Πάρος: Αλυσοδεμένα, σκελετωμένα χωρίς τροφή 2 σκυλιά και τα κουτάβια τους
Αλυσοδεμένα και χωρίς τροφή εντόπισαν δύο ενήλικα σκυλιά και τέσσερα κουτάβια τα μέλη του συλλόγου «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου» σ’ ένα αγρόκτημα στην περιοχή του Αρχίλοχου…
Διερχόμενοι με όχημα στην περιοχή Τάρτι στη Λέσβο γλύτωσαν από καθαρή τύχη τροχαίο ατύχημα που ενδεχομένως να επέφερε τον θάνατο και στο ζώο και στους ίδιους. Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες στη μέση του οδοστρώματος στις 4 Αυγούστου εντόπισαν ένα άλογο. Το ζώο έχει δεμένα και τα τέσσερα πόδια του με παστούρα, τη γνωστή παράνομη πρακτική.
«Αποθέωση του ιππικού πολιτισμού της Λέσβου»
Ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης» στην ανακοίνωση του για το συμβάν επισημαίνει τα εξής στις 4/8: «Και με δεμένα πόδια και στη μέση του δρόμου, μες τη μαύρη νύχτα! Τάρτι Λέσβου, συμβαίνει ΤΩΡΑ, αποθέωση του ιππικού "πολιτισμού" της Λέσβου. Έχει ήδη ενημερωθεί η Αστυνομία!
Επ ευκαιρίας, "οι Περιφέρειες της χώρας, με τη συνδρομή των οικείων Δήμων, υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων ιπποειδών" ΕΔΩ ΚΑΙ 14 μήνες. Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης έχει απευθύνει σχετικό ερώτημα στη Π. Β. Αιγαίου ήδη από τις 27/6/2023 ζητώντας να μάθουμε τι μέτρα έχουν ληφθεί για να εφαρμοστεί ο νόμος....και περιμένουμε απάντηση!».
Τι ορίζει η νομοθεσία
Από τις 18 Σεπτεμβρίου του 2021 ισχύει ο νόμος 4830/2021 ο οποίος στην παράγραφο 1 στο άρθρο 24 απαγορεύει το παστούρωμα όλων των ειδών των ζώων και κατατάσσει αυτή την παράνομη πρακτική στις κακοποιήσεις, ένα πάγιο αίτημα της φιλοζωικής κοινότητας.
Για το παστούρωμα, δηλαδή το δέσιμο των άκρων των ζώων ή και του κεφαλιού με τα πόδια ώστε να μην μπορούν να απομακρυνθούν από τους χώρους βόσκησης και τις ιδιοκτησίες των κτηνοτρόφων αναφέρονται τα εξής: «(α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, όπως ενδεικτικά η ιπποπέδη, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη».
Το διοικητικό πρόστιμο (άρθρο 35 διοικητικές κυρώσεις) - πέραν της ποινικής δίωξης (σε βαθμό κακουργήματος ή πλημμελήματος ανάλογα με τον βαθμό κακοποίησης) και της απόφασης που θα ορίσει το δικαστήριο - για το παστούρωμα ορίζεται από 5.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ για κάθε ζώο (ανάλογα με τη σοβαρότητα του αδικήματος).
Τι πραγματικά κάνει η παστούρα στο ζώο;
Το www.zoosos.gr είναι μάλλον ο μόνος ενημερωτικός ιστότοπος που εδώ και μια δεκαετία αναδεικνύει – μεταξύ άλλων – και το πόσο μεγάλο μαρτύριο είναι για τα ζώα το παστούρωμα, δηλαδή το δέσιμο των άκρων των ζώων ή και του κεφαλιού με τα πόδια τους. Αυτό είναι το είδος δεσίματος (παστούρωμα, μπαστούρωμα, πεδούκλωμα, περδούκλι, διπούτσα) που εδώ και αιώνες γίνεται στα ζώα εκτροφής και εργασίας (γαϊδούρια, μουλάρια, αγελάδες, κατσίκια, αρνιά, γουρούνια κ.ά.)...
Στα βίντεο που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τις επιπτώσεις αυτής της πρακτικής στα ζώα, πόσο υποφέρουν από τις πληγές, τη δυσκολία στην κίνηση, και τον εξαναγκασμό του να ζουν διαρκώς σκυμμένα.
Πρόκειται για μια ξεκάθαρη όσο και «παραδοσιακή» - κυρίως στις Κυκλάδες - μορφή κακοποίησης καθώς τα ζώα διαβιούν έτσι μέχρι να πεθάνουν και φυσικά διαρκώς υποφέρουν με τα πόδια τους πάντα δεμένα.
Τα ατυχήματα αναρίθμητα και οι βασανιστές – κτηνοτρόφοι συχνά ατιμώρητοι με τις πλάτες της τοπικής κοινωνίας που θεωρεί αυτή τη μεταχείριση των ζώων ως απολύτως νόμιμη και φυσιολογική, ενώ δεν είναι. Φυσικά η παστούρα τους βολεύει γιατί οι κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες θέλουν να έχουν ζώα χωρίς όμως να πληρώνουν κάποιον να τα επιτηρεί κατά τη βόσκηση ή γιατί δεν θέλουν να φτιάχνουν περιφράξεις στις στάνες τους.
Η χώρα μας και ως διεθνής τουριστικός προορισμός εκτίθεται συχνά και από τέτοια περιστατικά και οι καταγγελίες από τους τουρίστες είναι εξαιρετικά πολλές. Οι ντόπιοι κατά κύριο λόγω σιωπούν, καλύπτουν τους δράστες και όχι σπάνια απειλούν τους αυτόπτες μάρτυρες και καταγγέλλοντες. Δυστυχώς συχνά ούτε οι αρμόδιοι για την εφαρμογή της νομοθεσίας, κάνουν αυτό που οφείλουν και αυτό για το οποίο αμείβονται.
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Το γαϊδουράκι στη Λέσβο που γράψατε το σώσατε ?
Γράψτε κ σε μας τη συνέχεια
Υπάρχει κάποιος λόγος που διαβάζουμε μόνο την ιστορία του ?
Τι έγινε ?