά, πεθαίνουν… τραγουδώντας. Τους κρύους μήνες του χειμώνα, τα άγρια πουλιά, όπως καρδερίνες, φλώροι, σκαθάρια και γαλιάνδρες, αδυνατώντας να βρουν εύκολα τροφή στη φύση, καταφεύγουν στις πόλεις, όπου πέφτουν θύματα παράνομου εμπορίου.
Το πουλί που βλέπετε εντοπίστηκε τυχαία το Σάββατο 4 Νοεμβρίου σε καφενείο στο Μιχαλίτσι Πρέβεζας δεμένο από το πόδι. Τον Αργυροτσικνιά εντόπισαν φύλακες του Φορέα…