Λύσσα: Σκοτώνει η ασθένεια αλλά κυρίως η άγνοια!
Στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη έγινε γνωστό, ότι εντοπίστηκε κρούσμα λύσσας σε αλεπού, στα σύνορα της Π.Γ.Δ.Μ. με την Ελλάδα.
Στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη έγινε γνωστό, ότι εντοπίστηκε κρούσμα λύσσας σε αλεπού, στα σύνορα της Π.Γ.Δ.Μ. με την Ελλάδα. Αν και στη χώρα μας δεν έχει παρατηρηθεί παρόμοιο κρούσμα σε ζώο από το 1987, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – προκειμένου να προφυλαχτεί η χώρα μας από μια πιθανή επαναεισαγωγή της ασθένειας – εξέδωσε και απέστειλε στις 16 Δεκεμβρίου 2011 οδηγίες προς τις περιφέρειες και τους δήμους.
Οδηγίες
Στις 10 και 11 Φεβρουαρίου το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠ.Α.Α.Τ. σε συνεργασία με τον Τομέα Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας διοργάνωσε σεμινάριο για τη λύσσα στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.
Σε αυτό οι δημόσιοι κτηνίατροι, οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες και οι επιστημονικοί συνεργάτες των κυνηγετικών ομοσπονδιών, ενημερώθηκαν για την εμφάνιση της ασθένειας σε άγρια ζώα σε γειτονικές χώρες και την επικείμενη έναρξη προγράμματος επιτήρησης της λύσσας με τη συλλογή δειγμάτων νεκρών άγριων ζώων.
Το ΥΠ.Α.Α.Τ. εξέδωσε μάλιστα και ενημερωτικό φυλλάδιο με οδηγίες για τους πολίτες στο οποίο τονίζεται, ότι η λύσσα ακόμα και σήμερα, παραμένει μια απειλή για την ανθρωπότητα.
Στο φυλλάδιο αυτό γίνεται εκτενής αναφορά στους κινδύνους μεταφοράς της λύσσας, αφού όλα τα θηλαστικά άγρια ή ήμερα κινδυνεύουν το ίδιο. Μάλιστα τα κατά τόπους Τμήματα Κτηνιατρικής έχουν ήδη ενημερώσει, ως οφείλουν, τους δήμους για το πρόβλημα σχετικά με την «Επιτήρηση και πρόληψη της λύσσας στα κατοικίδια και άγρια ζώα».
Έκτακτη χρηματοδότηση
Η Ε.Ε. το 2011 αποφάσισε να δώσει επιχορήγηση 214.000.000 ευρώ σε χώρες – μέλη της για την προστασία των ανθρώπων από τις ζωοανθρωπονόσους και τον περιορισμό της ασθένειας πάνω στα ζώα.
Με αυτά τα ετήσια προγράμματα επιχορήγησης για εμβολιασμούς και πρόληψη, η Ε.Ε. έχει καταφέρει να περιορίσει αρκετά τα κρούσματα λύσσας, σαλμονέλας, γρίπης των πτηνών, καταρροϊκού πυρετού και άλλων ασθενειών.
Το ΥΠ.Α.Α.Τ. μάλιστα ενέκρινε το ποσό 100.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του και ζήτησε και πήρε από την Ε.Ε. επιχορήγηση ύψους 60.000 ευρώ για το έκτακτο πρόγραμμα παρακολούθησης λύσσας σε 16 νομούς της Ελλάδας.
Η άγνοια σκοτώνει όχι μόνο η ασθένεια
Αν και έχει εκδοθεί προσχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για έκτακτο πρόγραμμα παθητικής επιτήρησης λύσσας σε 16 νομούς και έχει μοιραστεί σε όλα τα Τμήματα Κτηνιατρικής, οι δήμοι δεν εφαρμόζουν ούτε τώρα τους εμβολιασμούς και στ’ αδέσποτα, αν και τους προβλέπουν και οι νόμοι 3170/2003 και 4039/2012.
Απαραίτητη η σωστή πληροφόρηση προς όλους
Όπως ήδη έχουμε τονίσει οι προληπτικοί εμβολιασμοί αδέσποτων σε βάθος τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα της χώρας, δεν έχουν πραγματοποιηθεί και οι δήμοι συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στον ενδεχόμενο κίνδυνο να απειληθεί ακόμα και δημόσια υγεία εξαιτίας της αμέλειας τους.
Οι αρμόδιες αρχές σύμφωνα αυτό το έγγραφο του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς πρέπει να ενημερώνουν σωματεία, συλλόγους, ΜΚΟ, εθελοντικές ομάδες, που ασχολούνται με την προστασία και τη φροντίδα των ζώων, ώστε να προχωρούν σε εμβολιασμούς των ζώων για να μη βάζουν σε πιθανό και ενδεχόμενο κίνδυνο τις ζωές των εθελοντών, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να έρθουν σε επαφή με λυσσύποπτο ή με ζώο, που ήδη ασθενεί!
Αυτή η αμέλεια, αφού συστηματική ενημέρωση δεν γίνεται, παρά μόνο κραυγαλέα δημοσιεύματα μέσου των Μ.Μ.Ε., τα οποία δεν ευσταθούν, χαρακτηρίζεται εγκληματική και για τους ανθρώπους και για τα ζώα. Ας μη ξεχνάμε, ότι τα ζώα στην Ελλάδα πέφτουν ούτως ή άλλως θύματα των ορέξεων και των πράξεων των ανθρώπων.
Αν οι κάτοικοι των περιοχών δεν είναι σωστά ενημερωμένοι, ώστε να χειριστούν κάποιο πιθανό περιστατικό σύμφωνα με τους κανόνες, που ισχύουν, τότε δεν είναι απίθανο να αντιμετωπίσουμε ένα μαζικό πογκρόμ εξόντωσης άγριων, ήμερων και αδέσποτων ζώων, εξαιτίας του φόβου - που τα Μ.Μ.Ε. τον καλλιεργούν γιατί πουλάει - και όχι εξαιτίας της ίδιας της ασθένειας. Αυτό άραγε επιδιώκουν οι δήμοι; Ν’ απαλλαγούν από τ’ αδέσποτα θανατώνοντας τα υπό τον φόβο της λύσσας;
Διαβάστε επίσης:
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr