H δολοφονία ζώων κάθε είδους (αδέσποτα, άγρια) είναι μάστιγα στη χώρα μας και οι αρχές παρ' όλα αυτά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με τη δέουσα σοβαρότητα παρά το γεγονός ότι φιλοζωικές οργανώσεις επανειλλημένα θέτουν το ζήτημα στους αρμοδίους.
Σήμερα τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας δηλώνουν ότι αναλαμβάνουν δράση, αν και πολύ αμφιβάλλουμε για το αποτέλεσμα τέτοιων ενεργειών. Στην κοινή ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:
«Τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώνουν δυνάμεις για την ενίσχυση της προστασίας των ειδών άγριας πανίδας, καθώς και των ζώων εργασίας από δηλητηριασμένα δολώματα, κηρύσσοντας από κοινού την 22α Φεβρουαρίου ως Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Τα δύο Υπουργεία θέτουν υπό την αιγίδα τους τις εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις και παραγωγικές δυνάμεις, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην προστασία της βιοποικιλότητας, των ειδών άγριας ζωής, αλλά και των παραγωγικών ζώων και ζώων εργασίας.
Προχωρούν, μάλιστα, στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία θα βελτιωθούν και θα ενισχυθούν τα προβλεπόμενα μέτρα της ισχύουσας, από το 2018, Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με τα δηλητηριασμένα δολώματα.
Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση θα δεσμεύονται όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ώστε να διαχειρίζονται άμεσα τα περιστατικά δηλητηριάσεων, την υγειονομική ταφή ή καύση των νεκρών ζώων, τη διενέργεια ελέγχων για τον εντοπισμό των δραστών και τη δικαστική τους δίωξη.» καταλήγει η ανακοίνωση.
Χρ. Καλογήρου: περιβαλλοντικό έγκλημα τα δηλητηριασμένα δολώματα
Στη διαδικτυακή εκδήλωση για την Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο 4 ερευνητικών προγραμμάτων LIFE (ARCPROM, BalkanDetox, Ζωή για τον ΑΣΠΡΟΠΑΡΗ, Bonelli Eastmed) μίλησε σήμερα η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Χριστιάνα Καλογήρου. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο καθιέρωσης της 22ας Φεβρουαρίου ως «Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων».
Η κα Καλογήρου μεταξύ άλλων επισήμανε: «Τα δηλητηριασμένα δολώματα είναι ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που απειλεί την άγρια ζωή και τα παραγωγικά ζώα, με παράλληλο κίνδυνο και για τη δημόσια υγεία, καθόσον για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται τοξικές δραστικές ουσίες φυτοφαρμάκων, οι οποίες ενίοτε είναι και απαγορευμένες.
Σε θεσμικό επίπεδο είναι σαφές ότι υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων. Για τον λόγο αυτό άλλωστε το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται σχέδιο ΚΥΑ, ώστε μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως το ΥπΑΑΤ, να καθοριστεί ένα νέο, σύγχρονο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο καταπολέμησης της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Μας συνδέει όλους το κοινό μας όραμα, ο κοινός μας στόχος για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. Ας εργαστούμε λοιπόν όλοι μαζί για να δημιουργήσουμε συνθήκες προστασίας της άγριας ζωής και του περιβάλλοντος».
Ποιοι βάζουν τις φόλες;
Όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει στο www.zoosos.gr αναφορικά με το προφίλ των δραστών τις φόλες στους οικισμούς, σε πόλεις και χωριά τις βάζουν «νοικοκυραίοι», (άνδρες και γυναίκες) που δεν ανέχονται την παρουσία αδέσποτων ακόμα και οικόσιτων γατιών και σκυλιών στους δρόμους, στις αυλές τους και οπουδήποτε αλλού.
Η δεύτερη κατηγορία είναι οι κτηνοτρόφοι που βάζουν φόλες για να εξοντώσουν σκυλιά, αλεπούδες, κουνάβια, ώστε να μην έχουν απώλειες από τα κοπάδια τους και η τρίτη κατηγορία είναι οι κυνηγοί οι οποίοι συστηματικά δηλητηριάζουν άγρια ζώα (συνήθως αλεπούδες, λύκους κ.ά.), τα οποία τρέφονται με τα θηράματα τους (π.χ. λαγούς).
Τέταρτη κατηγορία είναι οι γεωργοί, μελισσοκόμοι κ.ά. που συνήθως δηλητηριάζουν με καλαμπόκι - φόλα και άλλα είδη δολωμάτων από αγριογούρουνα έως αρκούδες, ώστε να εμποδίσουν τα άγρια φυτοφάγα ζώα να τραφούν με ό,τι καλλιεργούν στα χωράφια τους.
Η δολοφονία ζώων διώκεται πλέον σε βαθμό κακουργήματος...
Από τον Νοέμβριο του 2020 όποιος κατηγορείται για δολοφονία-βασανισμό ζώου κινδυνεύει με ποινή χρηματική έως και 50.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης (κάθειρξη) έως και 10 έτη. Ενώ και το διοικητικό πρόστιμο που βεβαιώνει η Αστυνομία είναι από 30.000 έως 50.000 ευρώ για κάθε ζώο που βασανίστηκε/δολοφονήθηκε.
Δείτε εδώ κάποια από τα πρόσφατα περιστατικά με δηλητηριασμένα ζώα...
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr