Νάξος: Και 5η αποκεφαλισμένη θαλάσσια χελώνα βρέθηκε στην παραλία της Πλάκας
Μέσα σε περίπου δύο μήνες συγκεκριμένα από τις 17 Ιανουαρίου 2017 έως και σήμερα πέντε θαλάσσιες χελώνες του είδους caretta caretta βρέθηκαν αποκεφαλισμένες σε παραλίες…
Της Ελένης Ηλιοπούλου
Τις απαράδεκτες πρακτικές της Αστυνομίας στην Κω και της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου που οδηγούν σε συγκάλυψη εγκληματιών οι οποίοι βασανίζουν αγελάδες στο νησί επισημαίνει η Mariella Sprado, Ολλανδή υπήκοος που ζει και εργάζεται 11 χρόνια εκεί και δίνει μεγάλο αγώνα ώστε να βοηθήσει πλάσματα που υποφέρουν.
Τα όσα περιέγραψε η κα Sprado στο www.zoosos.gr αποδεικνύουν πως οι αρμόδιες υπηρεσίες (μεταξύ αυτών και ο Δήμος Κω) ουσιαστικά ή κάνουν ότι δεν βλέπουν ή συνεργάζονται προκειμένου να αποτρέψουν τους αυτόπτες μάρτυρες από το να κάνουν καταγγελία. Έτσι κωλυσιεργούν σκοπίμως ώστε μέχρι να γίνει ο έλεγχος να έχουν χαθεί ενοχοποιητικά στοιχεία, αλλά και όταν η κακοποίηση ζώων είναι εξόφθαλμη και ακραία δηλαδή οι αγελάδες είναι δεμένες στον ήλιο χωρίς νερό με θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου κανείς να μη συλλαμβάνεται και το αυτόφωρο να μην ισχύει για δυνάστες ζώων.
«Πλάτες» στη συμμαχία Αστυνομίας και Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου βάζει και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που δίνει στους νόμους δική του ερμηνεία.
Έτσι οι εθελοντές μένουν εκτεθειμένοι και το μαρτύριο κυρίως των αγελάδων (υπολογίζεται ότι στην Κω εκτρέφονται σε άθλιες συνθήκες 4.500 βοοειδή) είναι ατελείωτο… Οι εθελοντές έφτασαν μέχρι το γραφείο του μέχρι πρότινος υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη ζητώντας βοήθεια αλλά όπως φαίνεται δεν την έλαβαν ούτε από εκεί.
Θυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2022 στη δίκη δύο κτηνοτρόφων που βασάνιζαν μέχρι θανάτου τις αγελάδες τους - και καταδικάστηκαν με μια εξαιρετικά μικρή ποινή - την υπεράσπιση τους στο δικαστήριο ανέλαβε ο δικηγόρος Παναγιώτης Αβρίθης και τότε αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Παρακολούθησης της Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Δημότη, Δημοτικής Περιουσίας και Πρωτογενούς Τομέα και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Κω.
Στο Πυλί 4 Αυγούστου η αγελάδα είναι κυριολεκτικά ετοιμοθάνατη από την ασιτία...
Παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα δικαιώματα των ζώων, τα διαφημιστικά σποτ της Ελληνικής Αστυνομίας για την προστασία τους, παρά και τις «βραβεύσεις» φίλων και φορέων επιβολής της τάξης από Μ.Κ.Ο. που ανήκει σε φίλο του πρωθυπουργού, η πραγματικότητα είναι άλλη.
Είναι άλλη και είναι σε βάρος των ζώων. Όταν τραβήξεις την κουρτίνα των δημόσιων σχέσεων, των γλυκανάλατων αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βλέπεις τα μάτια των ζώων τα οποία υποφέρουν και δεν μπορούν να προστατευτούν από ανθρώπους αδίστακτους που έχουν άκρες, κονέ, διαβιούν σε καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας και τελικά δεν τους αγγίζει τίποτα…
Όμως τις αγελάδες τις αγγίζουν όλα. Ο καυτός ήλιος επί μήνες, η πείνα αφού είναι σκελετωμένες και δεμένες σε χωράφια χωρίς χορτάρι, η δίψα αφού τα δοχεία νερού είναι κυρίως άδεια, στεγνά, αναποδογυρισμένα.
Η καταγγελία για το ατελείωτο μαρτύριο των αγελάδων στην Κω
Στην Κω υφίσταται κακοποίηση των αγελάδων σε εντονότατη κλίμακα. Σε όλη την έκταση του νησιού υπάρχουν εκατοντάδες αγελάδες, δεμένες με σκοινί, χωρίς καταφύγιο από τις καιρικές συνθήκες χειμώνα-καλοκαίρι και χωρίς νερό. Βόσκουν παντού, όχι μόνο σε χωράφια, αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους, στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, στις παραλίες και στο κέντρο της πόλης και των χωριών, δηλαδή σε μέρη που εκ του νόμου δεν προορίζονται για κτηνοτροφικούς σκοπούς και σε ακίνητα που δεν ανήκουν κατά κυριότητα στους κτηνοτρόφους των ζώων που τα τοποθετούν εκεί.
Η ελληνική νομοθεσία, όπως φυσικά γνωρίζετε, απαγορεύει στους κτηνοτρόφους να διατηρούν τα ζώα χωρίς επίβλεψη σε ακίνητα που δεν τους ανήκουν και το κυριότερο απαγορεύει το επί 24ωρου και καθημερινής βάσης δέσιμό τους. Κι όμως αυτό συμβαίνει στην Κω.
Κτηνοτρόφοι διατηρούν τις αγελάδες τους δεμένες με σκοινί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς νερό και χωρίς προστασία από τον ήλιο. Αυτή η διαχείριση είναι αναμφίβολα κακοποιητική, αλλά οι τοπικές αρχές δεν κάνουν τίποτα για να την σταματήσουν.
Στην περιοχή Ψαλίδι στις 21 Ιουλίου βρέθηκαν δεμένες, σκελετωμένες και χωρίς νερό δύο αγελάδες...
Αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μεγάλο πρόβλημα στην Κω, αλλά ρίχνουν ευθύνες ο ένας στον άλλον. Η Αστυνομία υποστηρίζει ότι είναι η επιτήρηση της πλήρωσης των κανόνων ευζωίας των αγελάδων από τους κτηνοτρόφους είναι αρμοδιότητα/καθήκον του Δήμου και ο Δήμος λέει ότι είναι δουλειά της Αστυνομίας να εντοπίσει τους ιδιοκτήτες των αγελάδων και να προβεί στις νόμιμες ενέργειες.
Στις 21 Ιουλίου μέσω facebook ο Antonis Koutsourais έγραψε τα εξής: «Ντροπή χωρίς νερό μέσα στον ήλιο έχουν λιώσει τα ζώα!».
Πολλοί άνθρωποι, τόσο ντόπιοι όσο και τουρίστες, έχουν κάνει και κάνουν καταγγελίες στην Αστυνομία. Συχνά δυστυχώς αστυνομικοί αποθαρρύνουν τους αυτόπτες μάρτυρες από το να ζητήσουν την ποινική δίωξη των ιδιοκτητών-κτηνοτρόφων. Σημειώνουν το όνομα του αυτόπτη μάρτυρα που κατήγγειλε την κακοποίηση και τον ενημερώνουν ότι θα μιλήσουν με τον ιδιοκτήτη για να μεταφέρει τις αγελάδες σε καταλληλότερο χώρο. Η κατάσταση όμως δεν αλλάζει. Οι αγελάδες παραμένουν στα ίδια σημεία ή έστω μερικά μέτρα πιο πέρα και στην ίδια ακριβώς κακοποιητική κατάσταση, δεμένες, χωρίς καταφύγιο και χωρίς νερό.
Στις καταγγελίες που κάνουν οι διάφοροι πολίτες και τουρίστες περιγράφουν λεπτομερώς την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ζώα και αναφέρουν πάντα τους αριθμούς του ενώτιου της αγελάδας.
Σε χωράφι στο Πλατύ Κυπαρίσσι βρέθηκαν 24 ζωντανές (μεταξύ των οποίων δύο ετοιμοθάνατες) και 6 νεκρές στις 30 Ιανουαρίου του 2022.
Όπως γνωρίζετε στο ενώτιο - στο ειδικό σκουλαρίκι που τα εκτρεφόμενα ζώα φάρμας πρέπει να φέρουν - αναγράφεται ο αριθμός ταυτότητας του ιδιοκτήτη με τον οποίο έχει καταχωρηθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.).
Η Αστυνομία της Κω, λοιπόν, υποστηρίζει ότι δεν έχει πρόσβαση στο σύστημα του ΥΠ.Α.Α.Τ. για να διασταυρώσει τον αριθμό ενωτίου με τον εκάστοτε ιδιοκτήτη και πρέπει να περιμένει τον νομοκτηνίατρο του νησιού να παράσχει τις πληροφορίες αυτές.
Δηλώνουν επίσης ότι δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν εάν οι προαναφερθείσες συνθήκες διαβίωσης των αγελάδων είναι καταχρηστικές και εγκληματικές, καθώς οι ίδιοι δεν είναι κτηνίατροι και προτιμούν να περιμένουν μέχρι να πάρουν τη γνώμη του αρμόδιου κτηνιάτρου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, γιατί δεν θέλουν να κάνουν συλλήψεις βάσει «ψευδών» στοιχείων.
Ως αποτέλεσμα, δεν προχωρούν σε συλλήψεις των υπαιτίων κτηνοτρόφων με την αυτόφωρη διαδικασία, αλλά περιμένουν την αναφορά του νομοκτηνιάτρου. Στο μεταξύ οι αγελάδες παραμένουν στον ήλιο, δεμένες χωρίς νερό και χωρίς καταφύγιο. Παραμένουν εκτεθειμένες και υποφέρουν όσο οι αρχές κωλυσιεργούν.
Σκελετωμένη αγελάδα 21 Φεβρουαρίου 2021.
Θα σας μιλήσω συγκεκριμένα για τις ενέργειες που έχω κάνει πρόσφατα η ίδια για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να σταματήσει η κακοποίηση των ζώων. Θα χωρίσω το πρόβλημα σε δύο σκέλη.
- Το πρώτο αφορά την μη προσήκουσα εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας από την Αστυνομία της Κω:
Στα τέλη Μαΐου, ήρθα σε επαφή με τον δικηγόρο Χίου, Παύλο Τομάζο. Μαζί με τρεις άλλες αλλοδαπές γυναίκες, κατοίκους της Κω, του αναθέσαμε και δώσαμε εντολή να φέρει αμφότερα τα ζητήματα κακοποίησης των αγελάδων και της παράλειψης εφαρμογής της αυτόφωρης διαδικασίας ενώπιον των δικαστικών και διοικητικών αρχών της χώρας.
Στις 20 Ιουλίου 2023, δώσαμε εντολή στον δικηγόρο μας να επισκεφθεί το γραφείο στη Χίο του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, για να του γνωστοποιήσει ότι στην Κω η αυτόφωρη διαδικασία δεν κινείται, όπως ορίζει η νομοθεσία, ειδικά στις περιπτώσεις κακοποίησης αγελάδων.
Μετά την συνάντηση, του ζητήθηκε από το γραφείο του κ. Μηταράκη να στείλει φάκελο με οπτικοακουστικό υλικό που είχαμε συγκεντρώσει στο οποίο αποτυπώνονται οι παραπάνω περιγραφόμενες συνθήκες διαβίωσης των αγελάδων, πράγμα το οποίο ο κ. Τομάζος έκανε. Στη συνέχεια έστειλα και εγώ η ίδια μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον τότε υπουργό με διευκρινίσεις σχετικά με τις κακοποιήσεις ζώων στο νησί.
Στις 21 Ιουλίου 2023 καταθέσαμε μαζί με τις άλλες τρεις γυναίκες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Κω μήνυση, που είχε συνταχθεί από τον δικηγόρο μας, κατά τεσσάρων συγκεκριμένων κτηνοτρόφων που εν μέσω του καύσωνα «Κλέων» έχουν τις αγελάδες τους δεμένες με σκοινί, κάτω από τον ήλιο, χωρίς σκίαστρο, χωρίς πρόσβαση σε καταφύγιο και χωρίς νερό.
Ένας από τους τέσσερις μηνυόμενους, στο εξής ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Α, έχει βρεθεί πολλάκις στο στόχαστρο για κακοποίηση των αγελάδων του από σωρεία καταγγελιών που έχουν γίνει από παραθεριστές στο νησί.
Για χάρην κατανόησης του κειμένου, έστω ότι ο αριθμός μητρώου που αντιστοιχεί στον ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟ Α είναι ο 123Χ.
Θα φέρω στην προσοχή σας μια συγκεκριμένη καταγγελία και την συγκεκριμένη έκθεση πραγματογνωμοσύνης του νομοκτηνιάτρου που γράφτηκε επ' αυτής. Στις 24 Μαΐου 2023, αλλοδαπή παραθερίστρια κατήγγειλε ότι επί μια βδομάδα που διέμεινε στην Κω, έβλεπε δυο συγκεκριμένες αγελάδες, μητέρα και παιδί, δεμένες κάτω από τον ήλιο χωρίς νερό.
Κατήγγειλε μάλιστα ότι είχε δει τον προαναφερθέντα ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟ Α να τις επισκέπτεται μόνο μια φορά την ημέρα, να τους δίνει λιγοστό νερό – πολύ λιγότερο – απ’ όσο χρειάζονται ζώα του είδους, της ηλικίας και των διαστάσεων τους, και να τις χτυπάει.
Αν και η γυναίκα κατήγγειλε τα παραπάνω στην Αστυνομική Διεύθυνση της Κω, αστυνομικοί δεν πήγαν στο σημείο για να ταυτοποιήσουν τον ιδιοκτήτη από το ενώτιο των ζώων και να τον συλλάβουν κατά την αυτόφωρη διαδικασία, αλλά έστειλαν αίτημα στον νομοκτηνίατρο να τις ελέγξει.
Ο εν λόγω μετέβη και στην με αριθμό 5754/24-05-2023 έκθεση πραγματογνωμοσύνης του (η οποία επισυνάπτεται εδώ βλ. 5754_ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ) αναφέρει ότι τις συγκεκριμένες ημέρες και ώρες που πήγε για αυτοψία τα ζώα βρίσκονταν σε ιδανικές συνθήκες, καθώς ο ουρανός ήταν καλυμμένος με αραιή συννεφιά, έπνεαν ασθενείς άνεμοι και η θερμοκρασία ήταν στους 19-20 βαθμούς κελσίου. Φυσικά, ανέφερε στην πραγματογνωμοσύνη ότι όλα τα ζώα που είδε ήταν δεμένα. Επιπλέον, ταυτοποίησε τον ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟ Α ως τον ιδιοκτήτη των ζώων αυτών, από τον αριθμό στο ενώτιο των ζώων.
Μετά την κατάθεση της έγκλησή μας, ακολούθησαν τέσσερις καταγγελίες μας στην Αστυνομία για κακοποίηση αγελάδων: στις 21, στις 24, στις 26 και στις 27 Ιουλίου 2023. Τις τέσσερις αυτές μέρες, πήγαμε σε αγροτεμάχια στα οποία γνωρίζαμε ότι οι κτηνοτρόφοι διατηρούν τις αγελάδες τους και αντικρίσαμε τις ίδιες συνθήκες διαβίωσης.
Καλέσαμε την Αστυνομία. Στις τρεις πρώτες καταγγελίες δεν κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία. Στην πρώτη εξ αυτών, στις 21 Ιουλίου, ζητήσαμε από τον δικηγόρο μας να επικοινωνήσει με τον αξιωματικό υπηρεσίας για να ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με την μη κίνηση του αυτοφώρου.
Ο αξιωματικός υπηρεσίας εξήγησε ότι δεν κινούν την αυτόφωρη διαδικασία επειδή πρέπει να αναμείνουν τον νομοκτηνίατρο να ελέγξει την κατάσταση των ζώων. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω ότι, βάσει των πληροφοριών που έχω λάβει από τον δικηγόρο μου, δεν προβλέπεται πουθενά στον νόμο ότι για να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, η Αστυνομία πρέπει να λάβει πρώτα διαβεβαιώσεις από κτηνίατρο ή γιατρό ή οποιονδήποτε τρίτο.
Ακόμη και η εντολή του εισαγγελέα παραλείπεται στα αυτόφωρα. Στις 26 Ιουλίου, όταν πάλι δεν κινήθηκε το αυτόφωρο, ζητήσαμε από τον δικηγόρο μας να μιλήσει με τον διευθυντή της Αστυνομίας αυτή τη φορά. Ο διευθυντής εξήγησε ότι δεν προχωρούν σε συλλήψεις γιατί δεν είναι σε θέση να ταυτοποιήσουν τους ιδιοκτήτες των ζώων από τα ενώτια, καθώς δεν έχουν πρόσβαση στα μητρώα των αγροτών. Ανέφεραν ότι πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία έχει μόνο ο νομοκτηνίατρος και γι’ αυτό επιβάλλεται να επικοινωνήσουν μαζί του.
Ειδικότερα:
- Την Δευτέρα 24 Ιουλίου είδαμε 2 αγελάδες στην τοποθεσία Ψαλίδι της Κω. Μάλιστα υπήρξε έτερη καταγγελία πριν την δική μας στην Αστυνομία, νωρίς το πρωί, από έναν ντόπιο. Τις είδαμε στις 14:00 εκείνη την ημέρα και καλέσαμε την Αστυνομία. Η Αστυνομία ήρθε μετά από δυόμιση ώρες αναμονής. Οι δύο αστυνομικοί που ήρθαν ήταν αστυνομικοί της Τροχαίας και επιβεβαίωσαν ότι επρόκειτο για κακοποίηση των αγελάδων, καθώς ήταν δεμένες σε φράχτη χωρίς σκιά και χωρίς νερό. Πήραν μερικές φωτογραφίες και μας βοήθησαν να δώσουμε στις αγελάδες λίγο νερό. Μας είπαν να τους ακολουθήσουμε στο τμήμα για να δώσουμε αναφορά και ότι στο σταθμό θα διασταυρώσουν και θα μάθουν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης. Στο τμήμα, ο αστυνομικός που βρίσκονταν σε υπηρεσία είπε «έχω πολλές αναφορές από εσάς και κάθε φορά που πηγαίνει ο νομοκτηνίατρος, κοιτάζει και γράφει στην αναφορά του ότι δεν εντοπίζει τίποτα το κακοποιητικό με τις αγελάδες».
Κάλεσα τον δικηγόρο μας, ο οποίος ζήτησε να μιλήσει με τον αστυνομικό. Μετά από τη συνομιλία με τον δικηγόρο, ο αστυνομικός πήρε την αναφορά μας. Δείξαμε φωτογραφίες με το ενώτιο της αγελάδας και τον αριθμό του ιδιοκτήτη. Ζητήσαμε πολλές φορές από τον αστυνομικό να στείλει αστυνομικούς στις αγελάδες, να τις απομακρύνουν από τον ήλιο και να βρουν τον ιδιοκτήτη. Ο αξιωματικός είπε ότι η αναφορά θα παραδοθεί στον νομοκτηνιατρείο και ότι πρέπει να αναμείνουν την απάντησή του και μάλιστα μου ανέφερε «έτσι το κάνουμε στην Κω».
- Την Τρίτη 25 Ιουλίου, πήγα στο Αστυνομικό Τμήμα και ζήτησα να μιλήσω με τον αρχηγό της Αστυνομίας και τον δεύτερο διοικητή του. Πριν από ένα χρόνο είχα παρόμοια συνάντηση με τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και τον ίδιο δεύτερο διοικητή. Τους εξήγησα ότι παρά τις πολυάριθμες αναφορές που έχει λάβει η Αστυνομία από διάφορους ανθρώπους, οι αγελάδες παραμένουν μέχρι σήμερα δεμένες κάτω από τον ήλιο και χωρίς νερό, οπότε τίποτα δεν αλλάζει.
Ανέφερα επίσης ότι οι επισκέπτες στο ξενοδοχείο μου δυσανασχετούν να βλέπουν τα ζώα να υποφέρουν και ότι έχω πολλά παράπονα για αυτό. Επιπλέον, ότι οι ντόπιοι και άλλοι τουρίστες στην Κω απεχθάνονται αυτή την διαχείριση των αγελάδων.
Τους ενημέρωσα ότι οι τουρίστες έφτιαξαν μια σελίδα στο Facebook https://www.facebook.com/CowsOfKos και έναν λογαριασμό στο Instagram για τις αγελάδες στην Κω και επίσης μια αναφορά hhttps://www.thepetitionsite.com/872/262/409/stop-the-suffering-of-the-cows-of-kos που έχουν υπογράψει χιλιάδες άνθρωποι.
Ο αρχηγός της Αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει λάβει πολλές καταγγελίες και αναφορές για δεμένες αγελάδες χωρίς νερό τους τελευταίους μήνες. Του είπα ότι η εμπειρία μου είναι ότι η Αστυνομία στην Κω δεν ακολουθεί την αυτόφωρη διαδικασία και ζήτησα εξηγήσεις. Προσπάθησα να εξηγήσω και στους δύο ότι οι άνθρωποι που κάνουν τις καταγγελίες ζητούν από την Αστυνομία να αναλάβει δράση συλλαμβάνοντας τους ιδιοκτήτες και απομακρύνοντας τις αγελάδες από τη φρικτή κατάσταση. Ο δεύτερος διοικητής απάντησε ότι δεν είναι δυνατόν να ενεργήσει η Αστυνομία, επειδή είναι αστυνομικοί και όχι κτηνίατροι, επομένως δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν οι συνθήκες υπό τις οποίες ζουν οι αγελάδες είναι καταχρηστικές και κακοποιητικές για αυτές. Έτσι προτιμούν να περιμένουν την έκθεση του νομοκτηνιάτρου. Μετά από όλα αυτά είπε ότι ακόμα κι αν αφαιρούσαν τις αγελάδες, δεν θα ήξεραν πού να τις βάλουν καθώς είπε «πού να τις πάμε τις αγελάδες; Στο τμήμα;».
- Την Τετάρτη 26 Ιουλίου, κάλεσα την Αστυνομία για δεμένες αγελάδες χωρίς νερό και σκιά στην Οδό Ριμινιτών. Αυτός είναι ο δρόμος που εργάζομαι και βλέπω αυτές τις αγελάδες κάθε μέρα. Ήρθαν δύο αστυνομικοί, πήραν πολύ γρήγορα μερικές φωτογραφίες γιατί είχε ζέστη και έφυγαν. Πήγα στο τμήμα για να κάνω αναφορά και προέτρεψα τον αξιωματικό υπηρεσίας να καλέσει αμέσως τον νομοκτηνίατρο, καθώς ήταν ακόμη νωρίς το πρωί, να τον στείλει στο σημείο για να ελέγξει την κατάσταση των αγελάδων και να ταυτοποιήσει τον ιδιοκτήτη, αφού αυτή είναι η διαδικασία που θέλουν να ακολουθήσουν. Ο αξιωματικός είπε ότι το να καλέσει τον νομοκτηνίατρο τη στιγμή της αναφοράς δεν ωφελεί, επειδή ο νομοκτηνίατρος δεν δέχεται τα τηλεφωνήματά τους για αυτά τα θέματα, αλλά θέλει τις αναφορές σε έγγραφη μορφή για να προχωρήσει σε αυτοψία. Συνεπώς, δεν έγινε τίποτα.
Τελικώς, την Πέμπτη 27 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύλληψη κτηνοτρόφου που διατηρούσε τις αγελάδες του στις παρακάτω συνθήκες. Συγκεκριμένα, μεταβήκαμε σε αγροτεμάχιο όπου αντικρίσαμε 14 αγελάδες σε αγροτεμάχιο, εκτεθειμένες στον ήλιο, χωρίς σκιά, χωρίς νερό.
Διαπιστώσαμε από τα ενώτια ότι οι αγελάδες ανήκουν σε τέσσερις διαφορετικούς κτηνοτρόφους, ένας εκ των οποίων είναι ο προαναφερθείς ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Α. Ειδοποιήσαμε την Αστυνομία.
Οι αστυνομικοί υπάλληλοι, μετά την άφιξή τους στο σημείο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον δικηγόρο μας και συνεργάτη του, επιβεβαίωσαν από την αυτοψία που έκαναν τις κακοποιητικές συνθήκες που βρίσκονταν τα ζώα, δηλαδή έκθεση στον ήλιο, παντελής έλλειψη σκιάς και νερού.
Οι δύο δικηγόροι ζήτησαν από το όργανο να ελέγξει στο διαδίκτυο τη θερμοκρασία στην περιοχή, η οποία ήταν στους 32 βαθμούς κελσίου, ώστε να συμπεριληφθεί το στοιχείο αυτό στην αναφορά του. Αναφέραμε στα όργανα ότι δύο από τις δεκατέσσερις αγελάδες φέρουν τον αριθμό 123Χ του ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥ Α.
Προκειμένου να διευκολύνουμε την Αστυνομία στη διαδικασία ταυτοποίησης του ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥ Α και να μη χρειαστεί να περιμένουν βεβαίωση από τον νομοκτηνίατρο, ο δικηγόρος συνομίλησε με το γραφείο του διευθυντή της Αστυνομίας για να τους ενημερώσει ότι θα τους στείλει την προαναφερθείσα πραγματογνωμοσύνη του νομοκτηνιάτρου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείο, επειδή σε αυτή αναφέρεται ότι ζώα με τον αριθμό 123Χ ανήκουν στον ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟ Α.
Εγώ μάλιστα τον κατονόμασα, όταν μετέβην αργότερα στο τμήμα για να δώσω κατάθεση. Συνεπώς, δεν υπήρχε αμφιβολία ούτε για την ταυτότητά του και την ιδιότητα ως ιδιοκτήτης των ζώων αυτών ούτε για τις συνθήκες υπό τις οποίες ήταν εκτεθειμένα τα ζώα του. Την ημέρα εκείνη συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία μόνο ένας κτηνοτρόφος από τους τέσσερις, ο οποίος ήρθε στο σημείο, όσο βρισκόμασταν με τους αστυνομικούς. Αυτός που συνελήφθη δεν ήταν ο ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Α
Ζητήσαμε από τον δικηγόρο μας να συνομιλήσει με την αστυνομία της Κω στις 28, 29 και 31 Ιουλίου για να μάθει αν συνελήφθησαν οι άλλοι τρεις κτηνοτρόφοι και όλες τις φορές οι αστυνομικοί ανέφεραν ότι συνελήφθη ακόμη ένας, αλλά όχι ο ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Α, και ότι περίμεναν τον νομοκτηνίατρο να μεταβεί στο τμήμα στις 31 Ιουλίου για να λάβει έγγραφα, ώστε να προβεί σε ταυτοποίηση των άλλων δύο.
Παρ' όλο που η ίδια η Αστυνομία της Κω ζήτησε εις διπλούν από τον δικηγόρο μας να τους στείλει με ηλ. ταχυδρομείο την παραπάνω πραγματογνωμοσύνη του νομοκτηνίατρου, από την οποία προκύπτει η ταυτότητα και ιδιότητα του ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥ Α, στην συνέχεια οι ίδιες αρχές απέρριψαν την αποδεικτική ισχύ του εγγράφου αυτού, αν και δημόσιο και φέρον όλες τις απαραίτητες σφραγίδες και υπογραφές, και θεώρησαν απαραίτητο να λάβουν νέα ενημέρωση από τον νομοκτηνίατρο για την ταυτότητα του συγκεκριμένου ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥ Α.
Μέχρι και σήμερα, ο δικηγόρος μας προβαίνει σε καθημερινά τηλεφωνήματα στην Αστυνομία της Κω για να πληροφορηθούμε για την έκβαση των συλλήψεων και η επίσημη θέση του εκάστοτε αξιωματικού υπηρεσίας είναι έχουν συλληφθεί μόνο 2 από τους 4 κτηνοτρόφους.
Ως εκ τούτων αδυνατώ να κατανοήσω (α) γιατί συνελήφθησαν μόνο δύο άτομα ενώ τέσσερα στο σύνολο έχουν διαπράξει το ίδιο παράπτωμα, (β) γιατί η Αστυνομία δεν δέχεται ως επαρκές ταυτοποιητικό στοιχείο για τον ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟ Α την ανωτέρω πραγματογνωμοσύνη και (γ) γιατί αυτός δεν έχει συλληφθεί μέχρι σήμερα.
- Το δεύτερο σκέλος αφορά την ερμηνεία του νόμου περί ευζωίας των ζώων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
Στις 05-07-2023, κατόπιν εντολής μας, ο δικηγόρος μας έστειλε μήνυμα ηλ. ταχυδρομείου στο Τμήμα Προστασίας παραγωγικών ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την προαναφερθείσα και συνημμένη έκθεση πραγματογνωμοσύνης του νομοκτηνιάτρου της Κω, στο οποίο έθεσε τα εξής ερωτήματα και ζήτησε την επίσημη θέση του Υπουργείου:
«Καλησπέρα σας.
Με αφορμή εντολή που έχω λάβει από κατοίκους της Κω για κατάθεση έγκλησης ενώπιον των εισαγγελικών αρχών κατά ντόπιων κτηνοτρόφων λόγω της συμπεριφοράς τους προς τα παραγωγικά τους ζώα, παρακαλώ για την άποψή σας επί του θέματος:
Σας επισυνάπτεται έκθεση πραγματογνωμοσύνης από τον Κτηνίατρο-Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δωδεκανήσου Κω, ΧΧΧΧΧΧΧ, ο οποίος στις 22 και 23 Μαΐου 2023 προέβη σε αυτοψία των συνθηκών διαβίωσης αγελάδων συγκεκριμένου κτηνοτρόφου. Στην έκθεση εκτίθενται τα εξής αμφιλεγόμενα:
1)«όλες οι αγελάδες βρέθηκαν δεμένες από τη βάση των κεράτων τους με μακρύ σκοινί άνω των 5 μέτρων, το οποίο τους επέτρεπε να πραγματοποιούν όλες τις κινήσεις άνετα, χωρίς κάποιο εμπόδιο, σε κύκλο εμβαδού άνω των 78,5 τ.μ., χώρος πολύ μεγαλύτερος από τις ανάγκες τους. Η πρόσδεση τους γίνεται κατά τη συνήθη πρακτική, για να μη διαφύγουν στους δρόμους, καθώς τα χωράφια δεν είναι περιφραγμένα».
Σχόλια που χρήζουν της απάντησής σας:
- Με ποια κριτήρια προκύπτει ότι επιτρέπεται το δέσιμο ζώου σε χώρο επιφάνειας 78,5 τ.μ.; Έχει τεθεί όριο ελάχιστης ή μέγιστης επιφάνειας; Θεωρείται μια έκταση 78,5 τ.μ. προσαρμοσμένη στον φυσικό τρόπο διαβίωσής του ζώου, όταν αυτό επειδή ακριβώς είναι δεμένο κοπρίζει εντός της ακτίνας του κύκλου, ενώ αν ήταν ελεύθερο θα επέλεγε να κοπρίσει μακριά από τον χώρο που τρώει και κοιμάται;
- Με ποια κριτήρια ποιου νόμου συνάγεται το συμπέρασμα ότι επιφάνεια 78,5 τ.μ. είναι αρκετή ή πολύ μεγάλη για τις ανάγκες της έκφρασης φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης του ζώου; Είναι ο κτηνίατρος αρμόδιος να κρίνει κάτι τέτοιο με δεδομένο ότι οι γνώσεις του περιορίζονται μόνο στην κατάσταση τις σωματικής υγείας του ζώου;
- Από ποια διάταξη προκύπτει ότι η συνήθης πρακτική είναι το δέσιμο των παραγωγικών ζώων; Σε μονάδες παραγωγής τα ζώα διαβιούν χωρίς δέσιμο σε περιφραγμένες εκτάσεις, ενώ στα βουνά οι κτηνοτρόφοι διατηρούν τα κοπάδια τους ελεύθερα σταβλίζοντας τα σε στάνες κατά τις νυχτερινές ώρες. Χρήζει εξήγησης για το αν η συνήθης πρακτική αναφέρεται μόνο στην Κω και σε κάθε περίπτωση ποια διάταξη τη νομιμοποιεί.
- Υπάρχει παραδοχή ότι τα χωράφια του συγκεκριμένου κτηνοτρόφου δεν είναι περιφραγμένα. Αυτή η παραδοχή οδηγεί σε δύο αναμφίβολα συμπεράσματα: (α) ότι αν οι εκτάσεις ήταν περιφραγμένες τα ζώα θα ήταν ελεύθερα μέσα στον χώρο, (β) ότι εφόσον δεν είναι περιφραγμένες, τα ζώα είναι δεμένα 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα. Το ερώτημα που γεννάται είναι αν οφείλει ο κτηνοτρόφος να περιφράξει τα χωράφια του, ώστε να διαβιούν τα ζώα του μέσα σε αυτά ελεύθερα, αφού δεν είναι δυνατόν να υποστηριχθεί ότι θα βγάζει τα ζώα του βόλτα, όπως συμβαίνει με τους σκύλους. Επιπλέον ο 4380/2021 επιτρέπει το δέσιμο ζώου συντροφιάς μόνο 2 ώρες ημερησίως. Ισχύει το ίδιο και για τα παραγωγικά ζώα, εφόσον έχει γινεί δεκτό ότι ο ίδιος νόμος ισχύει και για αυτά;
- Το γεγονός ότι δεν υπάρχει περίφραξη αίρει τον κακοποιητικό χαρακτήρα του μόνιμου δεσίματος του ζώου;
- Δεν γίνεται αναφορά ούτε στην συνολική έκταση του χωραφιού ούτε στον συνολικό αριθμό αγελάδων που βρέθηκαν δεμένες εκεί ώστε να εξακριβωθεί αν όλες οι αγελάδες κινούνται σε επιφάνεια 78,5 τ.μ.
- Δεν γίνεται αναφορά στο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου θεωρείται ότι πληρούνται οι συνθήκες ευζωίας ενός ζώου σε επιφάνεια 78,5 τ.μ. Είναι το διάστημα π.χ. μερικές ώρες; Τρεις ημέρες; Εάν το ζώο κοπρίζει για τρεις μέρες στον ίδιο χώρο και δεν μετακινείται, εξακολουθεί η παραπάνω επιφάνεια να θεωρείται «μεγαλύτερη» για τις ανάγκες του;
2) «Βρέθηκαν κάποια δοχεία με νερό, ενώ άλλα ήταν άδεια. Τα ζώα όμως δεν ήταν αφυδατωμένα. Ήταν υγιή και ζωηρά.».
Σχόλια που χρήζουν της απάντησής σας:
- Δεν αναφέρεται η κατάσταση καθαρότητας των δοχείων, ούτε των γεμάτων ούτε των άδειων. Δεν αναφέρεται αν όλα τα παρόντα ζώα είχαν πρόσβαση στα γεμάτα νερό δοχεία. Η ύπαρξη ορισμένων δοχείων με νερό δεν σημαίνει αυτόματα ότι ο κτηνοτρόφος παρέχει ακώλυτη πρόσβαση στο νερό σε όλα τα ζώα.
3) «Οι συνθήκες για τη βόσκηση των ζώων και τις δύο προαναφερόμενες ημέρες κρίνονται ιδανικές (αραιή συννεφιά - συννεφιά, ασθενείς άνεμοι, θερμοκρασία 19 -21 βαθμών κελσίου)».
Σχόλια που χρήζουν της απάντησής σας:
- Η αυτοψία έλαβε χώρα δύο συγκεκριμένες ημέρες του Μαΐου 2023. Τις ημέρες εκείνες οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές. Τι συμβαίνει όμως με τις ημέρες που οι συνθήκες είναι ακραίες, όπως τις ημέρες του Ιουνίου, του Ιουλίου, του Αυγούστου; Αποτελεί η συγκεκριμένη δήλωση του κτηνίατρου τεκμήριο πλήρωσης των συνθηκών ευζωίας των συγκεκριμένων ζώων, εφόσον δεν προέβη σε αυτοψία σε ημέρες με λιγότερο «ιδανικές» καιρικές συνθήκες;
4) «Στον ιδιοκτήτη δόθηκαν οδηγίες για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των μυγών, που στη συγκεκριμένη περιοχή είναι έντονη η παρουσία τους».
Σχόλια που χρήζουν της απάντησης σας:
- Ως γνωστό οι μύγες έλκονται από συνθήκες σήψης και αποσύνθεσης. Το γεγονός ότι η παρουσία των μυγών είναι έντονη στην περιοχή αποδεικνύει ότι ο χώρος δεν είναι καθαρός και ότι δεν ενδείκνυται για τη διαβίωση ενός ζώου. Η εν λόγω δήλωση στοιχειοθετεί την πλήρωση των συνθηκών ευζωίας;
5) «Στην οικία του υπάρχει ευρεία σταβλική εγκατάσταση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία των ζώων σε περίπτωση αντίξοων καιρικών συνθηκών».
Σχόλια που χρήζουν της απάντησης σας
- Η ύπαρξη στάβλου δεν συνεπάγεται την προστασία των ζώων από τις καιρικές συνθήκες, γιατί ο ίδιος ο κτηνίατρος παραδέχεται ότι τα ζώα είναι μόνιμα δεμένα επειδή δεν υπάρχει περίφραξη. Ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι τα ζώα θα έχουν ακώλυτη πρόσβαση στον στάβλο, όποτε το θελήσουν, είναι να βρίσκεται ο κτηνοτρόφος 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα στην οικία του, ακόμη και να μην κοιμάται τα βράδια, προκειμένου να μεταφέρει τα ζώα του στο καταφύγιο κάθε φορά που αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες. Θεωρείτε ότι η εν λόγω δήλωση του κτηνιάτρου αποδεικνύει την πλήρωση των συνθηκών ευζωίας;
- Δεν αναφέρεται η ύπαρξη σκίαστρου για την προστασία των ζώων από τον ήλιο.
- Δεν γίνεται αναφορά στην επιφάνεια του στάβλου αν και γίνεται στην επιφάνεια κίνησης του δεμένου ζώου (78,5 τ.μ.). Δεν εξακριβώνεται λοιπόν αν χωράνε όλα τα ζώα στον στάβλο και αν χωράνε, σε τι συνθήκες βρίσκονται εκεί.
6) «Η παροχή νερού γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, παρουσία του ιδίου, για να είναι σίγουρος ότι το καταναλώνουν, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο να ανατρέπουν οι αγελάδες τα δοχεία και να χύνουν το νερό»
Σχόλια που χρήζουν της απάντησης σας:
- Έχει ο κτηνοτρόφος υποχρέωση να εξοπλιστεί με κατάλληλα δοχεία (και να μην χρησιμοποιεί αυτοσχέδια) που λόγω της κατασκευής τους δεν θα ανατρέπονται από τα ζώα, ώστε να εξασφαλιστεί η ακώλυτη πρόσβασή τους σε νερό;
Παρακαλώ όπως μου διευκρινίσετε αν πληρούνται οι συνθήκες ευζωίας των συγκεκριμένων αγελάδων, όπως έκρινε ο παραπάνω κτηνίατρος, και επιπλέον αν θεωρείτε ότι πρέπει οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές να την λάβουν υπόψη ως απόδειξη αυτού.».
Στις 31-07-2023, ο δικηγόρος μας έλαβε τη συνημμένη «ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙ ΑΓΕΛΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩ».
Στην απάντηση αυτή, κατόπιν εντολής μας, έστειλε εκ νέου απάντηση με τα ακόλουθα ερωτήματα:
«Καλησπέρα σας.
Σας ευχαριστώ για την απάντηση. Επ' αυτή, σας υποβάλλω τα ακόλουθα ερωτήματα:
- "Επίσης θέλοντας να διευκρινίσουμε κάποια από τα θέματα που θέτετε στο μήνυμά σας, σας ενημερώνουμε ότι το σημείο δ της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 4830/2021(ΦΕΚ Α 169) που απαγορεύει τη μόνιμη πρόσδεση άνω των δυο ωρών την ημέρα, αφορά αποκλειστικά σκύλους": Δεν προκύπτει από το γράμμα της διάταξης ότι αφορά μόνο σκύλους και εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει σχετική νομολογία. Με το σκεπτικό αυτό, μπορώ να δέσω και μια γάτα και να μην θεωρηθεί κακοποίηση. Σε ποια διάταξη/εγκύκλιο/οδηγία/αιτιολογική έκθεση βασίζετε ότι η διάταξη αφορά μόνο σκύλους
- "Αντίθετα, το άρθρο 24 του ιδίου νόμου που αφορά την κακοποίηση οποιουδήποτε είδους ζώου, αναφέρει στο σημείο α της παρ. 1 ότι απαγορεύεται ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, όπως ενδεικτικά η ιπποπέδη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει καταγραφεί χρήση ιπποπέδης αλλά μια μέθοδος πρόσδεσης των ενήλικων ζώων που δεν τα τραυματίζει και τους αφήνει ένα μεγάλο εύρος κίνησης στο φυσικό περιβάλλον. Επίσης αναφέρεται η ύπαρξη σταβλικών εγκαταστάσεων στον ίδιο χώρο, όπου τα ζώα μπορούν να προστατευτούν από αντίξοες καιρικές συνθήκες":
Προσοχή στον όρο "δραστικός περιορισμός". Το δέσιμο του ζώου από τα κέρατα και το κεφάλι είναι ΔΡΑΣΤΙΚΟΣ περιορισμός γιατί του επιτρέπει να κινηθεί μόνο σε συγκεκριμένη ακτίνα επιφάνειας, δεν του επιτρέπει να μεταβεί στη σταβλική εγκατάσταση, δεν το αφήνει να μετακινηθεί σε σκιά ή σε υπόστεγο για προστασία από τον ήλιο και την βροχή και δεν του επιτρέπει να αναζητήσει νερό και τροφή αν αυτά στερέψουν όσο είναι απών ο κτηνοτρόφος. Από ποια διάταξη/εγκύκλιο/οδηγία/αιτιολογική έκθεση αντλούνται τα κριτήρια με βάση τα οποία κρίνεται η "δραστικότητα" του περιορισμού;
Τα παραπάνω ερωτήματα αφορούν την απάντηση που έχετε εκδώσει, συνεπώς τα απευθύνω στην υπηρεσία σας."».
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η ερμηνεία που δίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις διατάξεις περί προστασίας των ζώων δεν θα επιτρέψει ποτέ τον ποινικό κολασμό και τον παραδειγματισμό κτηνοτρόφων που διατηρούν τα ζώα τους δεμένα, αν και θα μπορούσαν να έχουν περιφράξει τον χώρο στον οποίο διαβιούν ώστε να κινούνται ελεύθερα, και που δεν φροντίζουν να έχουν τα ζώα τους πρόσβαση σε νερό, τροφή, σκιά και καταφύγιο όλο το 24ωρο.
Η ερμηνεία αυτή «νομιμοποιεί» και «ξεπλένει» το δέσιμο του ζώου, επειδή δεν το θεωρεί δραστικό περιορισμό της κίνησής του, καθιστώντας μη κακοποιητικό μέτρο. Ποια είναι λοιπόν η διαφορά μεταξύ ενός σκύλου και αγελάδας; Γιατί το δέσιμο θεωρείται κακοποίηση για τον σκύλο και μη κακοποίηση για την αγελάδα;
Και τα δύο είδη ζώων έχουν νοημοσύνη και ψυχοσύνθεση. Δύνανται να αισθανθούν ότι υποφέρουν. Γιατί τα συναισθήματα μιας δεμένης αγελάδας μάς είναι αδιάφορα; Ο λόγος ότι χρησιμοποιείται για παραγωγικούς σκοπούς (βρώση, παραγωγή κρέατος και γάλακτος) καθιστά ηθική και μη κακοποιητική τη διαβίωσής της συνθήκες που θεωρούνται κακοποιητικές για τους σκύλους, τις γάτες και τον άνθρωπο; Με ποια κριτήρια αποφασίζει το Υπουργείο και η εκάστοτε κυβέρνηση αν οι ίδιες συνθήκες είναι κακοποιητικές για ένα σκύλο αλλά όχι για μια αγελάδα;
Μέχρι σήμερα, οι αγελάδες βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Σε αυτό το σημείο θέλω να σημειώσω ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχω από τον δικηγόρο μου, αυτή η «συνήθης» τακτική της Αστυνομίας, να μην συλλαμβάνονται με την αυτόφωρη διαδικασία οι ιδιοκτήτες σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων, αλλά να περιμένουν τη γνωμοδότηση ή αναφορά του νομοκτηνιάτρου επί του θέματος, ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ.
Ο δικηγόρος μου, μετά από συνομιλία με πολλαπλά αστυνομικά τμήματα, επιβεβαίωσε ότι πράγματι αυτή η πρακτική ακολουθείται από διάφορα αστυνομικά τμήματα σε όλη τη χώρα, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί η Αστυνομία ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΙ ΨΕΥΔΩΣ.
Φυσικά, προσωπικά, δεν πιστεύω ότι οι αστυνομικοί στην Ελλάδα είναι πτωχοί τω πνεύματι. Δεν μιλάμε για εκδορές σε ζώο που δεν μπορεί ένας μη-κτηνίατρος να καταλάβει αν οφείλονται σε ασθένεια ή σε ξυλοδαρμό. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΗΛΙΟ, ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΚΙΑ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ. ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΟ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ. Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΑΙΤΙΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΦΩΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.
Θυμίζω ότι η ίδια η Αστυνομία δηλώνει ότι ο νομοκτηνίατρος δεν δέχεται τις κλήσεις τους γιατί θέλει να έχει την αναφορά του κάθε καταγγέλλοντος έγγραφη. Φυσικά η σύνταξη αναφοράς/καταγγελίας σε έγγραφο απαιτεί χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι ο νομοκτηνίατρος δεν θα φτάσει ποτέ στον τόπο του εγκλήματος, όταν το έγκλημα είναι ενεργό.
Mariella Sprado
Διαβάστε επίσης:
Κως: Ποινή «χάδι» για τα αδέρφια των κτηνοτρόφων που βασανίζουν μέχρι θανάτου αγελάδες (βίντεο)
Κως: Αγελάδα γεμάτη πληγές δεμένη σε χωράφι χωρίς νερό
Χωρίς τέλος το μαρτύριο των αγελάδων στην Κω – Τι καταγγέλλουν φιλοζωικοί φορείς
Κατήγγειλαν στην Αστυνομία τον βασανιστή της κατσίκας στο Μαστιχάρι της Κω (βίντεο)
Κως: Πέθανε γάιδαρος που βρέθηκε εγκαταλελειμμένος στη λάσπη με δεμένα πόδια στο Τιγκάκι (βίντεο)
Συστηματική κακοποίηση και των αγελάδων παντού στην Κω
Κως: Έσωσαν γάτα που παγιδεύτηκε σε θηλιά συρμάτινης παγίδας κυνηγού
Κως: Πυροβόλησε γάτα με αεροβόλο ενώ το ζώο βρισκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού του
Κως: Γάτα έμεινε παράλυτη αφού πυροβολήθηκε με καραμπίνα και τρεις φορές με αεροβόλο
Φροντίζουν το κουτάβι που βρέθηκε πυροβολημένο στην Κω (βίντεο)
Κως: Βρήκαν τον άρρωστο σκύλο πεταμένο σε κάδο και τυλιγμένο με κουβέρτα (βίντεο)
Κως: Τσουβάλια με σκουπίδια και νεκρά ζώα πεταμένα κοντά στις Χαϊχούτες
Κως: Γάτες νεκρές από φόλες στον Άγιο Νεκτάριο
Κως: Βρήκε τα κουτάβια κλεισμένα σε σακούλα σε κάδο σκουπιδιών στην Κέφαλο
Κως: Μόνο ο τουρίστας νοιάστηκε για τη γάτα που έλιωνε από τον καρκίνο και βρέθηκε στο Τιγκάκι
Πυροβόλησε τον σκύλο και τον πέταξε σε πηγάδι στην Κω
Βρήκαν το σκυλί σκελετωμένο στην Κω
Πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο στην Κω αλλά συνελήφθη
Κως: Γλύτωσαν και αυτοί οι εγκληματίες που κακοποίησαν άγρια τον σκύλο τους
Κως: Πήγαν την γάτα για στείρωση και διαπίστωσαν ότι είχε πυροβοληθεί με αεροβόλο
Αναζητούν τον άνδρα που άφησε τον σκύλο του να κατασπαράξει τα παγώνια στην Πλάκα της Κω
Κως: Κρέμασαν δύο σκυλιά μέσα στο δάσος της Πλάκας
Κως: Άφηνε τον σκύλο σκόπιμα χωρίς τροφή και νερό για να τον εξοντώσει
Κως: Οι τουρίστες βρήκαν τα σκελετωμένα - από την ασιτία - σκυλιά να περιφέρονται γεμάτα τσιμπούρια
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr