Οι φωτογραφίες με τα αλυσοδεμένα σκυλιά που βλέπετε είναι από το Καστέλι Κίσσαμου Χανίων. Αυτά τα ζώα και πολλά άλλα εντοπίστηκαν να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπισμού εκείνων που τα κακοποιούν στο νησί της Κρήτης.Αυτή η πρώτη φάση της γενικευμένης προσπάθειας της Αστυνομίας στην Κρήτη και των φιλοζωικών σωματείων - μελών της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) στο νησί για την αποκατάσταση των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των ζώων συντροφιάς, ιδιόκτητων, ποιμενικών και κυνηγετικών ολοκληρώθηκε.
Σύμφωνα με την Π.Φ.Π.Ο. η δεύτερη φάση θα συνεχιστεί πιθανότατα προς τα τέλη Ιανουαρίου του 2014 και η τρίτη λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου το επόμενο έτος.
Η Νατάσα Μπομπολάκη πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο. και του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» τονίζει σχετικά με αυτή την εκστρατεία σωτηρία των ζώων: «Καθίσταται αδήριτη η ανάγκη να συνδυάσουμε την προσπάθεια ευζωίας κάθε έμβιου με την εικόνα που το νησί μας εκπέμπει προς τα έξω σε σχέση με το θέμα αυτό, ώστε να κατορθώσουμε τουλάχιστον στον τομέα αυτό να αισθανόμαστε σχετική αξιοπρέπεια σαν χώρα.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά, ότι δεν επιθυμούμε την ποινικοποίηση αυτών των καταστάσεων ούτε την επιβολή προστίμων, ιδίως στις δύσκολες αυτές οικονομικές συγκυρίες που όλοι μας ζούμε και όλοι μας είμαστε θύματα.
Όμως παρά τις χρόνιες προσπάθειες που σαν φιλοζωικό κίνημα έχουμε κάνει μέσα από τον τομέα της ενημέρωσης ιδίως, για μια αξιοπρεπή ζωή και των υπολοίπων βιολογικών μας εταίρων σε αυτό τον πλανήτη, καμία ευαισθησία ή ανταπόκριση δεν υπήρξε, ιδίως στις κατηγορίες των κτηνοτρόφων, κυνηγών και μεγάλης ηλικίας ανθρώπων.
Δυστυχώς λοιπόν η επιβολή και του νόμου καθίσταται απαραίτητη. Θεωρούμε εξ ίσου κατηγορηματικά ότι το δικαίωμα στην ευζωία, στην μη εξαθλίωση, στον μη βασανισμό δεν το έχουν μόνο οι άνθρωποι αλλά το οποιοδήποτε συναισθανόμενο έμβιο.
Διαφορετικά εμπίπτουμε στη θεωρία του ρατσισμού για τα ζώα, που σαν απροστάτευτα, διαφορετικά και αδύναμα πλάσματα τα ξεχωρίζουμε και τα στοχοποιούμε.
Κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης της εκστρατείας αυτής στην καταγράφηκαν και σχηματίστηκε δικογραφία σε περίπου 60 περιστατικά, βεβαιώθηκαν πολλά διοικητικά πρόστιμα βάσει του νόμου 4039/2012 και έγιναν περίπου 17 συλλήψεις, σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία. Τα πρόστιμα θα επιβληθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων.
Συνοπτικά θα αναφέρουμε τους στοιχειώδεις κανόνες ευζωίας που θα πρέπει να εξασφαλίσουμε στα ζώα μας, σε κάθε ζώο και όχι μόνο στα ζώα συντροφιάς βάσει των νόμων 4039/12, 1197/81 και 2017/92. Αν δεν μπορούμε να τους εφαρμόσουμε, είναι πολύ απλό. Ας μην έχουμε ζώα!
Απολύτως υπεύθυνοι για τα αδέσποτα, για τις ζημιές που προκαλούν και για την δυστυχία των ζώων είμαστε εμείς οι άνθρωποι. Οιαδήποτε δυσαρέσκεια γύρω από τα χιλιάδες αδέσποτα αποτελεί καθαρή υποκρισία και ανευθυνότητα.
Διότι εμείς τα δημιουργούμε, άρα φέρουμε την αποκλειστική και μοναδική ευθύνη μαζί με την Πολιτεία βεβαίως.
1. Η στέρηση της ελευθερίας τους είναι εγκληματική πράξη και μόνιμο βασανιστήριο για κάθε πλάσμα, άρα και για τα ζώα.
Όχι στην μόνιμη αλυσόδεση, όχι στις κοντές αλυσίδες, σύνδεση τουλάχιστον δύο (άρθρο 1 του νόμου, εκτέλεση των φυσικών κινήσεών τους).
2. Εμβολιασμός, αποπαρασίτωση των ζώων, βιβλιάριο υγείας, σύμφωνα με τα κτηνιατρικά δεδομένα και η κτηνιατρική παρακολούθηση, όταν τα ζώα αρρωσταίνουν.
Γιατί και αυτά αρρωσταίνουν.
3. Κατάλληλο, άνετο και υγιεινό κατάλυμα, σύμφωνο με την νομοθεσία προστατευμένο από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Χώρος καθαρός και στεγνός.
Όχι ζώα σε κλουβιά, βαρέλια, ντεπόζιτα, ψυγεία ή άλλα μεταλλικά αντικείμενα.
Όχι μόνιμη διαμονή σε μπαλκόνια, βεράντες, κοινόχρηστους χώρους, όχι ζώα σε ταράτσες.
4. Κατάλληλη τροφή (όχι ψοφίμια ή νωπά κρέατα και εντόσθια) και πάντα καθαρό νερό και σκεύη.
5. Σεβασμός και φροντίδα στα ζώα.
Πιο πολύ διψούν για αγάπη παρά για τροφή.
Τέλος να τονίσουμε ότι θεωρούνται ιδιόκτητα βάσει του νόμου, τα ζώα τα οποία βρίσκονται εντός της οικίας μας, του περιφραγμένου χώρου της, περιφραγμένου χωραφιού ιδιοκτησίας μας, ζώα με ηλεκτρονική σήμανση (τσιπ), ζώα τα οποία βρίσκονται μαζί με τον ιδιοκτήτη τους σε βόλτα μαζί με το λουρί τους.
Όλα τα άλλα θεωρούνται αδέσποτα και μπορούν να περισυλλεγούν ως αδέσποτα, από τους αρμοδίους φορείς που είναι τα ειδικά συνεργεία περισυλλογής των Δήμων και οι νόμιμοι φιλοζωικοί σύλλογοι και ουδείς άλλος.
Ζώα πάνω στους δρόμους, δίκην σκιάχτρων, δεμένα στο πουθενά και απαγορεύονται και θεωρούνται αδέσποτα και είναι νόμιμη η περισυλλογή τους, άνευ άλλης διαδικασίας».
Διαβάστε επίσης:
Κρήτη: Συνέλαβαν 13 άτομα επειδή κακοποιούσαν τα ζώα τους
Κρήτη: 17 συλλήψεις για κακοποίηση σκυλιών μετά από επιχείρηση «σκούπα»
Κρήτη: Αποφάσισαν επιχείρηση «σκούπα» για τον εντοπισμό εκείνων που κακοποιούν ζώα
Νέα εγκύκλιος της ΕΛ.ΑΣ. για να συλλαμβάνονται όσοι κακοποιούν ζώα
Εγκύκλιος προς τις Εισαγγελίες για να μην αδιαφορούν για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων
Τι ακριβώς διευκρινίζει η εγκύκλιος που εστάλη στις Εισαγγελίες
Η Αστυνομία στην Κρήτη στηρίζει το έργο των φιλόζωων
Στην ΕΛ.ΑΣ. οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας και για τα ζώα συντροφιάς
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Λυπηρό το φαινόμενο αλλά πολύ συχνό. Θέλει συστηματική δουλειά και προπαντός ενημερωση. Πολλοί θα μπορούσαν να συμπεριφερθούν διαφορετικά στα ζώα αν είχαν ενημέρωση. Μην το θεωρείτε υπερβολικό αλλά έτσι ξέρουν έτσι πράττουν. Πολλές φορές οχι από όρεξη να τα κακοποιήσουν αλλά από ασχετοσύνη. Γι αυτό επιμένω στην ενημέρωση σαν φιλόζωος.
Επίσης μια άλλη παρατήρηση που έχω είναι ότι θα μπορούσατε να βάλετε στη δουλειά αυτή με τα κακοποιημένα ζώα και τους δασοφύλακες. Ο νόμος το προβλέπει. Όλες οι αρμοδιότητες της αγροφυλακής που καταργήθηκε έχουν περάσει στη δασοφυλακή. Το ξέρουν κι αυτοί οι ίδιοι ότι στις αγροτικές περιοχές τουλάχιστον είναι υπόλογοι πολύ περισσότερο από τους αστυνομικούς για τα δεμένα ζώα αν δεν επεμβαίνουν, αλλά κάνουν το κορόιδο.
Αυτά τα έχω ακούσει από δασοφύλακα που ήταν πρώην αγροφύλακας. Έχουν υποχρέωση αυτοί οι κύριοι ειδικά σε περιοχές που δεν έχουν πολλή δουλειά να αναζητούν δεμένα ζώα, αλλά προτιμούν να κάνουν πώς δεν ξέρουν.
Εσείς μπορείτε να τους ενεργοποιήσετε να βγουν από την αδράνειά τους. Αδρανούν επειδή ξέρουν ότι δεν είναι γνωστές οι αρμοδιότητές τους.
mpravo mpravo