Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.zoosos.gr το Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών, που εξέτασε το δείγμα εγκεφάλου γάτας από τον νομό Τρικάλων, ανίχνευσε σε αυτό τον ιό της λύσσας. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα σε αιλουροειδές (αφού μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί θετικά στον ιό αλεπούδες και σκυλιά). Είναι γεγονός ότι η διασπορά του ιού γίνεται ταχύτατα και αυτό ανησυχεί όλους. Από τον περασμένο Οκτώβριο που πρώτα εμφανίστηκε αλεπού με λύσσα στο νομό Κοζάνης περάσαμε στον νομό Κιλκίς και τώρα στον νομό Τρικάλων.
Τα αποτελέσματα του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών, που είναι και το μοναδικό ελεγμένο και αδειοδοτημένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων (Office Interational des Epizooties) αναμένεται να ανακοινωθούν και επισήμως προσεχώς στην σελίδα του www.oie.int.
Η επιβεβαίωση της είδησης ήρθε με τη δημοσίευση της ανακοίνωσης του ΥΠ.Α.Α.Τ. στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας και μπορείτε να τη δείτε εδώ. Η γάτα εντοπίστηκε στο χωριό Αγρελιά, ενώ θετική στη λύσσα βρέθηκε και μια κόκκινη αλεπού στο χωριό Κορομηλιά του νομού Κιλκίς.
Οι γάτες κινδυνεύουν πολύ
Θυμίζουμε ότι σε σχετική συνέντευξη Τύπου, που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Οκτώβριο από Ελληνική Κτηνιατρική Υπηρεσία (Ε.Κ.Ε.) ο καθηγητής Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Βασίλης Κοντός, είχε αναφερθεί στο πόσο εκτεθειμένες είναι γάτες στην ασθένεια.
Ο κ. Κοντός είχε τονίσει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αδέσποτες γάτες (φυσικά και οι ιδιόκτητες) πρέπει να εμβολιάζονται κατά της λύσσας καθώς ως νυχτόβια ζώα περιφέρονται και συναντούν αλεπούδες, οι οποίες είναι ο κύριος φορέας της ασθένειας στην Ελλάδα ενώ π.χ. η Τουρκία μαστίζεται από τη λύσσα, που φέρουν οι σκύλοι.
Εξήγησε δε ότι η αλεπού ζει αρκετό χρονικό διάστημα, αν και νοσεί, και δεν πεθαίνει μέσα σε 10 μέρες, όπως συμβαίνει με τα σκυλιά.
Σημείωσε δε ότι στις γειτονικές χώρες, που πλήττονται κατά 70% από τη λύσσα τα περισσότερα περιστατικά προς τους ανθρώπους δεν προέρχονται από τα σκυλιά αλλά από άλλα είδη οικόσιτων ζώων, κυρίως τις γάτες, τις αγελάδες (τις οποίες χαρακτήρισε και ευαίσθητο εξαιρετικά και επικίνδυνο για τη μετάδοση της λύσσας ζώο), τα γουρούνια και τα μηρυκαστικά.
Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ
Διαβάστε επίσης:
Γυναίκα κόλλησε λύσσα από τη γάτα στην Αγρελιά Τρικάλων
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
βρισκω οτι εχεις μια εμμονη με την λυσσα και πιστευω οτι με αυτον τον ακαταπαυστο τροπο,γινεται πολυ μεγαλο κακο σπερνωντας πανικο σε ανθρωπους που εχουν εμφυτο τον φοβο ,αλλα και εμφυτο το να κανουν κακο στα ζωα.Νομιζω οτι πρεπει να χαλαρωσεις.Οκ βρεθηκε μια γατα με λυσσα,ε και?Αφου ο ανθρωπος μπορει να προστατευτει.Τι ειναι αυτο ακριβως που κανεις?