Η Κορέντζα Βλαστού, πρόεδρος Φιλοζωικής Κρήτης, μας ενημέρωσε για το έργο, που πραγματοποίησε και φέτος το κλιμάκιο των εθελοντών της (ένας οδοντίατρος για ιπποειδή, ένας πεταλωτής κ.ά.) του «Cretan Animal Welfare», που δωρεάν φρόντισε μέσα σε μια εβδομάδα 108 ιπποειδή (γαϊδούρια, μουλάρια, άλογα, πόνυ) και ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες τους δίνοντας βασικές οδηγίες για τη φροντίδα των ζώων τους.
Η κα Βλαστού τονίζει: «Χάρη στις εφημερίδες και τις ιστοσελίδες, που δημοσίευσαν το πρόγραμμα μας και τον Οκτώβριο του 2011 αλλά και για τώρα, δεχτήκαμε εκκλήσεις για βοήθεια από χωριά και περιοχές της Κρήτης, που μέχρι τώρα, δεν συμπεριλαμβάνονταν στο πρόγραμμα! Επειδή τον περασμένο Οκτώβριο είχαμε εκκλήσεις για βοήθεια ζώων από στις περιοχές Αμαρίου και Ρεθύμνου και δεν είχαμε καταφέρει να ανταποκριθούμε σε όλα τα περιστατικά, φέτος ξεκινήσαμε τις “ιατρικές” επισκέψεις φροντίδας από εκείνους που είχαμε παραλείψει.
Στο πρώτο χωριό μας περίμεναν 3 γαϊδουράκια στη σειρά! Βαλθήκαμε, να τα φροντίσουμε και οι ιδιοκτήτες το εκτίμησαν τόσο πολύ, που επέμειναν ότι έπρεπε, να καθίσουμε για καφέ! Δεχτήκαμε την πρόσκληση με χαρά καθώς το δίωρο ταξίδι από τα Μάλια ήταν μεγάλο και κουραστικό. Πάντως δεν σταμάτησαν εκεί! Μας έφεραν μπισκότα, φρούτα, σαλάτα και ντόπια ρακί!
Οι ιδιοκτήτες των γαϊδουριών επέμεναν, ότι τον Οκτώβριο θα πρέπει το δικό τους χωριό να είναι ο τελευταίος μας σταθμός μας, για να μας ετοιμάσουν ένα μεγάλο τραπέζι ώστε να μας ευχαριστήσουν για τη βοήθεια. Ένας από τους άλλους πελάτες του καφενείου, όπου κάτσαμε για καφεδάκι, μας πήγε στο σπίτι του για να δούμε το γαϊδουράκι του πατέρα του καθώς και το άλογο του.
Έπειτα μας έφεραν άλλα δύο γαϊδουράκια. Αφού τελειώσαμε και με αυτά συνεχίσαμε τις επισκέψεις, αφού ένα πόνυ περίμενε τη φροντίδα μας. Εκεί μια περίμενε άλλη μία πρόσκληση. Ο κ. Γιώργος, που είναι ο ιδιοκτήτης του ζώου, ήθελε να παρευρεθούμε στο τραπέζι για την ονομαστική του εορτή! Τον ευχαριστήσαμε και αποχωρήσαμε γιατί το πρόγραμμα μας απαιτούσε να συνεχίσουμε το ταξίδι.
Την τελευταία μέρα έπρεπε να επισκεφθούμε δύο χωριά, περίπου 10 χιλιόμετρα το ένα από το άλλο, αφού εκεί κάνουμε επισκέψεις σε ζώα τα τελευταία 4 χρόνια. Στην μία περιοχή μένουν δύο αδελφές, οι οποίες φεύγουν νωρίς με τα γαϊδουράκια τους για τα χωράφια, γι’ αυτό και πάντα ξεκινάμε από αυτές. Δυστυχώς, δεν προλάβαμε την μία κυρία, καθώς είχε φύγει από το σπίτι πολύ νωρίς για να κάνει τις δουλειές της.
Πήγαμε στο επόμενο χωριό, αλλά φτάσαμε επειδή νωρίς προχωρήσαμε στο επόμενο “ραντεβού” μέχρι να μας φέρουν το γαϊδουράκι από τον στάβλο. Φροντίσαμε όλους τους τακτικούς μας “πελάτες” μας και επιστρέψαμε να δούμε το γαϊδουράκι, που ήταν πλέον έτοιμο και μας περίμενε.
Κάναμε όμως τελικά και την επίσκεψη στην κυρία, που δεν είχαμε προλάβει νωρίς το πρωί, αφού πια και είχε επιστρέψει! Όταν έμαθε, ότι είχαμε περάσει νωρίτερα αλλά και ότι γυρίσαμε για το γαϊδουράκι της, δεν μας ευχαρίστησε μόνο θερμά, αλλά και μας ζητούσε συνεχώς να την συγχωρήσουμε, που απουσίαζε.
Το γαϊδουράκι της αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, που επιταχύνει την ανάπτυξη των οπλών και παρά την συχνή πεζοπορία, οι οπλές χρειάζονται κάθε 6 μήνες κόψιμο και λιμάρισμα. Καθώς το γαϊδουράκι είναι και το μόνο μέσο μεταφοράς της, βοηθάμε και αυτό κι εκείνη. Στην επιστροφή μας καταφέραμε να πάμε σε μια γαϊδουρίτσα, η οποία είναι τακτικός μας “πελάτης” τα τελευταία 4 χρόνια.
Ο ιδιοκτήτης του πέθανε και το ζώο άλλαξε χέρια, αλλά καταφέραμε να το βρούμε και να συνεχίσουμε την προσφορά φροντίδας, που τόσο χρειάζεται. Αυτή η γαϊδουρίτσα είχε πολύ μακριές και γυρισμένες οπλές και επειδή δεν εργαζόταν πια έμενε όρθια για μεγάλες περιόδους σε έναν μικρό στάβλο γι’ αυτό και όλοι θέλαμε να την διασώσουμε.
Αλλά τώρα ευτυχώς ο νέος της ιδιοκτήτης την βγάζει έξω να βοσκήσει, κάνουν βόλτες μαζί της τα παιδιά του, της φτιάχνει ένα νέο στάβλο και γενικά την φροντίζει πολύ καλά. Μοιάζει να είναι νέο ζώο, είναι ξύπνια, ενεργητική και σε εγρήγορση - τι εκπληκτική διαφορά! Από τις τέσσερις οπλές της μόνο η μία παραμένει λίγο γυρισμένη και όλη η ομάδα μας χάρηκε πολύ με την “ανάσταση” της!
Γενικά νιώθουμε όλοι, ότι ήταν μιας θετική και ενθαρρυντική εβδομάδα κατά την οποία φροντίσαμε 108 ζώα, ενώ τον Οκτώβριο 2011 είχαμε προλάβει να βοηθήσουμε 81 ζώα! Και οι δύο ειδικοί μας (πεταλωτής και οδοντίατρος) έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν την επιστροφή τους τον Οκτώβριο!» καταλήγει η κα Βλαστού.
Στις φωτογραφίες, που ακολουθούν, μπορείτε να δείτε τους εθελοντές εν δράσει και φυσικά του «πελάτες» που δέχονται αδιαμαρτύρητα την φροντίδα σε νύχια και δόντια!
Διαβάστε επίσης:
Πρόγραμμα δωρεάν φροντίδας ιπποειδών από την Φιλοζωική Κρήτης τον Απρίλιο 2016
Πρόγραμμα δωρεάν φροντίδας ιπποειδών από την Φιλοζωική Κρήτης
Φροντίζουν τα ιπποειδή της Κρήτης
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr